URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2015, 20:53

Coaliţia Rogerius către parlamentarii de Beiuş şi Săcueni: "Nu vrem repartitoare!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

25 de persoane au participat, în total (cu politicieni, ONG-işti şi jurnalişti cu tot), la prima reuniune din acest an a Coaliţiei Rogerius, alcătuită din preşedinţi şi administratori ai unor asociaţii de proprietari din acest cartier, care au vrut să discute despre activitatea parlamentarilor în colegiile lor şi în legislativ, despre modificarea legii privind consiliile de administraţie şi conducerea întreprinderilor aflate în subordinea consiliilor locale, despre legea abia adoptată anul trecut (dar pe care o vor abrogată) ce impune obligativitatea montării în apartamentele de blocuri a repartitoarelor pe baza cărora se calculează cheltuielile de încălzire şi, în fine, despre ecologizarea fostelor întreprinderi comuniste.

ONG-işti în CA-uri

Primul subiect pus în discuţie în prezenţa a doar doi parlamentari - deputaţii Liviu Laza Matiuţa (PNL) şi Szabo Odon (UDMR) - a fost propunerea ONG-iştilor orădeni de a se modifica Legea privind "guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice" în sensul cooptării în consiliile de administraţie şi a reprezentanţilor "societăţii civile", dar şi al obligării conducerii societăţilor de acest fel de a publica pe site-urile proprii procesele-verbale ale şedinţelor consiliilor de administraţie şi a planurilor de afaceri ale candidaţilor la statutul de membru al consiliilor de administraţie.

"Nu pot fi de acord că nu este o chestie constructivă completarea consiliilor de administraţie cu oameni de pe stradă. Nu trebuie să vină un primar cu viziunea lui să conducă oraşul, ci să conducă după viziunile mele, ale cetăţeanului", a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1, Ioan Horvath.

Deputatul Szabo Odon (UDMR) a explicat însă că decidenţii politici sunt aleşii cetăţenilor şi ei răspund pentru felul în care este condus oraşul, iar primarii nu pot administra fără să aibă pârghii inclusiv asupra societăţilor locale. "Nu trebuie să cădem dintr-o extremă în alta", a spus Szabo, arătând că decidenţii politici sunt votaţi tocmai pentru a conduce şi răspunde pentru felul în care conduc.

Pe de altă parte, deputatul Liviu Laza Matiuţa (PNL) a afirmat că ia act de propunerea în favoarea ONG-urilor şi o va expune în interiorul partidului, nevăzând motive pentru care să nu fie susţinută.

Repartitoarele, pro şi contra

Discuţii mult mai aprinse au avut loc, cum era de aşteptat, în ce priveşte dorinţa membrilor Coaliţiei Rogerius ca parlamentarii să modifice Legea 121, abia adoptată anul trecut, ce impune montarea de repartitoare în apartamentele de bloc până în decembrie 2016. "Să se scoată obligaţia din lege!", a cerut preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1, susţinut şi de Boros Istvan, de la Asociaţia de Proprietari Aluminei, care a afirmat că "dacă este democraţie oamenii trebuie să hotărască".

În lipsa unor reprezentanţi ai Electrocentrale (neinvitaţi de organizatori), care ar fi putut să explice că montarea repartitoarelor îşi atinge scopul numai dacă este generalizată la nivelul condomeniului, cel care a arătat că o asemenea propunere ar fi chiar păguboasă pentru cei care locuiesc la bloc a fost un alt administrator de asociaţie, Vlad Florian. Acesta a dat exemplul unei scări de bloc cu repartitoare, unde într-o lună de iarnă s-a înregistrat un consum de 10 gigacalorii, în vreme ce la o altă scară de bloc, din acelaşi condomeniu, dar fără repartitoare, a fost stabilit un consum de 19 gigacalorii, concluzia fiind că nu acestea umflă în mod automat facturile.

Mai mult, bărbatul a spus că nu este de acord nici cu o altă revendicare a colegilor săi, care s-au arătat supăraţi că Electrocentrale refuză cereri de debranşare, chiar şi în cazul unor pensionari care nu pot achita facturile. "Nimeni nu vrea să spună adevărul, că aceşti oameni primesc şi ajutoare pentru plata căldurii, şi că stau în apartamente cu trei camere deşi, dacă chiar nu ar avea bani, s-ar putea muta într-o garsonieră. Dacă aprobăm ca unii să se debranşeze, înseamnă că vecinii lui îi plătesc căldura, pentru că se încălzeşte şi apartamentul lui de la locuinţele vecinilor", a spus omul, care numai la premiul de popularitate nu mai poate candida.

Să se implice statul

Membrii Coaliţiei Rogerius au discutat, la propunerea Silviei Ardelean, de la Asociaţia de Proprietari Tuşnadului, până şi despre ecologizarea siturilor industriale. Aceasta a spus că la aderarea României la UE ţara noastră şi-a asumat mult prea uşor obligaţia de a decontamina siturile industriale, fără a calcula uriaşele cheltuieli necesare, iar acum "vin scadenţele", pentru că statul va trebui să achite amenzi pentru neonorarea obligaţiilor. Ardelean a dat şi exemplul haldelor de la CET II, Alumina şi Sinteza, spunând că proprietarii acestora nu dispun de banii zecile de milioane de euro necesare pentru ecologizare, astfel că statul - pentru a nu plăti amenzi - ar trebui să sprijine firmele, inclusiv prin asistenţa pentru accesarea de fonduri europene.

În final, singurii parlamentari prezenţi au fost invitaţi să spună dacă "simt" că reprezintă colegiile lor (Beiuş, respectiv Săcueni) sau consideră că menirea lor este de a face legi relevante la nivel naţional şi, deci, obligatorii pentru întreaga ţară, nu doar pentru o zonă anume. "Eu nu mă consider un super-primar în colegiul meu", a dat răspunsul udemeristul Szabo Odon, afirmând că sistemul uninominal de alegere a parlamentarilor a fost o greşeală, pentru că "a adus în Parlament oameni care au ştiut să aducă voturi, dar nu ştiu să facă legi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON