URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2016, 16:34

Recepţia finală. Primăria a preluat Aquapark-ul în vederea predării la ADP (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările s-au încheiat, recepţia pe porţiuni a început încă de luni, iar în ultima zi lucrătoare a săptămânii a avut loc recepţia finală. Primăria a preluat vineri aquapark-ul de la filiala clujeană a firmei de construcţii Kesz din Szeged.

Procedura a fost urmată de conferinţa de închidere a proiectului cofinanţat din fonduri europene. La eveniment au luat parte, printre alţii, secretarul de stat Marcel Boloş, iniţiatorul acestui proiect în vremea în care conducea Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, primarul Ilie Bolojan, directorul DMPFI, Marius Moş, directorul Administraţiei Domeniului Public, care va gestiona parcul acvatic, Liviu Andrica, reprezentanţi ai constructorului şi şefi de deconcentrate.

"Aquapark-ul aparţine de astăzi Primăriei. Recepţia finală s-a făcut cu unele observaţii, iar lucrările vor fi refăcute în următoarele zile", a declarat Marius Moş.

Deschidere pe uscat

Pregătit pentru ziua porţilor deschise, acţiune care va avea loc sâmbătă între orele 9–19, aquapark-ul orădean luceşte a nou. Înconjurate de palmieri şi verdeaţă, cele 13 bazine de sub cupola de sticlă cu un diametru de 50 de metri amintesc de o pădure tropicală, în vreme ce corabia piraţilor cu tunuri şi tot tacâmul, din zona rezervată copiilor, îşi aşteaptă primii aventurieri.

Intrarea în aquapark se va face printr-un sistem cu turnicheţi în baza unei brăţări tip ceas pe care vizitatorul îşi încarcă încă de la casierie suma pe care este dispus să o cheltuie în interior. Capacitatea parcului acvatic este de 1.538 de persoane, direct proporţională cu numărul de dulapuri din subsol. Din vestiar, accesul la bazinele din interior sau cele de afară se poate face atât pe scări cât şi cu liftul.

Pe lângă bazine, cupola principală mai adăposteşte o zonă de wellness cu saloane de masaj, cabinet de estetică dentară, coafură şi multe altele. Pentru cei mai pretenţioşi, parcul acvatic pune la dispoziţie o zonă VIP cu jacuzzi privat care poate fi închiriat cu 100 lei pe oră.

Delimitat prin gard

În ceea ce priveşte zona din exterior, parcul acvatic cuprinde 7 bazine, un lac artificial cu nuferi şi verdeaţă care acoperă spaţiul tehnic al bazinului cu valuri, două spaţii comerciale şi terenuri de sport. "Zona sportivă", care cuprinde bazinul de sărituri şi Bazinul Olimpic, a fost deja delimitată prin gard de partea de aquapark urmând să fie preluată de Clubul Sportiv Municipal. "Este destul de riscant să laşi bazinul de sărituri şi Bazinul Olimpic deschise pentru toată lumea. Nu poţi pune paznic lângă fiecare şi rişti să se accidenteze", a spus un vizitator.

La fel, constructorul a montat un gard de-a lungul malului Crişului Repede, pentru a ţine afară eventualii vizitatori frauduloşi şi a evita accidentarea vizitatorilor care s-ar putea aventura în apele râului.

Urmează remedieri

Aflat în pragul predării de la Primărie la ADP, aqupark-ul mai are nevoie încă de unele remedieri. "Sunt lucrări de remediere pe care le terminăm în cel mult zece zile", a declarat pentru BIHOREANUL, inginerul Lovas Sandor, manager de proiect din parte KESZ.

Angajaţii constructorului vor revopsi stâlpii de susţinere a topoganelor în culori mai deschise pentru a evita supraîncălzirea lor, vor reface rosturile pavajelor în zonele în care prezintă crăpături şi vor mătura toate pietrele rămase pe spaţiul verde.

Înainte de deschiderea parcului acvatic, ADP Oradea va trebui să facă ultimele pregătiri pentru a ridica nivelul de confort la cel al preţului biletului. În prezent, clienţii care ies la bazinele exterioare nu au pic de umbră, iar cei care rămân în interior sunt loviţi în cap de căldura care se adună sub cupolă. Apa din bazine are deocamdată un aspect verzui, pentru că, având în vedere că pompele au fost pornite doar de probă, nu a fost amestecată cu chimicale menite să o cureţe.

Cu numele Oradea

Potrivit directorului ADP, Liviu Andrica, toate aceste neajunsuri vor fi remediate până la punerea în funcţiune a parcului acvatic. "Săptămâna viitoare vom prelua aquapark-ul de la Primărie, după care vom începe pregătirile de deschidere", spune Andrica.

Potrivit directorului, parcul acvatic va fi inaugurat cel mai curând în iulie, cel mai târziu în august. "Când vom fi pregătiţi să îl pornim în bune condiţii, îl vom deschide publicului. În niciun caz mai repede", a declarat Andrica.

Până în prezent ADP a angajat instalatorii şi electricienii care vor supraveghea buna funcţionare a parcului acvatic, a organizat concursul pentru angajarea casierelor şi recepţionerelor şi pregăteşte licitaţia pentru selectarea firmelor care vor deservi localurile din incintă.

În ceea ce priveşte denumirea sub care va funcţiona parcul acvatic, în condiţiile în care firma Lotus Center, care s-a înstăpânit pe denumirea Nymphaea, sub care va construi în vecinătate un hotel cu 9 etaje, directorul nu are niciun dubiu. "La această oră suntem pregătiţi să îi spunem Aquapark-ul Oradea", a spus directorul Andrica.

Lucrările la Complexul Wellness Termal Nymphaea au început în luna februarie 2015. Valoarea totală a proiectului se ridică la 88,3 milioane lei, din care valoarea eligibilă este de 64,6 milioane lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 32,3 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Iar a scapat asta de la balamuc?
Papagalule, ai reusit sa iesi din camasa de forta?
Postat 28 Mai 2016, 14:37 de hateretards
Ilie de la Primarie si Elvetia
E atit de trist pentru oradeni ca Primarul Ilie taie panglici multe si dese doar in campanie electorala. Ca atunci cind ne impune preturi si impozite de Elvetia, zici ca l-a luat Benga. Adica Ilie devine invizibil.
Postat 28 Mai 2016, 12:51 de Aghaurr
Serviciul de Ambulanta sa fie Vigilent
si sa asigure un numar suficient de mare de ambulante la poarta Aquapark, astfel incit cei care fac infarct la vederea tarifului perceput sa fie salvati la timp.
Postat 28 Mai 2016, 12:47 de Aghaurr
Acici e diferenta!!!
FAPTELE VOEBESC
Postat 28 Mai 2016, 06:38 de TC
OK
Am vazut imagini la DIGI 24 ! Ma rog , imagini " spurcate " de parintele Pomohaci ! Scuze , parintele Marcel Ioan Bolos ( am gresit dar apartenenta e corecta ! ). Nu arata rau ! Deloc ! Arata bine ! Dar meritul este al lui Daniel Tivadar ( poate si tatal i-a dat ceva idei ! / pana la urma ei au facut proiectul unui hotel frumos din Oradea ! Deci zic : ARATA BINE ! Restul ? Sunt alte subiecte !
Postat 27 Mai 2016, 20:13 de TDS
crisul e aproape
pioneza, pentru cei ca tine probabil vor lasa special o gaura in gard ca sa va puteti arunca in Cris!
Postat 27 Mai 2016, 18:34 de hateretards
Ce sa mai... asa stire, asa redactor!
Un talmes balmes, e receptie ,,finala" dar nu-i finala, etc, etc. A venit la fix perla de (in)cultura, ,,receptioniste"! Totul in nota obisnuita a administraiei lui nea ilie: contract semnat in 2011, timp de executie doi ani. Deci 2011+2=2016, se vede ca primarul a fost prof de mate! Din pacate la Tileagd, la copiii cu nevoi speciale si asta se vede, si-a pus amprenta. Altceva ar vrea oradenii sa stie: cum e cu banii de la ue, ii primim sau ii regasim in taxele si impozitele marite cu atata nesimtire? Ca e vorba de 50 de mil. de lei!!!
Postat 27 Mai 2016, 17:11 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON