URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2016, 07:37

Bordelurile Oradiei: Unde se aflau şi cum funcţionau bordelurile de odinioară ale oraşului

Bordelurile Oradiei: Unde se aflau şi cum funcţionau bordelurile de odinioară ale oraşului LA MOIME. Localizate în principal la marginea oraşului de odinioară (zona Decebal intersecţie cu Parcul Bălcescu de azi), bordelurile orădene aveau parte, totuşi, de o clientelă numeroasă, în principal provenită din rândul militarilor care populau cazărmile husarilor de peste drum. Mult timp şi după anii 1990 zona era frecventată de prostituate, fiind cunoscută popular sub denumirea de "La maimuţe" sau "La moime", nu e clar dacă din pricina vecinătăţii Grădinii Zoologice sau a aspectului damelor de companie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un subiect rămas, până nu demult, în umbra cercetării istoriei vieţii cotidiene, povestea caselor de toleranţă din Oradea fascinează prin ineditul şi misterul pe care le emană. Subiectul a atras numeroşi istorici, curioşi să descopere nu doar modul lor de organizare şi tipul clientelei, ci şi măsurile luate împotriva răspândirii fenomenului.

Povestea la care ne referim aici datează din timpul Imperiului Austro-Ungar, o perioadă înfloritoare a oraşului de pe Crişul Repede. Dacă unele puncte de vedere se refereau la bordeluri ca la o adevărată "instituţie" a vremii, mulţi tratau subiectul ca pe o problemă socială, ba chiar o ameninţare biologică.

Prostituţia, reglementată

Cea mai veche meserie din lume a mers, permanent şi pretutindeni, mână-n mână şi cu plăcerile, dar şi cu bolile venerice. În aceste condiţii, dar şi datorită numărului mare al caselor de toleranţă din Imperiu, reglementarea activităţii acestora a devenit, la începutul secolului al XIX-lea, mai mult decât necesară. În condiţiile în care nu exista o lege a prostituţiei în sine, au apărut pasaje în diverse legi şi regulamente ale oraşelor, care "organizau" fenomenul.

De pildă, în anul 1827, în oraşul Pesta (Budapesta), prostituatele erau supuse unui examen medical la fiecare 3 luni. În aceeaşi perioadă, în Cluj, purtătorii bolilor venerice erau înregistraţi, izolaţi şi supuşi la tratament obligatoriu. Legea Sănătăţii cuprindea, de asemenea, paragrafe referitoare la intervenţia în caz de epidemie, iar în oraşe intra în discuţie înfiinţarea Poliţiei Sănătăţii.

Curve cu licenţă

Oradea a avut şi ea un regulament prin care se făcea diferenţa între casele de toleranţă, ca forme organizate de desfăşurare a prostituţiei, şi prostituatele care lucrau individual, în locuinţe proprii sau închiriate. Erau urmărite şi verificate toate femeile care activau în spaţii publice, inclusiv în restaurante şi cafenele. Funcţionarea bordelurilor era aprobată de Consiliul Local, cu acordul Comitetului de Sănătate şi al Căpitanului de Poliţie. Stabilimentele puteau fi conduse doar de către persoane fără antecedente penale, iar într-un bordel nu puteau locui decât conducătorul, prostituatele şi servantul.

Femeile care doreau să lucreze într-o casă de toleranţă aveau nevoie de o licenţă (un fel de atestat) şi trebuiau să aibă vârsta minimă de 17 ani. Toate erau obligate la examinare medicală iniţială, iar apoi de două ori pe săptămână. Prostituatele vedeau în aceste examinări "un act imoral şi înfiorător". Alte reglementări ţineau de exploatarea femeilor, pedepsele corporale şi salariu. În cazul încălcării prevederilor din regulament, conducătorii bordelurilor erau trimişi la închisoare pentru cinci zile şi erau amendaţi cu până la 50 de forinţi.

Oradea, pe harta prostituţiei

La cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, în Oradea funcţionau opt bordeluri, cele mai multe înşirate pe fosta stradă Vitez, azi Decebal, în zona actualului parc Bălcescu. Sub aspect formal, ele intrau în categoria "caselor de toleranţă", care mai cuprindea berăriile, restaurantele şi cabaretul din centru, respectiv casele de randes-vous. De altfel, prostituatele proveneau în bună măsură din rândul cântăreţelor, al dansatoarelor, al animatoarelor de bar.

Bordelurile erau amplasate numai în "locuri ferite", respectiv pe străzi mai puţin circulate şi în case care nu atrăgeau atenţia. Ele nu puteau funcţiona în apropierea şcolilor, bisericilor şi instituţiilor publice. De altfel, majoritatea au fost deschise la marginea oraşului, în apropierea cazărmilor militare.

Ca efect al reglementărilor, numărul bordelurilor din Oradea a cunoscut o descreştere accentuată, de la un număr de 18 astfel de locaţii în anul 1867 ajungându-se la 7 în anul 1915. În acel an, în Oradea existau, legal, 74 de prostituate care lucrau în bordeluri, 30 care lucrau pe cont propriu, respectiv 21 aflate sub supravegherea Poliţiei.

Proprietarii bordelurilor orădene de la începutul anilor 1900 erau, în majoritatea lor, maghiari, puţini fiind români şi evrei. Patroanele, numite şi "madame", proveneau în general din medii sociale periferice, ele lucrând ca spălătorese, moaşe, casieriţe sau bucătărese. Au existat, însă, şi două bordeluri conduse de bărbaţi!

Prestatoarele şi clienţii

Prostituatele, cel puţin cele care lucrau în cadrul caselor de toleranţă, aveau dreptul să presteze doar în baza unei legitimaţii numite "bárca", eliberate de Poliţie. Legitimaţia cuprindea datele personale şi vizele medicale şi trebuia arătată la cererea clientului. Femeile proveneau, în cea mai mare parte, din familii muncitoreşti şi de mici meseriaşi, unele venind din mediul rural, altele din mahalale, toate fiind lipsite de educaţie morală şi religioasă.

Alte obligaţii ale prostituatelor se refereau la baia cel puţin săptămânală, respectiv la ţinuta purtată în spaţiul public. Purtarea ţinutelor provocatoare era interzisă. În cazul renunţării la slujbă, ele erau obligate să părăsească oraşul în cel mult două zile.

Clienţii proveneau din mai toate mediile sociale, însă amplasarea bordelurilor în apropierea cazărmilor făcea ca o bună parte a lor să fie soldaţi. "De cele mai multe ori, soldaţii ies fără permisiune în timpul nopţii şi atunci fac scandaluri", se precizează într-un document din epocă. Alţi clienţi erau muncitorii şi cei aflaţi în trecere prin oraş. Existau şi unele ritualuri: de pildă în cazul în care clienţii veneau în grup, li se ofereau un teanc de cărţi de joc, iar cel care trăgea asul de cupă urca cu femeia.

Scandaluri cu vecinii

Pentru mulţi cetăţeni, vecinătatea unei astfel de activităţi era deranjantă. După anul 1900, au fost înregistrate la primărie mai multe cereri de închidere a bordelurilor, semnate de către locuitorii străzilor unde acestea erau amplasate. Argumentele ţineau de traumele psihologice şi emoţionale, de problemele de siguranţă publică şi sănătate, dar şi de condamnarea unor abateri morale.

Comportamentul prostituatelor era de natură să-i deranjeze, ba chiar să-i înspăimânte pe locuitori. Potrivit documentelor păstrate, aceştia îşi petreceau nopţile "în mare spaimă", auzind scandalul şi limbajul obscen al femeilor din casa de toleranţă vecină. Ele puteau fi lesne surprinse comunicând "josnic", uneori "aruncând cu pietre" şi bătându-şi joc de vecini. Problemele erau generate atât de prostituate, cât şi de clienţii lor, şi aceştia fiind de multe ori beţi şi puşi pe scandal.

Putem spune că prostituţia, în formă organizată sau nu, făcea parte din viaţa cotidiană a Oradiei antebelice şi reprezenta unul dintre numeroasele "condimente" pe care oraşul le avea de oferit, alături de binecunoscutele spectacole de cabaret, de magazinele cochete şi viaţa culturală animată. E drept, un condiment mai aparte, adresat exclusiv bărbaţilor...


LA BELLE EPOQUE
Oradea, după Budapesta

Oradea începutului de secol XX era cel de-al doilea oraş ca dezvoltare economică şi culturală din Ungaria, după Budapesta. Erau anii celor mai importante şantiere de construcţii, când au fost construite palatele impunătoare din centrul istoric, a fost introdusă energia electrică, canalizarea şi tramvaiul. Viaţa culturală era una deosebită, în principal datorită spectacolelor teatrale, a cinematografelor şi literaturii scrise aici. Cei în jur de 64.000 de locuitori, câţi avea oraşul în 1914, aveau la dispoziţie numeroase cafenele şi magazine, iar moda era mereu actualizată în vitrinele de pe actualul Corso. Oradea avea mai multe asociaţii economice, de meseriaşi şi caritabile şi fundaţii culturale, dar şi locuri despre care nu se vorbea foarte mult, cum ar fi Loja Masonică sau bordelurile. Aşa se face că oraşul era locuit şi tranzitat de către persoane provenind din medii diverse, de diferite culturi şi cu aspiraţii şi pretenţii diverse, ce puteau fi satisfăcute uşor.

de Áron Tötös şi Cristian Culiciu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
P. U. 1
Exista unul si in ziua de azi! Piata Unirii nr. 1! Acolo sunt cele mai mari ...ve! Si un " MATRON " SUPREM!
Postat 07 Octombrie 2016, 22:01 de TDS
csaba
era un bordel si an parcul traian
Postat 07 Octombrie 2016, 14:56 de todo
haha
grigore, grigore. Asta vrei tu sa vezi, doar tarfe, asta vei vedea. Eu ma refeream la contextul ultimului paragraf, ce frumos era sa ne comparam cu budapesta. Ideea era ca nu m-ar fi deranjat ca Oradea sa fi fost parte a Ungariei in forma continuata, daca mi-e permisa exprimarea. Dar cum nu a ramas in tara vecina, Oradea acum e a Romaniei si asa va ramane, asa trebuie sa ramana. Dar de fapt nu stiu de ce iti dau explicatii. Du-te tu unde vrei, nu trimite pe altii, eventual iti dau o sugestie unde ai putea tu sa mergi ....la scoala, la ora de gramatica!
Postat 07 Octombrie 2016, 14:00 de moise
Felicitări
Relevant în acest sens este şi studiul domnului Áron Tötös - ”Câteva aspecte privind casele de toleranţă din Oradea în perioada 1850-1910” - pe care l-am citit cu mare plăcere acum vreo două luni. Foarte bine documentat şi oferă mai multe detalii ca textul de mai sus semnat tot de dânsul. Din el am aflat de exemplu că exista un bordel pe strada Kogălniceanu, numele matroanelor de pe atunci, că una din ele conducea vreo 6 case de toleranţă şi alte detalii semnificative de genul acesta.
Postat 07 Octombrie 2016, 11:17 de Razvan_T_Coloja
?????????????????????moise?
Evorba de tirfe romanule care iesti!!!! ...
Postat 07 Octombrie 2016, 10:57 de grigore
:)
Desi sunt roman get-beget, nu m-ar fi deranjat ca Oradea sa fi facut parte in continuare din Ungaria. Auzi, dupa Budapesta, Oradea era al 2-lea oras ca dezvoltare. Frumos.
Postat 07 Octombrie 2016, 09:26 de moise
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON