URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2010, 14:16

Sindicatul din Consiliul Judeţean vrea să-l dea în judecată pe Ţîrle

Sindicatul din Consiliul Judeţean vrea să-l dea în judecată pe Ţîrle Lidera sindicatului Forum, Kiss Judit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Consilierii judeţeni şi-au luat rămas bun de la anul 2010 într-o şedinţă desfăşurată miercuri, în care subiecte importante, precum rectificarea bugetară, au fost votate la foc automat şi în unanimitate, dar în care o chestiune care iniţial nici nu figura pe ordinea de zi a încins spiritele celor prezenţi.

Este vorba de un demers prin care liderul sindicatului Forum, Kiss Judit, a încercat să impună discutarea situaţiei neplăţii unor drepturi salariale speciale, fapt pentru care l-a învinovăţit pe preşedintele CJ, Radu Ţîrle, pe care - dealtfel - l-a şi ameninţat că-l dă în judecată.

Deşi secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-a împotrivit discutării acestei situaţii în şedinţa Consiliului, motivând că acest lucru nu ar fi procedural, la cererea şi insistenţele consilierilor PSD Mihai Bar şi PDL Ionel Avrigeanu, în cele din urmă chestiunea a fost inclusă pe ordinea de zi a reuniunii.

Kiss a dat, Ţîrle a luat

Luând cuvântul, şefa sindicatului Forum, Kiss Judit, a arătat că angajaţii CJ au beneficiat până acum un an de aşa-numite „drepturi salariale speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă", incluse în contractul colectiv de muncă în februarie 2008, atunci când instituţia era condusă de preşedintele Alexandru Kiss, dar că acestea nu se mai acordă din decembrie 2009, „din cauza domnului preşedinte Ţîrle".

„Prin Contractul Colectiv de Muncă încheiat la 29 februarie 2008 la nivelul Consiliului Judeţean şi aprobat prin Hotărâre a CJ, angajaţii instituţiei au primit drepturi salariale speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, iar acestea au fost plătite lunar până în decembrie 2009. Preşedintele CJ, însă, printr-o dispoziţie, în decembrie 2009, a anulat plata acestor drepturi aferent intervalului ianuarie - iulie 2010, deşi anularea nu putea fi făcută decât tot prin Hotărâre a Consiliului", a spus, în faţa aleşilor bihorenilor, şeful sindicatului Forum, Kiss Judit.

Ţîrle, obligat de Curtea de Conturi

Liderul sindical a precizat, totuşi, că dispoziţia preşedintelui Radu Ţîrle a fost motivată printr-o decizie a Curţii de Conturi, conform căreia conducerea CJ a fost obligată să anuleze acordarea drepturilor salariale speciale şi să ia măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat instituţiei prin plata acestor drepturi. Kiss Judit s-a adresat însă consilierilor, cerându-le să adopte o Hotărâre prin care preşedintele CJ să fie obligat să plătească retroactiv drepturile salariale, arătând că „decizia Curţii de Conturi este una litigioasă, fiind atacată la Tribunalul Bihor".

Carmen Soltanel.jpgSecretarul judeţului, Carmen Soltănel (foto), a explicat, însă, citând din acte, că responsabil pentru neplata drepturilor salariale speciale ale angajaţilor nu este preşedintele CJ, deoarece acesta a fost obligat să execute decizia Curţii de Conturi. „Decizia Curţii de Conturi arată textual că aceasta este executorie, chiar dacă este contestată în justiţie, iar de executarea ei răspund nu consilierii judeţeni, ci conducerea Consiliului, adică preşedintele. În caz contrar, tot prin decizia Curţii, ni se atrage atenţia că neexecutarea constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani", a spus Soltănel.

Aceasta a mai declarat că inclusiv conducerea CJ a decis, prin preşedintele Radu Ţîrle, să conteste în instanţă decizia Curţii de Conturi, cerând suspendarea aplicării ei până la încheierea pe fond a procesului. „Instanţa, în primă fază, a dispus suspendarea executării deciziei, dar Curtea a făcut recurs, cerând anularea suspendării şi, deci, executarea deciziei înainte de încheierea procesului pe fond", a spus Carmen Soltănel.

Discriminare!

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss (foto), a declarat că decizia Curţii de Conturi este discriminatorie, deoarece la celelalte instituţii ale administraţiei publice locale din judeţ se acordă aceste drepturi speciale, chiar şi după controalele Curţii. „Este clar că decizia este discrimintorie, pentru că drepturile speciale se plătesc în continuare la Primăria Oradea, la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, la celelalte primării din judeţ... Dar în România, astăzi, ce este legal şi ce este nelegal nici ghici nu mai pot", a spus Alexandru Kiss.

Vicepreşedintele a concluzionat că, în aceste condiţii, consilierii judeţeni nu trebuie să mai adopte nicio altă Hotărâre, şi a sugerat sindicatului Forum să acţioneze în instanţă Consiliul Judeţean, cerând anularea dispoziţiei preşedintelui CJ prin care li s-a anulat plata acestor drepturi salariale speciale. „Dacă veţi câştiga, bucuroşi vom plăti şi drepturile neacordate, retroactiv", a spus Kiss, adresându-se liderului sindical.

Kiss Judit a conchis că sindicatul va deschide un proces împotriva preşedintelui, pentru ca Ţîrle să fie obligat de instanţă să achite angajaţilor drepturile salariale speciale, chiar cu riscul ca ulterior, dacă procesul dintre CJ şi Curtea de Conturi, se va încheia cu o sentinţă favorabilă acestei din urmă instituţii, iar angajaţii Consiliului vor fi puşi să restituie banii.

Drepturile salariale speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă acordate din martie 2008 până în decembrie 2009 angajaţilor CJ Bihor au o valoare lunară de 400 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
baiatul TRATEAZA te URGENT!
adrain CHIS cred ca a servit sampania de ANUL NOU!
Postat 23 Decembrie 2010, 10:43 de ha, ha, ha
baiatul TRATEAZA te URGENT!
adrain CHIS cred ca a servit sampania de ANUL NOU!
Postat 23 Decembrie 2010, 10:43 de ha, ha, ha
adrian draga, tulai de capul tau...
cand v-am atentionat eu cu privire la capacitatea lui cris de a reflecta realitatea m-ati facut in fel si chip. iaca-ta. felicitari domnule cris, macar acum stim cum stau treburile. pot sa clasez bihoreanul la locul sau binemeritat
Postat 22 Decembrie 2010, 20:45 de ion
precizari
doresc sa fac cateva precizari - nu am amenintat pe nimeni, in special nu am facut afirmatia potrivit careia Presedintele CJBIHOR urmeaza a fi dat in judecata, - CJBIHOR este o institutie, care are o conducere. Responsabilitatea unor decizii- corecte sau incorecte - nu poate fi aruncata exclusiv in carca sefului, existand puzderie de consilieri si colaboratori care pot foarte usor sa ascunda/ deformeze/ deturneze/ etc. informatii. Toate acestea trebuie sa fie bine cunoscute ( mai ales de catre oamenii de presa, aici materia prima a activitatii fiind INFORMATIA) deoarece pe baza unor judecati superficiale si in pripa se ajunge usor la comentarii patimase, inclusiv la departarea de adevar. Afirmatiile introductive din articolul dumneavoastra reprezinta o mostra de exagerare si falsa interpretare, sper ca datorate zelului si vitezei. Recomandarea sanatoasa este aceea catre calm si rabdare in studiu. presedinte FORUM. KISS JUDIT
Postat 22 Decembrie 2010, 18:42 de kiss judit
Ioo
:))
Postat 22 Decembrie 2010, 15:54 de vasile
Inceputul
Astai doar inceputul. O sal toc pe Tirle. Am strins mai multi angajati acte despre el si o sa le dam in curind la presa
Postat 22 Decembrie 2010, 15:52 de Ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON