URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2013, 17:01

Premieră naţională: Radioterapeuţii Centrului Oncologic din Oradea trec la munca în trei schimburi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, dr. Ovidiu Laurean Pop, alături de şefa compartimentului de Radioterapie a Centrului Oncologic, dr. Szabo Edina, şi de dr. Teodora Flonta au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că personalul ce deserveşte acceleratorul de particule din cadrul Centrului va lucra, începând din 15 octombrie, în trei schimburi.

Până acum, deşi norma de lucru a medicilor, asistentelor şi tehnicienilor de la Radioterapie este de 6 ore pe zi, aceştia lucrau chiar şi câte 10 ore zilnic. „Nicăieri în ţară nu se mai întâmplă acest lucru", a spus dr. Pop, arătând că măsura a fost luată din mai multe motive.

Mai multă muncă pentru mai mulţi bolnavi

În primul rând, este vorba despre preluarea de către compartimentul de Radioterapie al Centrului Oncologic a întregii activităţi care, până în luna iulie, se desfăşura la secţia de cobaltoterapie a Spitalului Judeţean, în Staţionarul II. Acest lucru, care era prevăzut, coroborat însă şi cu preluarea pacienţilor oncologici din judeţele Arad, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş (iar o vreme şi de la Szeged, din Ungaria, după ce acceleratorul linear de particule de acolo s-a defectat), a făcut ca personalul medical din Centrul Oncologic orădean să fie supraîncărcat cu pacienţi, încât medicii, tehnicienii, asistentele şi fizicienii medicali au lucrat, din vară, zilnic, de la ora 7 dimineaţa până la 22 seara, deci mult peste programul obişnuit de lucru (care este de 6 ore), fără a fi remuneraţi pentru munca suplimentară.

Efectul, a spus dr. Pop, a fost că fiecare medic a avut „în lucru" 30 de pacienţi, plus alţi 120 pe listele de aşteptare, pentru a intra în radioterapie, adică a fi trataţi cu acceleratorul linear de particule. „Vrem ca în octombrie să ajungem ca fiecare medic să se poată ocupa de 80 de pacienţi", a adăugat dr. Szabo.

„Am găsit şi o modalitate legală de a plăti colegii noştri pentru munca pe care, din 15 octombrie, o vor desfăşura în trei schimburi, între orele 7 şi 23. Până acum, deşi norma lor este de 6 ore pe zi, au lucrat câte 9-10 ore zilnic, peste program, fără să fie plătiţi", a spus managerul Spitalului Municipal.

Pregătiţi pentru un nou „supersonic"

În condiţiile în care acceleratorul linear de particule din Oradea este la cele mai înalte standarde, dr. Szabo Edina a precizat că timp de un an şi jumătate întreaga echipă medicală de la compartimentul de Radioterapie a Centrului Oncologic s-a pregătit intens pentru a şti să lucreze cu aceste echipamente. „Suntem în situaţia în care noi acum conducem un supersonic", a spus doctoriţa, amintind că acceleratorul linear este cel mai precis dispozitiv de iradiere a pacienţilor, astfel încât dozele să fie precis ţintite doar asupra tumorilor, fără a afecta şi ţesuturile sănătoase din jurul lor.

Dr. Szabo a amintit, de asemenea, că pregătirea personalului a fost coordonată de un specialist din Cluj, conferenţiarul universitar Kocsa Gabriel, iar la Centru a fost angajată şi o doctoriţă care a mai lucrat cu un accelerator linear de particule în Marea Britanie, dr. Renata Zahu.

Tot cu referire la aparatul pe care Centrul din Oradea îl deţine, medicii au subliniat că în perioada cât acesta a fost în rodaj, deşi se tratau pacienţi, el a trebuit oprit pentru o defecţiune, „timp de trei sau patru zile". Având în vedere acest lucru, precum şi nevoia foarte mare de asemenea aparate, dar şi faptul că municipalitatea a fost prevăzătoare când s-a construit Centrul, amenajând şi un al doilea buncăr, există speranţa ca anul viitor la Oradea să fie achiziţionat, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, un al doilea accelerator de particule. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
esec
doctorita szabo edina ar trebui sa se lase de medicina,am 25 de ani si am fost la ea pt un ecograf la sani si mia zis k am noduli la ambii sani si ca sunt multi,am mers la cluj la un alt medic sa mai vad o parere si mi sa zis k am sanii perfect sanatosi si nu isi da seama cum un oncolog poate scrie asa ceva,vreau sa mentionez k szabo edina in timp ce imi facea ecograf era foarte ocupata sa ii arate asistentei poze,nu recomand la nimeni sa mearga la ea mai cunosc persoane care mai aveau putin si mureau de cancer la san si ea lea zis k nu are nimica sa nu isi faca griji
Postat 05 Decembrie 2013, 16:27 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON