URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2013, 07:19

Se rupe CET-ul!

Se rupe CET-ul! TERAPIE DE ŞOC. Neglijat 20 de ani şi supus acum unei restructurări dure, CET-ul prevesteşte o vară cu scumpiri pentru consumatori şi concedieri pentru angajaţi. "Cei care prin natura calificării îşi vor găsi locul în noua organigramă vor fi păstraţi, cei care nu vor fi disponibilizaţi", anunţă primarul Ilie Bolojan
Se rupe CET-ul! MAREA SCHISMĂ. CET-ul se va diviza luna aceasta. "Nu avem de ales. Am ajuns aici cu ajutorul domnului Mircea Matei, care anul trecut ne-a retras licenţa de operare pentru activităţile de transport şi distribuţie", spune cu năduf directorul CET, Dragoş Gligor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Electrocentrale Oradea intră în zonă de cutremur. Amânată 20 de ani, restructurarea pregătită de primarul Ilie Bolojan pentru vara aceasta va avea asupra societăţii efectul unui electroşoc.

Printre măsurile cu care edilul vrea să trezească CET-ul din coma financiară se numără separarea activităţii de producţie de cea de distribuţie, reduceri drastice de cheltuieli, disponibilizări masive de personal, numirea unei noi conduceri şi majorarea tarifelor. Iar o aşa restructurare nu are cum să nu afecteze orădenii!

Condamnat să se rupă

CET nu va mai fi niciodată ce-a fost. Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea societăţii Termoficare Oradea, care va prelua de la Electrocentrale activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic. Noua firmă, înfiinţată în asociere cu comuna Sânmartin, va fi înregistrată la Registrul Comerţului săptămâna aceasta, pentru a obţine cât mai repede de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice Comunitare (ANRSC) licenţa de operare.

După cum se ştie, Electrocentrale şi-a pierdut licenţa pentru cele două activităţi în urma unor controale ţintite dispuse în martie 2012 de PDL-istul orădean Mircea Matei, pe atunci director al ANRSC. Măsura a fost confirmată însă, în iunie anul trecut, după alegeri, şi de noul director, PSD-istul Doru Ciocan.

04 Dragos Gligor_3.jpgMunicipalitatea a avut la dispoziţie un an pentru desemnarea altui operator, termen care a expirat luna trecută. "Primăria avea de ales între a înfiinţa propria societate sau a încredinţa aceste activităţi unui alt operator, în niciun caz către Electrocentrale, pentru că noi nu ne mai putem prezenta doi ani la licenţiere", explică directorul Dragoş Gligor (foto).

În blocaj

Aparent o formalitate, separarea activităţii de producţie, care va rămâne la Electrocentrale, de cea de transport şi distribuţie, care va trece la Termoficare, are efecte profunde.

Vechiul CET are datorii istorice de 299 milioane lei şi conturile îi sunt blocate deja din 15 mai. Transportatorul Unicom Tranzit, aparţinând fostului general KGB Constantin Iavorski, a pus sechestru inclusiv pe cărbunele din curtea centralei. Firma forţează recuperarea unei datorii de 30 milioane lei acumulate în contul serviciilor de transportare a cărbunelui din Valea Jiului. Unicom şi-a încasat jumătate din sumă, dar se opune reeşalonării restului datoriei. Astfel, pentru a alimenta oraşul cu apă caldă, Electrocentrale scoate zilnic de sub sechestru 1.000 de tone de cărbune, cantitate pe care o pune la loc, în aceeaşi zi, din cărbunele adus de firma Maestro de la Voievozi.

De parcă asta nu ar fi suficient, CET mai are păcură pentru doar două săptămâni, iar la cele două licitaţii organizate pentru completarea stocului nu s-a prezentat nimeni. Furnizorii nu mai vând decât cu banii jos, aşa că Primăria va trebui să găsească 3 milioane lei pentru a ajuta CET-ul să achiziţioneze 5.000 tone de păcură, necesarul pe cinci luni.

Adevărul e însă că, pentru a reveni pe linia de plutire, Electrocentrale are nevoie de cel puţin 5 milioane euro. Societatea a intrat în fundătură deoarece utilizează tehnologii învechite, din anii '70, şi cheltuie 341 lei pentru a produce o gigacalorie pe care o vinde cu 256 lei. În pierdere!

Acum ori niciodată!

04 Ilie Bolojan_8.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) vede în ruperea socităţii o şansă de relansare. "Electrocentrale funcţionează de decenii în pierdere cronică şi acumulează datorii. Odată cu despărţirea celor două activităţi, vom face demersuri pentru aprobarea unor tarife majorate. Consiliul Local va decide dacă creşterea va fi suportată de populaţie sau va fi acoperită de la bugetul local, prin subvenţii", le-a spus primarul joia trecută consilierilor locali.

Planul edilului e simplu, dar greu de aplicat. Pe lângă majorarea tarifelor, acesta mai vizează relansarea relaţiilor cu Centrala Naţională a Huilei, care a oprit furnizarea de cărbune din cauza restanţelor de 65,4 milioane lei acumulate de CET, şi ameninţă că va relua livrările doar dacă va primi plăţi în avans. De asemenea, planul prevede renegocierea contractelor cu toţi furnizorii, pentru reducerea costurilor, dar şi reduceri masive de personal. Nimeni nu ştie cu cât, ci doar de când: curând!

Dincolo de declaraţiile făcute aleşilor, primarul refuză să dezvăluie amănunte din planul de restructurare. "Deocamdată nu am ce să declar pe această temă", spune Bolojan. E de înţeles de ce. Criza este adâncă şi va putea fi depăşită doar cu costuri sociale, indiferent că este vorba de reduceri masive de personal la cele două societăţi ori de scumpirea gigacaloriei furnizate orădenilor. Sau de amândouă!

A început!

De altfel, restructurarea gândită de Bolojan a şi început. BIHOREANUL a aflat că, pentru a avea control nemijocit asupra Electrocentrale, primarul i-a pus în vedere şefului Serviciului Financiar al societăţii, Marcela Rus, să îşi ceară mutarea pe noua societate, Termoficare Oradea, urmând ca postul ei să fie ocupat de Nadia Haş, în prezent director adjunct în Primăria Oradea, la Direcţia Economică.

Haş are ordin să creioneze împreună cu managerul Dragoş Gligor o nouă organigramă a societăţii, cu buget şi personal redus considerabil, şi să propună măsuri de eficientizare a activităţii. Echipa de lucru va lua în calcul inclusiv declararea insolvenţei dacă Electrocentrale nu va reuşi să se înţeleagă cu furnizorii.

Schimbare la comandă

04 Daniel Tigan_3.jpgMăsurile de austeritate vor afecta însă şi Termoficare Oradea. În teorie, din totalul celor 942 de angajaţi ai Electrocentrale, cei 273 care deservesc sectorul de transport şi distribuţie se vor muta pe noua societate. Practic, mulţi vor trece însă în şomaj. Daniel Ţigan (foto), directorul de termoficare al CET, va fi înlocuit săptămâna aceasta din funcţie pentru că, îngrijorat de starea precară a reţelelor, nu s-a arătat dispus să reducă personalul cu mai mult de 10%. Or, Primăria aşteaptă dublu...

Conducerea noii societăţi îi va reveni inginerului Mihai Cabai, în prezent dispecer la Secţia Termoficare, care şi-a asumat responsabilitatea unei tăieri în carne vie. Alternativa este usturătoare: Bolojan a ameninţat că eşecul restructurării va determina externalizarea activităţii de termoficare. Iar privaţii vor şti să facă reduceri...

Născut mort

Adevărul e că, la fel ca Electrocentrale, de la care va prelua reţelele, punctele termice şi o parte din muncitori, societatea Termoficare Oradea va lucra în pierdere. Asta pentru că va cumpăra agentul termic de la CET şi îl va livra orădenilor printr-o reţea de conducte vechi, cu 40% pierderi, la nişte tarife bătute în cuie. Evident că nu poate visa la profit.

De altfel, numai ca să pornească noua societate, Primăria va băga mâna în bugetul local până la cot. Termoficare are nevoie de bani pentru cel puţin trei luni de funcţionare, până apucă să încaseze de la consumatori. Asta dacă apucă! Căci după experienţa din 2011, când mai multe asociaţii de proprietari au refuzat să semneze noile contracte cu Electrocentrale, e de aşteptat ca o parte din orădeni să se opună trecerii pe noua societate, în semn de protest faţă de costurile ridicate ale încălzirii, sau şi numai împotriva ideii municipalităţii de a salva Electrocentrale împingând contribuabilii în focul unor noi scumpiri...


"După ce de doi ani am fost scos răspunzător pentru CET, culmea, de către cei de la Primărie şi Electrocentrale, eu spun doar atât: să respecte legea!"

Mircea Matei, fostul şef al ANRSC


50 DE ANI DE TRADIŢIE
(În)CET spre pensie

CET-ul a fost pus în funcţie în anul 1966 pentru a deservi fabricile din zona industrială. După căderea comunismului, însă, uzinele s-au închis, iar populaţia a devenit principalul client al centralei. În februarie 2002, CET I a fost trecut din patrimoniul Termoelectrica în cel al Consiliului Local Oradea, cu denumirea Electrocentrale. Un an mai târziu, societatea a preluat de la Apaterm şi reţelele de distribuţie. Prin desprinderea societăţii Termoficare, activitatea de distribuţie va fi, deci, din nou independentă.

Înfiinţată de Municipiul Oradea în asociere cu comuna Sânmartin, noua societate va avea un capital social de 90.000 lei. Aportul Oradiei este de 89.100 lei, iar diferenţa de 900 lei revine comunei vecine. Municipiul va deţine 990 acţiuni, reprezentând 99% din capitalul societăţii, iar Sânmartin 10 acţiuni, reprezentând 1%. Pentru început, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale va conduce şi noua societate Termoficare Oradea.

Bolojan a decis să-i concedieze pe angajaţii care CET-uiesc în timpul orelor de program. Citeşte aici tot comentariul lui Bihorel!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@doru
Trebuie musai sa iti dau dreptate ! Scump ca la bloc nu e nicaieri !! Te fura toti si capac pun sefi de la asociatii : sefu de asociatie, sefi de scara, contabilele, casiera, mecanicu de intretinere..... o haita de hoti !!! La ei te referi !? NU?
Postat 04 Iulie 2013, 23:29 de scortosul
cet
LUXUL DE LA BLOC ESTE SCUMP,ESTE MAI IEFTIN SA TRAIESTI PE MELEAGURILE NATALE
Postat 04 Iulie 2013, 14:51 de doru
infractiune savarsita si instigata
Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat. http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-324-cpen
Postat 03 Iulie 2013, 17:48 de fapta penala
vrem preturi mici nu falimentul personal!
CET ul care falimenteaza tot orasul, rusine ! UNDE sunt conductele de gaz in casele noastre ? unde este cladura cu apa termocentrala ? in vilele voastre de hoti ? ce locuri de munca cu pretul saraciei altora ?MOR pensionari ca nu au ce manca ca sa traiasca cei de la CET , sunteti normali la cap ?
Postat 03 Iulie 2013, 14:18 de preturi mici
Genocid
Bolojan a omorat orasul, nu numai CET-ul. Genocid facut in democratie. Sa-l pupati in cur toti cei care l-ati votat.
Postat 03 Iulie 2013, 12:26 de cetatean
Epoca de tinichea
Bolojan a omorat CET-ul asa ca tot el sa suporte consecintele, iar apoi sa se arunce intr-un cazan pe carbune, ca e prea scump gazul ca sa-l consumam pe el. Pana in 2010 a mers si acum nu mai merge treaba, ca i-a adunat in jurul primariei pe toti neavenitii si amatorii care au lipit afise pentru partid in 2008.
Postat 03 Iulie 2013, 12:03 de Juji
Alternative
Daca se mai scumpeste Gkal , exista posibilitate de debransare de la reteaua de termoficare, vorbesc de blocuri. Abia am platit intretinerea iarna asta, credeti ca mai e loc de o majorare?
Postat 03 Iulie 2013, 11:14 de sicra
@mihnea
mihnea, tu esti taur, taurul lui Bolovan? ii place cu tine? El e fetita, pardon vaca ?
Postat 03 Iulie 2013, 10:37 de s.
tipic
ca de obicei toti boii sar in necunostinta de cauza
Postat 03 Iulie 2013, 10:10 de mihnea
:)
Faina poza :)
Postat 03 Iulie 2013, 09:49 de jozsi
simplu! Nu?
De fapt nu da pe nimeni afara pentru ca noul meneger este singurul angajat al noii societati de transport a energiei termice. El NU v-a angaja numai pe cine vrea "restul" ramane pe capul CET-ului falimentar. E simplu asa ca nu se pune rau cu fostii colegi ! ADEVARATELE MAJORARI de tarife vor veni de la noul CET pe gaze. Acum ca NABUCO a cazut rRomania ramane la mana rusnacului care v-a deschide si inchide robinetul dupa ureche si dupa interese (politice / militare) directe in zona . Cat despre pretul gazelor....... ele vor crestre cu ... de 3 ori in urmatorii 2 ani . "VIZIONARUL" Bolovan NU VREA sa vada ca atat Germania cat si Anglia, Franta dezvolta acum (asa de vre'o 10 ani)centrale termice pe combustibili solizi si noile retele de transport a caldurii nu se mai fac din PP ci din otel, pentru viitorul combustibil : CAPSULELE DE HIDROGEN . Dar asta nu acolo unde BOLOVANII sunt cei ce gandesc la viitor !!! Atat ma pot spune : VAI DE NOI Oradenii !!!
Postat 03 Iulie 2013, 09:22 de scortosul
Ce simplu pare !
Am datorii la banci, sunt falit si nu pot plati. Nu-i bai, divortez, ma insor si iau numele noii neveste. Cum primesc buletinul cu noul nume, gata ! sunt curat si pot merge sa dau iar teapa la banci ! Cum de numai lui bolovan, gligor & gasca le-a trecut asa ceva prin cap ?!
Postat 03 Iulie 2013, 08:31 de bh
grammar nazi am I
Primarul Ilie Bolojan (foto) vede în ruperea socităţii o şansă de relansare.
Postat 03 Iulie 2013, 08:21 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON