URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2018, 12:11

Ce e de făcut?

Ce e de făcut? sursa foto: www.ziarebotosani.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol. Nu am văzut foarte bine ce anume, eram la vreo 6-7 mașini distanță.

Șoferul din spatele lui a avut o reacție civică de mare clasă. A ieșit din mașină, a luat pachetul de pe jos, i-a zis vreo două celui neglijent și i-a aruncat pachetul în geam. Era un tip subțirel, aproape plăpând. Cu toate acestea, a reacționat vehement, aproape furios, fără să își pună problema că cel care aruncase pachetul ar putea fi bodyguard, jandarm sau mai știu eu ce namilă de 2 metri. Din fericire, nici nu am aflat, căci s-a făcut verde, iar coloana s-a pus în mișcare. L-am aplaudat simbolic în singurătatea habitaclului pe cel curajos și am mers mai departe.

Acum vreo două veri, înainte de un mic sens giratoriu din oraș, din mașina aflată în paralel cu mine, un post-adolescent la bustul gol a aruncat pe șosea un pachet de țigări. L-am privit cu reproș și i-am făcut un semn discret de dezaprobare (nu, nu i-am arătat degetul mijlociu și o să vedeți că bine am făcut). Într-o fracțiune de secundă omul s-a inflamat ca un interlop profesionist și, ieșit pe jumătate pe geamul mașinii, a început să urle și să mă înjure. Noroc că mașinile erau în mișcare, altfel ar fi coborât să-mi tragă câteva copite, ca pe tăpșanul unde îl fătase vaca.

Probabil asistați la astfel de scene în fiecare zi. O hârtie, un pachet gol, un staniol, o țigară... Dar din puțin se face mult și uite așa ne trezim că gunoaiele ne înconjoară din toate părțile în orașul nostru multi-lăudat. Ce e de făcut în astfel de situații? Riscăm o rinoplastie pentru un acces de spirit civic sau ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, doar ca să ajungem sănătoși acasă? Poliția Locală nu poate să îi amendeze pe toți murdăricii orașului, pentru că nu are mii de agenți pe străzi. Nici să le dai chitanțiere cetățenilor cu bun-simț și să îi pui să dea amenzi nu e o soluție, că iese război civil. Și nu toți arătăm ca Sandu Lungu, să putem să-i luăm la 11 metri fără emoții pe cei necivilizați.

Personal am încercat și variante mai finuțe. „Vedeți că v-a căzut ceva”, l-am atenționat odată pe un mândru posesor de X5 care își golise scrumiera mașinii pe trotuar. M-a privit confuz, fără nicio reacție și tot ce am auzit a fost un motor turat și fluieratul roților. De câteva ori am luat eu hârtiile aruncate de unii să le arunc la gunoi, dar am senzația că i-am binedispus mai ceva ca la un stand-up comedy. De două ori pe an, primăvara și toamna, în timp ce îmi plimb câinele prin cartier, umplu vreo doi saci mari cu gunoaie răspândite în iarbă, prin tufișuri, pe trotuare. Nu mi se alătură nimeni, dar nici nu sunt luat peste picior. Însă, peste câteva zile, gunoaiele se adună la loc. Deci, ce e de făcut?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
cum vorbeşte autorul aşa-s oamenii
Mă eu am fost o singură dată plecat din ţară, când am ajuns până în cetatea eternă,care m-a impresionat prin vestigiile antichităţii ei. Dar în rest am ajuns la concluzia că cel puţin în Europa oamenii sunt la fel, peste tot există tot felul de situaţii de la lucruri bune până la mizerii cât cuprinde. Aşa că noi românii nu suntem maibuni decât alte naţii dar nici mai jos şi nuar trebui să ne batjocorim tot timpul cum face şi autorul articolului vorbind despre MONSTROZITATEA CATEDDRALEI NOASTRE ORTODOXE şi mai vrem ca tinerii să aibă educaţie ( nu vreau să mă gândesc că autorul este neoprotestant şi de asta o huleşte)
Postat 21 Februarie 2018, 20:51 de Iancu_Remus
simplu
Ce e de facut? Sa avem politia locala in patrulare si nu in indiferenta. Am o solicitare catre ei privind HCL ce reglementeaza regulamentul priving masinile "de vanzare" lasate pe domeniul public in locuri cu foarte putine locuri de parcare. De 2 saptamani nici un raspuns, probabil sunt ocupati. In fiecare dimineata imi iau injuraturi de la pietoni pe Dacia care nu stiu folosi pasajele subterane ci fac slalom printre masini la zig-zag-uri. Politia trece nepasatoare mai departe, de cel putin 3 ori eram in paralel cu el si nici nu s-a sinchisit sa intrebe de ce ma injura ala. Deci pana politia locala e degeaba, sa stea la panda sa amendeze un amarat cu o dacie nu se va intampla nimic. Politia municipala la fel, se plimba seara pe aleile cu parcari de domiciliu si nu vede 3 auto abandonate in parcarea din capatul strazii, cu buruieni crescute literalmente in ele. Pot fi suspicioase de la auto furate (fara nici o identificare, dah!) pana la a fi obiectul unor infractiuni. Dar ce conteaza, ei se plimba si atat. Ar trebui re-denumiti in politia parcuri, dar nici acolo nu sunt buni ca tot e plin de boschetari pe banci, jeg pe iarba (in 1 Dec am vazut intr-o zi cel putin 8 caserole de la fast food-urile din zona aruncate pe iarba, RER au fost prompti sesizarii mele si au curatat, dar ar trebui eliminat efectul si nu cauza). Eliminarea efectului e Sci-Fi la noi, nu avem ce face, invatam ca macar noi, astia ce ne pretindem civilizati, sa nu procedam la fel. A, la fel cu tigarile aruncate pe geam, pana mea eu am scrumiera sa o folosesc pt scopul initial, nu sa tin monede de 50 de bani si de 10 bani. Lucian, imi pare rau dar asta e societatea de azi. Iti recomand Idiocracy, e tristul adevar unde se va ajunge, si nu doar in Romania.
Postat 20 Februarie 2018, 10:03 de poiu
sandu1201
Pe mine nu ma intereseaza politica si ca atare nu intru in discutii cu pupincuristii politicienilor.
Postat 20 Februarie 2018, 01:36 de Control_Room
Control_room
Tu esti independent?
Postat 20 Februarie 2018, 01:08 de Sandu1201
Comentarii
In general doua categorii de postaci apar cam la toate articolele: 1. Propagandistii diferitelor partide, in special PSD, PNL in lupta lor pt putere (ciolan). 2. Sepratisto-revizionistii cu aberatiile lor binecunoscute. Ultimii sunt disperati, frustrati, dezaxati. Injura, insulta, generalizeaza tot timpul. Indivizi cu IQ-uri de maimutza, vad ca nu mai ajung in veci la halca pe care si-o doresc, astfel ca injura, insulta si generalizeaza tot timpul.
Postat 20 Februarie 2018, 00:41 de Control_Room
Mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima
Mai ieri, din spirit civic, am răspuns unui ruman, pe limba lui, dupa ce acesta arunca repetat expresii nereciclabile în comentariile articolelor Bihoreanului. Drept rasplata, Bihoreanul mi-a trimis comentariul la reciclat, iar ostentativ, spre binedispunerea unora, mizeria la care făceam eu referire a rămas neatinsa. Nu știu ce ar mai putea fi de făcut!
Postat 20 Februarie 2018, 00:24 de FaBULA
Tds/WinDos
Acu chiar ca nu mai pot sa zic nimic
Postat 19 Februarie 2018, 23:33 de Sandu1201
Aceiasi jalnici comentatori
Nu prea am mai citit comentariile de la articolele din presa locala tocmai datorita celor cativa postaci care, intr-un mod absolut mizerabil si indiferent de subiectul abordat de catre respectivul jurnalist, ajung la eternele atacuri asupra primarului si partidului din care face parte. Faptul ca sunteti de cea mai joasa speta descalifica(daca mai era cazul) actuala stanga din Romania, cea pe care o slujiti cu atata credinta. Cu guvernarea ei "de senzatie"cu tot. Si lui Bolojan ii faceti un serviciu(in mod gratuit) urcandu-l pe un val de simpatie. Doar pentru ca e vazut in antiteza cu voi. Stapanii vostri ar trebui sa stie ca in Bihor nu e ca in Teleorman, sunt complet diferite standardele ca si oamenii ce populeaza aceste judete. Vorbind "pe medii ponderate". Doar ca ei in trufia lor aplica metoda patentata prin sudul tarii crezand ca o sa functioneze si aici iar voi va faceti de ras.
Postat 19 Februarie 2018, 22:52 de Neutryno
Asta e o faza chiar minora fata de ce se intampla in oras ...
Spre exemplu, pe numitul Bolojan Ilie Gavril l-am prins cum arunca, pe ferestrele primariei, banii contribuabililor ...
Postat 19 Februarie 2018, 19:51 de WinDos
OBRAZNICII GALBENI
Și cu cei care stationează in fața Primăriei ce e de făcut ?! Că sunt la fel de obraznici ! Câte unii își mai pun ecusonul ăla că cică au voie ! Parcarea lor GRATUITĂ e la câțiva metri ! Dar BOLOJAN MĂLAN BIRTA JURCĂ simt nevoia SĂ SFIDEZE !
Postat 19 Februarie 2018, 17:50 de TDS
IQ de maimutza 2.
Cocalari, indivizi certati cu normele legale exista peste tot in lume. De aici si pana la a generaliza inseamna rea intentie sau lipsa de profesionalism. Scoala si familia isi fac treaba in societate, vorbind la modul general. Nu la fel se poate spune si in cazul celor care generalizeaza. Cu alte cuvinte, vedem si carpaci care scriu si ei pe la cate o publicatie, pretinzand ca ar fi, chipurile, ziaristi. No way.
Postat 19 Februarie 2018, 17:18 de Control_Room
IQ de maimutza
Ce avem in cazul de fata? Avem un cocalar care arunca un pachet de tigari din masina, si un cetatean care face un gest reflex, aruncand inapoi pachetul in masina cocalarului. Intrebare ? Toti romanii arunca la intamplare diverse lucruri pe geamul masinii, etc ? In mod evident, nu toata lumea face asta. ... P.S. Nu doar romanii emigreaza. De exemplu ungurii si polonezii au un procent mai mare de emigranti (diaspora), raportat la numarul total al populatiilor din tarile respective.
Postat 19 Februarie 2018, 16:56 de Control_Room
Educatie
Ceva trebuie facut. Trebuia facut demult. Singura solutie/solutie macar partiala este in educatie. A copiilor, la scoala, legat de asta, si apoi a parintilor de catre copiii respectivi. Copiii pot deveni niste aliati foarte tenace pentru cei care vor sa traiasca intr-un mediu civilizat. Cand taticul sau mamica vor mai arunca pachete de tigari , sticle, coji de banane etc etc ETC din masina, copilul, educat la scoala, va reactiona si va protesta. Si poate ca in timp asta va da rezultate. Nemaivorbind ca acelasi copil, needucat acasa sa respecte mediul dar educat macar la scoala in acest sens, va deveni un adult care va avea un comportament diferit de al parintilor. Suna naiv? Da. Dar e singura solutie pe care o vad eu.
Postat 19 Februarie 2018, 16:35 de EmiliaTeszler
Centru fara trafic, dar cu masini?
Ieri in fata la Biserica cu Luna (pe la 11 si un pic) era plin de masini parcate care pe unde in toata piata. Nici picior de politist in zona. Zona pietonala devenise parcare fara plata. Si se mai mira expertii ca se crapa piatra. In aceeasi ordine de idei - educatia la volan e una, respectul in trafic alta, insa pastratul curateniei tine de cei 7 ani de acasa. Nu-i mai invata nimeni, doar trebuie aplicata legea - amenda maxima.
Postat 19 Februarie 2018, 13:34 de OradeanADN
nimic
acest popor nu se va schimba niciodata de ce?lipsa educatiei din familie, scoala, etc. dar despre toti soferii nerusinati care nu respecta pietonii, care nu respecta semnele de circulatie, marcajele, regulile? de exemplu, duminica, in fata cofetariei fanice, desi e banda de circulatie si NU AI VOIE SA PARCHEZI, am numarat 5 masini in jumate de ora, care au parcat, unii au pus avaria, si s-au dus sa-si rezolve problemele la farmacia non stop sau in alte parti era duminica, trafic redus, parcari GRATUITE si LIBERE si totul degeaba culmea e ca cei care au parcat pe banda de circulatie erau cu masini scumpe si noi-opel moka, range rover, deci ai crede a sunt oameni educati a respecta reguliscrise si nescrise=fraier in mentalitatea acestui popor de trogloditi de ce credeti ca au plecat si pleaca atitia?
Postat 19 Februarie 2018, 12:43 de saruman
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON