URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ceauşescu ne-a lăsat nişte şarade pe care nu le vom dezlega în veci. Ne-a băgat pe toţi în blocuri, deşi e clar că românul nu ştie, nu poate şi nu vrea să trăiască în condomeniu. Sistemul de termoficare centralizat a fost astfel conceput încât practic e imposibil să faci o contorizare corectă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Partid-balama, care s-a obişnuit să-şi ofere „serviciile” când PNŢCD şi PNL, când PD-PDL, când PSD, UDMR nu trăieşte decât din parazitarea partidelor întemeiate sau măcar justificate ideologic, oferindu-le în Parlament, în Consiliile Judeţene şi în Consiliile Locale voturile pentru încropirea unor majorităţi, în schimbul atât al discriminărilor pozitive oferite minorităţii, cât mai ales al privilegiilor pentru liderii acesteia.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Guta cuprinde o serie de boli care apar singure sau în combinaţie şi includ hiperuricemia, atacurile de artrite inflamatorii (la o singură articulaţie), depozitele de cristale de uraţi la nivelul articulaţiilor şi la nivelul rinichilor, precum şi litiaza renală cu săruri de uraţi. Hiperuricemia (creşterea acidului uric plasmatic la valori de peste 7 mg%) este cea care determină apariţia gutei. Acidul uric, alături de creatinină, uree şi pigmenţii biliari, este un produs final al metabolismului proteic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
20 Aprilie 2019, 14:45

Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au adunat în centrul oraşului încă înainte să înceapă sărbătoarea Centenarului Eliberării. Vremea senină, uniformele strălucitoare, atât cele din epocă, precum şi cele de acum, de paradă ori chiar de gală, steagurile tricolore, ghirlandele de flori viu colorate în cetini de brad şi aerul de sărbătoare ce plutea deasupra Pieţei Unirii au fost ingredientele din prima parte a zilei în care a fost rememorată intrarea în oraş a generalului Traian Moşoiu şi au fost dezvelite statuile episcopilor care îl întâmpinaseră, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu.

Curiozitate mare

În jurul orei 11, cu o jumătate de ceas înainte să înceapă primele momente ale zilei în care oraşul sărbătoreşte un secol de la eliberarea de sub regimul maghiar bloşevizat şi instalarea administraţiei româneşti, în zona Parcului 1 Decembrie, colţ cu strada Independenţei, erau strânşi deja zeci de orădeni de toate vârstele, mulţi cu copii în cărucioare, în braţe sau de mână.

Din primele minute, curiozitatea tuturor a fost atrasă de cei nouă călăreţi jandarmi veniţi de la Bucureşti, unii în ţinută de mare gală, bleumarin închis, alţii în uniforme de paradă, dar şi de voluntarii unor asociaţii de tradiţii militare, echipaţi în uniforme de epocă, din Primul Război Mondial, de infanterie, grăniceri, vânători de munte şi jandarmi.

În jurul orei 11.15 dispozitivul primei defilări a zilei a fost format cu cavaleriştii în frunte, urmaţi de muzica militară şi de pedestraşi, dar şi de un automobil de epocă marca Fisher Flyer, cu volan pe dreapta, precum cel folosit acum 100 de ani de generalul Traian Moşoiu. Coloana a pornit pe strada Independenţei spre Piaţa Unirii, unde a fost montată o tribună, la fel ca şi în faţa Primăriei, iar apoi a şerpuit prin piaţă până în zona dintre cele două catedrale - Biserica cu Lună, ortodoxă, şi Biserica Sfântul Nicolae, greco-catolică.

Puzderie de oficiali

În Piaţa Unirii s-a consumat prima ceremonie a zilei, militarii fiind aşteptaţi de numeroşi reprezentanţi ai vieţii publice în faţa Bisericii cu Lună, unde participaseră la un Te Deum.

Din grupul acestora au făcut parte, între alţii, episcopul ortodox Sofronoie Drincec şi vicarul episcopal greco-catolic Mihai Vătămănelu, primarul Ilie Bolojan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, parlamentarii Florica Cherecheş, Cornel Popa, Ioan Cupşa, Gavrilă Ghilea (PNL), Florian Bodog şi Dumitru Gherman (PSD), alţi politicieni, precum fostul ministru de Interne Vasile Blaga, secretarul de stat Lilla Debelka Boglarka etc.

De notat că din partea UDMR Bihor nu a fost văzut participând la festivităţi niciun reprezentant, nici măcar preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, pe care l-ar fi obligat măcar funcţia administrativă.

Reconstituire cu... pană

Între cele două catedrale româneşti, oficialii şi publicul au putut urmări reconstituirea momentului în care pe 20 aprilie 1919 primarul Rimler Karoly i-a înmânat generalului Moşoiu cheia oraşului, dar şi să asculte pasaje din discursurile rostite atunci de episcopul ortodox Roman Ciorogariu, de dr. Aurel Lazăr, unul dintre artizanii proclamării Marii Uniri, şi de generalul eliberator.

"Nicio parte a românismului n-a fost aşa mult expusă pieirii ca Ţara Bihorului. Armata Română vine în numele civilizaţiunii ca să împlinească marea misiune a areopagului de la Versailles", a spus Ciorogariu, iar Aurel Lazăr l-a completat: "Mă face fericit gândul că Armata Română a sosit ca Armată Eliberatoare, nu ca armată de ocupare".

"Cu ziua de azi, Regele Ferdinand a pus stăpânire pe Oradea şi pe Bihor. Trăiască Majestea Sa, Regele Ferdinand, trăiască România Mare!", le-a răspuns generalul Moşoiu.

După mica scenă, formaţiunea militară şi alaiul civil au pornit pe strada Avram Iancu, mai puţin decapotabila Fisher Flyer, al cărei motor a clacat tocmai în momentul ce trebuia să-i aducă gloria, aşa încât şi şoferul, şi pasagerul Moşoiu au rămas în urmă.

Bolojan, decorat de... Mang, aplaudat de orădeni

Următorul moment festiv a avut loc în faţa statuii recent reabilitate a generalului Traian Moşoiu, până la care oficialii s-au deplasat pe jos. Reprezentanţii PSD, cu ministrul Apărării, cu prefectul Ioan Mihaiu şi cu şeful PSD Bihor, Ioan Mang, în frunte, au luat-o înainte, pe când primarul Ilie Bolojan cu liberalii, cu episcopul Sofronie şi cu ierarhii ortodocşi şi greco-catolici au fost lăsaţi în urmă.

Lângă Parcul Bălcescu, militarii au prezentat "Onorul la general" ministrului, a fost intonat Imnul Naţional, iar capelanul Mircea Ioniţă a rostit un nou Te Deum, în dangătul clopotelor de la bisericile româneşti din oraş. Generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei a IV-a, Gemina, a evocat personalitatea generalului Moşoiu, punctând câteva dintre reperele biografice, de la absolvirea şcolii de ofiţeri din Viena până la eliberarea Oradiei, ocuparea Budapestei şi asigurarea responsabilităţilor de guvernator al teritoriului Ungariei. "Sunt onorat să particip azi la ceremoniile din Oradea şi plăcut impresionat de pregătirile făcute de cei care au organizat această festivitate", a încheiat generalul clujean.

Surprinzător, după discursul acestuia Mang a oferit din partea CJ câte o medalie jubiliară ministrului Leş, comandantului dispozitivulu militar, prefectului Ioan MIhaiu, primarului Ilie Bolojan - singurul pe care orădenii l-au aplaudat - şi preşedintelui Asociaţiei Cultul Eroilor - Regina Maria, colonelul în rezervă Dan Poinar.

Sincron ortodox - greco-catolic

După tradiţionala depunere de coroane la bustul generalului Moşoiu, întreaga adunare s-a întors în Piaţa Unirii, unde sute de orădeni se strânseseră ca să asiste la dezvelirea statuii episcopului ortodox Roman Ciorogariu, amplasată în faţa Bisericii cu Lună, respectiv a episcopului greco-catolic Radu Demetriu, fixată în dreptul Bisericii Sfântul Nicolae.

Imediat ce oficialii şi militarii şi-au ocupat locurile, ministrul Apărării a mai beneficiat de încă un "Onor la general", fanfara a mai intonat încă o dată Imnul Naţional şi apoi a avut loc, simultan, dezvelirea şi sfinţirea statuilor, slujba ortodoxă fiind condusă de PS Sofronie, iar cea greco-catolică de vicarul episcopal Mihai Vătămănelu. Un sincron perfect, într-o zi dedicată unităţii românilor...

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificii au fost tricolore (FOTO / VIDEO)

Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)

Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: "Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii" (FOTO / VIDEO)

Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)

Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan a aruncat cu mesaje anti politicieni

LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3378 RON
  • 1 EUR = 4.7787 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON