URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2019, 14:54

Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)

Miile de orădeni adunaţi, sâmbătă, în centrul Oradiei au asistat la o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară.

De două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. Deşi se dorea ca la paradă să participe şi avioane de luptă MIG Lancer, acestea nu au mai putut participa, deoarece au avut o altă misiune.

Oradea tricoloră

Parada a început la ora 15, aşa cum se anunţase, după ce în Piaţa Unirii au ajuns oficialii, adică primarul Ilie Bolojan, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, parlamentarii de Bihor, respectiv ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

Profitând şi de vremea bună, orădenii au participat în număr mare la eveniment. Pe traseul strada Independenţei - Piaţa Unirii – strada Armatei Române, s-au aşezat în spatele gardurilor montate de jandarmi mii de oameni, îndeosebi părinţi şi bunici însoţiţi de copii sau nepoţi.

Cei mai norocoşi dintre ei au prins locuri în gradenele anume amplasate de Primărie, una la intrarea pe podul Ferdinand, iar alta la colţul palatului administrativ. Pentru că oamenii au primit gratuit steaguri tricolore, pe care nu s-au sfiit să le fluture, întreaga zonă centrală a fost colorată în roşu, galben şi albastru.

Debut cu „Gemina”

Primii care au defilat în faţa orădenilor au fost militarii din Divizia 4 Infanterie "Gemina", care se mândreşte cu peste un secol de existenţă în Armata României. Marea unitate, al cărei comandament se află în Cluj-Napoca.

Locotenent-colonel Ionel Mangiurea a deschis defilarea, prezentând onorul de pe un transportor amfibiu blindat (TAB) de cercetare, dotat cu două mitraliere şi având un echipaj din trei militari. A urmat apoi drapelul de luptă al Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", purtat de militarii regimentului, considerat "pumnul de foc" al "Geminei".

Parada a continuat cu detaşamentele Centrului 54 Comunicaţii RMNC Oradea, în fruntea cărora s-a aflat drapelul de luptă al unităţii. Cu o istorie de peste jumătate de veac în Armata României, transmisioniştii bihoreni au ca principale misiuni asigurarea funcţionării, exploatării şi mentenanţei centrelor de comunicaţii ale Reţelei Naţionale de Comunicaţii din zona de responsabilitate.

Oradea survolată

De două ori, defilarea de la sol a fost dublată de o defilare aeriană. O formaţie de trei elicoptere IAR 330 Puma, aparţinând Bazei Aeriene "General Emanoil Ionescu", a survolat centrul Oradiei, în aplauzele viguroase ale orădenilor.

La survolarea aeriană ar fi trebui să participe şi avioane de luptă MIG Lancer, însă acestea nu au mai ajuns. Conform explicaţiilor organizatorilor, MapN nu le-a mai trimis la Oradea, întrucât MIG-urile au avut o misiune sâmbătă.

Orădenii au fost încântaţi însă şi de cele trei elicoptere, care la a doua survolare au făcut o trecere în diagonală, urmată de ruperea formaţiei, astfel încât fiecare elicopter a luat-o într-o altă direcţie. Fireşte, în aplauze...

Dotări orădene

Defilarea a continuat la sol cu TAB-uri B-33 Zimbru din dotarea Batalionului 811 Infanterie "Dej", cu două mitraliere jumelate, cu tehnica din dotarea Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive "General Vasile Danacu", tunuri de obuzier de calibru 152 mm tractate de autocamioane DAC 665T (tehnică din dotarea Batalionului 315 Artilerie "Simion Bărnuţiu"), respectiv tehnica Centrului 54 RMNC din Oradea, adică autostaţiile Panther 2000H şi containerele de comunicaţii pe platformă DAC 665 T, destinate asigurării comunicaţiilor radio-releu.

Parada a continuat cu jandarmii IJJ Bihor, pompierii ISU Crişana, detaşamentele structurilor de ordine publică ale IPJ Bihor, Poliţiei Locale şi Penitenciarului Oradea şi autovehicule de intervenţie ale Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea.

Ca pe vremuri

În faţa orădenilor au ajuns apoi plutoane de reconstituire istorico-militare. Formate din voluntari îmbrăcaţi în uniforme care imită îmbrăcămintea soldaţilor din secolul trecut, aceste plutoane au fost aplaudate de orădeni parcă cu şi mai mult entuziasm. Au defilat reprezentanţi din asociaţiile Tradiţia Militară, Tradiţii Ostăşeşti, Clubul de Istorie Militară (din a cărui formaţie au făcut parte sublocotenentul erou Ecaterina Teodoroiu şi o soră de caritate din Primul Război Mondial) şi Asociaţia Datina Străbună din Oradea.

Finalul a fost de asemenea unul apreciat de orădeni, aparţinând cavaleriei din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. Nouă cupluri ecvestre, adică nouă cai călăriţi de câte un jandarm îmbrăcat în uniformă de sărbătoare, au lăsat  în urmă doar ecoul ropotelor şi ovaţiile orădenilor.

TAB-uri cucerite de copii

Parada a durat doar 25 de minute şi unii participanţi au mărturisit că şi-ar fi dorit să vadă şi mai multă tehnică militară.

În schimb, cu mic, cu mare, orădenii s-au îmbulzit apoi la expoziţia de tehnică militară, pentru că, după ce au încheiat parada, TAB-urile, tunurile şi militarii s-au oprit în Piaţa Unirii, în zona cuprinsă între străzile Vasile Alecsandri şi Traian Moşoiu. Cei mai încântaţi au fost, evident, copiii, care au escaladat cu repeziciune blindatele.

Zeci de pici s-au înghesuit pe şi în TAB-uri, dornici să facă o poză pe care s-ar putea să n-o mai repete niciodată.

De asemenea, voluntarii din asociaţiile de reconstituire militară şi-au prezentat uniformele şi au făcut demonstraţii de mânuire a puştilor, momente care au fost, de asemenea, pe placul orădenilor, mici şi mari deopotrivă.

Expoziţia a rămas deschisă timp de o oră. Simultan, în Piaţa Unirii, Ansamblul Artistic Profesionist Crişana susţine un concert de muzică.

Sărbătoarea Centenarului Oradiei se va încheia, sâmbătă seară, cu un concert susţinut de Andra, programat la ora 19.30, respectiv cu retragerea cu torţe, care va începe la ora 20.30 pe traseul Prefectură – Podul Dacia – turbogiraţie – str. Independenţei – Piaţa Unirii. De la ora 21.10, cerul va fi colorat de focuri de artificii.

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificii au fost tricolore (FOTO / VIDEO)

Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)

Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: "Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii" (FOTO / VIDEO)

Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat – primarul Bolojan (FOTO)

Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan a aruncat cu mesaje anti politicieni

LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON