URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2012, 21:54

Lansarea candidaţilor PDL Bihor: entuziasm ca-n vremurile bune (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mobilizare şi entuziasm de zile mari la PDL Bihor, care şi-a lansat joi candidaţii pentru cele mai importante funcţii din administraţia locală, umplând până la refuz Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Candidaţii au urcat pe scena plină ochi cu flori în acordurile imnului partidului, "Verde-nrourat", în timp ce marginile sălii erau străjuite de tineri îmbrăcaţi în tricouri albe, având la piept sigla PDL, iar pe spate desenat conturul judeţului şi înscris noul slogan al partidului, "Tot greul spre bine".

Din capul locului, maestrul de ceremonii, cântăreţul Lucian Oros, l-a prezentat pe Vasile Blaga, invitatul de onoare, ca fiind "o legendă vie a PDL şi unul din cei mai apreciaţi bihoreni din toate timpurile", fapt ce a ridicat toată asistenţa în picioare, pentru a-l ovaţiona pe cel în care PDL-iştii văd salvatorul partidului. "Se ştie că sunteţi o forţă, că sunteţi luptători, că sunteţi învingători!", i-a îmbărbătat pe activiştii de partid MC Luci Oros.

USL, un balon umflat

Primul PDL-ist care a luat cuvântul a fost preşedintele interimar al filialei, consilierul judeţean Ionel Avrigeanu, numit în această funcţie cu trei săptămâni în urmă, după "dezertarea" preşedintelui ales în 2010, deputatul Ştefan Seremi. Într-un discurs "scurt şi la obiect", Avrigeanu s-a rezumat să spună că PDL a început lupta cu noua putere, care nu se ţine de cuvânt, pentru că îşi onorează promisiunile "în rate", motiv pentru care PDL-iştii trebuie să ţină fruntea sus.

"Am început lupta cu USL, alianţa care a venit la putere de câteva zile. După ce 3 ani a spus că are resurse, a început însă să cotrobăie după banii primarilor. Acest balon umflat se va dezumfla foarte repede după 10 iunie, şi mă bazez pe dumneavoastră. Vreau să vă spun doar atât: capul sus şi curaj, pentru că suntem mai buni ca ei!", şi-a îmbărbătat Avrigeanu colegii.

La mulţi ani, Groza! Bolojan, un "virus"

După el, Adelina Coste, fost consilier local, dar apoi, pe rând, fost şef al Cancelariei Prefectului şi subprefect, a spus că reintră în lupta pentru un loc în Consiliul Local şi i-a lăudat pe candidaţii PDL la Primărie, Mihai Groza, respectiv la şefia Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle.

"Suntem o forţă şi întotdeauna o forţă are duşmani puternici. Avem un preşedinte de Consiliu Judeţean, Radu Ţîrle, alături de care sigur vom reuşi. Şi pentru că m-am întors să candidez la Consiliul Local, trebuie să spunem că avem la Primărie un candidat de forţă, şi domnul Bolojan ar trebui să-i simtă răsuflarea în ceafă", a spus Adelina Coste, dezvăluind apoi un secret, şi anume că joi, chiar de ziua lansării candidaturii, Mihai Groza îşi sărbătoreşte aniversarea.

Tot Bolojan a fost şi calul de bătaie al preşedintelui PDL Oradea, Dorin Corcheş, candidat pentru un nou mandat de consilier local, care s-a declarat "impresionat" de numărul mare de colegi veniţi la eveniment şi convins că împreună "vom recâştiga Primăria Oradea", argumentele fiind că actualul primar a pus taxe prea multe pe parcări şi a instituit un monopol al firmei Selina pe lucrările din oraş.

"Vom recâştiga Primăria ca să nu mai existe un monopol al unui singur agent economic, pentru că monopolul îmbolnăveşte mediul de afaceri, infestat de virusul Ilie Bolojan", a spus Corcheş.

Groza: Dacă ajung primar, gigacaloria scade la jumătate!

"Se cuvine să-i mulţumim lui Dumnezeu că suntem aici", şi-a deschis speech-ul Mihai Groza, fost viceprimar şi primar, iar acum candidat la un mandat în competiţie cu succesorul său, Ilie Bolojan. Groza a recunoscut că "PDL a traversat o perioadă mai tulbure, dar chiar dacă unii colegi au plecat, acum suntem mai puternici" şi a spus că este gata de o nouă competiţie, care să fie "cinstită şi onestă".

După ce s-a referit şi el la USL, care "a început să scadă, în timp ce noi creştem", Groza a punctat principalele promisiuni electorale pe care le face orădenilor: reducerea la jumătate a preţului termoficării şi anularea taxelor de parcare la domiciliu. "Dacă ajung primar, gigacaloria va fi la jumătate de preţ, în respect pentru cetăţeni. Voi evita să vânez orădenii când vin de la serviciu şi îşi parchează maşinile. Cetăţeanul va fi partenerul nostru şi trebuie să-i acordăm respectul nostru. Voi fi al vostru, orădeni!", a promis Groza.

"Opoziţia totdeauna a întărit PDL-ul!"

După o scădere de ritm provocată de primarul Marghitei, Dorel Talpoş, care a avut un discurs şters, în care le-a promis concitadinilor "stabilitate", audienţa a fost recuperată de primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş, aflat la al cincilea mandat fără întrerupere, şi care a ţinut să remarce că "nu suntem ceea ce spun alţii, un partid pe cale de dispariţie", secretul reuşitei în alegeri fiind "unitatea şi comunicarea".

Liderul organizaţiei de tineret, Bogdan Manafu, a vrut şi el să continue pe acelaşi ton, încurajându-şi colegii: "Nu trebuie să vă fie frică, nu avem de ce!", după care la microfon a luat cuvântul Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu şi candidat la Consiliul Judeţean, care a amintit că este membru PDL din 1995 şi a trecut prin mai multe cicluri la putere şi în opoziţie. "Opoziţia totdeauna i-a unit pe cei care fac parte din PDL. Vă asigur că prin credinţă şi prin unitate vom învinge din nou. Doamne ajută!", a spus Mocanu.

Ţîrle, ovaţionat după o pildă evreiască

Cel care i-a entuziasmat cel mai tare pe pedelişti a fost însă fostul senator PD şi preşedinte de Consiliu Judeţean PNL Radu Ţîrle, revenit în partid în forţă. "Începem campania cu convingerea că bihorenii sunt mult mai înţelepţi decât ar vrea unii", a spus Ţîrle, după care a afirmat că "în aceşti patru ani de criză, cu bani mai puţini", a reuşit ceea ce niciun predecesor nici măcar nu a încercat să facă.

"Am promovat reabilitarea a 10 drumuri judeţene. Mergeţi la Tinca şi veţi vedea că drumul arată la nivel de autostradă. În aceşti patru ani am fost terfelit, dar n-am pierdut nicio contestaţie şi niciun proces, am pus firmele să facă lucrări de calitate. Am oprit cel mai mare tun imobiliar, pregătit de cei dinaintea mea, cu Aeroportul, şi l-am modernizat. În aceşti patru ani au fost momente când am votat singur împotriva tuturor consilierilor judeţeni şi s-a văzut că am avut dreptate. Timpul a demonstrat că eu, nu consilierii, am avut dreptate", a spus Ţîrle.

Radu Ţîrle a afirmat că funcţia publică implică şi reprezentare, iar el a reprezentat cu cinste Bihorul ("Nu am nevoie să mă ducă nimeni de mână la Bucureşti, nici la Bruxelles, nici la Washington, ci îi duc eu pe alţii"), dar şi respect faţă de om ("Dacă lovim în poliţişti, în magistraţi, în medici, cine să mai asigure servicii de calitate în ţara aceasta?"), după care i-a cucerit pe toţi cu o pildă evreiască potrivită pentru a explica faptul că guvernele PDL au luat măsurile dure, dar necesare: "Evreii au o vorbă: mai bine să mănânci în fiecare zi pâine neagră decât să mănânci din când în când pâine albă. Asta trebuie spus oamenilor. Iar noi avem ce să le spunem. Abia aştept dezbaterile, abia aştept discuţiile".

"Viitorul preşedinte al PDL"

Vasile Blaga, primit şi el cu urale, i-a spus lui Ţîrle "Bine ai revenit, Radule, în partid. Aici era locul tău!", după care i-a încurajat şi el pe pedelişti, având grijă însă să-i răspundă unui primar (Florin Porge, din Vaşcău, care îl deconspirase nu doar ca "părintele PDL din Ardeal", ci şi ca "viitorul preşedinte al partidului) că el nu are nevoie de funcţie ca să conducă partidul.

"Domnule primar, toate la timpul lor! Acuma trebuie să câştigăm alegerile! Nu e timp să ne socotim în spate şi să vedem ce nu am făcut bine, căci sunt şi lucruri pe care nu le-am făcut bine. Dar eu nu pot decât să vă mulţumesc dumneavoastră, Partidului Democrat Liberal, că m-aţi onorat din nou cu conducerea campaniei electorale, chiar dacă eu sunt simplu membru de partid. Nu-mi trebuie funcţie să vă conduc. Eu sunt simplu membru al Partidului Democrat Liberal, şi asta nu mă împiedică să fiu respectat şi de dumneavoastră, dar şi de adversari".

De asemenea, Blaga a dezvăluit şi motivul pentru care este respectat atât în cadrul PDL, cât şi de adversari, spunând că el nu are duşmani în politică şi recomandând colegilor din PDL Bihor să-i urmeze exemplul. "Asta nu mă împiedică să le spun (n.r. - adversarilor) ce am de spus. Dar eu nu am duşmani în politică, şi eu vă sfătuiesc să nu aveţi nici dumneavoastră. Vă sfătuiesc să aveţi competitori, adversari, dar nu duşmani. Nu le atacaţi familiile, aveţi grijă şi mergeţi cu proiecte în faţa oamenilor, că aşa puteţi câştiga, nu înjurându-i!"

Cei mai tari

Blaga i-a îmbărbătat şi el pe colegii bihoreni, amintindu-le că PSD-ul a încercat să destructureze partidul, dar că n-au reuşit nici ei, şi nu vor reuşi nici cei de la USL, care încearcă acelaşi lucru. "Ăsta este partidul nostru, nu e partidul care vine şi pleacă, partidul care apare şi dispare, cum voia în 2003 Adrian Năstase şi PSD-ul. Maţi ţineţi minte tezele vestite de la Snagov, "dorim dispariţia, destructurarea Partidului Democrat" de atunci? Mai nou acelaşi gând îl bate şi pe domnul Crin Antonescu. Şi dânsul ne-ar cam vrea dispăruţi, dar acest partid nu dispare", a spus Blaga.

Fostul secretar general al PDL a spus că partidul nu va împărtăşi soarta PNŢCD şi pentru că are cea mai bună rezervă de cadre. "Iată, ce dovezi mai mari vreţi? Din 300.000 de oameni, candidăm cu 52.000 de oameni în ţară, cu peste 10.000 mai mulţi decât în 2008. Numai pentru funcţiile de primar candidăm cu 2.985 de oameni. În Bihor candidăm cu peste 1.600 de oameni, iar numai pentru primari avem 81 de candidaţi, fiind primul partid şi ca număr de candidaţi pentru primari, şi ca număr de candidaţi pentru consilieri", a spus Blaga.

"Să câştigaţi că meritaţi!"

La lansarea candidaţilor PDL Bihor, prezentaţi pe localităţi şi colegii, în pauza dintre prezentări a făcut furori şi unul din cei mai cunoscuţi membri ai partidului, chiar dacă nu în această calitate, ci în cea de cântăreţ de muzică populară. Aurel Tămaş a interpretat mai multe cântece, foarte bine gustate, dar i-a încurajat şi el pe candidaţi, dând şi el - la un moment dat - o pildă.

"Şi în casă, când trebuie să cumperi ceva la copil şi n-ai, te rezumi la ce ai. Azi vorbeam cu un tip care o venit din Italia şi mi-o zis că în Italia o să fie şi mai rău ca la noi, pentru că ei abia acuma fac ce am făcut noi la timp. Eu atâta vă zic, să câştigaţi, că meritaţi! Trăiască PDL-istele şi PDL-iştii!", a spus cunoscutul interpret, care a mai oferit un recital la încheierea prezentărilor candidaturilor, făcându-i pe candidaţi să meargă spre case cu amintirea refrenului "Ţara mea şi mândra mea"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
76 Comentarii
aha
@Denisa: banuiesc ca te referi la agathe si sotul ei, rudeanu, nu?
Postat 16 Mai 2012, 21:14 de TDS
Bravo, Blaga!
Dle Blaga, sunteti un om extraordinar, ati avut grija de cei micuti, chiara daca lumea nu a stiut, sunteti un om jos palaria, va multumim!
Postat 16 Mai 2012, 20:53 de Denisa
pacat?
@Cristi: Pacat de PDL? Eu unul ma bucur! ce bine-mi pare ca au luat tzeapa...! Deocamdata au aparut numai afise electorale uriase cu mihai dan gro(a)za care afiseaza(scuzati repetitia!)un ranjet tipic acestui partid! PS:"Fir-ati ai dra...ului cu melcii vostri"(Mircea Daneliuc/"Senatorul melcilor"
Postat 13 Mai 2012, 01:32 de TDS
Pacat de PDL
Bine scris..ca in vremurile bune. Pai astea de acum cum sunt? Va spun eu. Pt PDL, rele! Tot articolul e o ironie fina dar corecta la PDL. Pacat de acest partid. Putea sa fie cu adevarat o solutie in Romania. Asa...n-au facut mai nimic bun. Si-au batut si ei joc!
Postat 12 Mai 2012, 14:54 de Cristi
gura pacatosului minciuna graieste
@assff: oh, da! pai nu cumva PSD-ul a avut rezultate foarte bune in perioada 2000-2004? nu cumva PNL a avut rezultate foarte bune in perioada 2004-2008 dupa eliminarea pedeleilor? nu cumva din 2009 a inceput nebunia prin furaciunile practicate de niste udre, sulfine, boci, fluturi, igasi? BA DA! asa ca ciocu' mic!
Postat 12 Mai 2012, 11:20 de TDS
jos psd
Dupa o guvernare in care a-ti scos tara din recesiune prin numeroase masuri ne populiste acum vin psd-isti sa culeaga roadele muci voastre parerea mea e ca nu e corect ce se intampla dar luma isi va da seama si in toama se va vedea asta .
Postat 11 Mai 2012, 23:44 de assff
adevarat
PDL a fost si va ramane o forta , a fost si va ramane partidul primarilor asa ca la toama trebe sa se intoarca la guvernare in forta , bafta PDL !!!
Postat 11 Mai 2012, 23:38 de assff
Reveniti in lumea reala baieti!
PDL-istii astia sunt rupti de realitate.S-au compromis in ultimul hal, nu mai au credibilitate, sunt macinati de scandaluri , dar ei sunt inflacarati.Probabil mimeaza succesul.Ce penibil.Groza si Tirle sunt doi pampalai care nu stiu cate prune au in straita darmite sa mai conduca o comunitate.Radu Tarle este un incuiat, fara viziune, fara idei, un om sters ca personalitate.Patru ani cu Tarle a fost prea mult, o mare pierdere de timp.Sper ca oradenii si bihorenii in general sa fie suficient de intelepti sa nu-l mai aleaga pe omul asta limitat.
Postat 11 Mai 2012, 20:29 de Boom
ma rog
@cetatean: nu inteleg unde e batjocura, am spus doar ca nu era nevoie sa-mi explici cum e cu monopolul(d.p.d.v. teoretic) si te-am rugat sa-mi explici cum a facut fratele tarle de a rupt monopolul selina! mai departe e problema ta!
Postat 11 Mai 2012, 19:17 de TDS
Pentru TDS
Imi pare rau ca esti batjocoritor. Eu o inchei aici discutia cu tine.
Postat 11 Mai 2012, 19:09 de cetatean
cu bata in balta
@cetatean: cu " macroeconomia" ai cam dat-o cu bata in balta! dar ma rog, nu aveai de unde sa stii! ideea era: cum a rupt monopolul? nu vai ce rau imi pare ca l-a rupt!
Postat 11 Mai 2012, 19:08 de TDS
Pentru TDS
Pai da....daca o sa iei cateva cursuri de macroeconomie o sa vezi ca ii tragic pentru economia unei comunitati ca o singura firma sa detina monopolul. Celelalte firme trebuie incurajate, fapt ce duce la marirea numarului de angajati. Pana acuma cateva luni, Bihorul avea cea mai mica rata a somajului din tara (vezi ziarul Adevarul). Sper ca acuma intelegi.
Postat 11 Mai 2012, 18:58 de cetatean
tare
@cetatean: asta cu selina e tare de tot! despre aeroport eu stiu ca abia s-au alocat niste bani(desi parca s-a facut o cosmetizare)! partia, nu stiu, o fi! dar zau, asta cu selina e superba!
Postat 11 Mai 2012, 18:29 de TDS
Pentru TDS- Ai cerut 5 realizari
Daca te gandesti bine la cati kilometri de drum s-au facut.. o sa realizezi ca s-au facut cateva lucruri in timpul administratiei Tirle
Postat 11 Mai 2012, 18:21 de cetatean
Pentru TDS- Ai cerut 5 realizari
Ai cerut 5 realizari. Uita....1. Drumuri (257 km de drum, mai multi km asfaltati decat in ultimii 10 ani) 2. Aeroport (modernizare terminal+ proiect pista) 3. Proiectul Aparegio 4. Partie de ski Arieseni (noua) 5. Ruperea monopolului Selina. Si stai linistit ca mai sunt...aparatura medicala, modernizarea Teatrului de Stat, targurile AgroBihor
Postat 11 Mai 2012, 18:17 de cetatean
Jos PDL
Jos PD-L.
Postat 11 Mai 2012, 16:04 de Fala
Alege Primarul
Are dreptate d-l Groza in privinta parcarilor cu plata si a celor familiale din Oradea. Am patit-o de multe ori, cand din graba de a ajunge mai repede la serviciu, parcam cat mai aproape de institutiile si administratiile financiare locale la care in general plateam tot felul de taxe, nu imi mai luam tichet de parcare (care este cel mai scump din tara) sau parcam pe zona hasurata din cauza ca nu puteam stii cat urma sa stau. La intoarcere gaseam la parbriz instiintarea cu amenda contraventionala de 35 lei, tot la fel de mare. Doamne, daca parcai in locuri interzise urma sa-ti recuperezi masina pe stadionul Tineretului sau din alta parte, dupa ce achitai contravaloarea amenzii si a serviciilor de ridicare si parcare, care nu erau mici deloc. Domnule Primar Bolojan, la ce ati facut atatea parcarii frumoas amenajate in zona centrala a orasului, daca acestea stau nefolosite, iar noi ceilalti majoritarii ai acestui oras, care mergem cu masina la serviciu ca sa castigam timp pentru a putea face si altceva, suntem nevoiti sa parcam pe strazi laterale inguste unde dvs. si directia tehnica de urbanism nu ati reusit sa creati parcarii, dar ati pus stalpi pentru a inpiedica parcarea. Probabil ca dvs. si sfatuitori dvs. sunteti foarte destept, incat considerati ca impozitul anual pe care il platim, nu este suficient pentru a plati lucrarile de cozmetizare a orasului(acele sensuri giratorii facute de Selina) si v-ati hotarat sa mai strangeti bani la bugetul local din taxe si amenzi de parcare, care sunt cele mai mari din tara. Cu ce v-am gresit? Coborati in strada dumnule Primar?! Noi v-am ales NU? Ce faceti pentru noi si nu pentru cei aflati in tranzit? Credeti ca un turist daca parcheaza fara tichet intr-o parcare cu plata, daca va fi amendat va achita aceasta amenda? Nu. Pentru ca hotararile de consiliu local sunt valabile numai pe plan local, si oricare primar isi va feri locuitorii de abuzurile facute de dvs, prin neexecutarea silita a amenzilor constatate. Bani pentru extindere centura ocolitoare si podurile peste Cris, au venit din fondurii nerambursabile. Probabil singurii bani ai primariei folositi pentru oras sunt cei utilizatii la construirea podurilor peste Peta, cozmetizare piete agro-alimentare, piata de vechiturii si masini second – hend. Dar cu parcarile dintre blocuri ce aveti? Vreti sa scoatetii bani si din piatra seaca, pentru proiectele dvs. si acolitilor dvs.?
Postat 11 Mai 2012, 16:04 de Onest
PDL
Psd si Usl aceasi mizerie
Postat 11 Mai 2012, 15:16 de Andru
VAI de TARA noastra ! Fostul deputat PDL Graţiela Iordache, trimisă în judecată pentru evaziune de 4
VAI de TARA noastra ! Fostul deputat PDL Graţiela Iordache, trimisă în judecată pentru evaziune de 44 de milioane de euro !!! daca facem o suma MILIARDE de euro au disparut in familile PDL , trebuie sa iesim in STRAZI si sa cerem la CEDO sa trimita REPREZENTANTI sa starpesca aceste JAFURIIIIIIII, JOOOS TRAIAN BASESCU care a sustinut HOTIA in PDL !
Postat 11 Mai 2012, 14:26 de VAI de TARA noastra
PDL - din pacate NU pt Oradea si BH
VOTATI PDL!! Nimeni din Romania nu ii mai voteaza (se ascund cum pot prin tara --- realitatea.net/alegeri-locale-2012-cum-se-ascunde-pdl-de-electorat-in-tara_939688.html --- dar lasa ca ii votam noi in Oradea si in Bihor. Ca asa suntem noi, \"destepti\". Votand PDL nu veti reusii decat sa puneti Oradea si Bihorul in opozitie politica cu conducerea de la Bucuresti, locul de unde, vrand nevrand se da ora si vin banii. PDL nu are sanse mari sa faca o mare branza la alegerile de anul acesta. Pur si simplu a pierdut prea mult electorat ca sa mai conteze, iar masurile USL sunt suf de populiste ca sa le asigure un castig. ASTA E! Asa ca da: VOT PDL = sabotarea mun. Oradea si a jud. Bihor. Nu am nimic cu acest partid, dar nici nu pot sa nu observ logica si mecanismele dupa care functioneaza de 20 DE ANI politica romaneasca. Asta e realitatea pragmatica. VOTATI CU CAPU NU CU SENTIMENTELE PE INTERES! Evident, nimeni nu garanteaza ca daca Oradea si BH = Bucuresti = USL va fi lapte si miere pe aici, dar macar nu o sa ne mai puna atatea bete in roate Bucurestiul si ceva ceva tot a pica. Daca ne-am descurcat destul de bine in acesti ultimi 3-4 ani, cand a fost criza + Bucurestiul PDList nu vad de ce am avea pb mai mari cu USL ul!
Postat 11 Mai 2012, 14:19 de APOLITIC!!!!!!!!!
Vai si amar cu tarle
BA SPARTA...jumate din sensurile giratorii sunt platite din donatii. PDL tau si-a bagat picioarele in mediul local romanesc (vezi forfetarul) iar pe plan local nici ca i-a pasat de mediul de afaceri. Nici un parc industrial nimic, transparenta zero, coruptie cat cuprinde. Normal ca ne-au ocolit investitorii. Nimic! Iesi in strainatate sa vezi caum giratiile vor fi mereu preferate semaforizarilor.
Postat 11 Mai 2012, 14:18 de Boha
5
@Sorin: n-ai vrea tu sa exemplifici putin? da-ne 5 realizari tarle!
Postat 11 Mai 2012, 14:14 de TDS
CEI CARE DORESTE !!
CEI CARE DORESTE NUMA SENSE GIRATORII POATE SA ALEGE USL IN ORADE, cei ce doresc o schimbare TREBUIE sa aleaga portocala mecanica !!! anti boloJEAN
Postat 11 Mai 2012, 14:12 de Sparta vs. USL
Pacat de acest partid!
@Muhahah: Ce-i amice? BMW ul din 94 te costa prea mult la intretinut si nu iti mai raman bani de parcare? Las-o balta. Hai ce deja devin ironic si ma comporta ca un PDList mutant! Salutare! BLAGA E SINGURUL BIHOREAN ADEVARAT PE CARE IL AVETI IN PARTID..restul...niste umbre profitoare!
Postat 11 Mai 2012, 14:06 de Eric
Radu Tirle prntru Bihor
Doame ajuta domnul Radu TIrle sa castigati din nou.Sunteti cel mai bun.Ce ati facut dumneavoasta pt Bihor nu a facut nimeni.Mult succes.Hai RADU TIRLE.
Postat 11 Mai 2012, 14:06 de Sorin
PDLacheii
PDL si-a batut joc de acest oras si de aceasta tara. Naivii mai pun botu la savarina toxica portocalie!
Postat 11 Mai 2012, 14:03 de Mihnea
adpra PDL ul milioane de EURO furate de membri PDL
s au adunat ..... sa se aclame precum comunsti dar de inteles chiar nu trebuie stresati: functia si banul sa circule=brand PDL ca codul penal geme de placerea , provocarea de umple puscarile cu INFRACTORI PDL isty:)) Orbului nu i poti reprosa vederea dar ii poti arata calea spre TEMNITA :))) nu ti trebuie scoala sa fi bun la TOATE .
Postat 11 Mai 2012, 14:01 de TEMNITA
Muhaha
VOTATI PDL LEIII nu votati Pdl?:))) ma amuzati......dar cine e la conducere in tara de e in opozitie bucurestiul cu bihorul? nu meritat?....bolojanu e cu capu pe umeri?.....bai copile AI MANCAT DIN GUNOI?.....nu am loc unde sa-mi parchez masina dar el tot face pe parcari...amenzile le-a majorat la bucuresti e vai?...sau ce plm ati fi preferat sa fim ca si grecia si spania? Mai iesiti afara din casa si daca merita sa castige cineva aceia sunt PDLEIII
Postat 11 Mai 2012, 13:49 de Muhaha
zau?
@scriu pro bolojan pentru o ciorba de burta: acum se plagiaza si pseudonimele? sau nu ai inspiratie?
Postat 11 Mai 2012, 13:37 de TDS
scriu pro bolojan pentru o ciorba de burta
Scriu pro bolojan pentru o ciorba de burta si il laud pentru un pusi :x
Postat 11 Mai 2012, 13:29 de TDS
eu am
@APOLITIC!!!!!!!!!: eu am multe cu acest partid nenorocit care a distrus ce mai era de distrus din romania. nu votati PDL nu pentru ca ar insemna ca oradea si BH ar fi in opozitie cu centrul. nu votati PDL pentru ca NU MERITA! BOLOJAN a fost timp de 4 ani un primar cu capul pe umeri care a avut rezultate NOTABILE! ca se putea mai mult, sigur! ca nici el nu e perfect, de acord! in definitiv nimeni nu e perfect! dar tragand linie a fost un primar bun. votati USL pentru ca se intrevad schimbari in bine. nu neaparat pentru reintregirea salariilor bugetarilor, nu pentru restituirea CASS-ului, pentru ceea ce se observa deja din primele zile ale guvernarii ca perspectiva! asta NU INSEAMNA CA SUNT DE ACORD CU ISPRAVILE LUI MANG PENTRU CA SUNT CATEGORIC CONTRA PLAGIATULUI si nu sunt de acord nici cu TOTAL NEINSPIRATA NUMIRE DE LA MDRT, recte BOLOS! In rest, hai USL! Pentru PDL: Fir-ati ai dra...cului cu melcii vostri!
Postat 11 Mai 2012, 13:21 de TDS
Alegeri
Vai de mama lor. Adunatura de corupti si refuzati. Bolojan cu sprijinul Consiliul Local face din Oradea in 4 ani capitala cultural europeana. Merita inca un mandat la primarie. A transformat Oradea intr-un oras superb.
Postat 11 Mai 2012, 13:20 de Oradean
PDL - din pacate NU pt Oradea si BH
VOTATI PDL!! Nimeni din Romania nu ii mai voteaza (se ascund cum pot prin tara --- realitatea.net/alegeri-locale-2012-cum-se-ascunde-pdl-de-electorat-in-tara_939688.html --- dar lasa ca ii votam noi in Oradea si in Bihor. Ca asa suntem noi, \\\\\"destepti\\\\\". Votand PDL nu veti reusii decat sa puneti Oradea si Bihorul in opozitie politica cu conducerea de la Bucuresti, locul de unde, vrand nevrand se da ora si vin banii. PDL nu are sanse mari sa faca o mare branza la alegerile de anul acesta. Pur si simplu a pierdut prea mult electorat ca sa mai conteze, iar masurile USL sunt suf de populiste ca sa le asigure un castig. ASTA E! Asa ca da: VOT PDL = sabotarea mun. Oradea si a jud. Bihor. Nu am nimic cu acest partid, dar nici nu pot sa nu observ logica si mecanismele dupa care functioneaza de 20 DE ANI politica romaneasca. Asta e realitatea pragmatica. VOTATI CU CAPU NU CU SENTIMENTELE PE INTERES! Evident, nimeni nu garanteaza ca daca Oradea si BH = Bucuresti = USL va fi lapte si miere pe aici, dar macar nu o sa ne mai puna atatea bete in roate Bucurestiul si ceva ceva tot a pica. Daca ne-am descurcat destul de bine in acesti ultimi 3-4 ani, cand a fost criza + Bucurestiul PDList nu vad de ce am avea pb mai mari cu USL ul!
Postat 11 Mai 2012, 13:10 de APOLITIC!!!!!!!!!
Alegeri
Mai bine ei , decat USL care la cat ii duce capu` vor plagia inclusiv sloganul electoral ( Nu ca ar fi prima oara ) =)))
Postat 11 Mai 2012, 12:49 de Dardanele
Oradea
Radu Tarle si Mihai Groza sunt cei care pot sa scoata Oradea si Bihorul din impas!
Postat 11 Mai 2012, 12:45 de Black
real
@ RADU MOS: Singurul care s-a delimitat de cei care au avut pb cu justitia? Asta e o gluma? da videanu si primaru ala de la Cluj Apost si Falca de la ARAD. E EXACT ACELASI GUNOI PDL cum a fost acum 3 ani. USL = PDL ACEEASI MIZRIE!!!!!!!!!!!! UDMR VA LUA TOT IN ORADEA FRAIERILOR!!!!!!!!!!!!!1
Postat 11 Mai 2012, 12:42 de UDMR
HAI PDL
bafta PDL in alegeri jos banda Bolojan
Postat 11 Mai 2012, 12:40 de PETRU
succes
SUCCCES IN ALEGERI PARTIDULUI DEMOCRAT LIBERAL !!!
Postat 11 Mai 2012, 12:34 de gicu
PDL singurul partid care s-a delimitat ce corupti
PDL este singurul partid care s-a delimitat de toti cei are au probleme cu justitia...la PDS am vazut cum il aparau pe un baron local de la arges....tris foarte trist pt romania,iar acum am ajuns sa ne conduca un guvern de inculti...macar guvernul ungureanu era format din tineri...RUSINE USL...cred ca PDL va castiga alegerile... nu mai vreau sa fiu condus de marionetele lui iliescu si nastase...ma simt ca in 2000
Postat 11 Mai 2012, 12:30 de radu mos
Suntem multi si suntem buni !!!
Din respect pentru oradeni!! Anti usl
Postat 11 Mai 2012, 11:55 de Anti USL
Suntem multi si suntem buni !!!
Aseara a fost o palma intoarsa tradatorilor si comunistilor care s-au crezut invingatori !! Se simte deja tensiunea in mijlocul aliantei ca va fi un nou esec electoral! Anti boloJEAN
Postat 11 Mai 2012, 11:51 de Spartacus
victorie
Tot noi vom castiga,cand isi vor da seama oamneii ca masurile de austeriatate au fost obligatorii ,altfel ne era imposibil. Hai PDL !!!!
Postat 11 Mai 2012, 11:46 de onix
PDL duce greul
PDL-UL DUCE GREUL !!! vOM CASTIGA !!!!
Postat 11 Mai 2012, 11:44 de yuri
Husl
Opozitia intotdeauna a intarit PDL! :)))
Postat 11 Mai 2012, 10:17 de Andrei
Hai PDL-u!!!!
Şi în casă, când trebuie să cumperi ceva la copil şi n-ai, te rezumi la ce ai. Azi vorbeam cu un tip care o venit din Italia şi mi-o zis că în Italia o să fie şi mai rău ca la noi, pentru că ei abia acuma fac ce am făcut noi la timp. Eu atâta vă zic, să câştigaţi, că meritaţi! Trăiască PDL-istele şi PDL-iştii!"
Postat 11 Mai 2012, 10:13 de Tamas
Hai PDL-u!!!!
Noi, democrat - liberalii, nu mai avem globule rosii in sange - pana si globulele rosii sunt PORTOCALII " !!! Atentie USL, ati cam luat "transfuzie / perfuzie" de la noi, de la PDL ! Se vor vedea "semne" la ....analize .
Postat 11 Mai 2012, 10:11 de Tamas
apropo
Apropo de frustrati, uite unul si platit :))) TDS
Postat 11 Mai 2012, 10:06 de oradean
comentatori frustrati
Cat de frustrat sa fii sa stai sa blestemi pe cineva pe editiile online? "mina", crezi ca te baga cineva in seama daca blestemi ca o birjara? sau birjar? E dreptul fiecarui cetetean sa faca parte din orice apartenenta politica care doreste! Oare ce ar fi daca toti ar avea aceleasi convingeri ca si tine? (doamne feri, s-ar indobitoci tara) Suntem oameni diferiti cu caractere diferite si avem norocul sa traim intr-o tara democrata, asa ca fiecare simpatizeaza pe cine vrea. In rest...toti dobitocii care stati aici sa injurati pe unul sau pe altul....sunteti cei mai tari! :)))
Postat 11 Mai 2012, 10:03 de andrei
hi hi hi
@I: ce bine-mi pare ca ati luat teapa/ce bine-mi pare ca ati pierdut/de-acuma ati intrat la ap/si nu mai e nimic de facut!
Postat 11 Mai 2012, 09:59 de TDS
Nu mor caii cand vor cainii
Stati pe pace USL -istilor si nu va mai agitati atata ca oricum 6 luni o sa va mearga.....dar dand cu stangul in dreptul cum ati facut-o si pana acum......nu degeaba sunteti stangaci si la propriu si la figurat si doar asta stiti sa faceti. Ridicati-l pe Bolojan pe un piedestal, faceti-i chiar si statuie ca vezi Doamne cate a facut in orasul asta.....ce a facut? s-a impus avand puterea banilor nostri, ai cetatenilor si avand la dispozitie proiectele gata realizate de PDL. Vom vedea cine rade mai bine....la urma! mult succes PDL!
Postat 11 Mai 2012, 09:56 de I
impostori odiosi si slinosi!
Mi-e si greata sa citesc articolul. Lua-v-ar naiba de impostori ordinari, nu v-ar fi rusine sa iesiti cu surle si trambite in fata, dupa cate nenorociri ati adus poporului astuia. Cancerul ar trebui sa va manance pe toti, ca alta justitie nu avem
Postat 11 Mai 2012, 08:51 de mina
evanghelistul
TIRLE !!!!!!!! Taiati-as si eu arbori din fata geamurilor ;la fel cum au facu---to frati tai aia Penticostali,(de la biserica... de la fosta piata mare unde eti membru cu drepturi depline ,) pentru telefoanele date sa aiba frati ce coafa ,adica toaletare, sau acuma vorbeste Domnul in dulapul tau de acasa ,NU SATANA ca pe vremuri cind erai de ala mic pitic si vorbeai in Limbi ,acu vorbesti in politica si tu si multi alti ca tine ,NU MAI BINE ,AI FACE TU UN PUSTIU DE BINE ,SI AI URCA DIN NOU LA ANVON SA POVESTESTI INTINPLARILE TALE CA PE VREMEA Lui Nea Nicu,care ti-a dat casa masa butelie ......Aprind luminari pe capul tau caci eu sunt Crestin ortodox ,nu pacalit de Duminica ...RUSINICA ,RUSINICA ....Sau urmeza sa fie in Oradea religia penticostala OBLIGATORIE (care cu siguranta nu ai recunoscuto la recesamint ...???
Postat 11 Mai 2012, 08:37 de penticostal 666
alegerii
0+0=0
Postat 11 Mai 2012, 08:22 de lya
ce?
@forta: adica ce? te referi sa tina ceva in mana? DE ACORD!
Postat 11 Mai 2012, 08:06 de TDS
forta
Tineti-o tot asa
Postat 11 Mai 2012, 08:04 de forta
URAT
ABRUDAN PETRE tu esti PDL-ist? RUSINE!
Postat 11 Mai 2012, 06:53 de Fica
portocalii cu creiere spălate
Mă uitam la poze şi am zărit feţele câtorva oameni respectabili (îi numeri pe degetele de la o mână) în rest o adunătură de şmecheraşi care speră să mai roadă la ciolan patru ani. Sper că nu toţi locuitorii acestui judeţ sunt cu creierele spălate şi lumea s-a trezit. Portocalii trebuie să dispară de pe scena politică. Hai să-i umilim în alegeri, să-i călcăm în picioare. NU trebuie să ne mai fie frică. A trecut vremea lor. Trebuie să ne obişnuim din nou că trăim într-o ţară liberă şi nu mai suntem obligaţi să ne prosternăm în faţa portocaliilor. Avem dreptul de a alege liber. Gata cu portocalii.
Postat 11 Mai 2012, 05:54 de românul complex
oradean
Bolojan ne-a vandut ungurilor si acum platim cu varf si indesat. Merg pe mana lui Tirle si Groza
Postat 11 Mai 2012, 02:40 de III
nerusinare de toata gro(a)za
mai gro(a)za, tu minti si cand respiri! da' de ce nu spui si cum vei reusi gigacaloria la jumate? hai, desteptule, explica! ca prin 2004 erai si tu la masa intinsa de prietenii de la IMPACT! mai apoi, prin 2008, in Primarie erai de fata cu diaconul celib cand asta debita minciuni! PS Fire-ati ai dra...lui cu melcii vostri cu tot!
Postat 11 Mai 2012, 00:28 de TDS
elector
da, chiar o sa-l votez pe groza, poate el n-o sa fie atat de incruntat si de rau cu noi. la bolojan totul se plateste de parca am avea bani cum are el de la selina
Postat 11 Mai 2012, 00:24 de elector
elector
adevarul e ca astia cam au dreptate cu ce au spus despre bolojan! iar groza chiar is convins ca e un om onest
Postat 11 Mai 2012, 00:22 de elector
Ce ....... L ula mea !
Noi, democrat - liberalii, nu mai avem globule rosii in sange - pana si globulele rosii sunt PORTOCALII " !!! Atentie USL, ati cam luat "transfuzie / perfuzie" de la noi, de la PDL ! Se vor vedea "semne" la ....analize .
Postat 11 Mai 2012, 00:12 de Aura
Hehehe!
@ FILIP: Ai incredere ca: 1) nu or sa faca mai nimic, pt ca si daca sa zicem ca se schimba MIRACULOS peste noapte si nu mai fura nimic si nu mai fac nici o afacere, nu o sa ii mai ajute nimeni de la centru a.k.a Bucuresti pt ca nu osa fie nici un PDList pacolo 2) nu or sa faca mai nimic decat afacerile lor, dupa cum au facut pana acum 3) ca se vor dovedii inca odata drept cvasi incompetenti si va lua UDMR ul tot. Teapa monser!
Postat 10 Mai 2012, 23:41 de Eric
GROZA = APOSTU
Aoleu!!!!!!! Daca ajunge Groza primar, ii calca pe urme lu Apostu ala din Cluj. Si ala era tot de la PDL nu? ;)
Postat 10 Mai 2012, 23:37 de Oradea
PDl Oradea
Sincer sa fiu eu am incredere in oamenii astia!!! eu pe Bolojan nu il vad bine deloc !asa ca toata stima d-nului Groza si ii urez mult succes!!! hai PDL jos Bolojan
Postat 10 Mai 2012, 23:36 de Filip
Mare grija PDL istilor
Chiar si liderii partidului constientizeaza starea organizatiei, si de fapt a tot PDL ului na nivel national, hahahahahha: 'Vreau să vă spun doar atât: capul sus şi curaj, pentru că suntem mai buni ca ei!", şi-a îmbărbătat Avrigeanu colegii.' + 'După ce s-a referit şi el la USL, care "a început să scadă, în timp ce noi creştem", + Blaga i-a îmbărbătat şi el pe colegii bihoreni, ETC ETC. Se simte cutitu la os nu gluma!
Postat 10 Mai 2012, 23:34 de Temy
intrebare
15.000 pe luna a fost salarul domnului groza la hidroelectrica ?
Postat 10 Mai 2012, 23:29 de un profesor
Pacat
Din ce vad in imagini constat ca PDL mizeaza pe Tarle si Groza. Atat? E tot ce aveti? Tot ce puteti? Ca vad ca sunt bannere imense cu fetele lor peacolo. Pacat! Se gaseau oameni mai buni in partid. Blaga nu a fost pe faza anul acesta.
Postat 10 Mai 2012, 23:26 de Laurentiu
:)))))))))))))
...da..ii duci tu pe altii la Bruxelles si Washington ..in vacante pe banii cetatenilor...sau hai fie..cateodata pe banii sectantilor tai sa mai aduci cate un 'frate' sau cate un pastor! Lasa-ne obositule!
Postat 10 Mai 2012, 23:23 de Zax
Subscriu 2
Ai facut 2 prezentari si 3 cocktail parties peacolo asa la misto, teai dus si tu intr-o mica vacanta. NIMIC NU AI FACUT. Aeroportul nu s-a rezolvat pentru ca nu s-a alocat nici un ban. E exact la fel proeictul..tot in discutie. Doar ca a mai trecut o etapa birocratica. Atata tot. Ai adus tu ceva investitori in Oradea? A facut PDL tau ceva constructiv pentru mediul economic local? Toate investiitile au ocolit Oradea pt ca voi, cat ati fost la conducere nu v-ati zbatut pt oras. De aceea Aradul (ca sa nu zic chiar de Cluj) dar si alte orase comparabile cu Oradea ne-au luat-o inainte. Ati avut puterea si NU ATI FACUT NIMIC PT ORAS si JUDET!!!!!!!!! Afara cu voi! Altii fura cu mai bun simt totusi!
Postat 10 Mai 2012, 23:19 de Malina
Subscriu
BAAAAAAAAAAA..adica voi va faceti de rahan la Cluj, capitala voastra, acolo unde "Vantu bate si apa trece" etc etc. unde luati pana acum 2 ani 99% din electorat, si va asteptati sa va bage careva in seama Oradea? SI AUZI CE ZICE GROZA: "Dacă ajung primar, gigacaloria va fi la jumătate de preţ, în respect pentru cetăţeni. Voi evita să vânez orădenii când vin de la serviciu şi îşi parchează maşinile. Cetăţeanul va fi partenerul nostru şi trebuie să-i acordăm respectul nostru. Voi fi ai voştri, orădeni!" PAI MA DESTEPTULE, da nu guvernu PDL a scos subventiile. Preturile de azi sunt alea reale pe care tu nu le poti acoperii decat cu mari sacrificii din banii primariei. Daca iti vine o iarba grea si dai milioane pe subventii locale, cu ce mai dezvolti orasu' ma, plus celelate cheltuieli necesare doar unei bune functionari urbane? Da asa gandim noi, sa batem pasu pe loc!!!!!!!!!! DE TARLE CE SA MAI ZIC de TARLE: 'Radu Ţîrle a afirmat că funcţia publică implică şi reprezentare, iar el a reprezentat cu cinste Bihorul ("Nu am nevoie să mă ducă nimeni de mână la Bucureşti, nici la Bruxelles, nici la Washington, ci îi duc eu pe alţii")' CE AI FACUT MA?
Postat 10 Mai 2012, 23:14 de Malina
Brasoave
Vedeti voi, cand un politician pleaca din PDL, acel om este dezertor (Seremi), dar cand Tirle \\"dezerteaza\\" din PNL si vine in PDL este un om de onoare. Oameni de onoare sunt cei care nu treadeaza, doar pentru a fi tot timpul la putere sau a ocupa o functie asa cum sunt Tirle, Jolta, Seremi, Filip sau Bot. Blaga merita tot respectul ca nu a parasit tabara, dar mai sunt putini ca el. Tirle in schimb este un fariseu. Sa va fereasca Dumnezeu de el. PDL daca mergea cu Avrigeanu avea votul meu si nu numai. Este printre putinii oameni integri din acest partid.
Postat 10 Mai 2012, 23:13 de catalin
Un sg. cuvant: JENANT!
Se vede ca li frica de Bolojan la fostii'. Cine vb de monopol...la Constructii Bihor nu ii ajung lucrarile mai baieti sau care e pb? Ma distreaza numarul mare de candidati ai PDL. E un numar mare, pentru ca s-au facut tot felul de aliante de cacao cu UNPR (cei care le-au dat peste flit la motiune hahaha!), PNŢCD, PER, Partida Romilor!!!!!!!!!! sau PNG (realitatea.net/alegeri-locale-2012-cum-se-ascunde-pdl-de-electorat-in-tara_939688.html). BLAGA ESTE SINGURUL PDList care a facut ceva pentru oradea. Restul sunt la fel de compromisi si de mafioti SAU POATE MAI RAU decat USListii. De aceea o sa ia scor mare UDMR ul. ORADEA NU UITA cum s-a p*isat PDL pe ea atatia si atatia ani. JOS PDL!!
Postat 10 Mai 2012, 23:04 de oradean
PDL pentru oradea
PDL e cel mai tare ... Jos Bolojan hai Groza
Postat 10 Mai 2012, 22:58 de oradean
Felicitari PDL
mult succes d-nul Groza
Postat 10 Mai 2012, 22:53 de Ana
WOW
este mai tare decat Vuscan candidatul Mihai Groza,scade la jumatate pretul la gigacalorie.Sunt foarte curios cum si ce specialisti l-au consiliat.Cred ca trecem incalzirea pe energie hidroelectrica sau fiind un om credincios probabil se va ruga ca iarna temperatura in Oradea sa nu scada sub +18grade Celsius.Vuscane sa iei lectii de la colegii tai PDL-sti
Postat 10 Mai 2012, 22:33 de tero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON