URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2015, 07:51

La sate, adunarea! Tinerii se mută la ţară, atraşi de oportunităţile oferite de fondurile nerambursabile (FOTO)

La sate, adunarea! Tinerii se mută la ţară, atraşi de oportunităţile oferite de fondurile nerambursabile (FOTO) REZERVAT! Amenajată cu fonduri europene, pensiunea Casa Bucătarului (foto) din Bălnaca are în weekenduri toate camerele rezervate, până la sfârşitul lunii septembrie. "După ce am construit piscinele avem mulţi clienţi de o zi care vin de la Oradea doar ca să facă o baie şi să mănânce", povesteşte Florin Gavrilaş, patron şi bucătar
La sate, adunarea! Tinerii se mută la ţară, atraşi de oportunităţile oferite de fondurile nerambursabile (FOTO) EPOCA DE PIATRĂ. Absolvent de Arte Plastice, Marcel Slezinger (foto), unul dintre puţinii pietrari bihoreni, a folosit banii europeni pentru a-şi înlocui dalta cu o maşină computerizată. "O tăblie, pe care o lucrez din mână în 3 ore, maşina o termină într-una singură", spune meşterul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au dat oraşul pe sat şi nu regretă. Unii şi-au făcut pensiuni, alţii şi-au cumpărat scule. Toţi au profitat de fondurile europene pentru dezvoltarea mediului rural şi acum conduc afaceri înfloritoare.

"Când am spus că amenajez o pensiune la Bălnaca toată lumea mi-a spus: «Eşti nebun, n-o să meargă nimeni acolo!». Şi uite că vine. Avem turişti din tot Ardealul, din Ungaria, Austria, Germania", povesteşte Florin Gavrilaş, patronul pensiunii Casa Bucătarului şi bucătarul însuşi...

Afaceri rurale

Oricât s-ar fuduli orăşenii, satul bate oraşul la absorbţia de fonduri europene. În vreme ce beneficiarii publici şi privaţi din mediul urban îşi prind urechile în raportări de progres, cei de la ţară trag deja linie. Cele 4.036 proiecte în valoare totală de 460,2 milioane euro, contractate în Bihor prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, erau finalizate la sfârşitul lunii iunie în proporţie de 81%.

Asta nu înseamnă că banii au fost băgaţi musai în pământ şi animale. Antreprenorii bihoreni au în diferite stadii de implementare 584 de proiecte, în valoare de 105 milioane euro, finanţate prin măsurile 312 şi 313, rezervate microîntreprinderilor şi activităţilor turistice. "Mediul rural nu trebuie să fie dependent de activitatea sezonieră din agricultură. Aici se pot dezvolta turismul, meşteşugurile şi diferite sectoare de producţie", spune Cristian Buzlea (foto), directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor.

La casa bucătarului...

În 2006, când au pus bazele pensiunii Casa Bucătarului pe uliţa principală din Bălnaca, nimeni nu dădea vreo şansă de reuşită soţilor Florin şi Dana Gavrilaş. "Am vrut să construim în Sînmartin, dar Primăria ne-a cerut să cedăm teren pentru drum pe două laturi şi să acceptăm ca reţeaua de canalizare a comunei să traverseze parcela în diagonală, astfel că nu mai puteam construi nimic în curte. Am refuzat", povesteşte bărbatul.

Florin Gavrilaş (foto) este bucătar de meserie, cu o experienţă de 5 ani în Germania, iar Dana a fost recepţioneră în Băile Felix. Tânărul cuplu a pariat tot ce avea pe o pensiune ridicată pe locul unei casei moştenite de la părinţii femeii. În decembrie 2006 au dat în folosinţă 6 camere, după o investiţie de 180.000 euro făcută pe jumătate cu fonduri SAPARD, iar pe jumătate cu fonduri proprii.

În 2008, au extins construcţia la 14 camere şi un apartament, printr-un credit de 150.000 euro. "În primul an a fost cel mai greu. După Revelion n-a mai intrat nimeni, nici măcar la o cafea. Apoi, din primăvară, oamenii au început să vină, atraşi de bucătăria noastră, până când a lovit criza. După 2008, din nou, doi ani am ţinut-o tot pe avarie, cu rate de 3.000 euro pe lună, plus cheltuielile de funcţionare", povesteşte Dana.

Piscina de Bălnaca

În 2011, când piaţa a dat semne de revenire, familia Gavrilaş a investit 228.000 euro, din care 90.000 euro contribuţie proprie, într-un complex cu patru piscine, cu vedere la dealurile din jur. Apa din bazine este încălzită cu panouri solare montate pe clădirea din lemn care adăposteşte vestiarele, iar sistemul e complet automatizat. "Pe lângă bucătărie trebuia să oferim ceva în plus turiştilor. Pe căldurile astea, se pare că am ales bine", crede Florin.

Acum piscinele sunt pline, la fel şi camerele, iar la sfârşit de săptămână terasa e luată cu asalt de orădenii dornici de-o baie şi-o friptură. Soţii Gavrilaş şi cei 12 angajaţi ai lor lucrează zi-lumină. "Aici nu e ca-n Felix unde, dacă ai un pat, îţi bate clientul la uşă ca să ceară cazare. Trebuie să ai cele mai bune servicii şi să oferi mereu ceva în plus", spune proprietarul.

"Oraşul nu te ajută cu nimic..."

Chiar dacă frumuseţea satului favorizează turismul, oportunităţile de afaceri în mediul rural sunt şi ele mari. Adrian Lele (foto), patronul firmei Lunca Verde, produce în Oşorhei, cu 5 angajaţi, materiale publicitare, de la bannere şi reclame luminoase la inscripţii şi tipărituri. "În domeniul ăsta, oraşul nu te ajută cu nimic. Lucrezi cu firme, nu cu persoane fizice, ca să te caute clientul din stradă", explică întreprinzătorul.

Aşa că spaţiul din centrul comunei este numai bun pentru afacerea sa. "Camioanele care vin după marfă găsesc tot timpul loc de parcare. Avem şi un punct de lucru în Oradea, pe strada George Enescu, dar dacă ar fi să producem acolo ar trebui să cărăm marfa cu cârca până pe Bulevardul Magheru, unde ar putea intra camioanele", explică Lele.

Tânărul a investit într-o imprimantă performantă 86.000 euro, finanţare primită prin FEADR. Contribuţia proprie s-a ridicat la 26.000 euro, dar a meritat fiecare cent. "Până acum, când clientul cerea un banner trebuia să-l comand la alţii. Acum îl produc singur, la un preţ mult mai mic". Imprimanta scoate un banner la 4,5–5 euro bucata, adică doar jumătate din preţul concurenţei din Ungaria. Şi comenzile curg...

Tare ca piatra

Tot scule şi-a cumpărat şi Marcel Slezinger, patronul firmei Meşteri Pietrari. Specializat în prelucrarea de travertin şi calcar, a investit la Alparea 160.000 euro din fonduri europene pentru a se dota cu o maşină cu comandă numerică pentru tăieri, frezări şi strunjiri în piatră, contribuţia proprie fiind de 40.000 euro. "Maşina taie exact, reducând pierderile, iar lucrul merge de trei ori mai repede", zice meşterul.

Absolvent al Facultăţii de Artă Plastică, Marcel a muncit doi ani în Anglia la restaurarea de clădiri, iar acum are propria firmă, cu 5 angajaţi. A pornit mai greu, s-a dezvoltat pe credite, dar în prezent este fără datorii. Primele joburi au fost amenajarea unor cascade ornamentale pentru curţile fraţilor Micula, apoi a făcut trepte, ancadramente şi pavaje pentru diverşi clienţi privaţi, iar astăzi lucrează la singurul iconostas din piatră pentru o biserică ortodoxă. "Piatra e un domeniu exclusivist. E mai greu, pentru că trebuie să creezi o piaţă, dar piaţa are potenţial", spune tânărul, convins de creşterea, chiar dacă lentă, a cererii.

Până atunci, se concentrează să facă lucrări de calitate care să-i servească drept carte de vizită. Pentru că, vorba bătrânilor: decât codaş la oraş, mai bine-n satul tău fruntaş...


MESERIAŞII SATELOR
Finanţări pentru mediul rural

Finanţarea prin FEADR a activităţilor non-agricole din mediul rural va continua şi în ciclul bugetar 2014-2020, când UE va oferi în acest scop 100 milioane euro pentru întreprinzătorii români. Prin măsura 6.2 aceştia vor putea accesa finanţări între 50.000-70.000 euro pentru activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism. Sprijinul se va acorda în tranşe de 70% la semnarea contractului de finanţare, diferenţa de 30% urmând să fie acordată după implementarea planului de afaceri.

La fel, măsura 6.4 prevede finanţări de 150 milioane euro pentru construcţia, dotarea şi modernizarea clădirilor, achiziţionarea de utilaje, echipamente şi altele, sprijinul urmând să se acorde în limita a 200.000 de euro pe trei ani. Cofinanţarea europeană, de minim 70% din valoarea totală a investiţiei, poate urca la 90% în cazul activităţilor de producţie, serviciilor medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism.

Pentru ambele măsuri se pot deja depune cereri de finanţare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
www.e-migreaza.ro
In limba subiectilor doar migreaza, nu emigreaza.
Postat 21 August 2015, 11:01 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON