URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2016, 10:13

Oradea ieri, Oradea azi: Cum arăta pe vremuri Centrul Civic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1973. Centrul Civic, primele proiecte

Actuala Piaţă Emanuil Gojdu, zonă pe care orădenii o cunosc sub denumirea Centrul Civic, nu a fost întotdeauna un spaţiu deschis. La începutul secolului trecut, aici existau mai multe case cu un etaj, cu magazine şi locuinţe, vechea autogară, dar şi vechiul depou de tramvaie, aflat pe locul actualei pieţe agroalimentare.

Existenţa acelor case masca, însă, Cetatea, iar agitaţia creată în zonă de activităţile industriale, comerciale şi de transporturi o puneau de-a dreptul într-un con de umbră. În anii ’70, autorităţile comuniste au încercat să găsească soluţii pentru transformarea zonei într-una mai prietenoasă, dar şi pentru fluidizarea traficului rutier şi a celui de tramvaie.

În 1973 a fost publicat în revista Arhitectura un proiect de transformare a zonei, semnat de arhitectul Alexandru Moisi. Acesta propunea demolarea construcţiilor existente, construirea unei artere rutiere care să lege strada Dimitrie Cantemir de Podul Dacia cu un pasaj suprateran, respectiv extinderea Parcului 23 August (azi 1 Decembrie) până la Cetate, cu o grădină franţuzească şi alei pietonale. Casa de Cultură a Sindicatelor exista deja, iar pe Calea Clujului se propunea construirea unor blocuri turn lângă cele existente.

2016. Aceeaşi zonă, alte planuri

Proiectul lui Moisi nu a mai fost pus în aplicare din cauza schimbării de optică privind urbanismul. Fiindcă se punea un accent tot mai puternic pe "centrele politico-administrative", s-a considerat că şi Oradea ar avea nevoie de un astfel de centru civic.

În 1979 era prezentat un proiect pentru un ansamblu de clădiri ce cuprindea un palat administrativ, un hotel, blocuri de locuinţe, o sală de expoziţii, un al doilea pod peste Criş şi o piaţă pietonală dedicată manifestărilor publice. Palatul administrativ urma să fie amplasat unde se află în prezent catedrala. În faţa lui era gândit să troneze Monumentul Independenţei, inaugurat în 1982 în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu. 

Zona a fost sistematizată doar parţial de comunişti şi a rămas cu probleme după 1989. În 2010 s-a încercat rezolvarea gâtuirii traficului prin amenajarea, nu foarte inspirată, a unui sens giratoriu. Actualmente, în planurile edililor există un proiect de amenajare a unor pasaje rutiere subterane care să fluidizeze traficul. Deasupra lor, în spaţiul dintre Catedrală şi Casa de Cultură, ar urma să fie amenajată o piaţă publică. Primăria doreşte accesarea de fonduri europene pentru punerea în operă a proiectului până cel târziu în 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea, un oras blestemat sa fie condus de...
Cladirile vechi din poza s-ar fi integrat perfect in proiectul de punere in valoare a cetatii. Din pacate si acum 40 de ani ca si astazi suntem condusi de niste natarai. Comunistii au ridicat acele blocuri, apoi a venit ,,revolutia" si hop! i-au dat jos pe fratii petreus si au altoit catedrala. Rezultatul: cetatea este mascata perfect. Catedrala putea fi foarte bine construita in locul fostei case de cultura a sindicatelor. Avea si parcare! Aceasta, fosta casa, a ajuns o ruina, impartita si ras-impartita, a ajuns un talcioc... ca si sala sporturilor si ca viitoarea sala polivalenta.
Postat 05 Aprilie 2016, 07:57 de pinonel
Time travel- full HD
Foarte interesante ar fi niste poze cu rezolutie mai buna...sau chiar o galerie online cu poze vechi din oradea, sau chiar un site intretinut de insasi PMO, divizia arhitectura.S-ar putea face cu ceva farimituri ramase de la megaproiecte ...Ceva similar cu ce gasim aci pe un blog: vederidintrecut.blogspot.ro
Postat 04 Aprilie 2016, 20:53 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON