URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2020, 19:08

2019, an agitat pentru Poliţia Bihor: O intervenție la fiecare 18 minute, 7 omoruri rezolvate (FOTO)

2019 a fost un an agitat pentru poliţiştii din Bihor, care au rezolvat mai multe cazuri, crescând semnificativ şi propunerile de trimitere în judecată, cu 23% mai multe decât în anul precedent. Pe lângă obişnuitele furturi, poliţiştii s-au confruntat cu mai multe violenţe, anul trecut înregistrându-se 7 omoruri şi 64 de tâlhării, toate rezolvate prin prinderea autorilor.

77 de apeluri de zi

Patrulele de ordine publică au intervenit la 15.944 de apeluri semnalate prin intermediul 112, din care 8.409 în mediul urban şi 7.535 în mediul rural, se arată într-un comunicat transmis, joi, de biroul de presă al Poliţiei Bihor, la finalul unei şedinţe de bilanţ, condusă de şeful IPJ Bihor, chestor Alin Haniş.

De asemenea, în 2019 poliţiştii de ordine publică au intervenit la 455 de solicitări ale cetăţenilor, altele decât cele semnalate prin 112.

"În ce priveşte timpii de intervenţie, în 54% din cazuri s-a intervenit în mai puţin de 10 minute. Media a fost de 77 de apeluri pe zi, respectiv o intervenţie la 18 minute", se precizează în document.

Din informare reiese că judeţul Bihor continuă să rămână printre cele mai sigure judeţe din ţară, infracţiunile sesizate scăzând spectaculos în special în mediul rural, unde s-au înregistrat cu 29,78% mai puţine decât în 2018.

Totodată, faţă de anul trecut, numărul furturilor din locuinţe a scăzut cu 20%, spargerile de societăţi cu 20%, iar la furturile din autoturisme cu 29%. Se înregistrează o scădere cu 20% a infracţiunilor stradale sesizate în mediul rural.

Judiciarişti şi criminalişti în acţiune

Din analiza făcută, în 2019, pentru al treilea an consecutiv,  nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar tentativele de omor au scăzut semnificativ, cu 40%. În schimb, s-au înregistrat 64 de tâlhării şi 7 infracţiuni de omor, ambele infracţiuni fiind în creştere cu câte două fapte faţă de anul 2018.

Atât că, spun poliţiştii, toate faptele de mare violenţă sesizate în 2019 au fost soluţionate prin identificarea autorilor, iar un aport semnificativ la identificarea şi dovedirea autorilor l-au avut poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor.

În total, în 2019, specialiştii Serviciului Criminalistic au fost chemaţi la 3.821 de evenimente, de unde au ridicat 2.648 de urme papilare şi biologice. "Prin sistemul AFIS (n.r. - care conţine amprentele infractorilor) au fost identificaţi 150 de autori, în 142 de dosare penale. Au fost efectuate 383 de expertize şi constatări criminalistice, stabilindu-se vinovăţia a 172 de persoane", se precizează în comunicatul Poliţiei.

Contrabandişti şi hoţi de lemne

Tot în anul care a trecut, poliţiştii au descoperit şi cercetat 183 de dosare privind infracţiuni silvice, fiind aplicate 543 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 896.440 de lei. Totodată, în cursul anului 2019 au fost confiscaţi 4.769,51 metri cubi de material lemnos, în valoare de 796.470 de lei.

La rândul lor, în cauzele de fraude fiscale, înşelăciuni şi alte infracţiuni economice, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au recuperat prejudicii în sumă de 3,8 milioane de lei, au aplicat sechestre în valoare de 33.400.000 de lei şi au confiscat mărfuri de 154.078 de lei, inclusiv 277.700 de pachete de ţigări.

În anul 2019 a crescut numărul infracţiunilor economice constatate de la 540 (2018) la 596 şi a crescut numărul persoanelor cercetate pentru infracţiuni economice cu 10%, de la 431 (2018) la 473. Numărul persoanelor cercetate pentru evaziune fiscală a crescut cu 15%.

Mai multe accidente grave

Numărul accidentelor rutiere grave produse pe şoselele din Bihor a crescut alarmant anul trecut, de la 185 (2018) la 230, la fel şi numărul morţilor, de la 47 la 50, şi a persoanelor rănite grav, de la 160 la 216, principalele cauze care au stat la baza tragediilor fiind viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, indisciplina pietonilor, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi abaterile comise de biciclişti.

În total, structurile de poliţie rutieră din judeţ au soluţionat 1.320 de dosare penale, dispunând măsuri preventive faţă de 23 de persoane. Din cele 23 de persoane reţinute, s-a dispus arestarea preventivă faţă de cinci persoane şi măsura controlului judiciar faţă de o persoană.

Tot vitezomanii au încasat şi cele mai multe amenzi contravenţionale în anul care a trecut. Din cele 49.086 sancţiuni, 18.803 au fost pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 3.003 pentru indisciplina pietonilor şi 1.348 pentru indisciplina bicicliştilor. Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru contravenţii rutiere anul trecut se ridică la 26.719.588 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON