URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2015, 14:35

Dezvăluiri scandaloase: Cum îşi bate joc UDMR Bihor de lege, chiar şi de conaţionalii maghiari, dar îşi rezolvă propriile interese

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a prezentat "modul în care primarii şi funcţionarii publici îngreunează munca reprezentanţilor noştri din consiliile locale" ale comunelor şi oraşelor conduse de edili UDMR, în fapt un tablou al unei administraţii paralele celei oficiale, puse nu în serviciul cetăţenilor, nici măcar al celor de etnie maghiară, ci în slujba satisfacerii intereselor de partid şi familiale ale reprezentanţilor Uniunii.

Csomortanyi a afirmat că din 2012 până în prezent, în 14 comune şi oraşe în care primarii sunt din UDMR, iar udemeriştii deţin şi majoritatea în Consiliile Locale, legea este încălcată flagrant de aceştia, începând chiar de la organizarea şedinţelor, care nu sunt convocate legal, în scris şi în termenul prevăzut de Legea Administraţiei Publice Locale (cu 5 zile înainte în cazul reuniunilor ordinare şi cu 3 în cazul celor extraordinare). Mai mult, primăriile nu publică Hotărârile Consiliilor Locale şi procesele-verbale ale şedinţelor, secretizează chiar şi listele cu funcţiile şi numărul angajaţilor, precum şi listele privind contractele de achiziţionare a lucrărilor, bunurilor şi serviciilor, adică felul în care cheltuiesc banii publici, proveniţi din taxele şi impozitelor cetăţenilor.

UDMR, Mafie Copy-Paste

Csomortanyi a povestit că în vara acestui an, PPMT Bihor a solicitat oficial, în scris, aceste informaţii de interes public care sunt refuzate sistematic propriilor consilieri locali, dar răspunsurile date de edilii UDMR au fost fie batjocoritoare, fie... deloc.

"Din 17 primării, ne-au răspuns doar 9. Primăriile Săcueni, Cherechiu, Tarcea, Lugaşu de Jos, Salonta, Diosig şi Paleu nu au dat niciun răspuns", a spus şeful PPMT Bihor, adăugând că "nici în ce priveşte răspunsurile celorlalte primării nu suntem mulţumiţi".

Motivele? De pildă, Primăria Marghita a răspuns la solicitarea privind numărul de angajaţi arătând că plăteşte 125 de salariaţi, iar în cazul contractelor de achiziţii doar a pretins că numărul acestora a fost în perioada 2012-2015 de doar 150, "ceea ce este greu de crezut la nivelul unui municipiu".

În rest, a spus Csomortanyi, "răspunsurile celorlalte primării care au binevoit să comunice ceva au fost tipizate: acelaşi conţinut, fără nicio deosebire. Ei (n.r. – primarii UDMR) au refuzat să ne dea listele angajaţilor, considerând că acestea nu sunt date publice, ci cu caracter personal".

"La a doua cerere (n.r. – privind achiziţiile) ni s-a răspuns să vizităm site-urile primăriilor şi SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), dar este ştiut că majoritatea primăriilor truchează aceste site-uri, pentru că o parte din contracte sunt desfăcute pentru a nu se atinge pragul de la care achiziţiile trebuie făcute prin licitaţii, astfel încât contractele devin invizibile publicului", a explicat Csomortanyi, precizând că PPMT Bihor a cerut "toate tipurile de contracte", nu doar cele încheiate în urma unor licitaţii, ci şi prin cereri de ofertă ori negocieri.

"Majoritatea site-urilor primăriilor, 80-90%, nu au fost încărcate cu date noi de mai mulţi ani. De exemplu, nu sunt puse nici măcar Hotărârile de Consiliu Local şi procesele-verbale ale şedinţelor Consiliilor Locale", a mai spus şeful PPMT Bihor, adăugând că nu mai puţin de 6 primării au dat "răspunsuri identice în proporţie de 100%, ceea ce înseamnă că primarii au colaborat între ei pentru a evita să furnizeze informaţiile de interes public".

"Dacă am fi într-un film despre Mafie, am putea spune că acest lucru este crimă organizată", a caracterizat Csomortanyi "omerta" UDMR-istă în ce priveşte cheltuirea banilor publici aflaţi în mâna propriilor primari şi consilieri locali.

"Ruşinos" pentru maghiarime

Preşedintele PPMT Bihor a mai arătat că, în timp ce pretind că reprezintă şi apără interesele comunităţilor maghiare din judeţ, UDMR-iştilor, de fapt, nu le pasă de acest lucru nici măcar de ochii lumii.

"În 17 comune şi oraşe primarii sunt de etnie maghiară şi UDMR are majoritatea în Consiliile Locale şi totuşi, deşi există obligaţia legală ca în aceste localităţi, unde populaţia de etnie minoritară depăşeşte 20% din total, să răspundă la cereri şi în limba maghiară, doar într-un singur caz am primit răspuns în limba maghiară. Şi în acest caz, al Primăriei comunei Roşiori, răspunsul a fost formal, de numai trei rânduri, fiind doar invitaţi să vizităm site-ul Primăriei, unde bineînţeles că nu am găsit nimic (n.r. – despre numărul angajaţilor şi contracte)", a spus Csomortanyi Istvan. Acesta a concluzionat că "este o ruşine pentru liderii UDMR că nici măcar atâta lucru nu fac, să folosească o lege care ar garanta folosirea propriei limbi materne".

"Anchetă" muşamalizată

Preşedintele PPMT Bihor a arătat că, dată fiind situaţia, a înaintat Prefecturii Bihor o sesizare privind Primăria Cetariu, unde din 2012 până în prezent niciuna din şedinţele Consiliului Local nu a fost convocată legal, iar Instituţia Prefectului a numit o comisie de anchetă "şi nu ghiciţi pe cine a trimis să facă controlul? Pe subprefectul Iulius Delorean, pe care UDMR l-a făcut subprefect plimbându-l, în timp ce era consilier local la Oradea, şi ca funcţionar public la Primăriile Biharia şi Sălard".

Rezultatul? Prefectura a comunicat PPMT Bihor că "respinge sesizarea", atât din cauză că aceasta nu a fost formulată de consilierii locali, cât şi pentru că reclamaţia nu a avut ataşată dovada că şedinţele nu a fost organizate legal, adică "ni s-a cerut să prezentăm un act care nu există".

Pentru primar da, pentru cetăţeni ba!

Foarte grav este că abuzurile aleşilor UDMR ascund sfidarea acestora faţă de propriii alegători concomitent cu preocuparea pentru propria bunăstare, personală sau de partid.

În acest sens, Csomortanyi a dat exemplul Primăriei Valea lui Mihai, unde în Consiliul Local sunt reprezentate doar UDMR şi PPMT, dar majoritatea udemeristă a refuzat să voteze orice iniţiativă a rivalilor lor, chiar dacă aceasta viza cetăţenii (aproape 90% de etnie maghiară), în schimb votând alocarea de bani pentru un ONG controlat de UDMR ori asistând la felul în care edilul îşi "rezolvă" cu posturi neamurile.

"Unul dintre proiectele de hotătâri iniţiate de consilierii PPMT viza acordarea unui ajutor de 50 de lei, de două ori pe an, de Paşti şi de Crăciun, pentru bătrânii săraci. Prima oară, deşi proiectul a fost înregistrat legal, a fost dat dispărut, a doua şi a treia oară când s-a pus pe ordinea de zi, majoritatea UDMR a votat împotrivă", a povestit Csomortanyi, adăugând, însă, că reprezentanţii UDMR "îşi permit să aloce în fiecare an zeci de mii de lei fundaţiei de partid a UDMR, Asociaţia Pro Valea lui Mihai", iar primarul "şi-a permis să cumpere din banii Primăriei o Skoda Superb de 18.000 euro, pentru că nu putea circula cu un Logan".

Acelaşi primar, a adăugat şeful PPMT, "şi-a rezolvat şi soţia nepotului să ajungă învăţătoare la şcoala din centru prin mutarea unei învăţătoare cu vechime de 25 de ani la o şcoală de la marginea localităţii, profitând că aceasta a fost în concediu de maternitate", ceea ce este încă un abuz care nu ar fi fost posibil fără complicitatea Inspectoratului Şcolar.

Nu se dă bătut

Date fiind ilegalităţile reprezentanţilor locali ai UDMR, Csomortanyi a declarat că "în următoarele zile" va înnoi solicitările adresate primăriilor aflate sub controlul acestei formaţiuni, iar dacă edilii vor refuza încă o dată să furnizeze informaţiile în baza legii va depune încă o reclamaţie la Prefectură, după care "vom merge în instanţă".

Şeful PPMT a subliniat că abuzurile aleşilor UDMR contravin nu doar legilor, ci şi oricărei idei ori principiu democratic, iar demersurile sale aveau ca scop "înfiinţarea unui site unde toate aceste informaţii despre cum sunt cheltuiţi banii din taxele şi impozitele cetăţenilor" să fie accesibile acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON