URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2014, 07:50

Anchetă la Universitate! Poliţiştii au percheziţionat biroul rectorului Constantin Bungău şi pe cel al prorectorului Marcela Prada

Anchetă la Universitate! Poliţiştii au percheziţionat biroul rectorului Constantin Bungău şi pe cel al prorectorului Marcela Prada NEISPRĂVITĂ. Lucrările la căminul nou al Universităţii Oradea, de pe malul pârâului Peţa, par că nu se vor termina niciodată. Începută în 1998, construcţia este executată abia în proporţie de 40%. Practic, din cele trei corpuri de clădire, poate fi folosit unul singur, nici acela recepţionat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalurile cu iz penal au cuprins din nou Universitatea din Oradea, ca-n "vremurile bune" ale clanului Maghiar. Întâi a fost Ramona Bacter, ex-juristă-şefă, suspectată că a fost complicea ex-directoarei de la Colegiul Şaguna, Antiana Man, la fraudarea Bacalaureatului din 2011. Apoi, prorectorul de la Facultatea de Medicină, celebrul Constantin Romanul, prins în flagrant vânzând notele de trecere la examenele semestriale...

Acum, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au descins pentru percheziţii chiar în biroul rectorului Constantin Bungău şi în cel al prorectorului Marcela Prada. Cei doi, plus încă doi directori din instituţie, sunt suspectaţi că au măsluit un document şi astfel au băgat 1,3 milioane lei în contul CIAC, "firmă de casă" din timpul aceloraşi "vremuri bune"...

Fac cu CIAC

Scandalul a pornit de la un contract încheiat de Universitate în 1998 cu firma CIAC, patronată de prodecanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Mintaş, pentru construirea unui cămin nou pentru cazarea studenţilor, pe malul pârâului Peţa.

Apropiat al clanului defunctului rector Teodor Maghiar, Mintaş era în acea vreme abonat la lucrările derulate în cadrul instituţiei. Contractul pentru cămin i-a adus, însă, ghinion. Lucrările s-au derulat în ritm de melc, ani la rând, din pricina finanţării reduse, motiv pentru care şi contractul a tot fost prelungit, la fiecare sfârşit de an, prin acte adiţionale semnate de cele două părţi.

Clădirea cu patru etaje are aspectul unei cărţi deschise şi este formată din trei corpuri. Singurul finalizat astăzi e cel din aripa nordică, cu 402 locuri de cazare, care a şi fost predat Universităţii la sfârşitul lui 2011, la 13 ani după începerea lucrărilor.

"Divorţ" pe neştiute

Câteva luni mai târziu, în mai 2012, Universitatea şi CIAC au încheiat un nou act adiţional pentru prelungirea contractului de execuţie. De astă dată, însă, cu o clauză care în documentele precedente nu exista. Şi anume că în cazul în care lucrările nu vor fi finalizate până în decembrie 2013, parteneriatul se rupe de comun acord.

Cine a decis asta, nimeni nu pare să mai ştie acum, însă actul a fost semnat de reprezentanţii ambelor părţi: rectorul Universităţii, Constantin Bungău, respectiv patronul CIAC, Ioan Mintaş.

Cert este că în perioada următoare lucrările au stagnat. Anul 2013 a fost primul din istoria Universităţii când unitatea nu a primit deloc fonduri pentru investiţii de la Ministerul Educaţiei şi, ca atare, n-a avut cum să finanţeze continuarea construcţiei. Aşa că, în decembrie 2013, în lipsa unor noi înţelegeri, contractul dintre Universitate şi CIAC urma să se rezilieze din oficiu, iar pentru efectuarea unor noi lucrări la imobilul neterminat, reprezentanţii instituţiei urmau să organizeze o nouă licitaţie.

Aflând, însă, că în 2014 Ministerul va aloca o nouă tranşă de 1,3 milioane lei pentru construcţie, cele două părţi s-au răzgândit rapid şi au început pregătirile pentru încheierea unui nou act adiţional. Aşa, nici Mintaş nu ar fi pierdut banii, nici şefii Universităţii nu şi-ar mai fi bătut capul cu noi proceduri de achiziţie...

E fals!

Atâta doar că noul document a fost finalizat şi semnat abia în luna mai 2014, în momentul în care în contul Universităţii a intrat finanţarea promisă, dar când deja contractul cu CIAC fusese întrerupt, conform vechii clauze. Soluţia? Conducerea instituţiei a apelat la un artificiu: a antedatat noul act adiţional încheiat cu constructorul, trecând pe el, ca moment al semnării, luna decembrie 2013.

Cum-necum, documentul a ajuns şi în mâna poliţiştilor care, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Bihor, au descins la Universitate, percheziţionând în urmă cu trei săptămâni biroul rectorului şi pe cel al prorectorului responsabil de patrimoniul Universităţii, Marcela Prada, de unde au ridicat mai multe documente. Potrivit surselor BIHOREANULUI, anchetatorilor nu le va fi greu să probeze falsul, de vreme ce toată corespondenţa pe marginea întocmirii actului adiţional este ulterioară datei care a fost trecută pe act.

Cert e că, în finalul acţiunii, la Parchet au fost citaţi şi puşi sub învinuire toţi cei implicaţi. Directorul economic Crina Gherlea, directorul administrativ Mircea Gordan şi şeful serviciului tehnic, Andrei Krausz (fostul şef al Patrimoniului Imobiliar din Primăria Oradea), care au întocmit actul, plus prorectorul Marcela Prada, care l-a semnat în numele Universităţii - toţi sunt acuzaţi de fals intelectual.

Belea cu artificii

07_Constantin_Bungau_bihoreanul.jpgÎntre suspecţi se numără inclusiv rectorul Constantin Bungău (foto), care, deşi nu a semnat nimic, e suspectat că şi-ar fi îndemnat subalternii să întocmească documentul, motiv pentru care acuzat de  instigare la fals intelectual.

Interpelat de BIHOREANUL, rectorul a refuzat să comenteze situaţia, declarându-se doar convins că procurorii se vor lămuri că acuzaţiile sunt "forţate", întreaga poveste fiind, de fapt, un banal "artificiu" la care a fost constrâns să recurgă, ca să se poată folosi de  banii pe care îi primeşte rar şi cu ţârâita de la Minister.

Atâta doar că, între atâtea somităţi, putea găsi un deştept care să-l lumineze, dându-i soluţii legale pentru rezolvarea situaţiei. Nu falsuri ordinare, la care se pricepe orice găinar de rând...


PROTEJATUL
Constructor cu monopol

07_Ioan_Mintas_bihoreanul.jpgVeşnic abonat la lucrările Universităţii din perioada în care aceasta era condusă de clanul Maghiar, Ioan Mintaş (foto), membru de vază al PSD Bihor, a beneficiat de-a lungul anilor de contracte totalizând peste 10 milioane lei, de la reabilitarea unor clădiri până la construirea altora, ridicând în paralel şi numeroase vile familiilor mai multor şefi din Universitate, între care şi pe a fostului decan de la Protecţia Mediului, Vasile Bara, pe vremea când el era prodecan al aceleiaşi facultăţi.

Una dintre cele mai controversate lucrări rămâne, de departe, construirea Bibliotecii universitare. BIHOREANUL a dezvăluit, de-a lungul anilor, că lucrarea a fost atribuită în urma unei licitaţii pentru care caietul de sarcini a fost croit pentru a avantaja firma CIAC, iar în final nota de plată a fost astronomică: peste 6 milioane lei. SC Precon SA, firma care a pierdut licitaţia, a contestat procedura, însă fără succes.

De altfel, neregulile din contractele Universităţii cu CIAC au fost remarcate şi de Camera de Conturi Bihor, care a constatat că, doar în 2003, de pildă, Universitatea atribuise firmei prodecanului lucrări de cel puţin 1,5 milioane lei, dar, nemulţumit, Mintaş plusase, umflând manopera nelegal cu 15% faţă de ofertă. Bani pe care, în urma controlului, a fost obligat să-i returneze.

Întâmplător sau nu, după înlăturarea clanului Maghiar de la cârma Universităţii, firma lui Mintaş a ajuns în incapacitate de plată, în prezent creditorii acesteia solicitând declanşarea procedurii de faliment.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
sa invatam a chiuli pe banii statului ...
Despre contractele de munca ale stimabililor universitari, cu norma intreaga la doua institutii in acelasi timp are cineva ceva de spus ? Poate ITM-ul ?? Ar fi interesant de explicat cum poate cineva ( fizic vorbind , intru-cat scriptic orice e cu putinta aici )sa fie la doua locuri de munca in acelasi timp .Ma refer la acele cadre univeristare care au contracte de munca cu 8 ore la universitate iar pe langa acest contract sunt angajati cu norma intreaga si pe la alte institutii publice, gen spitale etc sau diverse firme private.
Postat 30 Octombrie 2014, 10:19 de anonim
intrebare
Din aceasta cauza si-a dat demisia imaculatul prorector Sipos?
Postat 25 Octombrie 2014, 18:00 de Justitiarul
@universitarul
Ai dreptate universitarule! De ce se ia toata lumea de plagiatoarea Daniela S.Ionescu si de dl Ionescu care au plagiat si ei ca nu aveau cu ce sa-si creasca copiii si nimeni nu zice nimic de Mang si sotia Erica care au plagiat din lacomie si pe care ii stie o tara intreaga, ba chiar tot globul? Si dl Ionescu a vrut sa fie doar rector, Mang ministrul invatamantului.
Postat 25 Octombrie 2014, 11:57 de stroe
FRUSTRATII
Domnilor pretinsi universitari! Tare bine va mai sta. De cate ori intra vreunul dintre hotii universitatii in impas, il si scoateti pe Ionescu vinovat. Tare greu va este sa recunoasteti ca daca azi, Ionescu era Rector, alta ar fi fost soarta universitatii. V-a fost frica de el ca este corect si stie sa aprecieze munca, la fel cum stie si sa se delimiteze de loaze. De ce nu recunoasteti ca tare bine va mai prind sumele frumusele pe care le primiti trimestrial pentru reusita lui in respectarea legii (L221/2008). Degeaba a vrut Georgel (Antal) si cu Felea sa-l termine denuntandu-l la politie cu asa zisele contracte false. Il cunosc prea bine si de prea mult timp - mult inainte de a ajunge la universitate - ca sa va asigur de corectitudinea lui In niciun caz nu se ocupa cu denunturi murdare, asa cum sunt obisnuiti cei care au azi probleme cu legea. Daca are ceva de spus, ti-o spune in fata si nu se ascunde dupa visin. Rusine sa va fie!
Postat 25 Octombrie 2014, 00:05 de UNIVERSITARUL
de ce asa tarziu...???!!!
Treaba de la Sorbonica e la fel de urata pe cat de idioti sunt ,,inginerii" produsi acolo...Eu demult am intrebat de ce nu i-au arestat demult...demult...
Postat 24 Octombrie 2014, 14:21 de INJINERU PROFESIONAL
obiceiuri fanariote
Este foarte trist ce se intampla in aceste institutii ale ministerului "Educatiei".Daca asemenea lucruri se intampla in universitatile din Romania(si cea din Oradea nu cred ca este singura)atunci este tragic pur si simplu.Daca asemenea oameni sant profesori universitari care printre altele,prin natura functiei si titlului trebuie sa fie exemplu pentru tinerii studenti atunci institutia in care lucreaza nu poate fi numita universitate ci opusul ei.In orice caz nu un exemplu educational in adevaratul inteles al cuvantului ci mai degraba una in care se invata obiceiuri fanariote.Aceste obiceiuri le-au dovedit cei care conduc Romania astazi.(Exemplu Liviu Dragnea).Cred ca toti cei care,direct sau indirect au avut raspundere in domeniul educatiei si au tinut sub tacere atrocitatile din sistem ar trebui sa petreaca ceva ani in alte institutii de educatie patronate de stat.De fapt,usa de intrare le este deschisa deja. I.Crist
Postat 24 Octombrie 2014, 11:27 de crist
@mrioara tanasescu
Marioara, pe tine nu tot Maghiar te-a adus? Arata-mi unul intrat sau promovat la Sorbonica prin concurs nearanjat, cu mai multi candidati pe un post.
Postat 24 Octombrie 2014, 11:08 de Dana
un discipol de succes
Numitul BUNGAU CONSTANTIn se arata un discipol de succes al marelui hot MAGHIAR TEODOR. De altfel, Maghiar l-a adus pe Bungau in Universitate. Bungau a pierdut intii vremea pe la Geotermal, a dat din coate, a facut sluj, a ajuns universitar si acum rector. Intr-o Romanie normala, numitul Bungau nu ajungea nici macar director adjunct la o scoala profesionala. Impreuna cu presedintele Senatului, cu prorectorii, cu Crinuta Gherle un fel de Felicia Erdei rediviva face ce vrea in Universitate. Cu totii iau salarii babane, incalca legile, isi bat joc de profesori. Acum se pregatesc sa ii urmeze destinul lui MAGHIAR TEODOR. Se pregatesc de tribunal. Sper ca si de inchisoare. Multi ani acolo, nemernicilor!
Postat 24 Octombrie 2014, 10:44 de marioara tanasescu
****
Lasa Barney ca deja se pregateste cineva sa-ti ia locul. Unul dintre prorectorii care tocmai a demisionat!
Postat 24 Octombrie 2014, 01:46 de ****
TEXTILE
Stai linistit SEVERULE, vine vremea si turnatorului feminin si apoi masculin Ionescu. Mai ii oleaca de proces si "aus" !!!!!!!!!!!!!!! abc
Postat 24 Octombrie 2014, 01:25 de abc
turnatorul
Pe cine nu dusmaneste Ionescu? Tine dosarele la sertar si le scoate cand are el chef si voua va tremura gacii la toti. Si-a facut spioni din toate secretarele promovate de voi si acum va pune el la punct. De unde credeti ca au pornit informatiile cu data de semnare a contractului? Scoate si el ce-i convine cand ii convine. Voi prostilor in loc sa-l dati pe mana politiei pentru fals in declaratii si obtinerea titlului de profesor si conducatoe de doctorat asteptati sa va trimita el chiftele la mititica.
Postat 23 Octombrie 2014, 23:01 de dumitrascu sever
mindru de barney
Si eu, si ai mei ne bucuram ca Barney reinnoada traditia de jaf la virf. Cu Mintas alaturi. Povestea continua.
Postat 23 Octombrie 2014, 22:08 de doru maghiar
indemn
Fura, Barney, fura! Ca doar eu te-am educat.
Postat 23 Octombrie 2014, 21:58 de Teodor Maghiarul
Revenge
Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti! Rectorul Bungau poate multumi mostenirii lasate de rectorul Antal: familia Ionescu. De ce nu i-a dat pe amandoi afara dupa ce s-a dovedit ca ambii (Gheorge si Smaranda) au promovat prin contracte de cercetare false? S-a temut de relatiile lui la Bucuresti ca de presiunea sindicatului din Oradea nu avea de ce sa se teama. Asa a reusit Bebe sa-si puna ambii dusmani la punct, poate si la racoare: Prada si Barney.
Postat 23 Octombrie 2014, 20:50 de David
Editie
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), confederaţie patronală recunoscută la nivel european şi naţional, are deosebita plăcere de a vă transmite invitaţia la cea de-a XXII-a ediţie a „Topului Naţional al Firmelor Private din România - TOP 2013” eveniment de referinţă pentru mediul de afaceri românesc, realizat în parteneriat cu Camera Deputaţilor și Oameni și Companii, ce va avea loc marţi, 28 octombrie 2014,ora 10:15,în Sala Al.I.Cuza a Palatului Parlamentului.
Postat 23 Octombrie 2014, 18:47 de CNIPMMR
Bafta SIF
Nu e chiar asa cum credeti voi postacilor de mai jos. Este un banal artificiu dupa cum spune insusi rectorul nostru in care avem incredere. Este o inginerie economica. Veniti la noi la facultate sa invatati ce inseamna asta daca nu stiti. Nu mai scrieti daca nu sunteti informati. Domnule rector noi va iubim. Sa va dea dumnezeu spor la munca. Tineti-o tot asa.
Postat 23 Octombrie 2014, 18:13 de Profesor IMT
lectii de economie
domnu Mintas ofera adevarate lectii de economie la emisunea recrutat in crisana prezentandu-le tinerilor posibilitatile de a accesa fonduri europene sau de la stat pentru a incepe o afacere, iar cei de la digi24 ar face bine sa-l invite mai des la astfel de emisuni. Dansu nu spune ca pentru a accesa aceste fonduri o conditie necesara e sa fi om de afaceri care face parte din partidul de la guvernare.
Postat 23 Octombrie 2014, 14:21 de Dan
vrajeli pt o luna de ca
DOAR TOATA LUMEA STIE CE SE INTIMPLA IN SORBONICA DE 20 ANI INCOACE....PROBLEMA E ALTA...DE CE NUMAI ACUM??????
Postat 23 Octombrie 2014, 13:36 de IO
dodescu la brutarie
aruncati un ochi si la stiinte economice! dodescu si-a angajat mama pensionara la ID pe vremea cand era director acolo. Cand a fost decan si-a pus nepoata secretara si finu director administrativ. nu uitati nici de alti fini ai ei: familia badulescu spor la lucru!
Postat 23 Octombrie 2014, 11:24 de gina
la zdup
Bungau, sper sa ajungi dupa gratii. Si tu, si toata echipa ta de hoti. V-ati batut joc de Universitate, de profesori, ati marit normele, v-ati dat lefuri mari, ati facut orice. Ati crezut ca va merge.ș La zdup cu tine, banditule!La zdub, piticule!
Postat 23 Octombrie 2014, 09:45 de teodor lucanu
DETURNARE DE FONDURI DE LA BUGET CATRE CAMPANIA PSD
Urmeaza Emilian PAVEL PENTRU DRLAPIDARE SI DETURNARE DE FONDURI din Bugetul Statului DIRECT IN CAMPANIA PSD prin care aproape a ajuns Europarlamentar! Nu trebuie un Geniu Financiar sa faca cercetarile. Si un Aghiotant de Sef de Post poate vedea DETURNAREA DE FONDURI DR STAT CATRE PSD FACUTA DE Emilian PAVEL!
Postat 23 Octombrie 2014, 09:01 de ramona
Fasssss
A fost acum 3 saptamani. Daca nu stiti despre ce este vorba mai bine nu scrieti. Va face BIHORE...NUL caminul pentru studenti din spaga pe care o primesc ( sau o astepta pentru a nu scrie gainarii) sa scrie articole. Campania Continua......REGIO....mai sunt multe de vazut
Postat 23 Octombrie 2014, 08:10 de bihorean
Psd
Tot între timp, în lumea reală, mii de orădeni înjură că şantierele CAO stau nefinalizate şi zeci de muncitori de la firmele angajate să lucreze că nu-şi primesc salariile. La fel, în judeţ, îşi înjură edilii mii de bihoreni din 22 de comune unde lucrări de apă şi canalizare începute din 2007 zac abandonate din lipsa cofinanţării de la Guvern. Primarii, însă, indiferent de apartenenţa lor politică, la fel precum cel al Oradiei, n-au nicio vină: oamenii să le "mulţumească" miniştrilor Dezvoltării, Udrea şi Dragnea!
Postat 23 Octombrie 2014, 08:01 de Linux
PSD PARTID DE HOTI
HOTII din PSD de la Universitate vor infunda Puscariile! Urmeaza Hotul Ioan Mang pentru totate licitatiile trantite pe care le-a semnat cat a fost ProRector! PSD PARTID DE HOTI CARE FURA DE LA ROMANI!!
Postat 23 Octombrie 2014, 07:58 de universitarul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON