URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2016, 08:15

Distracţia continuă! Cel mai bun sezon turistic din Hajduszoboszlo mai are programate diverse festivaluri (FOTO)

Distracţia continuă! Cel mai bun sezon turistic din Hajduszoboszlo mai are programate diverse festivaluri (FOTO) LUMEA APELOR. Staţiunea Hajduszoboszlo oferă majoritatea formelor de distracţie şi relaxare acvatică posibile. Temerarii se pot aventura pe toboganele din aquaparkul extrem, atingând în cădere viteze de 50 km/h, familiştii se pot distra în ştrandul cu 13 bazine, lac de agrement, plajă mediteraneană şi locuri de joacă pentru copii, iar cei care tânjesc după relaxare se pot desfăta cu hidromasajul oferit de jocurile de apă din Aqua Palace, parc acvatic acoperit axat pe puterea tămăduitoare a apelor geotermale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşit de august, ştrandul colcăie de lume. Tineri veniţi să urle în timp ce se dau la vale pe toboganele "ucigaşe" din parcul acvatic, familişti atraşi de posibilităţile de distracţie în apă şi pe uscat pentru copiii scoşi din faţa calculatoarelor, bătrâni mânaţi de durerile de oase la apa termală tămăduitoare, cu toţii formează o clientelă pestriţă şi multinaţională.

"E cel mai bun sezon. De când cu teroriştii, oamenii se tem să plece prin lume şi caută vacanţe aproape de casă", spune barmanul uneia dintre zecile de terase din ştrand. Iar Hajduszoboszlo este la o distanţă de câteva ore cu maşina pentru turiştii din ţările vecine Ungariei...

O vară "fierbinte"

Pentru turismul din Hajduszoboszlo sezonul estival care se încheie a fost cel mai bun din ultimii ani. "Voi trage linie în septembrie, dar sigur am avut mai mulţi turişti decât anul trecut", zice Eva Palvolgyi (foto), administratorul hotelului Korona.

La o populaţie de circa 25.000 locuitori, Hajduszoboszlo este cea mai mare staţiune balneară din Europa. Complexul balnear, care cuprinde un ştrand întins pe 30 hectare, un aquapark extrem cu tobogane ce pornesc de la o înălţime de peste 20 metri şi un parc acvatic acoperit, pentru zilele ploioase, atrage vizitatori de peste tot.

Comparabile cu cele din România, preţurile încep de la 2.300 forinţi, echivalentul a 33 lei, pentru o zi de ştrand şi pot ajunge la 80 lei pentru pachetul "extra", cu acces la toate toboganele. Intrarea la Aqua Palace, cu bazine acoperite dispuse pe trei etaje, costă undeva la 52 lei pe zi.

Deşi tarifele s-au majorat în fiecare an, numărul turiştilor e în continuă creştere. În bazinele din ştrand se vorbeşte ungureşte, româneşte, poloneză, slovacă şi ucrainiană. "Nemţii vin de obicei toamna, la tratament, dar anul acesta au venit şi vara, să se distreze", spune Eva.

Ofertă după buget

Cei mai mulţi turişti străini din Hajduszoboszlo sunt însă români din judeţe de graniţă, dar şi veniţi din Bucureşti şi, mai nou, din Moldova de dincolo de Prut. Cum nu toţi angajaţii sunt poligloţi, pentru a depăşi bariera lingvistică, majoritatea teraselor au meniurile traduse măcar în română şi engleză. În funcţie de local, un meniu standard costă cam 1.400 forinţi, echivalentul a 20 lei, dar cine se satură cu un gulas sau o porţie de spaghete poate scăpa şi la jumătate de preţ, iar cu un langoş şi mai ieftin.

Cazările sunt, la fel, pe toate buzunarele. Încep de la 10 euro pe noapte pentru un pat "la comun" oferite de localnicii care opresc maşinile la intrarea în staţiune şi ajung la 100 euro într-un hotel de patru stele, cu micul dejun inclus.

Odată cu venirea toamnei, turiştii se pot bucura de soarele încă generos de la înălţimea unui tobogan sau dintr-un bazin cu apă termală la preţuri cu 10% mai mici. Oferta e cu atât mai tentantă cu cât sfârşitul verii înseamnă deschiderea sezonului petrecerilor publice: în septembrie "Festivalul vinului şi produselor bio", în octombrie "Sărbătoarea cocorilor", în noiembrie "Festivalul Gâştei" ş.a.m.d.

Sezonul festivalurilor

Organizată de Primăria Hajduszoboszlo şi Asociaţia Hotelierilor din localitate, cea de-a 14-a ediţie a "Festivalului vinului şi al produselor bio" va reuni în perioada 9-11 septembrie, în parcul Sf. Istvan din centrul localităţii, cei mai buni podgoreni şi producători agricoli din regiune. Festivalul, singurul cu degustare, e destinat doar producătorilor certificaţi de alimente bio, indiferent că este vorba de vin, fructe, legume sau produse din carne şi  lapte. Acesta va cuprinde, seară de seară, de la spectacole de muzică populară până la concerte pop şi rock.

Devenit o tradiţie, evenimentul atrage în fiecare an tot mai mulţi turişti dispuşi să chefuiască sănătos, aşa că hotelierii au pregătit pachete speciale. Spre exemplu, 3 zile de cazare cu demipensiune în hotelul Korona, situat ultracentral, costă doar 80 euro pe persoană, plus taxa de staţiune. Oferta cuprinde inclusiv un bilet de intrare la ştrand şi băile termale, pe care turistul şi-l ridică de la recepţie, fără să mai stea la cozile de la casă.

Tot aşa sunt concepute ofertele pentru Festivalul Gâştei, unde se vând doar produse specifice, sau chiar de... 1 Decembrie. "În fiecare an hotelul e plin de români veniţi să îşi petreacă Ziua Naţională la Hajduszoboszlo", spune Eva. De ce nu? La binefacerile apelor termale se adaugă savoarea produselor locale şi ospitalitatea gazdelor. Totul la un preţ accesibil...


BINE AŢI VENIT!

Hotel primitor pentru români

Bihoreanca Eva Palvolgyi, administratorul hotelului Korona (foto) din Hajduszoboslo, a pregătit pachete de cazare atractive pentru turiştii care vor să-şi petreacă al doilea weekend din septembrie în mod relaxant, sănătos şi plăcut. „Festivalul Vinului şi Produselor Bio se adresează amatorilor de specialităţi gustoase şi sănătoase, de la vinuri ungureşti la preparate din carne de mangaliţă şi dulceţuri”, spune Eva.

Situat în centrul staţiunii, pe strada Joszef Attila 8-12, în imediata apropiere a parcului unde au loc spectacolele, hotelul de 3 stele dispune, printre altele, de parcare interioară păzită, recepţie permanentă, saună finlandeză, piscină şi WiFi gratuit. Gazdele oferă turiştilor inclusiv posibilitatea de a veni însoţiţi de animale de companie.

Doritorii pot face rezervări la info@hotelkorona.net şi pot obţine informaţii suplimentare, direct în limba română, de pe pagina www.hotelkorona.net sau la numărul de telefon 0036-209.339.499.


UN MILION DE ÎNNOPTĂRI

"Mecca reumaticilor"

Hajduszoboszlo este atestată ca aşezare din anul 1075, când regele Geza I a donat Abaţiei din Garamszentbenedek (n.r. - astăzi Hronsky Benadic) domeniul regal Szoboszlo şi jumătate din veniturile din vămuirea sării de la Turda. Ctitorul localităţii este considerat însă principele transilvan Istvan Bocskai, care în septembrie 1606 a pus localitatea distrusă de hoardele tătarilor din Crimeea la dispoziţia a 700 de militari liberi, zişi şi haiduci, care au reconstruit oraşul Szoboszlo şi i-au adăugat prepoziţia Hajdu.

Localitatea a fost eminamente agrară până în octombrie 1925, când forajele făcute de geologul Vajna Pavai, în căutare de petrol, au scos la iveală ape termale cu o temperatură de 73 grade Celsius. Primul ştrand a fost deschis în iulie 1927, iar puterea tămăduitoare a apelor de aici a depăşit rapid graniţele Ungariei.

Astăzi, Hajduszoboszlo e considerată "Mecca reumaticilor" şi trăieşte exclusiv din turism, numărând peste 1 milion de înnoptări pe an. Numărul vizitatorilor a crescut vertiginos la începutul anilor 2000, după ce în ştrandul întins pe 30 hectare a fost inaugurat primul aquapark din Ungaria, în 2010 s-a deschis centrul SPA acoperit Aqua Palace cu 20 de piscine, iar în 2014 a fost dat în folosinţă aquaparkul extrem.

Astăzi în oraş există 30 de hoteluri, 24 pensiuni, 1.500 locuri în case private şi două campinguri, dar nimeni nu se plânge de lipsa clienţilor. Uniţi într-o asociaţie profesională, hotelierii, împreună cu Primăria şi Hungarospa, firma care gestionează complexul balnear, au transformat Hajduszoboslo în a doua destinaţie turistică din Ungaria, după Budapesta. Taxa de staţiune, de 1,5 euro pe persoană pe noapte, este colectată de municipalitate şi investită în parcuri, întreţinerea spaţiilor verzi, reabilitarea mobilierului stradal, astfel încât localitatea să arate mereu curată şi înfloritoare. Aşa cum îşi doreşte orice turist în vacanţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON