URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2019, 09:14

Centenarul eliberării Oradiei: Cine sunt episcopii pe care îi onorăm dezvelindu-le statui în centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un rol important în păstrarea conştiinţei naţionale şi a desăvârşirii Marii Uniri l-au avut capii celor două biserici româneşti din Oradea: Roman Ciorogariu, primul episcop ortodox al Oradiei după Unire, şi Radu Demetriu, episcopul greco-catolic de Oradea, care a prezidat Marea Adunare Națională din Alba Iulia. Azi, statuile celor doi vor fi dezvelite şi sfinţite în Piaţa Unirii din Oradea. BIHOREANUL vi-i prezintă pe scurt:

Sosit din Pecica, Roman Ciorogariu (1852-1936) a fost cel care a reînnodat tradiţia ortodoxă în Oradea, după două secole. Ales vicar eparhial în 1917, s-a îngrijit de organizarea consistoriului şi de reorganizarea Consiliului Naţional din Bihor. Ca preşedinte al Consiliului, Ciorogariu s-a aflat în fruntea treburilor administrative locale până în 1919. După Unire a fost ales primul episcop ortodox al Oradiei.

A înfiinţat revista  "Legea Românească", Tipografia Diecezană şi Academia Teologică Ortodoxă orădeană. A sprijinit financiar văduvele şi orfanii de preoţi, dar şi ridicarea unor biserici. Distins de Regele Ferdinand I, a fost membru de onoare al Academiei Române şi ofiţer al Academiei Franceze.

Originar din Alba, Radu Demetriu (1862-1920) a studiat Filologia şi Teologia în Roma, iar apoi a funcţionat ca profesor şi paroh greco-catolic în Bucureşti. A participat la misiuni diplomatice în Vatican, a fost episcop de Lugoj, iar între 1903 şi 1920 a fost episcop greco-catolic de Oradea. În 1 decembrie 1918 a prezidat Marea Adunare Naţională din Alba Iulia, unde a fost hotărâtă Marea Unire.

Din averea personală a mobilat sediul episcopal şi a susţinut construirea bisericilor din Prisaca şi Pocola şi repararea celor din Delani, Finiş, Uileacu de Beiuş. A fost ucis în atentatul cu bombă din Parlamentul României din 8 decembrie 1920.


VA URMA...
Regele se întoarce în Oradea

După ce Armata Română a marşat prin Transilvania, integrând-o în Regatul României, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au deplasat în principalele sale oraşe. Pe 23 mai 1919, Oradea a primit vizita oficială a familiei regale, care a pecetluit alipirea Bihorului la Regat. Vizita a fost pe cât de simbolică, pe atât de plină de fast, umplând centrul urbei. A fost o adevărată sărbătoare, care se vrea rememorată cum se cuvine, la împlinirea a 100 de ani.

Programul evenimentelor pregătite pentru 23 mai 2019 de Primăria Municipiului Oradea va cuprinde, printre altele, o defilare de costume populare a comunelor bihorene, un concert folcloric cu Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu şi Ionuţ Fulea, o expoziţie în care vor fi expuse inclusiv Coroana de Fier, Sceptrul Regal şi documente originale ale Regelui Ferdinand cu privire la eliberarea Transilvaniei.

Pentru sărbătorirea celor 100 de ani de la vizita regală, Primăria a comandat şi realizarea unei statui a Regelui Ferdinand, monument care, conform unei Hotărâri a Consiliului Local din 2018, ar urma să fie amplasat în Piaţa Unirii, în locul statuii lui Mihai Viteazul. De altfel, monarhul a mai avut o statuie aici, dezvelită în noiembrie 1924, la comanda generalului Traian Moşoiu. În septembrie 1940, înainte de intrarea trupelor maghiare în Oradea, când se evacuau bunurile de valoare materială, statuia lui Ferdinand a fost trimisă la Beiuş, noua reşedinţă a judeţului.

Mai rămâne de văzut dacă timpul scurt rămas până în 23 mai va fi destul pentru ca Primăria să mute statuia lui Mihai Viteazul şi să o amplaseze pe cea a regelui...

Statuia Regelui Ferdinand

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON