URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Încep Zilele Muzeului: Artă pentru toţi

Încep Zilele Muzeului: Artă pentru toţi CLOVNERIE DE FILANTROPIE. Spectacolul clovnului Miloud Oukili ajunge şi la Oradea în cadrul Zilelor Muzeului. Împreună cu trupa Parada, formată din copii ai străzii, artistul va oferi spectatorilor câte un nas roşu, nu doar pentru a le descreţi frunţile, ci şi pentru a-i convinge să ajute copiii defavorizaţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de opt zile, începând de săptămâna aceasta, la Oradea se va desfăşura un maraton de artă şi cultură, cu expoziţii de pictură ale unor artişti celebri, dar şi cu lucrări ale unor tineri talentaţi.

Din program mai fac parte o noapte la muzeu, în Palatul Baroc, un festival de scurt-metraje în aer liber, o seară în compania unui clovn celebru şi a trupei sale, precum şi un recital al cunoscutei Oana Lianu, solistă consacrată pentru interpretările sale la nai, fluier şi ocarină.

O noapte la muzeu

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor încep vineri, 14 mai, cu o conferinţă despre rolul macedoromânilor în istoria Oradiei între secolele XVIII şi XX, programată la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, de la ora 15, auditoriul putând, de pildă, să afle amănunte despre mari mecenaţi precum Emanuil Gojdu. A doua zi, tot la Muzeul Aurel Lazăr, vizitatorii vor putea vedea creaţiile studenţilor de la Facultatea de Arte Vizuale, autori ai expoziţiei "No Future Forever?".

Sâmbătă va fi sărbătorită şi Noaptea Muzeelor, la fel ca în toată Europa. De la ora 8 seara şi până după miezul nopţii, orădenii vor putea admira la vechiul sediu din Palatul Baroc picturi valoroase ale unor clasici precum Nicolae Tonitza, Corneliu Baba şi Ion Ţuculescu. "Este o expoziţie de excepţie, cu lucrări din patrimoniul naţional al României. După ce ani de zile au fost închise, sala de onoare a Palatului Baroc şi sala de pictură a lui Bihari Sandor vor putea fi vizitate din nou, aşa că e o ocazie de care mă aştept ca orădenii să profite", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului.

Cu nasul roşu

Un moment important al sărbătorii va fi Seara de Gală. Pe 18 mai, de la ora 18.30, pe scena Filarmonicii Oana Lianu va oferi un concert de muzică clasică şi cântece populare. "Va fi un recital de excepţie, cu un repertoriu ce cuprinde de la valsul "Valurile Dunării" până la opere de Brahms, interpretate la nai, fluier, tilincă şi ocarină", spune Chiriac.

Seara va continua cu un invitat inedit. Celebrul, în alte părţi, clovn Miloud Oukili, care a înfiinţat circul Parada alături de un grup de copii ai străzii din Bucureşti, cu care a colindat prin toată lumea, îşi aduce reprezentaţia şi în Oradea. Prin programul "Un nas roşu contra indiferenţei", artistul militează pentru integrarea socială a copiilor abandonaţi. La Oradea, Miloud va primi o Diplomă de Excelenţă din partea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, pentru activitatea sa din ultimii 15 ani.

Zilele Muzeului se vor încheia pe 21 şi 22 mai cu un festival de artă video. Timp de două seri, pe Corso, în faţa Galeriei de Artă, vor fi proiectate filme premiate la festivaluri internaţionale, dar şi scurt-metraje create de tineri orădeni. Numele festivalului, "Border/less", sugerează o ieşire din limitele spirituale şi fizice comune, şi a fost iniţiat de Diana Gavrilaş, şefa catedrei de Arte plastice a Facultăţii orădene de Arte.

Spectatorii vor avea acces gratuit la toate evenimentele, astfel încât pasionaţii de artă şi istorie se vor putea răsfăţa în voie. Fie şi numai pentru că nu îl costă nimic, publicul n-are cum să lipsească.


MUZEELE ÎN TIMP
Arta străveche

Printre evenimentele programate în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor se numără şi conferinţa unui expert francez în arta rupestră, Jean Clottes, care va vorbi despre peşterile din Bihor şi desenele descoperite pe pereţii acestora. Prelegerea va avea loc pe 17 mai la showroom-ul ProEnerg de pe strada Kogălniceanu, de la ora 18.

O zi mai târziu, orădenii vor putea vizita gratuit toate muzeele din oraş. În plus, timp de o săptămână, pe gardurile noului sediu al MŢC din strada Armatei Române vor fi expuse imagini ce surprind transformarea clădirii fostei Garnizoane, dar şi fotografii cu celalalte muzee orădene şi cu colecţiile acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cand e Noaptea Muzeelor, pana la urma?
"În aceeaşi zi va fi sărbătorită Noaptea Muzeelor, la fel ca în toată Europa. De la ora 8 dimineaţa şi până după miezul nopţii, orădenii vor putea admira la vechiul..." asta fiind probabil ziua de 15, daca am dedus bine :( trebuie sa ghicim cumva sau cautam alt articol pe alt site?
Postat 13 Mai 2010, 12:49 de nice
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON