URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2013, 16:32

Emerson îşi suplimentează cu 30 milioane euro investiţia din Oradea. Compania va oferi peste 2.500 de locuri de muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că americanii de la Emerson şi-au programat să investească încă 30 de milioane de euro în Oradea, faţă de suma anunţată iniţial, de 50 de milioane. Potrivit planului de afaceri al companiei, grupul Emerson va crea până în 2018 nu mai puţin de 2.500 de locuri de muncă noi, acesta urmând să devină cel mai mare angajator orădean.

"În urma negocierilor care au avut loc în perioada iunie-iulie, am covenit cu reprezentanţii grupului american Emerson să continue investiţia de la Oradea. Firma va concesiona în plus o suprafaţă de teren de zece hectare, în imediata vecinătate a lotului pe care îl deţine deja", a spus edilul.

Angajăm muncitori calificaţi...

La propunerea municipalităţii, Consiliul Local a aprobat miercuri cu unanimitate de voturi încheierea unui act adiţional la contractul cu Emerson, potrivit căruia investiţia totală făcută de companie în parcul Eurobusiness din Şoseaua Borşului va creşte la 80 milioane euro. Documentul face referire la extinderea cu şase hectare a suprafeţei construite şi crearea a încă o mie de locuri de muncă în plus comparativ cu cele 1.500 anunţate iniţial.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că 90% din forţa de muncă pe care o vor atrage americanii în zona industrială o vor reprezenta muncitorii calificaţi, iar salariile vor fi pe măsură. Din acest motiv, municipalitatea va insista în continuare pe dezvoltarea şcolilor profesionale în concordanţă cu cerere de pe piaţa forţei de muncă.

"Pentru că avem nevoie de personal calificat, de forţă de muncă specializată vom continua campania de promovare a înscrierii elevilor la şcoala profesională, aceştia urmând ca la absolvire să se poată angaja la companiile din parcul industrial", a spus Bolojan.

Ocupat în proporţie de 70%

Prezentă la conferinţa de presă, Delia Ungur, administratorul parcurilor industriale Eurobusiness, a anunţat că parcul din Şoseaua Borşului, cu o suprafaţă de 121 hectare, este ocupat deja în proporţie de 80%.

"Avem 34 de contracte semnate şi investiţii atrase în valoare de 200 milioane Euro. Totodată, s-a reuşit crearea a 5.000 de noi locuri de muncă, circa 1500 de persoane lucrând deja la companiile prezente în parce", a spus Ungur.

Cele mai mari investiţii au fost făcute de firmele Emerson, Plexus, Shinheung, Faist, domeniile principale de activitate fiind reprezentate de electronice.

Facilităţi pentru parcurile industriale

Situat în strada Ogorului, parcul industrisl Eurobusiness II, cu o suprafaţă de 23,8 hectare are un grad de ocupare de 70%. Până în prezent au fost semnate 17 contracte cu companii locale, valoarea investiţiilor atrase fiind de peste 5 milioane euro. Ca urmare a investiţii se vor crea circa 1.000 de locuri de muncă în domenii precum servicii şi producţie.

În ceea ce priveşte industrial Eurobusiness III, din strada Uzinelor, cu o suprafaţă de 20 hectare, administraţia parcurilor a făcut demersuri pentru obţinerea titlului de parc industrial.

Municipalitatea orădeană mizează pe atragerea de investiţii în parcurile industriale prin oferirea de facilităţi precum: scutirea de la plata impozitului pe teren şi pe construcţiile realizate în parc, punerea la dispoziţie a utilităţilor existente, obţinerea unei parcele cu un preţ pornind de la 8 euro pe metrul pătrat în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului şi chiar mai mic în celelalte parcuri industriale.

Cea mai mare investiţie

Până în prezent în parcul industrial Eurobusiness I au lansat deja producţia companii precum Shinheung, Faist şi altele. Conform planului de afaceri, Emerson şi-a propus să lanseze producţia la Oradea începând din februarie 2014 când prima hală care va fi finalizată.

Deocamdată nu a fost făcut public ce anume va fabrica concernul american în Şoseaua Borşului structura producţiei urmând să fie dictată de specificul diviziilor care vor fi relocate aici. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, extinderea investiţiei Emerson din parcul Eurobusiness I nu va afecta în niciun fel facilităţile de producţie deţinute de companie în parcul industrial Tetarom din Cluj Napoca.

De altfel, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, chiar şi investiţia iniţială anunţată de Emerson pentru oraşul de pe Criş, 50 de milioane de euro, era mai mare de după revoluţie. Reprezentanţii companiei au început, deja, la construcţia halelor din parcul indistrial, care se întind pe 14 hectare, din care 9 cu construcţii.

Citiţi pe această temă şi articolul: Vin americanii! Emerson a început construcţia primei hale din parcul industrial (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
???
După care istorie ai aflat tu că ardealul e al Ungariei? Scrisă tot de un ungur? Probabil ai uitat de Dacia din anii 100. Plecati la voi in tara.... a da, nici ei nu va vor :))
Postat 22 August 2014, 15:28 de bob
ARDEALUL este al UNGARIEI ! LUPTATI si muriti pentru ARDEAL, hotilor si neam de criminali, amin !
unde sunt specialistii in agricultura aia platiti bine nu orice jeg in functie Publica care nu produce doar SUUUGE :)) , contractele cu strainii dar noi PRODUCEM , noi avem locuri de munca si noi stabilim PRETUL nu suntem SLUGI si sclavi la mila STRAINILOR si a analfabetilor din functii publice !
Postat 02 August 2013, 08:19 de hai democratie !
ARDEALUL este al UNGARIEI ! LUPTATI si muriti pentru ARDEAL, hotilor si neam de criminali, amin !
cat teren are ORADEA dar tot BIHORUL ? Ce ati facut pana acum , ati furat si vandut terenuri, rusine, nu meritti ARDEALUL jeguri ! NOI avem o bogati ca putem trai linistiti fara STRES si curvvvetele se chinuiesc sa ne instraineze pamanturile, UNGURII au DREPTATE de ce sa lasam pamantul HOTILOR si sa moara oamenii nevinovati ?
Postat 02 August 2013, 08:16 de hai democratie !
ARDEALUL este al UNGARIEI ! LUPTATI si muriti pentru ARDEAL, hotilor si neam de criminali, amin !
Producţia la hectar poate ajunge şi la 5-6 tone, producţia o vinde la nemţi şi obţine un profit de 10.000 de euro/ha. ... Cătina are o perioadă de producţie de 20-25 de ani. ....5x20 ha=100 tone la pret de vanzare tona de 5.000 am facut 500.000 de EURO /100 euro ajutor social=5000 de oameni care sa nu moara de foame.
Postat 02 August 2013, 08:14 de hai democratie !
Inca 2.500 locuri de munca
Pe ce perioada, ca Emersonii si-au stabilit 3 ani de Oradea, dupa care pleaca mai departe, cu investitie cu tot, in Ucraina. Pe cand ceva stabil, cu investitori care stau cel putin 15 ani?
Postat 01 August 2013, 20:14 de Juji
@anticomunistului, trepanat sau nu, dar sigur idiot !
Te rog, da-mi si mie UN EXEMPLU de dezacord, simplu, grav, cum gasesti, in postarea mea ! ,,Logica si intelegerea..." lasa-le, ajunge pt. azi, vei pierde destul timp cu ce te-am rugat !
Postat 01 August 2013, 18:06 de pinonel
:)))
EMERSON daca vrea cineva nici vama nu va trece cu UTILAJELE importate :))) oare de ce ? asta e filmul prin BIHOR, nu i convine la CLUJ sa si ceara DREPTURILE :)))))))) dar EMERSON are un act si ca atare poate negocia utilitatea terenului din lipsa de lichiditati investie in utilaje inchiriate vecinilor :))) ACTUL e important nu figuranti in traininguri care va mint si rad de voi :)))))) De ce nu a concesionat PRIMARUL TERENUL nou localinicilor ca fiecare aveam 100 lei ca actionar si daca participa toata ORADEA , oare de ce ? Sa ne dea noua bani (dividente ) , mai bine isi taie VENELE USL ul, cum ne mai DOMINA, cum ii mai VOTAM :))) ?
Postat 01 August 2013, 17:45 de :)))))
fraieri, fraieri care l ati VOTAT 1
hai lasti o moarta o sa si traga masini tari cate tre-10 amante si haidati la MUNCA fraierasi si bine si fac , cat timp avem analfabeti care nu dau nimic pe ei nu au decat sa culeaga si sa i OMOARE , nu fac investitori investii ca sa asigure nivelul de trai ROMANILOR fraieri si analfabeti, ci sa dea TUNURI si sa complice legea prin a POSEDA , am renunta la 20 de ha cat ne costa sa intram in POSESIE , decenii :)))) nu a facut nimic BOLOJAN decat a instrainat 20 de ha, atat, o sa i dea si lui un JOB acolo cat timp va fi si in SENATUL ROMANIEI , si amantelor lui :)))).Sunt curios cata pocaime va lucra in fabrica, stati sa videm si sa radem de prostia celor care l au votat sau au participat la fraudare in al doilea mandat :))).
Postat 01 August 2013, 17:38 de :)))))
@pioner
Trecand peste gravele dezacorduri, ai mari probleme si cu logica si cu intelegerea fenomenelor economice. O conditie necesara, nu si suficienta, pentru salarii mai mari, este ca oferta de locuri de munca sa fie cat mai mare. Bineinteles ca covarsitoarea majoritate a angajatorilor, nu doar in Romania, vor incerca sa ofere salarii cat mai mici, dar daca investitia se dovedeste profitabila se vor oferi si salarii mai mari, asta pentru a atrage forta de muncsa calificata si serioasa. De asemenea o alta lege economica (nescrisa) spune ca o investitie de succes intr-un anumit loc atrage alte investitii. Asa ca, pioner, spre deosebire de idolul tau, Don Pedro, Bolovan, cum ii zici tu, se straduie sa-i atraga pe investitori si nu sa-i alunge cerand spaga de neam prost. Precizare: al doilea coment (in ordinea cronologica) semnat anticomunistul, nu-mi apartine, iar trepanatul care l-a scris, e din categoria asistatilor, adica a celor care ar vra sa aibe serviciu de portar si sa fie platit precum un neurochirurg in occident.
Postat 01 August 2013, 14:33 de anticomunistul
Lui @capone, zis bogdan, zis manu,etc, adica pupincuristilor lui bolovan !
Sunt niste legi economice pe care nu le poate controla nici bolovan, nici popa ciordel, nici dottore pontone si nici chiar felix, securistu\' care face si desface tot De pilda costul de productie : Expresia in bani a consumului de factori de productie necesar producerii si vanzarii de bunuri materiale si servicii, concretizat in cheltuieli pentru materii prime, materiale, combustibil, energie, SALARII, masini unelte, utilaje, instalatii, chirii, intretinere, conducere, administratie etc., pe care le suporta agentii economici. Ia spuneti, ,,istetilor\", pt. a avea un cost de productie cat mai mic, de unde taie cat mai repede si cat mai mult patronatul romanesc ?! Spun ,,patronat romanesc\" pt. ca cei de la emerson au destui consilieri romani care le vor explica cum sta treaba pe la noi !
Postat 01 August 2013, 13:47 de pinonel
Pt. Citizen X
In momentul in care vor fi cat mai multi angajatori, vor fi si deosebiri de salarii, si clar cei mai buni vor fi alesi de cei care platesc mai bine. Selectia naturala. (nu precizez de exceptii, exceptii sunt oriunde in lume). Bafta !
Postat 01 August 2013, 12:49 de Capone
:)
Discutii aiurea! De ce ar da astia salarii mai mari decat altii? :)) ... mai ales ca vor face in principiu asamblare, deci nu-ti trebuie muncitori calificati in metalurgie, plasturgie etc... Pun pariu de pe acum ca cei 2500 de angajati vor fi peste 3-4 ani maxim 1000-1500. Pai asa s-au laudat majoritatea, inclusiv coreenii care au facut mare valva cu 1500 de angajati si de 3 ani nu depasesc 600... aaaah, poate ca daca ii punem pe toti cei ce au lucrat acolo si au plecat din cauza salariilor si a proastelor tratamente, ajungem la 3000. Clar!
Postat 01 August 2013, 11:13 de Citizen X
Nimic nu e bine pt unii:(, e cea mai mare investitie privata din Oradea
Scrie f clar ca vor investi 80 milioane de euro doar in hala si dotari,deci dau de lucru si firmelor de constructii si vor angaja sute de oameni in fiecare an,vor face concurenta pt angajati si pt celelalte firme gen plexus,faist,dong yang.............doar asa pot creste salariile. Se anunta un lucru f bun si unii se plang. Investitia asta vine de la o firma care are fabrica si la cluj,dar se pare ca aceasta din Oradea va fi mai mare,un punct in plus pt Oradea,ceea ce de putine ori se intampla in balanta Oradea - Cluj
Postat 01 August 2013, 10:35 de bogdan
titlu pentru ce?
@vlad: Tot timpul salariile sunt pe masura calificarii. De ce nu te faci programator si te muti la Cluj? Sau de ce este rusinos sa faci o scoala la seral la 40 de ani, sa te specializezi si apoi sa ai salar dublu? Sa stam sa comentam ca luam 600 ron ca necalificat e usor... TOATE firmele cu care discut ar trimite intr-o secunda muncitorii la callificari/specializari, i-ar sprijini daca s-ar specializa, dar n-au pe cine. Vor toti si necalificat si cu salar de programator. Pai ce facem atunci?
Postat 01 August 2013, 10:23 de manu
Intrebare
O veste foarte buna, insa am mari semne de intrebare, avand in vedere ca \"forta calificata\" este angajata in Cluj(vezi ofertele de joburi dp Ejobs/BestJobs, respectiv programatori) iar in Oradea se pare ca se cauta muncitori pentru linia de productie cu salarii pe \"masura\" ...
Postat 01 August 2013, 08:56 de Vlad
Carcotasii de mai jos
Pentru carcotasii de mai jos: ar trebui sa puna primaria chirie 1000 euro/mp2 si apoi toti oradenii sa stam pe marginea drumului si sa oftam la investitori. Bah, da buni sunteti toti la comentat. Dar, sunteti exact genul care nu-si matura nici in fata casei/blocului !
Postat 31 Iulie 2013, 22:02 de Capone
E in 2018!!! Peste 5 ani!!!
Nu vreau sa va \"tai\" optimismul dar preconizeaza ca in 2018(PESTE 5 ANI!!) sa atinga 2500 de angajati!! Se schimba pana atunci guvernul, primarul... UE Senghen etc. DARR E SIGUR ca vor avea drept sa isi cumpere terenul la 8 EURO pe metrul patrat fara a plati impozit pe teren. Deci vor plati 1,6 milioane de euro pt. 20 de hectare de teren cu utilitati... cam cat va da Primaria pt. refacerea fatadelor a doua cladiri \"Consiliul Local a hotărât în luna mai a acestui an şi refacerea faţadelor Palatului Vulturul Negru pe porţiunile dinspre pieţele Independenţei şi Unirii, care aparţin municipalităţii, investiţia fiind estimată la 7 milioane lei.\" Emerson va trebui sa faca dovada investirii doar a 15% din suma mentionata (80 de milioane)... cateva utilaje, 2-3 patente comerciale niste facturi de consultanta si gata suma... Emerson - Primaria Oradea 2-0!!! SAU 20 de HECTARE SIGUR SE DUC!!!
Postat 31 Iulie 2013, 21:13 de Adi Oradeanul
tara este precum sunt OAMENII
tara este precum sunt OAMENII din ea , o tara va fi prospera daca toti vor munci nu daca ii imbogatim pe majoritatea si ii omoarm pe cei care muncesc, CORECT ? una e sa dai din GURA si alta sa ti distrugi carnea, oasele si ORGANELE !!
Postat 31 Iulie 2013, 21:06 de :)))))
@anti
@anticomunismul: daca nu iti convine nu mergi. Simplu! Iti garantez ca multi vor vrea..chiar si asa.
Postat 31 Iulie 2013, 20:20 de @anti
Bravo!
Una dintre cele mai importante stiri economice de anul acesta la nivel national! Exista in Oradea o evolutie impotriva curentului, care face nota discordanta cu praful si seceta din economia romaneasca in general. Cei care se plang de salariile mici si programul lung sunt cei care prefera sa stea acasa pe venitul minim garantat primit de la primarie. Cei care nu sunt multumiti de salariul minim trebuiau sa stea mai mult cu burta pe carte sau sa invete o meserie/calificare. Investitiile astea ofera slujbe la toate nivelurile.
Postat 31 Iulie 2013, 19:57 de Ogoranu
@adina Si !? Sa ne rupem carca pt. minimul pe economie ?!
Astia vin aici precum intr-un bantustan, pt. un pumn de margele ar vrea sa muncim din zori pana-n noapte, 7 zile din 7 !
Postat 31 Iulie 2013, 19:43 de anticomunistul
.............
acum nu "comentează" nimeni articolul...şi se pare că nu era nevoie de investori !!! înseamnă că e un trai bun la Oradea, mulţumitor!!!!!!!!! nu se comentează, dar se va merge pentru angjare la Emerson.
Postat 31 Iulie 2013, 19:21 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON