URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2016, 07:48

Bihorul pe "mâini bune": Şefii Consiliul Judeţean politizează instituţia, angajând penali din propriile partide pe posturi ţinute la secret

Bihorul pe 'mâini bune': Şefii Consiliul Judeţean politizează instituţia, angajând penali din propriile partide pe posturi ţinute la secret DEZVOLTARE… CU PENALI. Sub oblăduirea preşedintelui Pasztor Sandor şi a vicepreşedintelui Ioan Mang, UDMR-istul Alexandru Kiss şi PSD-istul Leontin Ţîrle, amândoi pasibili de închisoare pentru corupţie, au devenit oameni de bază ai două Asociaţii de Dezvoltare finanţate din banii Consiliului Judeţean. Total nonşalant, şeful PSD Bihor recunoaşte că ambele angajări s-au făcut nu prin concurs, ci la propunerea sa, prin... vot
Bihorul pe 'mâini bune': Şefii Consiliul Judeţean politizează instituţia, angajând penali din propriile partide pe posturi ţinute la secret TOVARĂŞI ŞI COLEGI. Fostă angajată la cabienetul răposatei deputate PSD Sonia Drăghici, Irina Pop (prima din stânga) a fost răsplătită de şeful de partid, Ioan Mang, cu un post călduţ la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, iar Leontin Ţîrle (al doilea din stânga) cu altul la Agenţia de Dezvoltare Durabilă Bihor, în ciuda dosarului de corupţie cu care s-a ales pe vremea când conducea Casa Judeţeană de Pensii şi pentru care riscă "pensionarea" la puşcărie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean oglindeşte perfect istoria politică a Bihorului de după 1990, schema de personal fiind plină cu "oamenii preşedinţilor", de la Petre Ştefan, Mihai Bar şi Ştefan Seremi până la Alexandru Kiss, Cornel Popa şi, mai nou, Pasztor Sandor şi Ioan Mang. Despre aceştia din urmă, BIHOREANUL a dezvăluit recent că şi-au făcut aparat de propagandă cu "experţi" selectaţi etnic şi politic, impunând ca şefia fantomaticei agenţii de ştiri a judeţului să revină musai unui cunoscător al limbii maghiare, iar la biroul de presă punând direct prin transfer de la propria firmă un membru PSD patron de site de ştiri.

Angajările, însă, continuă scandalos, BIHOREANUL descoperind că politrucii au acaparat şi structurile "externe" ale instituţiei: fostului preşedinte al CJ Alexandru Kiss, trimis în judecată de DNA pentru şpăgi de 4,2 milioane euro, i s-a inventat un post de director general la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, condusă până acum de un "simplu" director executiv, iar PSD-istul Leontin Ţîrle, suspendat de la şefia Casei de Pensii şi judecat tot pentru corupţie, a fost pus economist la Agenţia de Dezvoltare Durabilă Bihor. Tot la ADI Ecoland a fost culcuşită încă o PSD-istă, structura ajungând la patru directori...

Schemă pentru "contractuali"

În instituţiile publice ar trebui să lucreze, teoretic, funcţionari publici. La CJ Bihor, însă, aceştia tind să devină minoritari, depăşiţi de aşa numitul personal contractual, angajat din rândul clientelei de partid. Tonul l-a dat Alexandru Kiss în anii 2000, sub pretextul că instituţia avea nevoie de salariaţi pe măsura tot mai multelor sarcini, iar legea limita numărul funcţionarilor.

Prin lege, funcţionarii publici beneficiază de stabilitate pe post, dar au şi multe constrângeri: nu pot avea funcţii politice, nu au voie să desfăşoare alte activităţi în afara celor didactice şi trebuie să depună anual declaraţii de avere (prin care să-şi arate veniturile şi proprietăţile) şi de interese (pentru prevenirea incompatibilităţilor şi conflictelor de interese).

Contractualii nu se supun rigorilor Legii 188/1999 a funcţionarilor publici, ci doar prevederilor generale ale Codului Muncii. Pot fi angajaţi oricând sub pretextul unei activităţi temporare ori nedeterminate, pe salarii mai mari, pot derula orice alte activităţi şi, invocând interpretări abuzive ale legislaţiei, nu-şi declară averile şi interesele, deşi sunt plătiţi tot din bani publici.

Împărţeală "frăţească"

Urmarea? În timp, organigrama CJ Bihor a fost înţesată cu contractuali care au accentuat politizarea instituţiei, mai greu de extins asupra funcţiilor publice. Mai greu, dar nu imposibil. Ca dovadă, din mandatele lui Alexandru Kiss şi Cornel Popa, funcţiile de directori au fost împărţite "frăţeşte" între oamenii UDMR şi PNL.

Dacă, de pildă, şeful Direcţiei Generale Administraţie Publică Locală este UDMR-istul Sarkadi Zsolt, la Direcţia Economică este liberalul Dimitrie Musca. La fel în instituţiile subordonate: dacă la Teatrul Szigligeti directoare a fost pusă Czvikker Katalin, la Regina Maria a ajuns Daniel Vulcu (acesta, totuşi, actor).

Horia Carțiș, șeful Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare ProiecteCea mai recentă ocupare a unei funcţii publice pe filieră politică s-a consumat înaintea schimbării de putere, când fostul director de cabinet al lui Popa, Horia Carţiş (foto), a "prins" un concurs discret organizat pentru şefia Direcţiei generale de dezvoltare regională programe şi proiecte cu finanţare externă.

Pesedizarea

Aparent, PSD-iştii ar fi pe drept temei frustraţi că nu au propriile feude în CJ. În realitate, încă de când era vicepreşedinte sub Popa, Ioan Mang le-a procurat joburi călduţe, la şefia a tot felul de Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară în care CJ e asociat fie cu primării din judeţ, fie cu alte CJ-uri.

Încă din precedentul mandat de vice, Mang a "rezolvat" pentru tânărul Bogdan Hossu funcţia de director executiv al Fundaţiei Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar, în care CJ cotizează împreună cu Consiliul Local Oradea şi care s-a remarcat în ultimii ani prin partide de fotbal pentru amatori de-o parte şi de alta a frontierei.

La fel, pe Stela Babău, de la Organizaţia de Femei a PSD, a înşurubat-o tot director executiv, la ADI Ecoland, prin care CJ şi primăriile din Diosig şi Săcueni au construit o centrală pe biomasă, pentru a produce electricitate din deşeuri vegetale.

Deşi la preluarea mandatului Mang a criticat politizarea liberală - nu şi pe cea UDMR-istă! - acum pesedizează la greu atât CJ, de pildă prin angajarea la Biroul de presă a unui membru de partid, Mihai Baneş, în plus şi patron al site-ului Bihorstiri, cât şi structurile externe.

Kiss, elnok-ul deşeurilor

Primul pas l-a făcut oferind un cadou tovarăşilor din UDMR. În toamnă, Mang şi-a folosit calitatea de preşedinte al ADI Ecoland pentru a-i da lui Kiss o rentă grasă aici, chiar dacă încă de anul trecut fostul şef al CJ şi al UDMR Bihor e judecat pentru corupţie, fiind acuzat că a luat şpăgi de cel puţin 4,2 milioane euro pentru atribuirea unor contracte publice, pentru construirea haldei de deşeuri a Oradiei, reabilitarea şi modernizarea unor drumuri judeţene, vânzarea fostelor unităţi de grăniceri şi aprovizionarea CET cu cărbune.

Până în august, ADI Ecoland era condus de Stela Babău ca director executiv şi de UDMR-istul Mattyasi Gabor ca director tehnic. Mang a inventat însă şi funcţia de director general, pentru care, pur şi simplu, l-a propus pe Kiss, angajat fără niciun concurs. "Dl Kiss a fost angajat prin votul AGA", a recunoscut Mang BIHOREANULUI săptămâna trecută, admiţând că el a făcut propunerea, iar reprezentanţii primăriilor Săcueni şi Diosig au acceptat-o. "Dl Kiss a avut ideea proiectului, era normal să-l coordoneze în continuare", s-a justificat şeful PSD. Asta deşi proiectul e finalizat, centrala de la Săcueni fiind dată în funcţiune astă-primăvară! Cât despre ce face, concret, directorul general Kiss, cu cât e plătit şi ce alte beneficii mai are, totul e secret. Evident, pentru că este personal contractual!

Fata mamei PSD-iste

La acelaşi ADI Ecoland, PSD a creat încă un post, de "expert implementare şi promovare media", şi pentru o tânără speranţă a partidului, Irina Pop. Tot pe şest, fără concurs. Femeia e fiica fostei şefe a Organizaţiei de Femei a PSD Bihor, profesoara de ştiinţe politice Lia Pop, a lucrat la cabinetul răposatei deputate PSD Sonia Drăghici şi este şi cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde predă şi mama.

Stela BabăuCu ce se va ocupa la Ecoland e încă un mister pe care încearcă să-l explice fosta directoare executivă Stela Babău (foto), devenită director general adjunct, dar care e şi consilier judeţean PSD, aşadar se află în incompatibilitate, întrucât CJ ia decizii privind ADI-ul. "Avem un nou proiect prin care dorim ca din materialul rezultat în urma producerii de electricitate din biomasă să facem pământ de flori", zice Babău, admiţând, de altfel, că proiectul nu este încă scris şi nu se ştie dacă şi de unde va obţine finanţare.

Cât despre leafa tinerei Pop, mucles: e personal contractual! Aberaţia este că în timp ce la centrala din Săcueni lucrează 7 persoane, în Oradea sunt 4 şefi (preşedintele Mang, directorul general Kiss, adjuncta Babău, fostul director tehnic Mattyasi, acum director executiv), plus experta Pop şi încă doi angajaţi TESA, un contabil şef şi un jurist...

Pensionari pentru dezvoltare

Vitalyos Barna, fost primar cetariuUDMR şi PSD au pus ochii şi pe un alt ADI - Agenţia de Dezvoltare Durabilă Bihor - în care CJ e asociat cu primăriile celor 8 oraşe din judeţ: Salonta, Marghita, Beiuş, Aleşd, Valea lui Mihai, Săcueni, Ştei, Vaşcău şi Nucet. Din august, când PNL-istul Horia Carţiş a renunţat la şefia ADD, pe care a deţinut-o scurtă vreme, în favoarea celei de la DDIP, Agenţia e condusă de ex-primarul comunei Cetariu, Vitalyos Barna (foto), angajat ca director tehnic. Cu patru mandate la activ, Vitalyos e considerat unul din cei mai buni edili ai UDMR, dar după mai multe operaţii pe inimă a renunţat să mai candideze, medicii recomandându-i o viaţă mai liniştită, pe care a găsit-o, iată, la ADD.

Dacă Vitalyos are măcar experienţă în administraţia locală, nu acelaşi lucru se poate spune despre PSD-istul Leontin Ţîrle, adus de-a dreapta sa de acelaşi Ioan Mang. "Mutare" făcută în dispreţul faptului că Ţîrle a fost suspendat de la şefia Casei de Pensii şi trimis astă-vară în judecată, tot de DNA, pentru şpăgi de cel puţin 8.400 euro încasate de la celebrii medici din Comisia de Expertiză, care la rându-le încasau sume fabuloase de la bolnavii, reali ori închipuiţi, dornici să devină pensionari de boală.

De altfel, Mang chiar recunoaşte că lui i se datorează angajarea lui Ţîrle, în pofida riscului de a fi condamnat, ca şi Kiss, la ani buni de închisoare. Nesincronizaţi, însă, cei doi PSD-işti au prezentat BIHOREANULUI versiuni diferite asupra procedurii folosite. "Mi s-a interzis să ocup o funcţie publică până la terminarea procesului, dar nu şi să muncesc. Am aflat că aici era un post contractual de economist, am venit la concurs şi am câştigat", a susţinut Ţîrle. În schimb, Mang afirmă că şi-a angajat tovarăşul tot prin... vot. "Este un om cu foarte multă experienţă, pe care îl cred nevinovat. L-am propus membrilor AGA şi a fost votat în unanimitate", zice Mang.

Fără a-şi da seama că, deşi spre deosebire de Ţîrle el a spus adevărul, mai marele PSD-ului admite că a inventat o nouă metodă de angajare pe bani publici, destinată doar membrilor de partid: votul "în familie". Un abuz care i-ar putea aduce măcar o audiere în faţa procurorilor anticorupţie...


EPURĂRI DUPĂ ALEGERI
PNL-işti pe făraş

Deşi pesedizează alert CJ şi instituţiile subordonate, Ioan Mang condamnă politizarea liberală, fără a critica şi udemerizarea. Vicele CJ afirmă că anul trecut, la Centrul Naţional pentru Informare şi Promovare Turistică "au fost angajaţi 7 PNL-işti", toţi fără studii de profil şi neştiutori ai limbii maghiare, deşi "60% dintre turişti sunt unguri". "A venit la mine plângând o fată absolventă de Turism care a participat la concurs contra unor persoane care nu au nimic cu turismul şi a pierdut", spune Mang, acuzând o selecţie revoltătoare.

PSD-istul are dreptate, însă, doar parţial. Cei 7 angajaţi ai CNIPT sunt de fapt 6, din care 2 maghiari, iar unul, Borsi Lorant, chiar membru UDMR, detaşat acum la cabinetul preşedintelui Pasztor Sandor.

În condiţiile în care Mang susţine că la un control făcut la CNIPT se afla la muncă un singur angajat, BIHOREANUL l-a întrebat de ce nu a sancţionat chiulangiii, aşa cum trebuia. A dat-o însă la întors, pretinzând că n-a vrut să fie acuzat de "epurări politice". "Nu intru acum în astfel de jocuri, dar discutăm după alegeri", a spus vicele CJ, lăsând problema deschisă.

De altfel, atât în CJ, cât şi în instituţiile subordonate se vehiculează că după alegeri organigramele vor fi modificate tocmai pentru alungarea PNL-iştilor, aşa încât locurile eliberate să fie ocupate de PSD şi UDMR. Mang neagă zvonurile, afirmând că doar "îi vom pune la treabă" şi că prin modificarea organigramelor, atât el, cât şi Pasztor, vor doar "întărirea" cu personal a Serviciului de Achiziţii Publice şi a Direcţiei Tehnice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
APROPO,
Cati locuitori mai are Oradea? ca zilnic pleaca muuulti! deci raman doar astia de ei, se onoreaza intre ei cu functii...Oradea, oras din ce in ce mai mic.....
Postat 08 Decembrie 2016, 04:25 de ADINA
mda...
Vreau sa cred ca va veni o vreme cand veti da socoteala toti pentru ceea ce faceti. E o mizerie politica asta, efectiv furati pe fata si va mai si mandriti. Inchisoarea este o solutie mult prea umana pentru voi.
Postat 07 Decembrie 2016, 12:23 de seth
E veche, e aia cu paiul si bȃrna!
Noroc ca la primaria condusa de birtinez lucrurile sunt ok! Sefa directiei juridice(!!!) este o distinsa d-na, care a refuzat punerea in executare a unei decizii a instantei, chiar daca penalitatile de intarziere erau de 200 lei/zi. La pachet a fost deschis un dosar de urmarire penalas pe numele d-nei, pt. acuzatia de abuz in serviciu. Dupa ce a stat suspendata, e iar in functia care-i permite sa faca noi si noi abuzuri. Seful directiei economice are trecutul pe care il are (a se vedea dosarul Valerica Bente!). Ma opresc aici.
Postat 07 Decembrie 2016, 10:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON