URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2020, 12:31

Veste bună pentru Kiss şi Rus! Tribunalul Bihor a eliminat interceptările din dosarul lor de corupţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, UDMR-istul Alexandru Kiss, şi magnatul bihorean Beneamin Rus, patronul grupului Selina, au primit o veste bună în cazul de corupție în care sunt judecați. Tribunalul Bihor a eliminat, miercuri, din dosar probele obţinute în urma interceptărilor telefonice şi audio-video ambientale, făcute de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională, constatând nulitatea acestora. Iniţial, în acest dosar Kiss fusese condamnat la 8 ani de închisoare, iar Rus la 4 ani.

Curat... constituțional

Prin Hotărârea de miercuri, Tribunalul a admis cererile lui Rus şi Kiss şi a constatat "nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate, respectiv prelungite în baza mandatelor emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în temeiul Legii nr.51/1991". Este vorba despre mandate de interceptare din anii 2003, 2005, 2006, 2009.

De asemenea, judecătorii au dispus excluderea din materialul probator a tuturor proceselor-verbale de consemnare a activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate şi, "în conformitate cu Decizia Curţii Constituţionale nr.22/18.01.2018, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a tuturor mijloacelor de probă care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică".

Cu alte cuvinte, o marte parte a probelor furnizate de SRI au fost înlăturate, astfel că rămâne de văzut cum va continua procesul.  

De la capăt

Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, în 2018, Tribunalul Bihor a decis condamnarea lui Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare, precum şi a patronului firmei Selina, Beneamin Rus, găsit vinovat că l-a mituit, la 4 ani de închisoare, tot cu executare. Kiss a fost condamnat pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani, iar Beneamin Rus a fost acuzat de spălare de bani şi instigare la abuz.

Kiss ar fi primit mită peste 4,3 milioane de euro, dintre care peste 800.000 de euro bani spălaţi prin firmele lui Beneamin Rus, potrivit DNA Oradea.

Decizia a fost "întoarsă", însă, de Curtea de Apel Oradea, care a decis reluarea procesului de la zero, tot la Tribunal, din cauza unor vicii care au dus la nerespectarea tuturor drepturilor inculpaţilor, apărând riscul prescrierii răspunderii penale, după cum scrie G4Media.

Dosar vechi

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul Kiss-Rus a fost deschis de procurori încă la începutul anilor 2000, dar a fost lăsat în nelucrare foarte mult timp. În 2015, procurorul Adrian Muntean (între timp mutat și devenit șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita) l-a finalizat cu rechizitoriu, astfel că DNA Oradea a intentat procesul în vara aceluiaşi an, pentru fapte de corupţie din perioada 2002-2008, când Alexandru Kiss şi amicul său Alexander Mudura, patronul Lotus Center (decedat înainte de începerea procesului), ar fi aranjat mai multe contracte publice, în valoare totală de circa 70 milioane euro, atribuite de Primăria Oradea şi de CJ Bihor unor firme "alese" de ei, contra unor "comisioane" de peste 4,3 milioane euro.

E vorba de realizarea gropii de gunoi ecologice din Oradea de către firma Keviep din Debreţin, patronată de Miklossy Ferenc, deszăpeziri de drumuri judeţene şi reabilitarea unui drum judeţean de către firma Selina, căreia CJ Bihor i-a vândut sub preţ și terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, dar şi de furnizarea de cărbune pentru CET Oradea de către mai multe firme offshore deţinute de cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, şi de către SC Martex Trans, deţinută de orădeanul Gheorghe Roatiş, toate aceste tranzacții fiind „comisionate” de Kiss și Mudura.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON