URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2013, 07:19

Criminal de serviciu: BIHOREANUL vă arată cine este muncitorul care şi-a incendiat şeful şi cum a ajuns la oribila faptă

Criminal de serviciu: BIHOREANUL vă arată cine este muncitorul care şi-a incendiat şeful şi cum a ajuns la oribila faptă PERSONA NON GRATA. Conducerea PGS i-a interzis lui Ion Dragoş accesul în fabrică din ziua tragicului incident, când încă nu se ştia nici în ce stare e incendiatorul, nici dacă oamenii legii îl vor lăsa în libertate. Precaut, managerul firmei a dispus afişarea interdicţiei la poarta fabricii, înainte să afle că muncitorul a fost pus în stare de arest chiar pe patul de spital, unde e păzit non-stop de doi poliţişti, şi că victima acestuia se zbate între viaţă şi moarte
Criminal de serviciu: BIHOREANUL vă arată cine este muncitorul care şi-a incendiat şeful şi cum a ajuns la oribila faptă ARESTAT ÎN PIJAMA. Operat marţea trecută, când era deja în stare de arest, Ion Dragoş a rămas suficient de arţăgos încât să aibă nevoie la uşa salonului nu de unul, ci de doi poliţişti. În timp ce medicii intenţionează să-l mai ţină internat încă două-trei săptămâni, procurorii vor să-i prelungească mandatul de arestare, de câte ori va fi necesar, până va fi condamnat definitiv. Pentru tentativă de omor deosebit de grav riscă între 7 şi 12 ani de închisoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită! Asta ar putea fi deprimanta morală a unei poveşti pe cât de revoltătoare pe tot atât de tristă, care a stârnit recent un uriaş val de emoţie.

Protagoniştii? Pe de o parte un muncitor despre care s-a crezut că urma să fie disponibilizat de un patron câinos, dar în realitate un tip neserios şi căzut în patima băuturii. De cealaltă parte, un maistru fără inimă, de fapt un meseriaş harnic, sufletist şi disciplinat, apreciat de toţi colegii, şi el însuşi un foarte bun coleg de vreme ce, culmea ironiei, înainte ca subordonatul să-i dea foc, mai trecuse peste câteva abateri ale acestuia.

O ştire incendiară

Vineri, 14 iunie, un eveniment ieşit din comun întâmplat la Oradea făcea "breaking news" la toate posturile de televiziune din ţară. Potrivit prezentatoarelor, un muncitor de 43 de ani care urma să fie pus pe liber de la o fabrică de mobilă din Şoseaua Borşului îşi incendiase şeful în vârstă de 52 de ani, ambii ajungând în stare gravă la spital.

După cum afirmau medicii, atât agresorul cât şi victima suferiseră răni grave: muncitorul avea arsuri de gradul III şi IV pe "membrul superior drept, membrul inferior stâng şi abdomen", iar maistrul său avea 27% din suprafaţa corpului acoperită de arsuri, fiindu-i afectate "faţa, membrele superioare şi căile respiratorii". Ceva mai târziu, reporterii au "dat" şi urmarea: la propunerea procurorilor, Tribunalul Bihor a decis arestarea pe 10 zile a agresorului, pentru tentativă de omor deosebit de grav, în timp ce maistrul a fost transportat la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Pe forumuri, reacţiile au fost violente, cititorii condamnând aproape la unison patronii care au decis "disponibilizarea" şi compătimindu-l pe muncitorul care ar fi fost împins la disperare pentru că nu mai avea ce pune pe masă copiilor. Deşi contravine "mâniei proletare", povestea e însă mult mai dramatică şi mai nuanţată. Ba chiar destul de diferită de versiunea consacrată pe micile ecrane...

Flacăra răzbunării

BIHOREANUL a aflat-o chiar de la colegii celor doi angajaţi ai fabricii de mobilă Parisot Green Sofa. "Îmi pare rău s-o spun, dar Dragoş nu e omul căruia să-i plângi de milă. Lucra de vreun an la noi, ca operator de producţie, adică asambla canapele şi fotolii. A adunat o grămadă de întârzieri şi uneori venea băut la serviciu. Maistrul Vasile Bara a pornit şi el ca muncitor. Era un om bun ca pâinea caldă cu toată lumea. L-a şi scăpat pe Dragoş de la concediere de câteva ori, pentru că nu a raportat şefilor ce abateri avea", povesteşte un muncitor.

"La noi, programul de lucru începe la ora 6. Dragoş a venit pe la 6.30. Maistrul, văzând că era băut, l-a trimis acasă, să nu facă vreun accident de muncă, pentru că lucrăm cu utilaje cu care te poţi răni sau cu care îi poţi răni pe alţii. Dragoş a plecat, dar s-a întors pe la 9.30. A intrat în secţie ţinând un flacon în mână şi s-a îndreptat spre maistru, care - culmea - îi ţinea locul la utilajul lui. Unii au crezut că vrea să-l stropească cu apă, ca să-l facă de râs. Când-colo, l-a luat din spate cu mâna de gât, l-a stropit cu benzină şi i-a dat foc cu o brichetă. S-a stropit şi el, aşa că şi el a luat foc. Noroc că un alt maistru a luat rapid un extinctor şi i-a stins pe amândoi. Apoi am sunat la 112, să vină SMURD-ul şi Poliţia. Ce întorsături are viaţa: în vinerea aia Bara împlinea 52 de ani. Uite ce cadou a primit...", povesteşte muncitorul.

"Plecaţi!"

Dacă din cauza gravităţii rănilor maistrul Vasile Bara a fost transferat a doua zi la Spitalul de Arşi din Bucureşti, Ion Dragoş, care a scăpat ceva mai uşor, a rămas internat la secţia de Chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului Judeţean. Aici l-a operat, marţea trecută, doctorul Teodor Urda. "Are afectate mâna dreaptă din urmăr până în încheietură, gamba piciorului stâng şi abdomenul, cam 15% din suprafaţa corpului. I-am grefat pe gambă piele luată de pe coapsa stângă, ca să poată umbla normal pe viitor şi să nu-l doară", spune medicul. Prognosticul? Pacientul va trebui ţinut internat încă vreo două săptămâni, dacă nu intervine nicio complicaţie, chiar şi aşa, în stare de arest fiind, cu doi poliţişti aflaţi permanent în salon, zi şi noapte.

Cât despre victimă, la Oradea s-a putut face doar strictul necesar. "L-am incizat pentru degajarea căilor respiratorii, dar pentru tratarea rănilor foarte profunde a fost necesar transferul la Bucureşti. Omul avea pielea carbonizată şi nu ştiu cum îşi va mai putea folosi mâinile, mai ales degetele. Oricum, dacă scapă - şi cred că scapă - va trebui tratat luni întregi, iar apoi să treacă prin mai multe operaţii plastice", spune dr. Urda.

Aşa cum n-a vrut să vorbească deloc cu medicul încă de la internare, nici măcar să-i mulţumească, Dragoş a refuzat orice discuţie şi cu reporterul BIHOREANULUI. "Ieşiţi! Nu vreau să vă spun nimic!", s-a răstit, agresiv, când a fost întrebat ce anume l-a împins spre necugetatul gest, ori dacă măcar îşi regretă fapta.

"Îţi dau foc cu butelia!"

Cine şi ce fel de om este Ion Dragoş? O spun vecinii de pe străduţa din Oncea unde locuieşte împreună cu soţia sa, muncitoare la o firmă de încălţăminte. "S-au căsătorit târziu, după 35 de ani, şi nu au copii. Nevasta, Maria, e o femeie cumsecade, dar a bătut-o Dumnezeu cu omu' ăsta. Îi cam plăcea să bea, iar când bea devenea violent. Ea, săraca, îi ştia deja năravul, şi când vedea că vine acasă băut, trebuia să ascundă cuţitele, să nu facă vreo prostie. Mai îngrozită era că, o dată, i-a spus că-i dă foc cu butelia", spune o prietenă de familie.

"El a avut de mai multe ori probleme la serviciu din cauza băuturii. Când a aflat de ele, Maria a şi stat de vorbă cu maistrul lui, să-l roage să nu-l dea afară, că s-au băgat în bănci. Trei rate aveau, pentru că şi-au reparat casa. O dată a venit chiar maistrul la ei acasă, să-i spună lui Dragoş să-şi revină pe calea cea bună", zice femeia.

Ce s-a întâmplat cu o seară înainte i-a povestit chiar soţia lui Dragoş. "Dinainte de a se căsători, el avea o garsonieră pe care apoi a dat-o în chirie la două piţipoance de-astea de pe centură. Joi seară a fost acolo să rezolve nu ştiu ce problemă şi s-a întors beat. A doua zi dimineaţa, Maria a încercat să-l trezească, ca să nu întârzie la serviciu, dar el i-a răspuns numai că "bine", fără să se dea jos din pat. A mai avut de cu seară nişte vin într-o sticlă, pe care a doua zi şi-a dat seama că a golit-o înainte să meargă la lucru".

Familii distruse

Deşi inspectorii ITM cercetează cazul ca pe un posibil accident de muncă, doar pentru că s-a produs în incinta unei societăţi comerciale în timpul programului de lucru, procurorii consideră că se află în faţa unei tentative de omor cu premeditare.

Episodul incendierii a fost filmat cu camerele de supraveghere montate în incinta fabricii, iar traseul muncitorului din acea dimineaţă a fost reconstituit tot cu ajutorul unor camere, aflate în perimetrul unei staţii de benzină de pe Borşului. "După ce maistrul i-a spus să plece acasă, bărbatul a plecat să bea o cafea. Apoi, însă, a intrat într-o staţie PECO, de unde a cumpărat benzină într-un flacon de 1,5 litri şi s-a întors la fabrică. Pe înregistrare se vede cum a venit din spatele victimei, a apucat-o de gât, i-a turnat benzina în cap şi i-a dat foc. Nu există dubii că şi-a premeditat fapta", spune unul dintre anchetatori.

Din toată drama, cel mai mult vor avea de suferit familiile celor doi bărbaţi. Maistrul fiindcă va trebui pensionat pentru infirmitate, soţia lui pentru că va trebui să-i devină infirmieră, şi fiul, muncitor la aceeaşi fabrică, întrucât a văzut ce i s-a întâmplat tatălui său. Mult va avea de tras însă şi soţia muncitorului, care va trebui nu numai să se descurce singură cu datoriile la bănci, ci şi să suporte cheltuielile de spitalizare, plata avocatului şi, aproape sigur, daunele la care va fi condamnat nesăbuitul său bărbat. Toate din cauza unei patimi de nestins, băutura...


O LECŢIE
Importanţa disciplinei

Deşi în ziua incidentului se zvonea că Ion Dragoş ar fi fost împins la gestul său nebunesc de teama că va fi "disponibilizat", nimeni nu confirmă acest lucru. Dimpotrivă. "Nu am primit vreo propunere de concediere a muncitorului, şi nu făcea parte din vreun lot de salariaţi ce urma să fie disponibilizat. Ba chiar în această perioadă facem 60 de noi angajări", spune directorul Parisot Green Sofa Oradea, Dinu Meşter.

Înfiinţată în 2004 ca punct de lucru al unei societăţi din Franţa care produce mobilier pentru lanţul Ikea, în 2009 PGS a fost preluată de un alt acţionar, tot francez, iar canapelele şi fotoliile realizate aici sunt exportate de atunci exclusiv în Franţa. "Săptămânal umplem cu marfă 50 de camioane. De la o cifră de afaceri de 8 milioane euro în 2008 am ajuns acum la 40 milioane, iar asta în vreme de criză. Angajaţii noştri au venituri peste medie şi niciodată nu şi-au primit salariile cu întârziere. Ne pare foarte rău că numele fabricii noastre a ajuns cunoscut după o asemenea dramă".

Pe de altă parte, managerul promite sprijin pentru familia maistrului Vasile Bara. "Sper doar ca oamenii, nu doar din fabrica noastră, ci şi din alte firme, să înveţe din această lecţie nedorită ce urmări grave poate avea indisciplina", încheie Meşter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
care e starea de sanatate a muncitorului ?
ia lasati ne voi cu morala voastra de ordinari, care e starea de sanatate a muncitorului ?
Postat 26 Iunie 2013, 22:36 de care e starea
SMURD este o fundatie pentru cine ?
Oare cine sunt CRIMINALI in ROMANIA, oare ? Cu cat zel se castiga la SMURD !! CINE ne tot fura si fura, nu BETIVI, asta e clar :))))). in 2012 declara ca primeste de la smurd 94.710 fata de 11.150 lei fata declarat in 2011, nu rau !! hai sa terminam cu SARADA de EROU national :)) asteptam declaratia din 2013 , cati oameni salvam cu DIFERENTA ? (2012 %20Raed%20Arafat_2012_la%20numirea%20in%20functie_475_7675.pdf
Postat 26 Iunie 2013, 16:42 de SMURD !!!
daca nu ar fi ip ai injura o pe MA -ta ?
numai dupa IP te ghidezi in viata , papa lapte, MUNCESTE tu cu neamul tau pana va cad OASELE si dintii ce va trebuie MUNCA altora daca sunteti asa de BUNI ? nu te doare clisa pe tine ca eu muncesc sau nu muncesc ca nu ti dau tie RAPORTUL ,ssuuuggaaatoor de .... ce tari se cred unii in vene si ei sunt praf de la droguri :))))))) de ce credeti ca multi au salariati , ca sa nu iasa drogurile in analizele medicale, tot orasul vaede drogatii in ORAS si medici nu, interesant !!!!!
Postat 26 Iunie 2013, 12:52 de pa ma ta sa o ....
Raul
@aceti va JOBUL nu DO si @abureli de fraieri, e unul si acelasi cretin (se vede dupa IP). Personal consider ca ti-ai pierdut timpul incercand sa-i raspunzi specimenului, asta pentru ca omul (daca pot sa-l numesc asa) e cretin fenil-piruvic in stadiu terminal. Probabil e din aceiasi "specie" cu incendiatorul, adica un cretin care nu stie sa faca mare lucru dar are fite in cap cat pentru 3 laureati de premiu Nobel si vrea sa aiba salar de director de multinationala si el sa vina la lucrul de cacat pe care este capabil sa-l faca, cam cand are chef si daca se poate sub influenta beuturii. Si te mai intrebi de ce nu vin investitori in Romania!
Postat 26 Iunie 2013, 12:41 de anticomunistul
@aceti va JOBUL nu DO
Tu du-te acasa si culca-te BETIVULE !!!! Nu posta cand esti BEAT !!!! Lasa bautura BETIVULE ca nu esti in stare nici sa scrii da sa lucrezi !! CULCA-TE BETIVULE si nu nenoroci pe nimeni BETIVANE !!
Postat 26 Iunie 2013, 09:30 de RAUL !
@abureli de fraieri
Esti chiar tamp, tampit ! Cat ai baut azi, si unde ??? Cine te obiga sa muncesti la patron ? De ce nu iti pornesti si tu o afacere si sa muncesti doar pentru tine ??? Tu nu muncesti pentru patron . Tu muncesti (atat cat te duce mintea si fizicu) pentru tine . Nu munci pentru patron , munceste doar pentru tine si esti castigat !!! Sa vad cum iti iese munca cu capu plin de bautura !!! BETIVULE !!!
Postat 26 Iunie 2013, 09:26 de RAUL !
AFARA, AFARA CU BETIVII !!!!
"Cat a indurat acest om la locul de munca " Daca e asa de greu la locul de munca de ce nu a plecat. nu e obligatoriu sa muncesti !~!! Nu e obligatoriu sa muncest la PARISOt !1 Uite de aia eu cand am de a face cu betivi din prima ii dau afara , fara menajamente, fara educatie, fara munca de lamurire sa nu bea !! Nici o mila pentru betivi, pentru cei ce in mod repetat intazie la program ca asa vrea muschiul lui , fara nici o mila fata de cei ce nu vor sa se incadreze in program, disciplina de la locul de munca !!! AFARA< AFARA , AFARA cu BETIUVII !!! Nu va fie mila de ei caci ei, betivii, va vor face cele mai mari necazuri in munca, viata !! NU sefii fac educatie. Educatia au obligatia sa o faca PARINTII !!! Nu scoala, nu partidu, nu statu, nu....... , PARINTII, familia este cea care trebuie sa faca educatia !!!
Postat 26 Iunie 2013, 09:20 de RAUL !
PSIGHOLOG in criminalistica
vreau parerea profesionala unui PSIGHOLOG in criminalistica , restul MUCLES, vrem sa stim cate a indurat acest MUNCITOR la locul de munca si de ce ? SUNTEM totusi un STAT de DREPT< faceti va JOBUL nu DORMITI !! PAHARUL a fost plin dar care este CAUZA reala , de ce nu s a dus acasa sa si dea FOC daca avea probleme in familie, ganditi, ganditi si ganditi !!
Postat 26 Iunie 2013, 09:02 de aceti va JOBUL nu DO
hai ca am cazut pe burta si nu spate !
extraordinar ca cuuurrrr din functii publice se omoara cu munca !!!! jeguri sunteti, salariatul nu poate fi fortat la munca face cat poat si e platit in rest ordinari nesimtiti nu anagajatori . Maistru numai om bun nu era daca l a provocat , de ce firma nu i a platit un psiholog, credeti ca firma este OK legal in autorizari ,nici vorba, cat timp exista SPAGA si mita , omenii sunt abuzati si umiliti. TOTI sunt asa de speriati de lipsa locurilor de munca incat numai adevarul nu l vor declara, adevarul va iesi oricum la lumina, nu ne intereseaza DOSAREA facute la comanda, normal ca patronii tremura daca nu mai au SCLAVI !! CUM isi mai ei concediile, cum isi intretin ei averile, cu CARNEA voastra si dureri , asa se TRAIESTE IN ROMANIA !! oricum D=zeu e mare si nu va lasa nepedepsiti pe cei cu adevarat VINOVATI, amin !
Postat 26 Iunie 2013, 08:58 de abureli de fraieri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON