URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 26 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă la nivel național practic nu mai sunt așteptări, de când liberalii au încăput pe mâna celui mai toxic președinte de țară de la Gheorghiu Dej încoace, mă așteptam ca măcar în Bihor, unde „partidul liberal e în toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, să avem o reacție...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
20 Aprilie 2020, 14:08

101 ani de la eliberarea Oradiei. Bolojan: „Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție, şi a fiecăruia dintre noi”

101 ani de la eliberarea Oradiei. Bolojan: „Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție, şi a fiecăruia dintre noi” Pe 20 aprilie 1918, în zi de paşte, militarii români, conduşi de generalul Traian Moşoiu, au eliberat Oradea de sub ocupaţie străină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă lumea întreagă nu ar fi lovită de pandemia de Covid-19, orădenii ar sărbători împreună, luni, cei 101 ani trecuţi de la eliberarea Oradiei şi instalarea administraţiei româneşti.

Restricţiile impuse de autorităţi nu permit organizarea vreunei festivităţi, dar primarul Ilie Bolojan a anunţat că a depus, în numele oraşului, o coroană de flori la bustul generalului Traian Moşoiu, care a condus trupele eliberatoare.

„Să nu uităm. 20 aprilie 1919, de Paşti, a fost ziua în care unități ale armatei române, comandate de generalul Traian Moşoiu, au intrat în Oradea, instaurând administrația românească. Oradea a devenit parte a României Mari. A fost un moment de răscruce, când soarta orașului nostru a fost în mâinile ostaşilor români. Se cuvine să ne aducem aminte de cei care, știuți sau neştiuti, au pus o piatră de temelie la ceea ce este astăzi Oradea și țara noastră”, a scris primarul Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Edilul a precizat că acum soarta Oradiei este depinde de medici şi asistenţi, dar şi de fiecare locuitor în parte.

„Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție – şi a fiecăruia dintre noi. Am încredere că vom trece împreună, cu bine, și prin această încercare. Dumnezeu să aibă în pază Oradea! La mulţi ani, dragi orădeni”, a mai scris Bolojan. 

Centenarul Oradiei

În urmă cu un an, la centenarul eliberării Oradiei, Primăria a organizat festivităţi ample, fără precedent, care au scos în stradă mii de orădeni. 

Momentul istoric al întâmpinării Generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly a fost reconstituit în centrul Oradiei, iar statuile episcopilor Roman Ciorogariu şi Radu Demeter au fost dezvelite în Piaţa Unirii. 

În a doua parte a zilei, a avut loc o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară. În plus, de două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. 

Vezi aici un colaj video cu evenimentele din 20 aprilie 2019:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Exista toate acele reguli, dar daca uită-te mai bine. Altădată comentai că ți se ridica mașina ca sa spele străzile.
Postat 20 Aprilie 2020, 19:58 de Sandu2100
După 101 ani ...
... măscăricii ăștia nu au aflat că, întretimp, s-a inventat apa la pompă !?! Oradea este îngropată în praf, nu se iau măsuri, nu se spală străzile și nu există niciun fel de reguli publice în acest sens !?!
Postat 20 Aprilie 2020, 19:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6717 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON