URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2016, 10:48

Copiii români din Micherechi, în excursie în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un proiect finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe şi de Primăria Micherechi, intitulat "Consolidarea Limbii şi Culturii Româneşti la Grădiniţa de Naţionalitate Română din Micherechi", copiii din satul în care trăieşte cea mai mare comunitate de români din Ungaria au venit trei zile în excursie în Bihor. Proiectul a fost iniţiat de profesoara de limba română Simina Gherţan, o salontancă detaşată de Statul Român în Ungaria tocmai pentru a-i învăţa pe copii limba română.

Vizitele au avut loc la începutul lunii noiembrie şi au fost menite să-i ajute pe copii să-şi facă prieteni în rândul picilor de vârsta lor din România, dar şi să cunoască obiectivele turistice din Bihor.

"În prima zi am vizitat oraşul Salonta, iar primul popas a fost la prietenii noştri de la grădiniţa ,,Micul Prinţ". Aici am vizionat un spectacol de teatru de păpuşi, alături de colegii noştri care ne-au fost gazde. Am urmărit cu mare interes povestea ,,Ursul păcălit de vulpe" prezentată de teatrul Piticot din Arad. Apoi am intrat în cele 4 grupe, unde am avut activităţi comune, am desenat, am cântat, am dansat şi ne-am jucat", a explicat profesoara. De asemenea, educatoarele de la cele două grădiniţe au făcut schimb de idei şi de experienţe. Ziua s-a încheiat festiv pentru copii, cu o masă la Burger Land.

În cea de-a doua zi de excursie, copiii au vizitat Grădina Zoologică din Oradea, unde au învăţat denumirile în română ale animalelor. "Am văzut lei, tigri, urşi, leoparzi şi pantere, care ne-au impresionat în mod deosebit, dar şi veveriţe, canguri şi maimuţe pe care le-am îndrăgit imediat", a spus Simina Gherţan. Spre bucuria lor, copiii au luat masa la McDonalds, unde au primit jucării şi baloane. Apoi, micuţii s-au distrat la locul de joacă Utopia din Era Park.

Ultima excursie, în cea de-a treia zi, a fost la Beiuş, unde copiii au participat la un spectacol de dansuri populare susţinut de "omologii" lor de la Grădiniţa nr. 1, au vizitat muzeul din micuţul oraş bihorean, aflând ce înseamnă tradiţie şi cultură locală.

Pe de altă parte, tot în cadrul proiectului, profesoara de limba română a achiziţionat diverse materiale didactice auxiliare în limba română (planşe educative, publicaţii didactice, jocuri educative) şi un videoproiector, toate folosite în grădiniţă.

Proiectul va mai avea o etapă la sfârşitul lunii noiembrie, când dascălii din Micherechi vor primi vizita mai multor educatoare din Bihor, ocazie cu care preşcolarii vor pregăti un spectacol.

Mulţumind finanţatorilor proiectului, Simina Gherţan a precizat şi că proiectul a fost cât se poate de folositor copiilor din Micherechi. "Am învăţat despre identitatea culturală românească, ne-am făcut mulţi prieteni din România cu care am interacţionat plăcut şi cu care vom păstra legătura în continuare, am văzut obiecte tradiţionale româneşti, am participat la spectacole şi cel mai important, am vorbit româneşte", a spus profesoara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON