URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2014, 17:18

Urbanizarea, perspectivă de dezvoltare economică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printre puţinele dezbateri lansate la nivel local după 1990 cu privire la dezvoltarea urbană în regiune se numără şi cea referitoare la oportunitatea integrării comunei Sînmartin în cadrul municipiului Oradea.

Această idee are ca punct de plecare diferite nevoi şi oportunităţi, precum necesitatea creşterii masei economice şi demografice a acestei zone urbane, extinderea serviciilor publice în zone cu concentrare demografică ridicată, diversificarea profilului economic al municipiului Oradea prin integrarea şi dezvoltarea unor domenii precum turismul şi sănătatea, creşterea atractivităţii teritoriale în vederea amplificării sferei de influenţă la nivel regional şi naţional.

De altfel, această abordare ar putea fi reprodusă pe toate acele coridoare de dezvoltare urbană (în special în zona de câmpie) unde asistăm la aşa-zisul fenomen de "etalare urbană" (Borş, Sîntandrei, Nojorid şi Oşorhei), care a generat sau va genera treptat o concentrare rezidenţială şi economică ce trebuie gestionată din punct de vedere urbanistic şi strategic.

Pe termen lung, această abordare va permite, cu siguranţă, crearea unei veritabile reţele de aşezări compacte (cu densitate ridicată, specializate şi complementare), o orientare mai echilibrată a procesului de urbanizare, o mai bună prioritizare a investiţiilor, precum şi dezvoltarea unei reţele dense de transport public. Totul într-un context de declin demografic, de migraţie accentuată a forţei de muncă, de concurenţă acerbă în atragerea de investiţii cu alte oraşe mai competitive din punct de vedere al infrastructurilor şi forţei de muncă.

Planificarea dezvoltării urbane trebuie să depăşească limitele teritoriale ale municipiului, iar susţinerea unui proces de urbanizare la nivelul Zonei Metropolitane Oradea este elementul central al acestei viziuni, fiind o etapă premergătoare atingerii unei noi faze de dezvoltare.

Ciprian Barna
Director Zona Metropolitană Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Greşit, greşit, greşit !?!
Crearea unui spaţiu urbanistic comun integrat nu înseamnă absorbţia unei localităţi de către alta mai mare !?! Ţine de integralitatea funcţiunilor tehnico-urbane specifice fiecăreia dintre părţi, nicidecum de cea instituţională care e chiar mai corect să rămână aşa cum e acum, teoretic cel puţin pe picior de egalitate !?! Zona Metropolitană Oradea, ca instituţie, este evident că nu înţelege scopul major al conceptului de dezvoltare urbană integrată ... respectiv elementele ce definesc această integralitate prin diversitate !?!
Postat 23 Martie 2014, 17:23 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON