URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2011, 09:05

Oradea ieri, Oradea azi: Statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii, înlocuită de una controversată a lui Mihai Viteazul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Regele Ferdinand, în centrul Oradiei

Generalul Traian Moşoiu, cel care a condus intrarea Armatei Române în Oradea după Marea Unire şi o vreme a fost chiar primar, s-a preocupat de oraş militând pentru sistematizarea Pieţei Unirii. Moşoiu a propus şi susţinut în faţa Consiliului Orăşenesc amplasarea a două statui în centrul urbei: a Reginei Maria în faţa Teatrului, respectiv a Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii. Prima a fost terminată în 1920, a doua fiind dezvelită la 21 noiembrie 1924, ambele realizate din bronz.

Înainte, în actuala Piaţă a Unirii trona statuia regelui maghiar Ladislau cel Sfânt, pe care Consiliul Orăşenesc a decis, în şedinţa din 26 iunie 1923, să o predea Episcopiei Romano-Catolice, care urma s-o aşeze în curtea reşedinţei episcopale.

Sculptorul orădean Mihai Kara a realizat statuia Regelui Ferdinand, la a cărei dezvelire, după cum se vede într-o fotografie de epocă, a fost prezentă foarte multă lume.

În septembrie 1940, înainte de intrarea trupelor maghiare în Oradea, când se evacuau bunurile de valoare materială, statuia a fost trimisă la Beiuş, devenită noua reşedinţă a judeţului. Ulterior, ungurii au pus în Piaţa Unirii o statuie ecvestră a amiralului Horthy, demolată în perioada comunistă şi înlocuită cu două tunuri, astfel încât o vreme orădenii au denumit zona "parcul cu tunuri".

03 mihai viteazul.jpg2011. Monument controversat

În 1994, tunurile au fost şi ele scoase din Piaţa Unirii, iar în locul lor a apărut cunoscuta statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Realizat de sculptorii Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, monumentul e turnat din 8,5 tone de bronz. Banii necesari au fost strânşi de Asociaţia Culturală Mihai Viteazul din Oradea, din contribuţiile militarilor şi personalului civil din 13 unităţi militare.

Totuşi, imediat după amplasare, unii specialişti au susţinut că statuia ar trebui dată jos, pentru că e incorect realizată. Prima problemă e că toate cele patru picioare ale calului sunt sprijinite pe sol, iar regulile heraldicii (ştiinţa care stabileşte principiile teoretice şi în privinţa statuilor istorice) spun că dacă personajul a fost ucis mişeleşte, calul voievodului trebuia reprodus cu un picior în aer.

O altă problemă e că, din analiza proporţiilor, musculaturii şi cozii tăiate drept, calul este un pur-sânge englez, rasă care pur şi simplu nu exista pe vremea lui Mihai Viteazu în această parte a Europei. Totodată, specialiştii susţin că statuia trebuia amplasată cu faţa spre graniţă, pentru a simboliza apărarea ţării, nu cum e acum, cu spatele către Ungaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
oradea ieri oradsa azi
de ce nu se scrie pe soclu si data nasteri-mortii.Poate asa se retine mai usor de catre elevi.
Postat 02 Aprilie 2012, 11:07 de alexandru
statuile din oradea
de ce nu se scrie pe soclu si data nasteri-mortii.Poate asa se retine mai usor de catre elevi.
Postat 02 Aprilie 2012, 11:05 de alexandru
explicand
masa tacerii ca Brancusi ne pare mana si torta ca statuia libertatii din America (fragment)... Si pe la fantani in oras niste porumbei ceva simbol al libertatii...
Postat 14 Septembrie 2011, 16:00 de ghinararui
statui toate tematice
si musai o mana strangand o torta arzanda ca simbol arzand a tuturor revolutiilor umane creatie vizibila din 4 puncte cardinale iar mai la ses pe la intrarea dinspre Cluj pe plat un cerc de oi cu un cioban ganditor ca la o masa a tacerii
Postat 12 Septembrie 2011, 17:36 de ghinararui
statui toate tematice
De exemplu statuie sportiva la sala sportului ori Iosif Vulcan statuie posibila in fata la biblioteca inauntru parcului alta statuie pe trotuarul de langa parc in fata catedralei din centrul civic de exemplu creeaza dl Durgheu ceva carturarul transilvan si pune in fata universitatii ca sade bine
Postat 12 Septembrie 2011, 17:26 de ghinararui
mai multe statui
No vazui in Germania statui si pe pereti, mai mici mai mari in orasul nost nu mere?
Postat 10 Septembrie 2011, 11:42 de ghinararui
adevarata bogatie arhitecturala
Si apai de schimbam o statuie cu alta sau de mutam din loc in altu statui... mai bine umplem orasul nost cu statui si de vazut multe statui multe is la viena sau Budapesta, adevarata bogatie... mai multe statui !
Postat 10 Septembrie 2011, 11:35 de ghinararui
un alt mnument
( Daca o fost topita statuia Regelui Ferdinand atunci ii vorba de alt monument ).Urmasul gloriei lui Mihai Viteazul la loc de cinste o veghea Oradea de pe deal cu fata spre apusul vremilor trecute.
Postat 08 Septembrie 2011, 09:52 de ghinararui
Lor
Glorie eroilor necunoscuti si cunoscuti ! Glorie eroilor recunoscuti ! ( Fane, regretele sunt eterne si tarzii )
Postat 08 Septembrie 2011, 08:56 de ghinararui
Ghinarar nu general !
Daca atat ai inteles din postarea mea anterioara, e cum zise-i in titlu ! Sunt pt. (re)punerea statuii Regelui Ferdinand la locul cuvenit. Pt. statuia lui Mihai Viteazu sunt convins ca s-ar gasi un amplasament care sa nu-i afecteze expunerea si valoarea de simbol. Bunicul meu matern a facut parte din echipa de militari care a mutat statuia Regelui Ferdinand la Beius. Era in septembrie 1940. Dupa terminarea razboiului a venit ciuma rosie si statuia probabil ca a fost topita. Tinand cont ca partidul muncitoresc (redenumit ulterior partidul comunist), militia si securitatea erau conduse aici in Ardeal de catre unguri si de catre jidani, dusmani de moarte ai romanilor, e simplu de banuit cine si ce ordin a dat cu privire la statuie !
Postat 08 Septembrie 2011, 07:14 de fane
un alt monument ?
Fane , este vorba despre alt monument ci nu de Ungaria intre 1526 si 1867. Un alt monument ? Hai sa il punem pe Regele Ferdinand pe deal si cu fata spre Ungaria.
Postat 07 Septembrie 2011, 20:54 de generalul
Iata ce spune istoria
Ce tot ii dati cu ungurii si cu Mihai Viteazu ?! Dupa batalia de la Mohacs (1526), ungaria a fost desfiintata ca stat ! Turcii au facut un pasalac cu capitala la Buda, habsburgii au mai luat si ei ce au putut. Doar principatul Transilvaniei exista aici. Pana sa reapara ungaria ca stat, va mai trece mult timp. Abia la 1867 austriecii, infranti de prusaci in 1866, hotarasc sa si-i alieze pe unguri si reinfiinteaza ungaria ca stat, dar in cadrul imperiului dualist. Deci intre 1526 si 1867 ungurii n-au avut stat, au fost robii cui a putut s-ai calareasca, in principal turcii si austriecii.
Postat 07 Septembrie 2011, 06:41 de fane
monument
Monument al limbii feudale romanesti este insemnarea autografă a lui Mihai Viteazul pe spatele unui document din 1600, uimitoare prin laconism: „Şi hotaru Ardealului. Pohta ce-am pohtit: Moldova, Ţara Rumânească”: Sa lasam detaliile neimportante ( daca era asezat cu fata spre vest parea ca pohteste la granitele Sfintei Ungarii ).
Postat 06 Septembrie 2011, 22:00 de generalul
gkk
de unde sinteti nascuti ,ca precis nu din oradea ,ci dintr-un sat ...mai taranilor.sinteti aici ca v-a dus ceausescu.mereti napoi la munte de unde ati venit daca nu va place
Postat 06 Septembrie 2011, 16:05 de xy
@ROZI
DA OUALE , OUALE LE-A MASURAT CINEVA ??? ROZI AI MASURAT OUALE ????CUM SUNT ???? SE ZVONESTE CA SI-A CAM BAGAT INSTRUMENTUL IN CATEVA "PRINCIPESE" UNGURESTI PE LA BUDAPESTA SI "VIANA" !! CE ZICI ROZI ??? STA MAI BINE CA BACIU KISS ????
Postat 06 Septembrie 2011, 13:35 de CURIOSUL
UNGURULUI-BOLOJAN
udmr- ul este pricipalul contestatar !! PUNEM PARIU ?? CE ZICI UNGURE BOLOJAN ???? PREGATESTI SCHIMBAREA ??? SCHIMBAREA STATUI BINE INTELES !!!! la inceput un zvon sa se obisnuiasca prostimea , dupa aia o dezbatere la sediul udmr si dupa aia schimbarea !!!! UITE ASA SE FACE SCHIMBUL !!!
Postat 06 Septembrie 2011, 13:18 de SCORTOSUL
corekt spre soare a pune
Bastai cu heraldika ci priveste spre pohta cea pohtit.
Postat 06 Septembrie 2011, 12:42 de generalul
primul
@.: primul la ore va fi "3 in 1"! desi cred ca prinde repede, doar e specialist in limbi! limbi straine, adica!
Postat 06 Septembrie 2011, 11:45 de dante
Uite unde duce guvernarea locala alaturi de unguri !
Regele Ferdinand I cel Loial sau Intregitorul, a carui armata a cucerit Budapesta si a faurit Romania Mare, nu poate avea o statuie in Oradea in piata ce-i poarta numele pt. ca se opun ungurii ! In orice tara normala, condusa de oameni normali, patrioti, nu venetici, parerea unei minoritati intr-o asemenea chestiune nu ar conta. Dar daca bolovan si clica lui de PeNaLi au varuit masinile asa-zisei politii locale cu denumiri in ungureste, ce sa mai....Oradeni, votati-l pe bolovan si-n al doilea mandat veti putea urma gratuit cursuri pt. a invata ungureste ! Functionarii publici au inceput deja sa ia ore !
Postat 06 Septembrie 2011, 11:37 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON