URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2018, 08:50

Vocea cartierului. Peste 250 de orădeni au votat proiectele de bugetare participativă ale cartierului Nufărul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nufărul a spart gheaţa! Peste 250 de orădeni au participat miercuri la primele două întâlniri publice organizate de municipalitate pentru etapa votului cu urnă al proiectelor de bugetare participativă pe care populaţia le doreşte implementate în oraş.

Dacă la întâlnirea organizată la Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferenc de la ora 17 s-au prezentat doar 30 de participanţi, la dezbaterea organizată două ore mai târziu în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu au luat parte peste 220 de orădeni.

Majoritatea a asistenţei a fost formată din mămici ale elevilor şcolii venite să susţină proiectul parcului etnografic pe care şi-l doresc amenajat în vecinătatea unităţii de învăţământ.

În urma votului online, parcul etnografic a adunat 2.310 voturi şi deschide - la mare distanţă de următorul proiect - topul celor 10 propuneri cu şanse la finanţare din partea municipalităţii.

"Puteţi vota oricare proiect!"

Cele două întâlniri de miercuri seară au fost conduse de viceprimarul Florin Birta şi de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Cei doi le-au prezentat orădenilor atât cele 42 de proiecte rămase în cursa pentru finanţarea de 200.000 de euro oferite de Primărie pentru cele mai votate zece propuneri, cât şi modul în care se va desfăşura votul cu urnă.

"Pentru cartierul Nufărul au fost făcute şase propuneri. Acestea se referă la acoperirea cu material elastic al liniilor de tramvai pentru atenuarea şocurilor la traversarea cu maşina sau bicicleta, amenajarea unui loc de joacă pe strada Onisifor Ghibu 26, construirea unei pasarele pietonale peste Peţa în zona OTL din strada Atelierelor, amenajarea unui loc de joacă în parcul Salca 2, amenajarea unei piste pentru alergare din tartan în aceeaşi zonă şi amenajarea parcului etnografic Onisifor Ghibu. Dumneavoastră veţi putea consulta pe aceste planşe toate cele 42 de proiecte şi le veţi putea vota pe oricare dintre ele", le-a spus viceprimarul Birta celor prezenţi.

Vot cu CNP-ul

La rândul său, directorul Florea le-a explicat orădenilor cu buletinul de vot în faţă că aceştia pot alege câte un proiect pentru fiecare categorie din cele opt pentru care au fost depuse propuneri.

Buletinul de vot cuprinde rubrici în care este obligatorie menţionarea numelui, adresei şi codului numeric personal al celui care l-a completat pentru evitarea votului multiplu.

Dezbaterile continuă

Întâlnirile, care au durat mai puţin de o oră fiecare, s-au încheiat cu votul efectiv şi o scurtă şedinţă de audienţe "în teren" oferită de Florin Birta.

Profitând de ocazie, locuitorii cartierului i-au cerut viceprimarului amenajarea de parcări, introducerea condomeniilor în care locuiesc în programul de reabilitare termică a imobilelor, amenajarea de spaţii verzi şi altele.

Cele zece dezbateri publice pentru votul cu urnă al proiectelor de bugetare participativă, organizate pe cartiere vor fi dublate de alte zece desfăşurate în marile firme din oraş precum Plastor, Faist sau Plexus şi se vor încheia pe 7 mai.

Pierzătorii pot încerca în vară...

Proiectele câştigătoare vor fi anunţate cele mai probabil la jumătatea lunii mai după care municipalitatea va organiza licitaţie pentru implementarea lor.

Ulterior, cel mai probabil începând din vară, municipalitatea va demara acţiunea de preluare a propunerilor de proiecte de bugetare participativă care vor fi implementate anul viitor.

"Intenţia noastră este ca începând din luna iulie că deschidem etapa de depunere a proiectelor pentru anul 2019, pentru ca orădenii să aibă timp să facă propuneri, votul efectiv să aibă loc mai repede pentru ca acestea să poată fi materializate în cursul anului", a declarat viceprimarul Birta pentru BIHOREANUL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON