URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2019, 17:54

Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: "Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvelirea simultană, spre surprinderea fotoreporterilor, a statuilor episcopilor ortodox şi greco-catolic, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, a adunat sâmbătă circa 2.000 de orădeni în Piaţa Unirii.

Împreună, dar separat...

Cele două statui au fost sfinţite, separat, de episcopul ortodox Sofronie Drincec şi vicarul greco-catolic Mihai Vătămănelu, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea este încă insuficient refăcut în urma unei pneumonii cu complicații.

La slujba de sfinţire, deschisă cu intonarea imnului de stat, au participat, printre mulţi alţii, ministrul Apărării Naţionale Gabriel Leş, flancat de aproape de presediştii Ioan Mang şi Florian Bodog în prezenţa prefectului Ioan Mihaiu, şi autorităţi locale în frunte cu primarul Ilie Bolojan, însoţit de viceprimarii săi, Florin Birta şi Mircea Mălan.

Oficialii au urmărit slujba împărţiţi pe partide, unii ca vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, zâmbitori de la soarele de aprilie, alţii pătrunşi de gravitatea momentului, ca primarul Bolojan, alţii cu privirile în gol sau în ecranul telefonului.

Mulţumiri, orădenilor...

Festivitatea depunerilor de coroane la statuile celor doi episcopi a fost precedată de discursul generalului Grigore Bartoş, care a prezentat contextul istoric al intrării armatei române în Oradea pe 20 aprilie 1919 şi cel al ministrului Apărării Gabriel Leş, care a lăudat Oradea pentru caracterul multicultural, multiconfesional şi multietnic.

În luarea sa de cuvânt, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit organizatorilor, oficialităţilor, dar mai ales orădenilor de rând, mulţi copii şi bătrâni, participanţi la evenimente din curiozitate ori convingere. "Ţin să vă mulţumesc dumneavoastră, orădenilor care fără să aveţi nicio obligaţie, dar pentru că aveţi o inimă mare, sunteţi aici în aceste momente", a spus Bolojan.

Edilul a avut un cuvânt şi la adresa sculptorului Alexandru Păsat (foto), autorul celor două monumente. "Domnule Păsat, vă rog să ridicaţi mâna, să vă vadă orădenii", l-a îndemnat primarul, în aplauzele asistenţei.

Alexandru Păsat, sculptor

"Orădenii sunt oameni civilizaţi"

Primit cu aplauze din public şi cu strigătul "Bravo, Bolojan!", primarul de Oradea a vorbit liber, cu verbul apăsat, aproape cazon, şi cu discursul cursiv al unui istoric de catedră.

"Este o mare onoare pentru mine ca la 100 de ani de când Armata Română a intrat în Oradea să fiu primarul acestui oraş", a început Bolojan.

Primarul a făcut o trecere în revistă a contextului istoric al eliberării oraşului de către Armata Română pe 20 aprilie 1919, vorbind netulburat inclusiv atunci când un orădean cunoscut cu probleme psihice a aruncat cu o pungă cu manifeste anti-politicieni pe deasupra capetelor oficialităţilor.

"Dragii mei, este o zi de sărbătoare şi orădenii sunt oameni civilizaţi, vă mulţumesc pentru asta", a făcut apel la calm primarul.

"Oameni providenţiali"

În discursul său, Bolojan a evocat personalitatea acestor "oameni providenţiali", începând de la Regele Ferdinand, Regina Maria şi premierul Ionel Brătianu, până la episcopul ortodox şi greco-catolic Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, şi rolul lor în instalarea administraţiei româneşti în Oradea pe 20 aprilie 1919.

"Aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre aceşti oameni. Mi-e greu să vorbesc despre instituţii pentru că noi, românii, spre deosebire de alte popoare, nu prea am reuşit să ne construim instituţii. Sau nu ne-au lăsat alţii, sau nu i-am lăsat noi pe cei care au fost îndrituiţi să le facă", a făcut primarul, poate fără să vrea, o legătură cu contemporaneitatea.

Edilul a vorbit despre Regele Ferdinand şi Regina Maria amintind de decizia strategică privind intrarea României în război, hotărârea de care au dat dovadă întimpul conflagraţiei, efortul de democratizare a societăţii postbelice, introducerea votului universal şi demersurile de împroprietărire a foştilor soldaţi.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi episcopi, edilul i-a evocat ca "ziditori de conştiinţă naţională, de biserici şi clădiri" şi le-a amintit sacrificul. Demetriu Radu a fost prima victimă a comunsimului, fiind ucis în singurul atentat cu bombă din Parlamentul României, atac în care şi Roman Ciorogariu şi-a pierdut mâna dreaptă.

Regele Ferdinand în Piaţa Unirii...

Potrivit primarului, în semn de recunoştinţă Oradea îşi cinsteşte înaintaşii atribuindu-le denumiri de străzi, cum este Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, de poduri, cum este podul Constantin Prezan, dar şi prin dedicarea unor monumente de for public.

Astfel, după dezvelirea statuii premierului Ionel Brătianu în parcul cu acelaşi nume, a statuii Reginei Maria în Piaţa Ferdiand şi a celor doi episcopi în spaţiul din faţa biserilor cu Lună şi Sfântul Nicolae, edilul a anunţat că pregăteşte revenirea statuii Regelui Ferdinand în centrul Pieţei Unirii.

"Vom reamplasa statuia regelui Ferdinand. Nu putem să sărbătorim Centenarul fără ca cel care a decis pentru români în mod strategic să nu fie reprezentat în Oradea", a promis Bolojan.

Aşa cum primarul a mai amintit cu alte ocazii, statuia ar urma să fie amplasată în piaţă pe 23 mai, cu ocazia împlinirii unui secol de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea.

Edilul şi-a încheiat mesajul cu urarea: "La mulţi ani România! La mulţi ai, orădeni! Dumnezeu să aibă în pază Oradea şi ţara noastră!"

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificii au fost tricolore (FOTO / VIDEO)

Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)

Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)

Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat – primarul Bolojan (FOTO)

Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan a aruncat cu mesaje anti politicieni

LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
boron hater sovin
E zi de sarbatoare, hater sovin. Sarbatoreste si tu ceva.
Postat 21 Aprilie 2019, 16:32 de Alcor
Discurs de nota 10*
Bolojan a dat încă o dată clasa politicienilor prin discursul său . Înainte de a fi membru de partid a fost om! A lăsat deoparte vrajba politică și a vorbit la superlativ de ceilalți politicieni din alte partide , chiar daca acestia nu se ridica la nivelul acestuia ca pregătire, ca echipa, ca rezultate! Pt tara nu conteaza partidul ce omul care face ceva util nu doar politica si vrajba politică. Bravo Bolojan ! Ai dat dovada ca esti cu adevarat om si român.
Postat 21 Aprilie 2019, 12:48 de Adrian_Preda
@boron
Ungur sovin, te roade invidia, asa-i ? Ma intreb de ce nu au venit si reprezentantii tai ( odeonul si pastorul), imbracati in clovni, la sarbatoarea noastra? Ca maine o sa latrati ca sunteti egalii nostrii si o sa va cereti asa zise drepturi pe care romanii le-au furat. Szegyeld magad !!!
Postat 21 Aprilie 2019, 12:20 de elev
Ducustrigacucu
Nu vad toaletele publice din piata Sft. Laszlo, (piata unirii), unde sau dus astea 2000 de romani la toaleta? Nu vad la sectia de permise de conducere un spatiu generos si un pupitru de informare pentru cei care vin acolo. Si nu vad de ca a trebuit sa punem statui episcopilor care nu au fost de etnie romana in piata unirii. Mai degraba merita Max Goldstein, cel care in 1920 a incercat sa puna ordine in parlament.
Postat 21 Aprilie 2019, 10:11 de Boron
Ducustrigacucu
Daca unii stau in casa 8 ore și se uită pe geam, n-au cum să vadă.
Postat 20 Aprilie 2019, 22:05 de Sandu1206
@Ducustrigacucu
Daca ii mai spui si de drumurile astfaltate vs noroaie, locuinte civilizate cu apa curenta, canalizare, etc vs baraci insalubre, scoli, gradinite, spitale, s.a.m.d. tipul e in pericol sa-si faca harakiri;
Postat 20 Aprilie 2019, 21:44 de Alcor
@ili3
Ce nu vezi ? centura orasului? 3 poduri noi peste Cris, 5 pasaje peste centura ? schimbarea conductelor de apa si caldura ? renovarea cladirilor dim centrul orasului ? asfaltarea unor strazi ? parcurile industriale ? parcarile etajate si parcarile din jurul blocurilor ?, locurile de joaca pt.copii...Poate vezi cateva orase cu centura si ne spui si noua. Nu vezi surdule ?
Postat 20 Aprilie 2019, 21:28 de Ducustrigacucu
Conditii de viata
Oradea la data de 20 Aprilie 1919 si Oradea la data de 20 Aprilie 2019. Orasul vorbeste de la sine. Vechi si conditii precare vs modernizat si dezvoltat.
Postat 20 Aprilie 2019, 20:51 de Alcor
Am progresat precum racul....
In 1918/1919 premier era Bratianu. Azi e imunogloaba. In 1919 primar al Oradiei era Rimler Károly, azi e birtinezul. Nu vad niciun motiv de mandrie!
Postat 20 Aprilie 2019, 20:28 de ili3
Institutii
Monarhia a avut perioada ei fasta reprezentata de cuplul regal Ferdinand si Maria. Restul perioadei monarhiei a fost cum a fost. Instaurarea regimului comunist bolsevic, in Romania (1944-1977) a fost facut cu ajutorul tancurilor sovietice. Si exemplele pot continua.... 1989. Marile puteri isi au in primul rand propriile interese.
Postat 20 Aprilie 2019, 18:57 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON