URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2014, 13:19

Oradea ieri, Oradea azi: Fondatorul celebrei fabrici de pantofi Guban era un orădean!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1883. Pantofi de Oradea

La începutul secolului XX, orădenii se încălţau cu pantofi produşi la ei acasă. Potrivit blogului Oradea Mea, în 1883, undeva pe strada Primăriei de azi s-a înfiinţat atelierul "Farkas Moskovits şi Asociatul", unde şase muncitori făceau opinci, ghete şi curele.

În 1898, atelierul s-a transformat într-o fabrică de pantofi şi cizme, cu sediul în clădirea Şcolii Arhireale de Stat, de pe locul clădirii Primăriei de astăzi. Fabrica avea 101 angajaţi, iar încălţămintea produsă aici ajungea în toată Ungaria, dar şi în Bulgaria. Totodată, un sector important era producţia de încălţăminte pentru mineri.

03-moskovits_bihoreanul_1.jpgÎn primii ani din secolul XX, fabrica s-a mutat iar, pe actuala stradă Independenţei, şi şi-a deschis un chioşc în faţa Palatului Vulturul Negru, de unde orădenii puteau să-şi cumpere încălţări.

În 1912, fabrica şi-a schimbat numele în Fabrica de Pantofi Ungaria şi şi-a înfiinţat două magazine de desfacere în Oradea. A evoluat în continuare, iar în perioada interbelică era una dintre cele mai mari întreprinderi din oraş, cu 48 de filiale răspândite în România, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

În 1924, firma orădeană şi-a schimbat din nou numele, de data aceasta în Fabrica de ghete Derby.

2014. Moştenirea pantofarului

Ce nu ştiau întreprinzătorii orădeni era că unul dintre angajaţii lor avea să devină cel mai important om al industriei pantofilor din acea vreme.

Chimist al fabricii Derby, Blaziu Guban era un tânăr sărac, născut în 1904 în satul bihorean Gurbediu şi crescut la Oradea de o familie adoptivă. Absolvise doar cinci clase, aşa că abia ştia să scrie ori să citească.

A fost remarcat însă la Derby de directorul fabricii de încălţăminte Filt din Timişoara, care i-a propus să se mute în oraşul de pe Bega. Acolo, în 1935 Guban a inventat celebra cremă de ghete care îi poartă numele şi, în 1937, a înfiinţat Uzinele Chimice Guban, transformate apoi în fabrică.

Orădeanul a militat pentru realizarea unor încălţări de calitate, astfel că pantofii Guban au ajuns şi în picioarele fostului preşedinte american Harry Truman şi ale actriţei Sophia Loren.

În 1952, Guban şi-a donat fabrica Statului Român, rămânând la cârma unităţii. În 1978 a murit, iar locul său în fabrică a fost luat de fiul său, Tiberiu Guban (foto). Acesta a încercat să redobândească întreprinderea după 1990, dar fără succes.

În 1995 fabrica s-a privatizat, iar acum poartă numele GP&Company. Produce şi astăzi pantofi Guban...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Porcul unguresc de stepa (iredentist, sovin, revizionist), agonizeaza.
Aceasta specie de porcine, de sorginte asiatica, agonizeaza. Comentariile de mai jos al acestor nemernici este cea mai vie dovada. Lacomia si nesimtirea porcului unguresc de stepa (irredentist, sovin, revisionist) nu are limite ! Asa a fost si in trecut, asa este si azi, Aceasta rasa porcina se imputineaza, insa, pe zi ce trece. Nu mai au nici spor de natalitate. I-a lovit pesta porcina din toate directiile. Toate baiurile s-au adunat pe capul porcului unguresc de stepa (sovin, irredentist, revisionist). Acestea sunt concluziile studiilor stiintifice cu privire la aceasta rasa porcina.
Postat 26 August 2014, 05:25 de Studiu stiintific
KAKATI IN PLOAIE.... O CORECTIE
AUSTRIECII V-AU LASAT FARA PARTEA DE VEST A PUSTEI (CEEA CE NU SCHIMBA CU NIMIC DATELE PROBLEMEI). SUNTETI LOSERII EUROPEI, GUNOAIELOR !
Postat 26 August 2014, 03:54 de @jigodii hu iredent
KAKATI IN PLOAIE
Citind comentariile de mai jos vedem ce avortoni produce revizionismul unguresc. PAI BAH KAKATILOR, LA CAT SUNTETI DE REDUSI MINTAL, NICI NU E DE MIRARE CA INAINTASII VOSTRII AU FOST ALUNGATI PRECUM MAIDANEZEII DIN TOATE TARILE IN CARE AU INTRAT LA FURAT (RO,MANIA, SLOVACIA, UCRAINA, SERBIA, CROATIA). CHIAR SI AUSTRIECII LA FINAL CAND NU MAI AVEAU DE UNDE "SA COLECTEZE" V-AU TRAS IN BARBA LASANDU-VA FARA PARTEA DE EST A PUSTEI. iNSA SI ASA, VORBA UNOR FORUMISTI, ATI RAMAS ORICUM CU PREA MULT IN COMPARATIEI CU CE ATI ADUS CU VOI DIN ASIA, SUB SAUA CALULUI ! BAH GUNOAIELOR SUNTETI PROSTII PROSTILOR IN EUROPA. PAMANTUL ACESTA EUROPEAN NU VA IUBESTE SUB NICI O FORMA. STITI VOI BINE ASTA. ISTORIA V-A DEMONSTRAT ASTA, CU VARF SI INDESAT.
Postat 26 August 2014, 03:39 de jigodii hu iredentis
Calin - adica mine
Trebuie sa fie cumplit sa fii roman fara sa stii limba romana. Sa va *** tiganimea valaha!
Postat 25 August 2014, 23:07 de Calin
valahu imputitu
Ce fabrica de pantofi? Ati purtat opinci bagamiasi piciorul in gitul vostru de mincinosi ce sinteti. Pentru romanu adevart, da esti un tigan adevarat ca neamul tau de la Asia.
Postat 25 August 2014, 19:03 de valahu
Calinupuli
invate? ce aia? tiganule io macar vorbesc tiganeste bachtalo dar tu nici macar nu stii limba ta pasareasca ni mai vorbi despre sex, singurul sex pe care o vezi in viata ta cind dai la buci la porcul aia de maica ta. eh binye mah calinupuli juvalo?
Postat 25 August 2014, 17:46 de Pt Calin
roman adevarat
Ma Pisti ( aha ) invate sa vb romaneste si pe urma invata istorie ,esti foarte prost si esti si mai prost informat, aveti noroc ca la unguroaice le place * romaneasca ca altfel dispareati de pe fata pamantului,intreab-o pe mata cata * de roman o supt.da vad ca mai trebuie din moment ce tu nu stie bine romaneste. sa moare io
Postat 25 August 2014, 16:41 de calin
ungur escroc
CENZURAT
Postat 25 August 2014, 00:52 de @mozgor bozgor.. aha
@valah,moldovean etc
Pentru ca e la centura. Adica maica ta. a facut un meci cu 300 soferi de camioni. Pe de alta parte Tara Romanesca te asteapta de ce nu te duci inapoi de unde ai venit contropitorule? Sau vrei sa fugi stii ca pe vremea lui Horthy cind contropitorii au fugit ca la maraton! Pentru fratii mei romani oradeni, voi nu ati fugit, pentru ca Oradea e si a fost orasul vostru ca si a nostru.
Postat 24 August 2014, 22:26 de mozgor ozgor
@aha
Da ma-ta de ce sa nu "moare"?
Postat 24 August 2014, 16:05 de valah,moldovean etc
aha
"În 1924, firma orădeană şi-a schimbat din nou numele, de data aceasta în Fabrica de ghete Derby." Si asta dupa ocupatia valaha a Oradiei. Pina atunci viata a fost normala pentru toata lumea. Dupa Trianon contropitori moldoveni, olteni de origina tigan, indian au ajuns pe meleagurile Bihorului. Sa moare toti.
Postat 24 August 2014, 15:45 de aha
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON