URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2015, 13:18

Războiul statuilor: etnicii maghiari adună semnături pentru realizarea unei statui a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PPMT Bihor cere ca la trei statui "româneşti" amplasate în Piaţa Unirii, a patra să fie maghiară. Filiala bihoreană a Partidului Popular Maghiar din Transilvania s-a raliat la începutul acestei săptămâni iniţiativei unui grup de etnici maghiari şi strânge semnături pentru a cere municipalităţii realizarea din bani publici a unei statui a Sfântului Ladislau care să fie amplasată în Piaţa Unirii.

"Iniţiativa aparţine unui grup de cetăţeni care adună semnături începând de luni pentru amplasarea unei statui a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii, iar noi îi susţinem", a declarat Csomortanyi Istvan, lider al PPMT Bihor.

Campania de strângere de semnături va dura o lună, după care, în baza listei de semnături, PPMT Bihor va cere municipalităţii să execute pe bani publici o statuie a Sfântului Ladislau care să fie amplasată în Piaţa Unirii.

"Dacă oricum Piaţa Unirii se renovează şi aici se vor amplasa pe banii Primăriei trei statui româneşti, a regelui Ferdinand şi ale doi episcopi, unul ortodox şi altul greco-catolic, luând-o proporţional, şi etnicii maghiari, care reprezintă 25% din populaţia oraşului, au dreptul la o statuie. Noi dorim ca aceasta să fie statuia Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului", a mai spus Csomortanyi Istvan.

Dacă doleanţa PPMT ar fi îndeplinită, oraşul ar putea avea trei statui ale Sfântului Ladislau. Două sunt deja amplasate în parcul Palatului Baroc, cea mai mare chiar în faţa bazilicii, formaţiunea renunţând la ideea relocării unei statui. "Nu dorim mutarea statuii din parcul Palatului Baroc. Iniţiatorii acţiunii de strângere de semnături au vorbit cu domnul episcop Böcskei (episcopul romano catolic  László Böcskei – nr), iar domnia sa a optat pentru păstrarea statuii în faţa catedralei pentru că acolo prezintă o siguranţă mai mare", a spus Csomortanyi.

PPMT Bihor nu este singura formaţiune politică a etnicilor maghiari care militează pentru amplasarea unei statui a Regelui Ladislau în Piaţa Unirii. Viceprimarul Huszar Istvan a declarat că UDMR Bihor nu a renunţat la idee. "În momentul de faţă trebuie să evităm orice ar putea întârzia lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii pentru că, altfel, acestea vor fi plătite din banii oraşului. La finalul lor va trebui să găsim însă o soluţie care să poată mulţumi toţi orădenii. Nu văd pe cine ar deranja amplasarea în Piaţa Unirii a statuii Sfântului Ladislau care este fondatorul oraşului", a declarat Huszar la începutul săptămânii.

Ca o soluţie alternativă, viceprimarul de Oradea nu exclude însă nici varianta amplasării unei statui a Sfântului Ladislau în incinta Cetăţii. Fortificaţia este cel mai important monument istoric al oraşului şi a fost supusă în ultimii ani unor ample lucrări de renovare pe bani europeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Revizionisti
de ce va mirati ? nu tot acest csomortanyi a fost unul din cei care au umblat cu harta tampeniei de ungaria mare imprimata pe geaci, la un evenimet in Oradea ? bineinteles , i-au invitat la respectivul eveniment (cred ca a fost o zi de 15 martie, sarbatoarea ungurilor) si pe cei de la "garda maghiara".
Postat 05 Martie 2015, 15:49 de Valhalla-Asgard
FAKE !
Pai exista o statuie cu ladislau in oras. Cate mai vor ????? Plus ca respectiva poveste cu "ladislau intemeietorul orasul" e un FAKE. Tipul nu a avut habar de Oradea. Unde e mormantul si unde sunt osemintele acestui asa zis intemeietor al orasului ?!?!?
Postat 05 Martie 2015, 14:15 de Control_Room
@ Cristea
Palatului Baroc cum si parcul din jurul lui este SPATIU PRIVAT deci nu-nteleg de ce faci tu inventar in "curtea" altuia... iar Regele Ladislau I. (numit si Sfant) reprezinta pe toti oradenii... nu numai pe cei maghiari... el a intemeiat acest oras pentru toti lociutorii sai indiferent de etnie, religie sau apartenenta politica... de ce sa-i ridicam statuie in cetate? n-a construit el cetatea... el a facut oras din Oradea... locul lui este in centrul orasului...
Postat 05 Martie 2015, 13:27 de pistike13
Piata sau Piac?
Daca numarati atent statuile din oras, aplicand principiul lui Pisti, cred ca vor trebui daramate cateva verzisoare. Amplasarea in cetate a lui Laczi e ok, dar in piata UNIRII...fie voia Domnului, ca vorba ceea, daca te contrazici cu prostu', ajungi sa vorbesti prostii.
Postat 05 Martie 2015, 09:13 de ferfeleaga
Statui in Piata Unirii
@ TDS au ramas copacii de langa Vulturul Negru (daca te consoleaza cu ceva) si inca ceva tufisuri pe langa Miha Viteazul. Si eu sunt dezamagit ca au ras chiar chiar toti brazii din centru, iarna impreuna cu luminitele dadeau o senzatie placuta, iar vara era mana cereasca sa stai la umbra lor, acum parca e totul arid. Eram deacord ca paote unii nu erau eleganti sau mai stiu eu ce dar sa ii tai chiar pe toti e lipsa de bun simt si respect si mai lasa si lemnele in fata la statuia lui Gojdu. @Anonimus: Mihai Viteazul cand a mers la Viena a poposit in Cetatea Oradea asta dupa ce cu vreo 2 ani inainte trimite trupe sa lupte impotriva otomanilor care asediau Cetatea Oradea; Si pe idea asta a ta statuia Sfantului Pio ce cauta in centrul orasului sau ce legatura are cu Oradea? - E statuia dintre Biserica Romano-Catolica Sfantul LAdislau si Crisul Repede, recunosc ca e discret pusa si personal nici nu ma deranjeaza dar asa ca fapt divers...
Postat 04 Martie 2015, 22:08 de Cristea
Statui in Piata Unirii
Dupa mentalitatea separatista si rasista a ungurilor (3 statui romanesti si una ungureasca) atunci ar trebui ca si in curtea palatului Baroc sa fie 3 edificii romanesti propun pe Avram Iancu, reprezentant al rezistentei romanesti; Genaral Traian Mosoiu, eliberatorul orasului, si Iuliu Maniu reprezentant al romanilor din Transilvania in parlamentul de la Budapesta care nu o dat mana cu ungurii si a preferat ajute romanii, sau a lui Mihai Viteazul care i-a invins pe unguri la Selimbar facand prima unire a principatelor romanesti. Ce conteza ca unii mai au statui le mai ridicam inca cateva ca doar si Ladislau are doua statui. Regele Ladislau intradevar merita o statuie (nu mai multe) si acea dupa cum spune si legenda in locul intemeieri Cetatii Oradea si pentru asta as fi deacord sa imi pun semnatura. In Piata Unirii (dupa cum ii spune numele UNIRE) trebuie statuia Regelui Ferdinand, Mihai Viteazul si Chiar si al Regelui Mihai care a recuperat partea nordica din Transilvania pierduta pentru cativa ani in al doilea razboi mondial
Postat 04 Martie 2015, 21:53 de Cristea
E un lucru normal
E absolut normal sa fie o statuie in centu, cu intemeietorul orasului! Nimic iesit din comun. Apropo, Mihai Viteazul ce legatura are cu Oradea ?!?!
Postat 04 Martie 2015, 18:51 de Anonimuss
????????
TDS..Ce pretentii sa ai de la Bolojan?In Piata Unirii numai MIHAI VITEAZUL poate sta!Dormi Bolojane?Poti dormi????Esti cu udemereul?Alooooooooo primare?Cine te mai voteaza birtinutz mic si nepriceput??????????
Postat 04 Martie 2015, 18:06 de grigore
ADIO
Aceasta este consecința nesăbuinței lui Bolojan legată de mutarea Statuii Voievodului Mihai Viteazul. Dacă rămânea pe loc nu cred că s-ar fi creat această problemă. Așa, până una alta pretenția PPMT nici măcar nu este exagerată! PS Toți arborii și arbuștii din Piață au fost lichidați! Arborii copilăriei mele(și evident a multor orădeni). Adio, Piață frumoasă și unică! VREM BETOANE! VREM PORFIR! AURIU! KITCHOS!
Postat 04 Martie 2015, 13:58 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON