URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2022, 11:41

103 ani de la eliberarea Oradiei. Programul festivităților din 20 aprilie

103 ani de la eliberarea Oradiei. Programul festivităților din 20 aprilie Trupele române conduse de generalul Traian Moșoiu au eliberat Oradea de sub regimul bolşevic al lui Belá Kun pe 20 aprilie 1919.
103 ani de la eliberarea Oradiei. Programul festivităților din 20 aprilie Vezi aici programul festivităților de 20 aprilie.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri se împlinesc 103 ani de la eliberarea Oradiei de sub regimul bolşevic al lui Belá Kun de către trupele române conduse de generalul Traian Moşoiu.

"Dacă anul trecut, din cauza contextului pandemic, Oradea nu a putut sărbători aşa cum se cuvine ziua de 20 Aprilie, anul acesta, la împlinirea a 103 ani de la instaurarea administraţiei româneşti la Oradea, evenimentul va fi sărbătorit aşa cum orădenii au fost obişnuiţi", a transmis vineri Primăria.

Festivităţile vor începe la ora 11 cu întâmpinarea oficialităţilor şi salutarea drapelului de luptă la statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii, vor cuprinde alocuţiuni ale oficialităţilor pe marginea importanţei evenimentului, depuneri de coroane şi defilarea detaşamentului de onoare.

Întregul ceremonial va fi repetat începând cu ora 12 şi la statuia generalului Traian Moşoiu din strada Armatei Române şi se va încheia la ora 13.

Pe 20 aprilie 1919, generalul Traian Moşoiu şi trupele sale au intrat în Oradea, eliberând astfel oraşul de regimul politic totalitar bolşevic al lui Béla Kun. 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în dimineaţa de 20 aprilie, în prima zi de Paşte, conducerea urbei a ieşit în întâmpinarea armatei. În cele trei maşini se aflau Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Halász Sándor, comandantul militar al oraşului, împreună cu alţi căpitani şi avocaţi. Au întâlnit maşina în care se aflau generalii Moşoiu, Holban şi Sachelarie undeva între Oşorhei şi Săcădat.

Primarul Rimler Károly şi celelalte oficialităţi i-au aşteptat pe toţi în zona Uzinei de Apă, la intrarea în Oradea, cu pâine şi sare. Primii soldaţi români care au defilat prin oraş au fost, la prânz, cei din patrula de Roşiori comandată de lt. Teodorescu. Aceştia au parcurs, în ovaţiile localnicilor, traseul actualelor Calea Clujului - Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand - Republicii - Gara centrală.

Potrivit relatărilor vremii, defilarea trupelor, desfăşurată până noaptea târziu, a fost întâmpinată de orădeni cu strigăte: "Trăiască armata română!", "Éljen a román hadsereg", "Trăiască generalul Moşoiu, eroul nostru naţional".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON