URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2016, 15:45

Ziua Veteranilor de Război – o tradiţie înrădăcinată de Regele Carol I şi reînnodată ca o datorie de onoare, celebrată şi la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 114 ani după ce Regele Carol I a instituit prin Decret Regal Ziua Veteranilor de Război - recunoscând jertfa de sânge a celor care au luptat în Războiul pentru Independenţă „pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă” şi „a i se pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare” - această zi a fost celebrată şi la Oradea, în Cimitirul Municipal, cu participarea unor oficialităţi civile şi militare.

„Aniversarea zilei de 29 aprilie este una dintre ocaziile prin care putem transmite şi cultiva sentimentul de mândrie naţională, momentul prin care reamintim generaţiei tinere ce au făcut strămoşii noştri, care şi-au dat viaţa pentru independenţa şi liberatea ţării noastre, pentru România de azi”, a spus, într-o scurtă alocuţiune, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop.

Făcând o incursiune în istorie, prefectul a arătat că înaintaşii noştri romani au fost primii care i-au cinstit pe veterani, ei fiind cei care prin acest cuvânt desemnau soldaţii care după 25 de ani de serviciu militar erau înproprietăriţi şi liberi să-şi trăiască restul vieţii cu toate drepturile de cetăţean, dar şi că în Evul Mediu domnitorii români au continuat să cinstească vitejia eroilor prin împroprietăriri şi ridicarea soldaţilor chiar şi în ranguri boiereşti. „Ziua Eroilor este ziua în care subliniem rolul acestor oameni care ne-au oferit de-a lungul timpului lecţia demnităţii, a patriotismului, şi ne-au lăsat o ţară liberă şi independentă”, a încheiat prefectul.

La rându-i, generalul în rezervă Vasile Creţ, care conduce Asociaţia Veteranilor de Război, a spus că „se cuvine să le arătăm onorul, exprimând preţuirea faţă de înaintaşi”, un asemenea gest fiind nu doar o datorie, ci şi un semn de civilizaţie.

În acordurile Imnului Eroilor, la monumentul ostaşilor români căzuţi în al doilea război mondial din Cimitirul Municipal au depus apoi coroane de flori reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei, Asociaţiei Veteranilor de Război, Garnizoanei Oradea, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Traian Moşoiu, Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria, unităţilor Ministerului Afacerilor Interne, ai altor instituţii publice, dar şi a trei partide politice – PSD, ALDE şi PNL.

În prezent, potrivit informaţiilor oficiale, în judeţul Bihor mai trăiesc doar 169 de veterani de război, combatanţi în a doua conflagraţie mondială, atât pe frontul de Răsărit, cât şi pe cel din Vest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
popa cornel, nea ilie...?! Sau au mai ramas in viata atat de putini veterani (deci posibili votanti!) incat nu merita ,,deranjul" ?!P.S. Nici episcopul n-a catadixit sa-si uzeze mertanul... Cred ca la noi, in Oradea, ,,cinstirea" eroilor e de fapt necinstirea lor!
Postat 28 Aprilie 2016, 17:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON