URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2014, 20:01

Un adio natural! Ameninţaţi cu falimentul, fermierii bihoreni renunţă la producţia ecologică

Un adio natural! Ameninţaţi cu falimentul, fermierii bihoreni renunţă la producţia ecologică CA LA MAMA. Producător de cereale ecologice, Nagy Miklos din Sălard îşi fabrică acasă propriile paste făinoase bio, pentru a nu fi nevoit să vândă grâul sub preţ. "Dacă nu te asociezi cu un prieten pentru a amenaja împreună o cameră de frig în care să ţii fructele şi legumele sau un punct de lucru unde să fabrici sucuri sau paste, dai faliment", spune Miklos
Un adio natural! Ameninţaţi cu falimentul, fermierii bihoreni renunţă la producţia ecologică MIERE AMARĂ. După zece ani în care a produs doar miere bio, apicultorul Robert Jakab a renunţat în favoarea producţiei convenţionale. "Mi-am scos ani de zile certificatul, din orgoliu profesional, dar acesta nu ţine de foame. Degeaba stă mama toată ziua în piaţă cu miere ecologică dacă nu cumpără nimeni fiindcă e mai scumpă.", spune Jakab.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 318 în 2012, în 2014 au mai rămas 287. Fermierii bihoreni specializaţi în produse ecologice renunţă pe capete. Încasările nu le acoperă nici măcar costurile. "Procesatorul abia îmi dă 10 bani pe kilogramul de mere! În piaţă nu le pot vinde, în supermarket nu ajung, iar să le păstrez nu pot. Nu mai ştiu ce să fac. Dacă mă enervez, dau foc producţiei şi gata!", răbufneşte Iosif Balogh, proprietarul unei livezi din Săcuieni. Ca el au ajuns majoritatea producătorilor bio...

Agricultură "bătrânească"

04_Hodisan_bihoreanul.jpgProdusele ecologice, bio sau organice, departe de a fi o noutate a modernităţii, sunt o întoarcere la bucatele bătrânilor care îngrăşau pământul cu gunoi de grajd şi smulgeau buruienile cu mâna. În agricultura ecologică sunt interzişi fertilizanţii, pesticidele de sinteză, stimulatorii şi regulatorii de creştere, hormonii, antibioticele şi sistemele intensive de creştere a animalelor. Trecerea la agricultura ecologică se face treptat.

 "Există o perioadă de conversie de 2-3 ani, în care pământul se curăţă de chimicale, şi doar apoi e cultivat organic", explică Nicolae Hodişan (foto), şeful Direcţiei Agricole Bihor. Pentru a supravieţui conversiei, fermierii primesc o subvenţie. Cum bugetul naţional alocat este fix, dar numărul beneficiarilor s-a dublat faţă de anul 2007 la peste 15.000 de producători, suma a scăzut de la câteva sute de euro la cel mult 130 de euro pe hectar în cazul cultivatorilor.

Controale peste controale

În Bihor sunt înregistraţi 287 de fermieri care produc de la cereale, mere, căpşuni, fructe de pădure şi ciuperci la uleiuri de cânepă şi paste făinoase ecologice. Primii fermieri bio au apărut în anii '90, dar oficializaţi au fost doar din 2004, după apariţia Ecoinspect, primul organism de inspecţie specializat în certificarea produselor ecologice. În prezent, în România funcţionează 16 firme de profil plătite de fermieri să le verifice diverşi parametri, de la calitatea solului şi modul de producţie până la produsul final, şi să certifice că îşi obţin ecologic produsele. Fermierul primeşte un certificat pe care îl afişează la locul desfacerii pentru a dovedi calitatea produsului. Folosirea fără drept a denumirii de produs ecologic, nerespectarea regulamentelor sau lipsa documentelor de transport se sancţionează fără milă, cu amenzi între 10.000 şi 35.000 lei. Un producător salontan de uleiuri din cânepă a fost amendat, de pildă, cu 20.000 lei, doar pentru că ambalajul produsului nu a fost la rândul său ecologic!

Producţii mai mici

04_Nagy_bihoreanul.jpgAgricultura bio e scumpă şi neprofitabilă. "Produsele eco se adresează unui segment de populaţie de circa 3%, mânat de curiozitate sau obligat de starea de sănătate", spune Hodişan. Motivul e simplu. Costurile de producţie sunt mai mari cu 40%, pentru că implică de la plata firmei de certificare până la salarizarea ţăranilor care culeg dăunătorii cu mâna, şi se reflectă în preţul final, mai mare cu 30%. La asta se adaugă faptul că, netratate chimic, recoltele sunt cu 30% mai mici. "Acolo unde agricultura convenţională face producţii de 5-6 tone la hectar, cea bio abia scoate 3-4 tone", spune Nagy Miklos (foto), preşedintele asociaţiei Bioterra.

Omul, care lucrează ecologic 130 de hectare în Sălard, spune că recoltele se vând sub preţ. "Cine nu are spaţiu de depozitare sau cameră frigorifică e terminat: "Dacă vinzi la recoltare, comercianţii abia îţi plătesc preţul de cost, iar profitul tău e zero". Pentru a nu fi la mâna speculanţilor, fermierul îşi fabrică propriile produse finale. "Din grâul recoltat îmi fac făină şi paste făinoase, iar surplusul şi furajul îl dau unei ferme de pui care îmi dă la schimb ouă ecologice". Majoritatea agricultorilor nu pot însă ajunge la produsul finit, încheie anul în pierdere şi se gândesc să renunţe...

"Nu are rost să mă mai chinui!"

Unii fermieri renunţă la agricultura ecologică după ani de zile, alţii abia acum îşi încearcă norocul. Numărul producătorilor bihoreni variază de la 42 în 2011 la un vârf de 318 în 2012, pentru ca anul acesta să scadă la 287. Deţinător al unei livezi întinse pe 8 hectare rezervate pentru obţinerea de mere ecologice, Iosif Balogh spune că renunţă la certificatul de producător bio. "Nu are rost să mă mai chinui! În România, statul, procesatorii şi cumpărătorii nu sunt interesaţi de produsele ecologice", zice fermierul. Acesta spune că subvenţia nu acoperă nici măcar plata firmei de certificare. "Anul trecut am primit o subvenţie de 1.213 lei şi a trebuit să plătesc firmei 1.250 lei", povesteşte Iosif. Cea mai mare problemă este însă desfacerea. "Supermarket-urile nu discută cu tine, la en-gros nu primeşti mai mult de 50 de bani pe kilogram, iar în piaţă lumea nu caută calitatea, ci preţul cel mai mic", spune Iosif.

"Mulţumesc, n-am nevoie!"

De aceleaşi probleme se loveşte şi Jakab Robert, apicultor din Oşorhei cu masă în Piaţa Mare. După zece ani în care şi-a scos certificatul bio, de anul acesta nu îl va mai reînnoi. Motivul? "Plătesc pe el cam 300 de euro anual fără să am niciun câştig". În condiţiile în care cheltuie cu transportul albinelor la păduri de salcâm sau de tei din zone izolate şi nepoluate, vânzările nu îi acoperă nici măcar cheltuielile. "Am producţii mai mici, cheltuieli cu 40% mai mari, dar dacă cer cu 10% mai mult pe produsul ecologic nu mi-l cumpără nimeni", spune Robert. Bărbatul susţine că în ciuda unei legislaţii favorabile ce prevede standuri separate pentru produsele eco, şefii pieţei l-au mutat în mijlocul halei unde, având produse mai scumpe, nu poate concura cu vecinii.

În plus, s-a săturat de controalele firmei de certificare, ale Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură. "O singură dată a uitat mama acasă certificatul de producător bio şi s-a trezit cu Direcţia Agricolă şi Poliţia pe cap. Mulţumesc, n-am nevoie!", spune bărbatul. Aşa că va produce miere ca până acum, dar fără să-şi mai strice banii şi nervii cu obţinerea certificatului de produs ecologic. Oricum, singurii care se interesează de el sunt inspectorii veniţi în control. Cumpărătorii întreabă numai de preţ, ca şi când aşa ar fi cel mai sănătos...


FARMACIA NATURII
"Dacă mor, va fi păcatul tău!"

Coloranţi, îndulcitori, conservanţi, agenţi de întărire, potenţiatori de aromă şi alte otrăvuri legale. Bucătăria modernă a transformat cartea de bucate în manual de chimie, iar omul în pacient. Specialiştii în medicină pun "epidemiile" de alergii, diabet şi diferite forme de cancer pe seama alimentaţiei defectuoase şi recomandă consumul de produse ecologice. "Acum doi ani m-a sunat o femeie plângând: "Dacă îl ai pe Dumnezeu spune-mi sincer dacă produci ecologic". Era o mamă tânără, care după zeci de analize a descoperit că s-a intoxicat atât de tare cu alimentele din comerţ încât este alergică la coloranţi şi trebuie să mănânce cât mai curat, pentru că altfel moare. I-am spus: "Chiar produc ecologic!". "Bun, cumpăr doar de la tine, dar dacă mor va fi păcatul tău!". A venit, şi-a umplut portbagajul cu făină pentru pâine, cu tot ce îi trebuia, şi apoi a revenit constant. Au trecut trei ani şi şi-a revenit, se bucură să îşi vadă copilul crescând", povesteşte Nagy Miklos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asta e....:(
Sunt in aceias situatie ca cei de mai sus, am cultivat legume bio, dar nu sa meritat, munca era mai multa iar banii mai putini, acu cultiv fructe capsuni, zmeura, fragute, anul asta sa meritat dar nu stiu ce o sa'mi aduca anul viitor, daca nu o sa se merite o sa renunt cum am renuntat la cultivarea legumelor si la cresterea animalelor, o sa cultiv doar strictul necesar pentru familie.......
Postat 17 Septembrie 2014, 12:03 de Georgeta
mda
Trist dar adevarat. Unii spun ca produc eco dar nu e asa si cumparam de la ei in necunostinta de cauza, poate mai scump decat produsele care intr-adevar sunt eco. Ar trebui sa se delimiteze cumva comertul cu produse eco, sa stim SIGUR ca acele produse nu contin aditivi, coloranti si alte otravuri.
Postat 16 Septembrie 2014, 13:43 de Mirela
mail@k.ro
E trist sa citim astfel de stiri. Problema este si lipsa de reclama. Eu, unul, caut produse ecologice dar e greu sa le gasesc. Poate cu o reclama mai buna (si cu un wesite de prezentare) ar avea mai mult succes. Cred ca ar fi cumparatori chiar daca pretul acelor produse este mai mare.
Postat 16 Septembrie 2014, 09:35 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON