URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2013, 18:01

Maria Schutz, distrugătoarea serelor din Oradea, condamnată la 12 ani de închisoare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Tribunalul Bihor a pronunţat, marţi, în şedinţă publică, sentinţa în cazul Mariei Schutz, fosta patroană a societăţilor Orser Oradea şi Sere Codlea, dispunând condamnarea ei la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul în care procurorii DNA au trimis-o în judecată sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, în formă continuată.

Alături de Schutz, membră marcantă a PSD, au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare şi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), şi Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, care au ajutat-o pe afaceristă, iar Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, a primit, la rândul său, 2 ani de închisoare cu executare.

Banii înapoi!

Instanţa i-a obligat, totodată, pe Popa, Ciobanu şi Schutz, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui la plata  sumei de 3.100.882 dolari către ADS, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei şi 1.332.760 euro - rate, dobânzi şi penalităţi.

Maria Schutz a mai fost condamnată, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, la plata  sumei de 14.803.588 lei în favoarea Finanţelor Publice Bihor cu titlu de despăgubiri civile şi la plata sumei de 3.457.510 lei în favoarea Electrocentrale SA Oradea, cu titlu de despăgubiri civile.

De asemenea, împreună cu Ion Dascălu şi în solidar cu Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, Maria Schutz mai trebuie să plătească despăgubiri civile de 19.496.979 lei în favoarea DGFP Braşov şi 2.317.904 lei în favoarea Direcţiei pentru Agricultură Braşov. În total, prejudiciul adus statului este evaluat la peste 13 milioane de euro!

Tribunalul Bihor a dispus, totodată, anularea hotărârile judecătorului delegat de la Oficiul Registrului Comerţului Bihor prin care s-a majorat în mod fictiv capitalul social al SC Orser SA Oradea, precum şi anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat şi obţinut alocaţie de la bugetul statului pentru SC Sere Codlea SA Braşov.

„Se dispune restabilirea situaţiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Braşov şi datei de 10 octombrie 2002 pentru SC Orser SA Oradea, sens în care se dispune anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele celor două societăţi comerciale", se specifică în sentinţă.

Judecătorul a dispus şi menţinerea sechestrului asigurator dispus în 2007 de procurorii DNA asupra tuturor bunurilor inculpaţilor. Sentinţa nu este, însă, definitivă.

Ţeapă cu voie de la funcţionari

Ţepara Maria Schutz a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de către DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune având consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată, alături de ea fiind inculpaţi şi cei doi responsabili ai ADS şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA. Potrivit procurorilor, crei patru au provocat un prejudiciu de peste 5 milioane euro statului, prin fraudele comise cu ocazia privatizării şi post-privatizării societăţilor Orser Oradea şi Sere Codlea.

Din anchetă a reieşit că, în octombrie 2002, ADS, reprezentată de Corneliu Popa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând Orser şi de concesiune a 104 ha de teren, cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, din judeţul Dolj, reprezentată de Maria Schutz. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, câştigate de firma doljeană care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, şi-a asumat obligaţia de a realiza un program de investiţii din surse proprii de peste 2 milioane dolari în doar doi ani.

Ulterior, deşi nu fuseseră realizate obligaţiile investiţionale asumate prin contract, directorul general al ADS, sprijinit de fostul director al Direcţiei Urmărire Contracte, a încheiat un act adiţional, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, prin care a prelungit la 5 ani termenul de realizare a investiţiei.

„În perioada derulării contractului, inculpata Schutz Maria a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, una din societăţile controlate de Schutz Maria. Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale Orser SA către firma respectivă, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori", se specifica în comunicatul DNA.

Escrocherii în serie

Potrivit informării, Schutz a folosit aceeaşi reţetă şi cu ocazia adjudecării licitaţiei şi încheierii, în septembrie 2000, a contractului de privatizare pentru Sere Codlea SA Braşov, prin Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui a cărei preşedintă era, precum şi pe parcursul executării acestui contract.

„Licitaţia a fost câştigată datorită angajamentului de a face investiţii de peste 1 milion dolari, deşi societatea agricolă respectivă se înfiinţase cu două săptămâni înainte de înscrierea la licitaţie, nu desfăşurase nicio activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiune fusese inferioară decât cea a contra-ofertantului", au constatat procurorii.

Ulterior, deşi Scutz nu achitase ratele pentru acţiuni iar investiţiile asumate nu fuseseră realizate, şefii ADS au încheiat un act adiţional prin care au prelungit termenul de plată. În final, Asociaţia nu a achitat diferenţa de 80% din preţul acţiunilor, iar serele au fost falimentate, prin folosirea aceleiaşi firme Gini Transcom.

Maria Schutz a mai fost acuzată de procurori şi că, în 2002, ca preşedinte al Asociaţiei Agricole AGRO 2001 Ţuglui, acţionar majoritar la SC Sere Codlea SA Braşov, a cerut şi primit o subvenţie de 70% din valoarea unor instalaţii de irigat prin prezentarea unor documente care atestau în mod nereal că instalaţiile respective ar fi fost achiziţionate de la Gini Transcom Craiova. „În realitate, acestea erau doar componente sau instalaţii pentru care s-a mai obţinut subvenţie", se specifica în comunicatul DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
asa
asa imi place!
Postat 30 Mai 2013, 12:56 de asa
directia potrivita
lucrurile par sa se indrepte in directia potrivita, in ceea ce priveste justitia. toti coruptii si corupatorii trebuie sa ajunga dupa gratii.
Postat 30 Mai 2013, 06:18 de nail
hghjghjytutyu@
@baxxter... gura, ma, escrocule ! tu, vorbesti de hotii ? ungurii au furat din Transilvania ( si din alte zone din tarile vecine), sute de aniai din asta au trait. si in prezent, iredentismul unguresc fierbe in suc propriu.
Postat 30 Mai 2013, 00:15 de book
.......................
..................................BUBA ASTA E O CIUMA PARANOICA!!!!!!!!!!LA CUM ARATA TRBUIE CAMASA DE FORTZA!!!!!!!!!!!!!!!!GUNOI SOCIAL!!!!!!!!!!!!!!!NICI LA PLANTE NU E BUNA!!!!!!!!!!!!!!
Postat 29 Mai 2013, 21:17 de ADINA
jos dictatura
Sa vina Ponta cu Zgonea si cu Dragnea sa faca "zid" de aparare pentru doamna PSD-ista care a fost condamnata de "procurorii politiei politice". Sa iasa la Universitate pensionarii, sa iasa bugetarii, sa iasa cadrele militare conduse de colonelul Dogaru, ca nu se mai poate suporta interventia Uniunii Europene in treburile interne ale Romaniei! Sa urle Dana Grecu, sa scuipe Gadea, sa injure Mircea Badea, sa guite Ciuvica, sa latre Bogdan Chirieac, sa planga Radu Tudor pe umarul lui Voiculescu pentru persecutiile politice puse la cale de Ambasadele straine din Bucuresti! Rusine, daca am ajuns ca politrucii care devalizeaza economia Romaniei de 23 de ani, sa fie prinsi, condamnati si averile lor confiscate! Ce se va alege din tara asta cand Guvernul nu va mai fura in liniste?
Postat 29 Mai 2013, 11:45 de crin
n-a stiut un' sa dea ;)
las' ca daca dadea taxa de protectie la Bihoreanu' nu stiati cum s-o ridicati mai tare in slavi ;) daca era pretana lu' Balbajan o linjeati in qur fara sa stati pe ganduri :P
Postat 28 Mai 2013, 23:13 de Business liberall :D
Om politic si om de afaceri
Astia nu sunt nici politicieni si nici afaceristi ei sunt noii smenari care nu mai stau pe borsului ( sau ma rog ) , fara carte dar cu diplome in domeniul prostiilor si insolventelor . Prosti sunt romanii , comunismul a industrializat tara a construito a facut drumuri si a bagat curent a plantat padurii , si lumea striga comunistii ce rai au fost , de ce au fost rai pt ca in perioada aia 5% din populatie suferea si acu sufera 85% din populatie , si Q urile si X urile se inmultesc si la volan copii care nu au legatura cu realitatea , taticu fura si e bine ca ne da bani , din cauza lor Romania nu are , si daca maine sistemul comunist s-ar intoarce astia ar fi primii care ar cere azil politic , si s-ar plange ca sunt abuzati politic si inchisi la Sighet sau Aiud , si inainte de 1944 tot asa se faceau afacerile cu statul , cine cauta in arhive o sa ramana surprins pt ca sunt aproape identice contractele cu statul din periaoda interbelica , ca si acu . Romanii au construit tara cu sudoarea lor da mai proasta natie ca asta nu am vazut sau auzit , pt ca tot ei au stricato , dupa lovitura de stat din 1989 fiecare fura ceva de la fabrica unde lucra , asta e spiritul Romanesc sa furi ceva .
Postat 28 Mai 2013, 20:23 de Baxxter
Fisa personala
Maria (Lili) Schutz (n. 18 decembrie 1957, Pucioasa, județul Dâmbovița) este un om politic și de afaceri din România, fost membru al PSD.Ascensiunea Mariei Schutz în PSD a început din 2002, când a devenit membru în cadrul biroului executiv al organizației doljene. A fost protejata premierului de la aceea vreme, puscariasul Nascase.În aprilie 2010, Maria Schutz era vicepreședinte al filialei PSD Dolj. Maria Schutz este supranumită și „Regina Serelor”. Deține Holdingul Agro 2001 Dolj, cu sediul în Craiova, înființat în anul 1994, care include firmele Sere Codlea, Agroser Câmpia Turzii, Orser Oradea, Agriaș Castelu (județul Constanța), Piscicola Dunăreni (Dolj) și Agroind Măceșu (Dolj).
Postat 28 Mai 2013, 19:16 de cadrist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON