URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2016, 14:57

Au luat-o... pe ulei: Adjuncta şefului Finanţelor Publice, Adriana Sime, primea şpagă în natură de la firma Interoil

Au luat-o... pe ulei: Adjuncta şefului Finanţelor Publice, Adriana Sime, primea şpagă în natură de la firma Interoil DOUĂ DOAMNE. Procurorii DNA afirmă că Adriana Sime (foto), adjuncta şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor şi şefă peste activitatea de Inspecţie Fiscală, a primit mita prin intermediul unei foste subalterne, Florentina Puşcău (medalion), pe vremuri prim-vicepreşedintă a femeilor din PDL Bihor şi candidată la un post de consilier judeţean, acum patroana unei firme de contabilitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremur la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, după ce o adjunctă a şefului instituţiei, Adriana Sime, a fost încătuşată de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mită în formă continuată, fiindcă s-ar fi lăsat cumpărată de doi oameni de afaceri şi ar fi măsluit rezultatele unor inspecţii la firmele acestora.

Ancheta a pornit chiar de la denunţul afaceriştilor, ale căror nume nu au fost dezvăluite de procurori. BIHOREANUL a aflat, însă, cine sunt protejaţii finanţistei: reprezentanţi ai unor firme cu datorii de milioane la buget: Bogdan Oprea, administratorul fostei fabrici de ulei Interoil, şi Kadar Elemer, patronul Ice Company, distribuitor de produse de carne.

Joia neagră

DNA a anunţat joia trecută reţinerea Adrianei Sime, adjuncta şefului AJFP Bihor, pentru 24 de ore. Femeia fusese ridicată în acea zi chiar de la serviciu, de către doi ofiţeri de Poliţie, şi transportată la sediul DNA Oradea pentru audieri, de aici fiind dusă apoi în cătuşe spre Arestul Poliţiei.

Tot joi, procurorii au audiat-o şi pe Florentina Puşcău, fostă şefă de serviciu la AJFP Bihor, în prezent patroana unei firme de contabilitate, lăsată în final să plece acasă, dar cu calitatea de suspectă, pentru complicitate la luare de mită.

"În calitate de şef Serviciu Persoane Juridice 4 din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor -Activitatea de Inspecţie Fiscală, şi prin intermediul Florentinei Puşcău, Sime Adriana a pretins 14.500 euro de la un om de afaceri, denunţător în cauză, sumă din care a primit în două tranşe 6.000 euro", preciza comunicatul DNA, adăugând că o parte din bani i-au fost daţi chiar în biroul său din sediul AJFP, iar cealaltă i-a fost livrată acasă.

Inspecţii uleioase

În schimbul mitei, anchetatorii spun că Sime urma să rezolve finalizarea favorabilă a unei inspecţii declanşate la firma administrată de omul de afaceri, respectiv "să asigure întocmirea unui raport prin care să nu se constate integral obligaţiile fiscale datorate de acesta din urmă bugetului de stat; ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat", acuză procurorii.

Totodată, în perioada octombrie 2012 - decembrie 2014, Sime ar fi primit de la un alt afacerist, şi acesta denunţător în cauză, produse alimentare - ulei de floarea soarelui şi ulei de măsline - în valoare totală de 927,96 lei. "Foloasele au fost primite pentru ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu să manifeste o atitudine îngăduitoare cu ocazia dispunerii şi efectuării controalelor fiscale la firma acestuia din urmă, în sensul efectuării inspecţiilor doar formal şi neconstatării unor eventuale nereguli", arăta DNA.

Cine sunt denunţătorii?

Comunicatul nu spune când anume a fost denunţată femeia şi de ce a fost săltată abia acum, în condiţiile în care faptele datează din perioada 2012-2014. BIHOREANUL a aflat, în schimb, cine sunt cei doi oameni de afaceri ale căror firme au fost protejate de finanţistă.

Unul e Bogdan Iulian Oprea, administratorul fostei fabrici de ulei Interoil, de unde şi "atenţiile" unsuroase. Cel de-al doilea se numeşte Kadar Elemer şi e patronul Ice Company Aleşd, firmă specializată în distribuţia de produse din carne, care până anul trecut a strâns obligaţii neplătite de 13,9 milioane lei, pentru care a şi ajuns în proces de insolvenţă.

În plus, a descoperit BIHOREANUL, Kadar are şi probleme penale. În 2011 poliţiştii au descoperit într-un depozit pe care îl închiriaseră în Sântandrei zeci de tone de carne de pui, în mare parte alterată, despre care bănuiau că urma să fie reetichetată şi vândută. Pentru această ispravă, firma s-a ales doar cu o amendă, dar doi ani mai târziu patronul a fost inculpat şi trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Lăsată să plece

Cert e că a doua zi după reţinere, protectoarea de la Finanţe a fost prezentată de procurorii DNA la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, solicitare care, în urma unui proces prelungit până la orele serii, a fost respinsă de judecătorul de drepturi şi libertăţi.

Acesta a decis, în schimb, s-o trimită pe femeie în arest la domiciliu, stabilindu-i totodată şi interdicţia de a lua legătura cu cei doi denunţători şi cu opt martori. Între cei din urmă se numără şi patru colege de la Inspecţia Fiscală, foste subordonate ale lui Sime: Ana Lăcrămioara Floruţ, Violeta Eugenia Caba, Daniela Maria Clonda şi Maria Ţichilă, cea din urmă şef al serviciului sinteză. Semn că la baza anchetei au stat, pe lângă denunţuri, şi mărturiile unor funcţionare de care şefa s-a folosit ca să-şi "rezolve" protejaţii...


A COMIS-O
Recidivă penală

Acuzată de complicitate în cazul şpăgilor Adrianei Sime, fosta sa subalternă Florentina Puşcău a ajuns într-o situaţie dificilă, întrucât a încălcat legea în perioada de încercare primită după o condamnare cu suspendare într-un proces de conflict de interese.

Cazul a fost trimis în instanţă în 2006 de procurorii DNA şi soluţionat definitiv abia în 2012, Puşcău fiind acuzată că în perioada 2003-2004, deşi avea calitatea de funcţionar cu atribuţii de control fiscal la DGFP Bihor, a ţinut evidenţa contabilă şi a acordat consultanţă unei firme din Aleşd, Grupul Manfred Euro. În schimbul acestor servicii, apartamentul i-a fost modernizat pe cheltuiala firmei.

Femeia şi-a dat demisia din Finanţe în 2006, imediat după ce a fost trimisă în judecată, în urma procesului primind o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, judecătorii i-au confiscat contravaloarea lucrărilor, în sumă de 31.700 lei, şi i-au interzis pe 2 ani după expirarea perioadei de încercare accesul la vreo funcţie publică. După pronunţarea verdictului, Puşcău şi-a dat demisia din PDL, partid pe a cărui listă a candidat în 2012 la Consiliul Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Made in Oradea...
well done!!!
Postat 18 Iulie 2016, 15:39 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON