URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2016, 10:37

Octavian Şovre, primul arbitru orădean la un turneu final al unui Campionat European de Fotbal: "M-a motivat presiunea meciurilor"

Octavian Şovre, primul arbitru orădean la un turneu final al unui Campionat European de Fotbal: 'M-a motivat presiunea meciurilor' ŞTIE-TOT. La EURO 2016, Octavian Şovre s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei arbitrilor UEFA, unul dintre cei mai buni "cavaleri ai fluierului" din toate timpurile, Pierluigi Collina. "Domnul Collina ştia totul despre noi şi verifica mereu ca totul, de la meniu la condiţii, să fie în regulă", zice orădeanul
Octavian Şovre, primul arbitru orădean la un turneu final al unui Campionat European de Fotbal: 'M-a motivat presiunea meciurilor' "FLUIERAŞII" NOŞTRI. Brigada de arbitri români de la EURO 2016 a fost condusă de Ovidiu Haţegan (centru), ajutat de "tuşierii" Octavian Şovre (în stânga acestuia) şi de Sebastian Gheorghe (în dreapta). Asistenţi adiţionali au fost Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu toţi românii care au participat la EURO 2016 s-au întors acasă cu capul plecat. În premieră, la turneul final a arbitrat o brigadă exclusiv românească, din care a făcut parte şi orădeanul Octavian Şovre, cel mai bun "tuşier" din ţară, în al cărui CV figurează şi meciuri din Liga Campionilor, ba şi convocarea la Jocurile Olimpice ce vor începe luna viitoare în Brazilia.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, arbitrul orădean vorbeşte despre experienţa de la EURO, pe care o consideră cea mai frumoasă din carieră, despre atmosfera de pe stadioane, despre evoluţia "Naţionalei" României, dar şi despre măsurile extreme de securitate adoptate pentru cea mai importantă competiţie fotbalistică a continentului.

"Surziţi" de fanii irlandezi

- Cum vă simţiţi ca singurul orădean care a arbitrat vreodată la un turneu final al unui Campionat European de Fotbal?

- Nu mă gândesc prea mult la asta. Gândul meu şi al brigăzii din care fac parte, alături de Ovidiu Haţegan şi Sebastian Gheorghe, a fost să reprezentăm cât mai bine ţara la această competiţie atât de importantă.

- Ca membru al unei brigăzi exclusiv româneşti, aţi arbitrat partidele Polonia - Irlanda de Nord (1-0) şi Italia - Irlanda (0-1), ambele rezultate fiind considerate surprinzătoare. Cum vedeţi acum cele două întreceri?

- După meciuri am primit felicitări din partea Comisiei de Arbitri a UEFA şi a colegilor noştri mai experimentaţi. La al doilea joc atmosfera a fost incendiară. Italia era calificată, dar Irlanda avea neapărată nevoie de victorie. Meciul avea miză, totuşi, şi pentru Italia, căci UEFA premiază fiecare victorie la EURO cu 1,5 milioane euro. În minutul ’43 irlandezii au cerut penalty, dar noi am considerat că nu se impunea o asemenea decizie. Până la urmă au reuşit să dea gol pe finalul meciului. Gălăgia pe care au creat-o suporterii irlandezi după gol a stabilit recordul de decibeli la EURO. Din cauza asta, noi, arbitrii nu ne mai auzeam în căşti. Trebuia să tot repetăm, să nu confundăm "fault" cu "out"...

"Collina ştia totul despre noi"

- Aţi mai fost delegat de-a lungul carierei şi la alte meciuri cu miză, de pildă în Champions League. Presiunea la EURO a fost mai mare?

- Da, dar pe mine presiunea nu mă inhibă, ci mă face să fiu mai concentrat, mai motivat. Mă bucură când văd stadioanele pline cu zeci de mii de oameni. La primul meci au fost aproape 50.000 de spectatori, iar la al doilea circa 35.000. După toată experienţa asta simt că am crescut foarte mult din punct de vedere profesional. Un adevărat etalon în domeniu este Pierluigi Collina, unul din cei mai buni arbitri ai tuturor timpurilor, preşedinte al Comisiei de Arbitri a UEFA. Tipul este desăvârşit, ştia totul despre fiecare arbitru delegat la EURO. Când ne-am întâlnit am simţit nevoia să mă prezint, dar el mi-a zis: "Serios? Dar tu unde te crezi? Crezi că eu nu ştiu cine eşti?". A fost tare simpatic.

- De ce a condus brigada românească doar două partide? Cum a fost organizat turneul sub aspectul arbitrajului?

- Pentru turneul final UEFA a selectat 18 brigăzi, iar după meciurile din grupe a trimis acasă 6. Noi am făcut parte dintr-un lot de arbitri mai tineri, cu brigada rusă, franceză, care am fost debutanţi la acest nivel. În consecinţă, după grupe am fost trimişi acasă, dar nu din cauza prestaţiei noastre - nu am simţit lucrul acesta - ci a lipsei de experienţă. Cei care au rămas sunt arbitrii cu cel puţin o semifinală de cupă europeană la activ, mulţi s-au aflat la a doua participare la EURO.

- Care a fost atmosfera pe stadioanele din Franţa? Cum s-au comportat suporterii la EURO?

- E o diferenţă între un joc între cluburi şi unul între reprezentativele naţionale. La acestea din urmă oamenii vin deschişi, cu familia, cu copiii, încurajează echipa ţării lor. În Franţa a fost o atmosferă chiar frumoasă. Cu siguranţă aţi văzut filmuleţele acelea haioase cu suporterii irlandezi care le cântau serenade domnişoarelor prin Paris. Şi suporterii români s-au remarcat. Am fost şi eu la meciul de deschidere, când mai bine de 18.000 de oameni îmbrăcaţi în galben au cântat Imnul Naţional la unison. Mi-a plăcut atitudinea lor.

Echipa României nu a avut "încrâncenare"

- În contextul atacurilor teroriste din ultima vreme, ce măsuri speciale de securitate au fost?

- Arbitrii şi staff-ul Comisiei UEFA au locuit într-un hotel dintr-o suburbie a Parisului, păzit de cel puţin 20 de gărzi care stăteau la intrări, la fiecare etaj, la sala de conferinţe, în zona SPA, peste tot. Mai erau şi două echipaje de poliţişti, unul la fiecare intrare, precum şi un echipaj de jandarmi, cu toţii înarmaţi. Noi aveam un ecuson de trecere pe care trebuia să-l purtăm tot timpul. La stadion erau mai multe filtre şi mulţi voluntari. În zona noastră se trecea şi printr-un detector de metale. Nu intra nimeni fără ID-ul corespunzător. Organizatorii s-au străduit şi au şi reuşit să evite incidentele majore.

- La modul general, cum analizaţi din punct de vedere sportiv, dar şi al arbitrajului, jocurile de până acum?

- Meciurile pe care le-am văzut au fost spectaculoase. Jucătorii au avut o atitudine pro-fotbal şi au practicat un joc plăcut publicului. Arbitrii au permis jocul liber, nu au sancţionat contactele minore, ceea ce a creat o spectaculozitate în plus. Bineînţeles, erori de arbitraj există în fiecare joc. Arbitrez din 1991 şi nu am văzut nicio partidă fără nicio greşeală. Important este ca acestea să nu fie mari şi în niciun caz să influenţeze rezultatul meciului.

- Dar meciurile Naţionalei noastre?

- În ce priveşte Naţionala României, m-a bucurat tare atitudinea jucătorilor la meciul de debut cu Franţa. Ulterior n-a mai fost la fel. Cred că, în general la EURO, diferenţa a făcut-o atitudinea jucătorilor. Revin la meciul Italiei cu Irlanda. Am văzut sportivii irlandezi că trăiau şi disputau fiecare minge la maxim. Cred că de aceea au şi câştigat. La noi nu am văzut aceeaşi încrâncenare.

- În acest context, cât de mare este diferenţa între fotbalul nostru şi cel practicat în Europa?

- Bineînţeles că există o diferenţă, dar e un subiect mai complicat. Un jucător bun din alte ligi costă în Europa cât mai mulţi adunaţi din România. Situaţia are, deci, legătură şi cu partea financiară. Totuşi, chiar dacă banii contează, ei nu înseamnă totul. Cred că atitudinea unui fotbalist nu trebuie să ţină neapărat de prima pe care o are.

- După întoarcere spuneaţi că organizarea EURO 2016 a fost impecabilă. Ce înseamnă asta? Cum sunt trataţi arbitrii la un asemenea nivel?

- Am fost trataţi la superlativ. Am fost 94 de arbitri şi alţi membri ai staff-ului UEFA, precum observatori, medici, fizioterapeuţi. În fiecare zi aveam antrenamente pe un stadion mai mic şi eram conduşi până acolo cu antemergător şi girofar. Aveam echipaje medicale tot timpul la dispoziţie şi posibilitatea să ne recuperăm la hotel, în zona SPA. Am avut, de asemenea, şi întâlniri de analiză tactică a echipelor pe care urma să le arbitrăm. Condiţiile au fost desăvârşite. Noi ne-am obişnuit cu genul acesta de atitudine din partea UEFA: ei oferă totul, dar au, la rândul lor, pretenţii foarte ridicate de la arbitri.

"Aşa e fotbalul, nu suntem la teatru…"

- Dar fotbaliştii, cum se comportă cu arbitrii la Campionatul European? Sunt la fel de arţăgoşi sau încearcă să se controleze?

- Sunt jucători cu personalitate, cum e Cristiano Ronaldo. Spre exemplu, la meciul Portugalia-Austria, unde am fost rezervă, a încercat să creeze presiune şi să obţină mici avantaje, asta în condiţiile în care arbitra o brigadă italiană cu experienţă. Mă gândeam că dacă ar fi fost o brigadă mai tânără, presiunea ar fi fost mai mare. Dar, una peste alta, la EURO 2016 am sesizat o atitudine fair-play. Evident, există ieşiri de moment şi frustrări, dar nu exagerate. Regulamentul UEFA spune că la injurii arbitrii sancţionează jucătorul cu pedeapsa maximă, cartonaşul roşu. Totuşi, în mod normal, nu se taxează toate scăpările şi frustrările de moment. Pe acelea le mai înţelegem, căci aşa e fotbalul, nu suntem la teatru...

- Cât câştigă un arbitru care fluieră la EURO?

- Spre deosebire de cupele europene, unde există un cuantum fix în funcţie de calificarea arbitrului pe lista FIFA, la turneele finale sumele diferă de la o ediţie la alta după mai mulţi factori. Cam atât pot să vă spun, căci nu vreau să stârnesc comentarii.

- Acum, că v-aţi întors, puteţi să faceţi predicţii pentru cine va juca finala? Dar privind câştigătoarea trofeului?

- Nu prea fac predicţii. Dacă Italia trece de Germania în sferturi, e o candidată serioasă la câştigarea turneului (n.r. – discuţia a fost purtată înainte de meciul respectiv).

- Sunteţi cel mai bun arbitru asistent din ţară şi preşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor din Bihor. Cum analizaţi arbitrajul de la noi? Cât contează participarea unei brigăzi româneşti la un turneu final?

- Arbitrajul românesc traversează o perioadă bună, mai ales de când preşedintele Comisiei Centrale este domnul Kiros Vasaras. Este un tip de un profesionalism desăvârşit, membru în Comisia de Arbitri a UEFA. De asemenea, faptul că o brigadă românească tocmai a arbitrat la EURO 2016 va crea o emulaţie în domeniu.

- La finalul lunii veţi zbura spre Rio de Janeiro, unde veţi arbitra, tot în premieră, la Jocurile Olimpice. Cum aţi ajuns să fiţi delegat şi care vă va fi programul în Brazilia?

- Competiţia va începe pe 5 august, dar noi vom ajunge mai repede cu o săptămână pentru a ne acomoda cu fusul orar. Nu ştiu câte meciuri ni se va cere să arbitrăm. Competiţia de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice este organizată de forul mondial, FIFA. Am intrat în vizorul acestuia în urmă cu un an şi jumătate, când am fost delegat la Campionatul Mondial U20 din Noua Zeelandă, ceea ce, fireşte, mă onorează. Şi mă obligă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON