URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2016, 13:05

Untold la Oradea?

Untold la Oradea? foto: Untold Festival, Nicu Cherciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oktoberfest-ul din Munchen 6 milioane de turişti fac vraişte oraşul. Înainte de începerea circului, primarul e nevoit să-şi ceară scuze concetăţenilor, dar sumele uriaşe care intră în bugetul local fac mai suportabil întreg deranjul. La Veneţia, Praga şi Florenţa turiştii calcă în picioare intimitatea localnicilor, care nu prididesc să rupă bilete la muzee şi să alimenteze cu sucuri, beri şi sandviciuri frigiderele localurilor mereu arhipline.

La Cluj, în doar 4 zile, 300.000 de spectatori au dănţuit până la ziuă, aducând venituri de 23 milioane euro. Aproape jumătate din bugetul anual al Oradiei.

Vă imaginaţi un fel de Untold la Oradea? Când mă refer la asta nu mă gândesc neapărat să-l văd pe primarul Bolojan cum o cară pe umeri pe nevasta lui Boc. Are el destui pe care-i duce în spate în Primărie. Mă gândesc dacă orădenii au deschiderea de a accepta asemenea manifestări fără să se dea de ceasul morţii că sunt scoşi din tabieturile lor provinciale.

Oraşul s-a pus destul de bine la punct cu infrastructura grea. Ba, mai mult, şi infrastructura turistică începe să arate civilizat. Avem muzee noi, se renovează clădiri, au apărut numeroase puncte de atracţie turistică. Ce bine ne-ar prinde şi nouă nişte venituri comparabile cu ceea ce poate aduce Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu sau Untold-ul de la Cluj!

Pentru asta, nu ne trebuie un festival mai mare sau un Untold mai extins. Trebuie doar ca profesioniştii să-şi pună mintea la contribuţie pentru a descoperi nişa cu care să-şi găsească şi Oradea locul ei sub soare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@Anticomunist
Da, il folosesc, fara cuptor si cu capacul din sticla facut praf (a explodat, noroc ca nu era nimeni in casa). Industria usoara oradeana era binevenita la timpul ei, multi au mancat o paine (modesta ce-i drept), au crescut copii, i-au scolit etc. Doar ca timpul ei a cam trecut, si oamenii e bine ca-si doresc ceva mai mult decat sa lucreze intr-o filatura. Despre tezele conspirationiste referitoare la falimentarea mandrei economii locale si a produselor sale de varf...sa fim seriosi. In Franta, UK, Italia, Gemania, sunt orase intregi in care industrii odinioara infloritoare si performante (producatoare de automobile, electronice, electrocasnice) au disparut pur si simplu luand calea Asiei de Sud Est...asta nu inseamna ca omul de rand o duce mai prost...s-au adaptat.
Postat 22 August 2016, 12:33 de Cleopard
@Cleopard
Zici:"..bun...si eu am tot aragaz facut la Metalica (e drept in 2001) si a fost un gunoi din prima zi..". Acum, poate nu inteleg eu, insa daca zici ca il mai ai, desi e un gunoi, il folosesti de 15 ani! Nu stiu ce sa mai inteleg. Nu cred ca rezulta din postarile mele, ca as aduce un elogiu industriei oradene pre-decembriste. Ce am vrut sa subliniez si deja ma repet si nu-mi place, este ca : 1. Industria Oradeana nu era alcatuita dor din industrie usoara (cu exemplele date, nu mai revin) 2. Exista baza propice unei dezvoltari industriale sanatoase, insa interesele, atat cele de pe plan local cat si cele de la nivel national, se opuneau acestei perspective. Exemplul cel mai concludent a fost, privatizarea Infratirii, care de la productia si exportul de masini unelte si centre de prelucrare, a ajuns sa produca traspaleti. Restul e cancan!
Postat 22 August 2016, 09:18 de User anonimizat
Anticomunist
...bun...si eu am tot aragaz facut la Metalica (e drept in 2001) si a fost un gunoi din prima zi...poate ai nimerit dumneata unul facut de muncitori mai responsabili...ca si cu masinile Dacia...daca aveai noroc nimereai una buna...daca nu...(am si altul to romanesc facut in 1965...merge si acum impecabil). Nu am acreditat ideea industriei usoare din Oradea pre 89 ca fiind gunoi...mergea, aducea niscaiva profit spre deosebire de industria grea din alte orase care era falimentara...dar nici motive de nostalgie sau regrete nu prea vad. Chiar as fi curios daca poti nominaliza vre-un produs tehnologic de varf facut de industria oradeana (sau macar romaneasca)...ca doar n-o fi Dacia Lastun (nu e exclus ca din echipa de proiectanti sa fi ramas un nucleu dur care azi exporta oaresce utilaj). Sau poate PC-ul Felix ? asamblat de studenti din piese in caminlul Leu?
Postat 20 August 2016, 11:12 de Cleopard
@Cleopard
Buna asta cu aragazele. Sunt fericitul detinator al unui aragaz made Metalica, inca de pe vremea lui Ceasca. De mai bine de 10 ani, incerc sa ma conving sa-l schimb, dar nu ma lasa inima, pentru ca si acum functioneaza ireprosabil si sincer, ma cam cuprinde groaza cand vad calitatea celor de azi. Am cumparat pentru un membru al familiei un aragaz Gorenje si s-a stricat dupa doi ani si un pic, adica fix dupa ce a iesit din garantie. Ce incerc eu sa-ti spun este ca acreditezi ideea falsa ca industria oradeana pre-decembrista era eminamente alcatuita din papucari si chilotari, lucru total fals. Stiu, poate chiar mai bine decat tine, cam cum functionau intreprinderile pe vremea lui ceasca, dar asta e o alta poveste.
Postat 20 August 2016, 10:02 de User anonimizat
Hop din nou
Dl Chirila, vizionarul. De ce sa care in carca primarul nostru nevasta lui Boc? Aaa, e divortat, el are mana stanga, dreapta, dupa preferinte. Boc s-a distrat cu familia la un concert, cu multimea impreuna. Bolojan nu coboara in saracime doar cand e rost de un referendum sau campanie "agricola". Ce abureala de articol, din nou.
Postat 19 August 2016, 10:28 de User anonimizat
Anticomunistule
...Anticomunistule...ma faci sa zambesc. Ce relevanta are ca un mic grup de la o mare intreprindere de stat socialista a infiintat o mica fabricuta care exporta in Vest niscaiva utilaje...bravo lor...dar asta nu schimba peisajul general. Aveam pe vremuri prieteni care lucrau la Infratirea si isi puneau mainile in cap de calitatea propriei productii...de aragazele made in Metalica...ce sa mai vorbim (pentru cei ce nu stiu la putine era functional cuptorul si obisnuiau sa le explodeze partile din sticla)...sau poate jucariile facute la Viitorul Oradea...celebrii serpi si maimute pe sarma (pt cei ce nu stiu...se asamblau cu copii din scoli luati cu arcanul de la orele de matematica, fizica etc.
Postat 18 August 2016, 21:51 de Cleopard
@Cleopard
Amice, iarasi ai avut ocazia sa taci ... Desi te-am atentionat ca esti in decor, se pare ca perseverezi. Doar ca un mic exemplu: inainte de revolutie, pe langa masini-unelte, la Infratirea se produceau Centre de Prelucrare, cautate pe piata externa, inclusiv cea occidentala. Infratirea avea un nucleu inchegat de specialisti, de la proiectanti, la cei care produceau utilajele proiectate. Un mic grup dintre acestia, au infiintat o fabricuta, care in prezent exporta pe piata vestica, masini-unelte si centre de prelucrare. Un alt grum, destul de compact fiinteaza la Comau, firma care proiecteaza si realizeaza linii de asamblare inclusiv catre marii producatori de autoturisme (Ford, Fiat, etc). Amice, tu esti ca Petre din poveste, care la intrebarea : ce produse obtinem noi de la gaste, raspundea invariabil: jumari!
Postat 18 August 2016, 17:21 de User anonimizat
:-)
...Orasul are potential, Poate singurul din tara ramas cu o arhitectura relativ unitara, parcuri din belsug, aerisit si cu atmosfera relaxata. Terenuri de sport, piscine etc cum nu au multe orase. 1. Inchideti magazinele de zdrente (second hand) de pe Corso. 2. Scoateti la vanzare etc...sau sanctionati ep cei care tin spatii comerciale in paragina (1 din 3 magazine din centru este inchis, lasat in paragina, vinde zdrente sau are marfa aruncata). 3. Facilitati oferite investitorilor din anumite sectoare...inclusiv chirii modice in primii ani. 4. Aeroport - curse Low Cost macar 1 data pe saptamana. 5 Birouri de promovare in centre strategice (Bruxelles, NY, Beijing, etc),
Postat 17 August 2016, 18:07 de Cleopard
@ Cleopard
Este foarte adevarat ce spui, doar ca referindu-ne strict la turism, ai impresia ca dealul Ciuperca, aquapark-ul, pietricele din piata Unirii, cetatea si sinagoga vor transforma Oradea dintr-un oras industrial semifalit intr-unul turistic? Hai sa fim realisti..
Postat 17 August 2016, 17:08 de User anonimizat
Oradea oras industrial
...Oradea a fost oras industrial doar ca industriile manufacturiere (industria prelcratoare, usoara) sunt in declin peste tot in Europa (cel putin acolo unde salariile sunt mai mari de 200 E). Ar mai merge produsele manufacturiere de lux...doar ca Oradea nu e Florenta sau Milano. Produsele de Infratirea, Viitoru, Mecanica etc...erau de slaba calitate fiind dispretuite in primul rand de cei care le produceau. Ce ar mai fi?...serviciile financiare, turismul, cercetarea, invatamantul, industriile de varf.
Postat 17 August 2016, 16:57 de Cleopard
Oradea si turismul, baba si chilotii..
Adica am rezolvat toate problemele orasului, salariile sunt ok asa cum sunt, nu mai luptam sa creasca (desi veniturile din taxele pe munca sunt proportionale cu veniturile celor ce mumcesc), pe oradeni nu-i mai putem stoarce ca nu-i de unde si atunci reinventam roata, daca mai picura ceva... Oradea dintotdeauna a fost un oras industrial si un oras de tranzit... Sunt curios cati oradeni vor lucra in asa zisele obiective turistice (muzee, sinagogi, carciumele de pe corso, eternul nedeschis aquapark, cetatea, ciuperca, etc.) si cati bani aduc sau vor aduce la buget. Eu zic ca i-ati deranjat si taxat destul pe oradeni! hai sa evaluam ce avem si sa vedem daca merge si abia apoi sa visam la untold-uri si festivaluri a la' sibiu.
Postat 17 August 2016, 16:30 de User anonimizat
.
sunt absolut de acord cu articolul. Si sper ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa avem parte de asemenea spectacole
Postat 17 August 2016, 14:36 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON