URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2020, 13:10

Celebra Nela Secară, autoportretizată drept victimă a abuzurilor DNA Oradea, achitată de Tribunalul Bihor pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faimoasă după ce avocatul său, Răzvan Doseanu, postul Antena 3 şi site-ul luju.ro au prezentat-o drept victimă a DNA Oradea, care nu a cercetat-o niciodată, afacerista orădeancă Nela Secară a fost achitată săptămâna trecută de un complet al Tribunalului Bihor, care o judeca pentru fraudă fiscală. Femeia a rămas, însă, fără banii pe care una dintre firmele sale i-a achitat ANAF în contul prejudiciului adus bugetului de stat.

Îndoiala, în favoarea inculpatei

Verdictul de achitare a Nelei Secară a fost pronunţat pe data de 9 iulie de către un complet al Tribunalului Bihor condus de judecătoarea Veronica Ioniţă, aceeaşi care judecă şi dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, inculpat pentru corupţie.

Potrivit minutei disponibile pe portalul instanţelor de judecată, Secară a fost achitată pentru toate capetele de acuzare – evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare, plus câte două infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală respectiv spălare a banilor şi o faptă de complicitate la delapidare - în toate cazurile, instanţa invocând ca bază articolul 396, aliniatul 5, raportat la articolul 16, aliniatul 1 din Codul de procedură penală, conform căruia fapta nu există. 

Odată cu Nela Secară, au fost achitate şi câteva colaboratoare care au fost trimise în judecată, în acelaşi dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, şi anume Ana Bora (fostă Dobre) şi Anna Maria Bianca Popovici (fostă Vakar), dar şi firmele prin care, potrivit procurorilor, Nela Secară a fentat plata obligaţiilor către bugetul de stat – Ştiumbac SRL, Forklift SRL, Deirofashion SRL (fostă Arpel SRL şi fostă Deirobags Diffusion SRL).

„Victimă” DNA

Nela Secară şi-a câştigat notorietatea publică în ultimii ani, când avocatul său, Răzvan Doseanu, postul Antena 3 şi site-ul luju.ro au prezentat-o drept o victimă a DNA Oradea, cu toate că ea nu a fost niciodată cercetată de DNA.

În realitate, la DNA Oradea a lucrat unul dintre cei trei procurori care la data săvârşirii faptelor ce i-au fost imputate a activat la Parchetul Bihor, şi anume Cristian Ardelean, care, însă, nu a fost singurul anchetator în dosar.

Arestată de judecători

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în 2012, când avea o fabrică de poşete, Nela Secară şi soţul său, Coriolan Secară, au fost reţinuţi şi apoi arestaţi prin hotărâri ale Tribunalului Bihor şi Curţii de Apel Oradea, pentru că în iunie 2004 au înscenat o tâlhărie asupra propriei firme, Artpel SRL, ulterior fiind ambii eliberaţi din arest, după plata unei garanţii de 150.000 lei.

În total, femeia a petrecut în arest 52 zile, timp în care, a acuzat ea în interviuri acordate Antenei 3 şi site-ului luju.ro, „toată lumea, Parchet, procuror, poliţişti”, i-ar fi cerut să scrie denunţuri împotriva unor magistraţi bănuiţi de corupţie cu care era prietenă. Pentru că ar fi refuzat, anchetatorii ar fi persecutat-o.

Evaziune prin interpuşi

Dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani a fost instrumentat de Parchetul Bihor la sesizarea Poliţiei Economice, care a efectuat inclusiv interceptări, filaje şi filmări conform cărora la începutul anilor 2010 Nela Secară a conceput şi pus în aplicare un circuit evazionist pentru a sustrage de la plata impozitelor şi TVA trei firme pe care le controla - Deirofashion SRL, ArtPel SRL şi Forklift SRL.

La ArtPel, Secară era unic asociat şi administrator, la Deirofashion a pus-o patroană în acte pe propria mamă, Maria Bârsan, o bătrână din Şuncuiuş, iar administrator - pe îngrijitoarea acesteia, în timp ce la Forklift a trecut-o unic asociat tot pe propria mamă, iar administratoare pe propria secretară de la ArtPel.

Facturi pentru servicii fictive

Conform rechizitoriului, pentru a scăpa de plata unor taxe şi impozite, firmele Nelei Secară înregistrau în contabilitate facturi pentru bunuri şi servicii achiziţionate fictiv (de pildă piele şi lucrări de construcţii) de la Ştiumbac SRL şi Danialex SRL, deţinute de prietene de-ale sale.

Pentru a da o aparenţă legală circuitului comercial ilicit, Secară achita facturile prin transferuri bancare, dar ulterior Anna Maria Popovici (fostă Vakar), pe care o pusese administrator la Ştiumbac SRL, scotea banii în numerar de la bancomate şi în final îi preda patroanei.

Prejudiciul produs bugetului statului într-un singur an, a stabilit o expertiză a Direcţiei Finanţelor Publice, a ajuns la 689.035 lei, din care SC Artpel SRL a plătit o garanţie către ANAF, în contul prejudiciului, o sumă de peste 162.000 lei, în legătură cu care completul de judecată al Tribunalului Bihor a decis să-i refuze restituirea.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată atât de către inculpate, cât şi de către Parchet, la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON