URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2022, 19:00

A 5-a oară: Tribunalul Bihor amână să pronunțe o sentință în procesul intentat de DNA fostului șef al CJ Alexandru Kiss

A 5-a oară: Tribunalul Bihor amână să pronunțe o sentință în procesul intentat de DNA fostului șef al CJ Alexandru Kiss foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 7 ani după ce procurorii anticorupție din Oradea i-au trimis în judecată pe fostul șef al Consiliului Județean, Alexandru Kiss (foto stânga), împreună cu proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus (foto dreapta), și cu alți patru complici, Tribunalul Bihor a amânat un verdict pentru a cincea oară în ultimele patru luni.

Cauza se află în responsabilitatea judecătoarei Veronica Ioniță, care a anulat o mulțime de probe care incriminau inculpații.

Șpăgi de peste 7,5 milioane euro

Potrivit rechizitoriului DNA Oradea, în 2002 - 2003 Alexandru Kiss (fost președinte al CJ Bihor și al UDMR Bihor) şi amicul său Alexandru Mudura (fostul patron al Lotus Center, decedat în 2014) ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy Ferenc (patronul firmei ungare Keviep) pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului.

În 2003-2004, cei doi s-ar fi ales şi cu 100.000 euro de la omul de afaceri Beniamin Rus în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 patronul grupului Selina le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, pe care ulterior a construit cartierul Luceafărul.

De asemenea, Mudura şi Kiss ar fi primit 3,21 milioane euro între anii 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Gheorghe Roatiş (patronul firmei Martex din Oradea) şi Bojtor Vilmos (cetățean ungar care controla mai multe firme offshore). Concret, Keviep şi Selina negociau achiziţii de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firmele offshore pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate artificial. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), le remitea lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, acesta avea să-l recunoască în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei - cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi patronul Rus - doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

18 ani de închisoare și 10,5 milioane euro de restituit

În iunie 2018 un complet al Tribunalului Bihor a pronunțat sentințe aspre pentru principalii acuzați: 8 ani de închisoare pentru Alexandru Kiss (4 infracțiuni de spălare a banilor în formă continuată, abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată), 6 ani de închisoare pentru cetățeanul ungar Bojtor Vilmos (4 fapte de spălare a banilor în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată) și respectiv 4 ani de închisoare pentru orădeanul Beniamin Rus (2 fapte de spălare a banilor în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice).

Față de alți trei inculpați Tribunalul decisese încetarea procesului ca urmare a decesului (cazul fostului proprietar al Lotus Center, Alexander Mudura), respectiv din cauza prescrierii răspunderii penale (cazul afaceriștilor ungari Miklossy Ferenc senior şi junior, primul proprietar al firmei Keviep, care a construit groapa de deşeuri ecologică a Oradiei, al doilea director la subsidiara East Bau din România a acesteia), precum şi faţă de orădeanul Gheorghe Roatiş.

Pe lângă pedepsele privative de libertate, instanța a stabilit și sancțiuni drastice financiare în sarcina inculpaților condamnați. Cele mai mari sume le aveau de achitat fostul șef al CJ, Alexandru Kiss (peste 5,5 milioane euro) și magnatul Beniamin Rus (peste 3 milioane euro).

În total, instanța a dispus confiscarea a 10,5 milioane euro de la toți inculpații, banii constituind obiect al infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită.

Salvare de la Curte și 4 ani pentru 5 amânări

La finalul aceluiași an, 2018, Curtea de Apel Oradea a casat însă sentința Tribunalului, pe motiv că judecătoarea Denisa Vidican nu a respectat dreptul la apărare a doi dintre inculpați, Beniamin Rus (a cărui apărare nu ar fi fost analizată în motivarea sentinței de condamnare) și Bojtor Vilmos (judecat în prezența unui avocat din oficiu, în condițiile în care avocatul ales al acestuia absenta de la înfățișări), astfel că a dispus reluarea de la zero a procesului, tot la Tribunalul Bihor, unde dosarul a ajuns pe mâinile judecătoarei Veronica Ioniță, cunoscută pentru îngăduința față de inculpații pentru fapte de corupție.

Începând din 2019, aceasta a anulat toate interceptările convorbirilor telefonice compromițătoare pentru inculpați (ce dovedeau, de exemplu, atât trucarea licitațiilor publice, cât și înțelegerile privind șpăgile), aplicând decizii ale CCR favorabile acestora. În plus, de-a lungul a nu mai puțin de 41 de ședințe de judecată, aceasta a aprobat toate amânările solicitate de avocații inculpaților.

În aceste condiții, în care din dosar au rămas mai degrabă coperțile, judecătoarea a fixat primul termen pentru pronunțarea sentinței pe 22 decembrie 2021, însă ulterior tot Ioniță a amânat acest lucru de încă patru ori, pe rând, până pe 31 decembrie 2021, apoi pe 28 martie 2022, pe 11 aprilie, pe 12 aprilie (adică de pe o zi pe alta) și – ultima oară – pe 18 aprilie, adică lunea viitoare.

De asemenea, având în vedere că a intervenit prescrierea răspunderii penale pentru o parte din fapte, iar pentru celelalte se va prescrie în următorii doi ani, este greu de crezut că inculpații vor fi condamnați înainte ca instanța să constate acest lucru. Pentru că, după cum se arată, cam acesta și pare a fi scopul nesfârșitelor tergiversări...

Judecătoare antireformistă

Judecătoarea Veronica Ioniță, cunoscută și pentru achitarea în primă instanță a celebrei evazioniste Nela Secară (ulterior condamnată de Curtea de Apel Cluj Napoca), a fost șefa Secției Penale a Tribunalului Bihor până în luna decembrie a anului trecut, când a demisionat intempestiv.

Colegii i-au reproșat „managementul defectuos” după ce Secția Penală a ajuns să funcționeze cu doar patru magistrați, din opt, câți trebuia să fie. Judecătorii i-au imputat, de asemenea, faptul că ar fi pus piedici la mutarea la această instanță a judecătorului Cristi Danileț, neagreat din pricina ideilor sale reformiste.

Ironic, de la 1 aprilie șefia Secției Penale a Tribunalului a fost preluată, în urma unei decizii a secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, de către judecătoarea Georgeta Ciungan, cunoscută pentru hățuirea sa de către Inspecția Judiciară după ce a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu deciziile pro-inculpați ale CCR, conduită diametral opusă celei a Veronicăi Ioniță, care a aplicat aceste decizii, favorabile persoanelor trimise în judecată pentru fapte de corupție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
.......
Inca nu s-au adunat banii!
Postat 13 Aprilie 2022, 20:21 de pinonel
Cum gândești așa trăiești.
Din casă-n tribunal și invers până la prohod. Iar dacă tot o să scape fără să se mai întoarcă după gratii, ceea ce ar fi greșit în cazul lui chiar dacă vârsta i-ar da dreptul, va fi după chipul și asemănarea cu el însuși, din vremea când aroganța, tupeul și glumele proaste de la tribună, îl defineau.
Postat 13 Aprilie 2022, 09:19 de KP
Cred că putem spune că judecătoarea e recidivistă
Foarte bun articolul. Se spune clar că cel mai probabil o să fie achitați sau se va prescrie. Ceea ce cred și eu. Încă o dată îi clar că dacă ai un avocat bun care să o lungească bine scapi, se prescrie sau ajungi cu suspendare. Ăștia suntem! Se copiază în facultăți la examene, nu se învață mare lucru, se intră la stat pe pile și șpăgi, aici se ajunge. Să nu mai vbm de puterea legislativă care vedem cu toții cine ajunge în parlament, vedem pe Dancilă, pe Ponta, pe Udrea, Boc (care când a fost pm a fost praf), Băsescu (colaborator al securității), Iliescu care... Doamne iartă-mă... Luând aceste lucruri în calcul, mai ne putem mira? Sau, mai putem spera?
Postat 13 Aprilie 2022, 06:59 de Vio_427
Justitia pe interese...
Tergiversare...prescriere...vai de Justitia din Bihor...daca furai o gaină sigur era pronuntată sentința...aici e greu cu atatea milioane. Oricum vor fi achitati sau ceva praf in ochi pentru prostime... Noapte buna!
Postat 12 Aprilie 2022, 22:22 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON