URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2018, 13:59

Primarul Bolojan: Oradea va avea propria legătură la Autostrada Transilvania! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea propria legătură la autostrada Transilvania. "Am constatat că în proiectul autostrăzii nu era prevăzut nodul rutier prin care Oradea să aibă o legătură directă în autostradă. De câteva zile colaborăm cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ca să permită o legătură pe patru benzi la Zona Metropolitană Oradea în afară de nodul rutier de la intersecţia Drumului Naţional Oradea - Satu Mare", a anunțat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a calificat drept "o scăpare a CNAIR" lipsa acestei legături din proiectul autostrăzii Transilvania, cu atât mai mult cu cât municipalitatea a încheiat în urmă cu câţiva ani un protocol cu compania în vederea conectării oraşului la reţeaua europeană de autostrăzi.

"Această conectare ne pune pe hartă. Vă daţi seama ce ar fi însemnat ca autostrada să treacă la 15 kilometri de oraş fără că acesta să fie conectat şi tot traficul rutier să treacă prin Biharia", a spus edilul.

Biharia expropriază, Oradea plăteşte...

Pentru realizarea legăturii la autostradă, Primăria s-a obligat printr-un protocol încheiat cu CNAIR să asigure toată documentaţia necesară investiţiei şi inclusiv terenul aferent.

Amplasamentul, situat la limita comunelor Biharia şi Tămăşeu, este la doar 4 kilometri de graniţa cu Ungaria şi la 2,5 kilometri de nodul prin care se leagă la autostradă comuna Biharia.

"În baza unei înţelegeri cu Primăria Biharia, comuna urmează să exproprieze cele trei hectare de teren, pentru că este pe teritoriul ei. Oradea urmează să finanţeze această expropriere, să preia terenul iar pe urmă să îl transfere statului român", a explicat Bolojan.

Potrivit primarului, pe amplasamentul expropriat, pe lângă nodul rutier va fi amenajată o zonă de parcări şi de servicii mai mult decât necesară, având în vedere vecinătatea frontierei.  

"Estimez că în toamnă ar putea apărea Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, iar la anul să înceapă aceste lucrări dacă nu apar alte probleme şi există organizare", a spus Bolojan.

Investiţie de 120 milioane euro

Proiectul nodului rutier face parte dintr-o investiţie mai mare, în valoare de 120 milioane euro, care vizează construirea unui drum lung de 19 kilometri care să lege centura municipiului de viitoarea autostradă.

"Drumul, lung de 19 kilometri, va cuprinde un pod peste Crişul Repede, un pasaj peste Şoseaua Borşului în zona Gazprom, un pod peste linia ferată şi pasaje pentru a ieşi la graniţa dintre comunle Bihaia şi Tămăşeu", a declarat primarul.

Potrivit proiectului, noua cale rutieră se va intersecta prin giraţii atât cu viitoarea legătură cu comuna Sîntandrei pornind din sensul giratoriu de la intersecţia străzii Cazaban cu şoseaua de centură cât şi cu prelungirea drumului expres care în prezent este proiectată să se oprească la giraţia de lângă Real II.

"Acest proiect de conectare nu ajută doar Oradea, ci tot judeţul. Coborând de pe autostradă vei putea ajunge pe viitoarea legătură direct în Borş sau, circulând pe şoseaua de centură vei putea merge spre Sîntandrei, Nojorid sau Oşorhei", în oricare dintre direcţii.

Lucrările la noua arteră de legătură şi nodul rutier se vor desfăşura în paralel cu construcţia autostrăzii Transilvania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
"daia"
@oradea_mea_și_a_ta: Păi înțeleg că am cam demonstrat-o! Doar un ambasador ca Klemm poate susține că centrul istoric al Oradiei este cel mai frumos din România! De ce USA este/ sunt mai toxică/toxice decât URSS? Pentru că i se/li se permite! D-aia! Klemm ar fi făcut el plecăciuni în fața lui Ceaușescu!@: scortosul: Ale cs andri! Nota 1!
Postat 24 Martie 2018, 14:12 de TDS
@TDS
Stai jos. Nota 3 pentru azi!
Postat 24 Martie 2018, 13:50 de scortosul
nostalgicilor rosii
tds-ule despre distrugerea Romaniei, te rog sa te opresti la draqnea si acolitii sai, printre care te numeri. Oradea nu este distrusa, ci apreciata de multa lume, adica de cei care nu au capastru "ca calu'". Faptul ca impotentii din psd si a acolitilor lor nu sunt in stare sa faca nimic pt Romania, decat sa dea pomeni, este vina lor si a celor ce ii aleg. Sunt la putere de 5 ani, din ultimii 6 si cu toate astea nu sunt in stare macar sa dea in folosinta niste tronsoane de autostrada incepute ce multi ani. Si nu USA a fost de vina (si cu atat mai putin cu vreo teapa) pt impotenta gunoaielor rosii din psd care nu stiu negocia decat pt interesul lor, iar cand e vorba de interesul Romaniei li se falfaie. Au bagat gunoaiele rosii destui bani din comisioane si de aceea au si facut pierdut contractul: ca sa nu li se mai poata imputa nimic. Sa spui ca USA este mai toxica decat URSS trebuie sa fii tare prost (si poate si nostalgic si interesat), dar ai dovedit-o de atatea ori, incat nu ma mira ca insisti sa o demonstrezi de cate ori ai ocazia. Succes !
Postat 24 Martie 2018, 11:24 de oradea_mea_si_a_ta
să i se dea
@neica: Constituția interzice așa ceva! Nici Boc nu a fost! A ales una din funcții! Dar este totuși de preferat ca D-l Ilie Gavril Bolojan să distrugă doar Oradea! Parțial i-a ieșit! Zic să-i dăm șansa să o facă total!
Postat 24 Martie 2018, 10:48 de TDS
"Așa a fost mersul făcut"/ MB, fratele unui marinar
@poiu: Nu a fost țeapa firmei! A fost țeapa USA! USA, mult mai TOXICĂ decât CCCP/URSS!
Postat 24 Martie 2018, 10:43 de TDS
Tds
Sunt curse Oradea Bucuresti la blue air, dar nu au loc de tarom. Pret Blue air 35€ vs 75€ tarom. Si mergi cu jet nu atr. Nu vorbim de conditii la bord. Trenul e o paragina, întârzierile sunt la ordinea zilei. Nu poti sa te bazezi pe vreo programare cu trenul. Cat despre autostrazi tepuite, nu e teapa firmei, stii vorba aia cu nu e prost cine cere ci ala care da. Iar americanii aia constructori au facut drum in Jakarta pe culme montana cu buldozere lasate cu elicopterul. Deci experienta si portofoliu aveau, doar ca noi dam mai mult si diferenta o impartim, o parte ajunge la domenii ale unor baroni locali, nu dam nume sau partide ca toti sunt o apa si un pamant.
Postat 24 Martie 2018, 10:01 de poiu
Bolojan, felicitari!
Multumiri si felicitari domnului Primar Bolojan ! Daca ar fi prim-ministru, Romania ar avea mult de castigat! Sa fie prim-ministru, dar sa ramana si primar la Oradea. Se poate, ca doar si Boc a fost la Cluj.
Postat 24 Martie 2018, 09:22 de User anonimizat
prefer ROMÂNIA
@Shogun: Până la urmă tot se va face și autostrada aia! Mă rog, mai cu țepe asemănătoare celor ale prietenilor noștri americani / USA = CINSTE DEMOCRAȚIE PACE UNIVERSALĂ/, mai fără! Du-te în Ungaria, ce să zic! Și eu mă mai duceam! Cursele Oradea-București există, cred că sunt companii care au prețuri mai mici! Da, o problemă e și trenul! În perioada comunistă făceam cu rapidul 10 ore ! Cred că acum e vorba de cel puțin 12 ore ! Printre cei de la MT îi regăsim si pe Ludovic Orban/ ministru / sau Marcel Ioan Bolos / secretar de stat, membru CA într-o companie aviatica/!
Postat 24 Martie 2018, 07:58 de TDS
@TDS
Când Bucureștiul ne va lega măcar cu o autostradă de țara de peste Carpați (adică de la Oradea la București), atunci mai discutăm. Până atunci e mai lesne să mă duc în Ungaria pentru una-alta. Când Tarom va oferi prețuri decente să pot zbura de Oradea la București când vrea mușchii mei, mai vorbim. Până atunci România 100 e fix-pix. Și ai mei au avut probleme; granița dintre Ungaria și România le trecea prin curte, dar nu i-am auzit o dată plângîndu-se. Și au fost români get-beget.
Postat 24 Martie 2018, 07:17 de Shogun
@TDS
"Granita la Carpati si vize pt ceilalti romani" ca sa nu poata veni in Transilvania. Asta vor in prima faza separatisto-revizionistii hungaristi. Dupa care, cu ajutorul revizionistilor din pusta, ar incerca distrugerea a tot ceea ce e roman si romanesc. Maghiarizare fortata, agresiva asa cum s-a mai intamplat si in trecut de mai multe ori, toate cu pierderi de vieti omenesti si pagube materiale (conoastem istoria). Si in prezent vedem ca separatistii nu vor sa vorbeasca romaneste, acolo unde detin puterea, ii obliga pe romani sa vorbeasca ungureste, cu toate ca traiesc in Romania. Insulta, injura, ameninta si generalizeaza la modul negativ tot ceea ce este roman si romanesc. Vor orasele si judetele Transilvaniei, construite de catre Statul Roman, sa produca pt ei. Restituiri false, etc. S-ar ajunge la razboi inter-etnic. Pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale, asa cum vedem ca se intampla, din pacate, si in alte tari. Ar fi o catastrofa din toate punctele de vedere. In aceasta situatie ar aduce lucrurile acesti scelerati.
Postat 24 Martie 2018, 05:21 de Control_Room
wow
Tovarase, blugi sunt croiti pe masura sau este doar "photoscop"?
Postat 24 Martie 2018, 02:05 de User anonimizat
Tds
Ai dreptate, România e una Dacia suntem noi
Postat 23 Martie 2018, 21:32 de Sandu1201
UNIRE
@Shogun: Mă sperii! Este totuși anul 100! Bunicii mei au purtat câțiva ani nume ungurești! Se duceau duminica în plimbare in fața Consulatului să vadă tricolorul arborat! Tatăl meu s-a refugiat, mama a pierdut doi ani de școală! Și tu vii să spui că suntem alta țară! Suntem pe naiba! ROMÂNIA E UNA!
Postat 23 Martie 2018, 21:26 de TDS
Pro dezvoltare
Asta e definitia primarului asta. Doamneee si ce o sa mi-o mai iau acuma de la rosiatici. Dar indiferent, vorba aia cainii latra caravana trece. Ma bucur sa vad initiativele. Desigur or sa fie altii contra ca deh, abia au renuntat la buda din fundul curtii. Cat despre vizitarea de tari civilizate, mai departe de plantatia din Spania sau Germania (la "șpargăl) nu au vazut. Culmea, atata drum pe autocar ar trebui sa vezi ceva, dar na...asta e. Omul asta ne vrea pe harta Europei, altii ne vor pe aia a Tadjikistanului.
Postat 23 Martie 2018, 20:03 de poiu
Ioi...
După părerea mea, primăria Oradea și primăria Arad ar trebui să construiască singure o autostradă care să lege cele două orașe. S-ar face mai repede decât prin București, oraș care oricum se află într-o cu totul altă țară, una căreia nu-i pasă chiar deloc de țara în care viețuim noi, aici, la Oradea, Arad, Timișoara, Cluj etc.
Postat 23 Martie 2018, 18:11 de Shogun
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON