URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 11:04

Orădeanul Silviu Hotăran, fost director general al Microsoft România, pus sub acuzare de DNA

Orădeanul Silviu Hotăran, fost director general al Microsoft România, pus sub acuzare de DNA foto: arhivă

Fostul director general al Microsoft România, orădeanul Silviu Hotăran, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, în dosarul Microsoft. El a fost chemat, luni, în faţa procurorilor, pentru a da declaraţii, iar anchetatorii l-au anunţat că este urmărit penal, după cum anunţă Digi24.ro.

Hotăran a condus Microsoft România până în 2004, respectiv în perioada 2007-2008.

Procurorii DNA îl consideră suspect în cazul mitei date pentru un contract cu statul. Este vorba despre contractele încheiate în 2004 şi prelungite în 2009 pentru închirierea de licenţe Microsoft folosite în şcoli, arată Digi 24.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Silviu Hotăran s-a născut la Oradea, în 1955. Absolvent al fostului Liceu nr. 4, actualmente Colegiu Naţional "Mihai Eminescu", la clasa specială de fizică, a plecat să studieze Matematica la Bucureşti, dar după numai câteva zile în Capitală, s-a răzgândit, şi după cinci ani, a absolvit şef de promoţie, la Politehnică, la specializarea Software.

A primit imediat un post de cercetător principal la Institutul de Tehnică de Calcul Bucureşti, iar în noiembrie 1991, a ajuns peste noapte, managerul firmei Ciel, proaspăt înfiinţată. Cinci ani mai târziu, devenea primul angajat a companiei Microsoft, care s-a deschis şi la Bucureşti.

În cei opt ani petrecuţi ca director al filialei româneşti, a crescut de 50 de ori cifra de afaceri, aşa că, în 2004, a preluat şefia şefia peste Microsoft South East Europe. Mai precis, a vegheat, până anul trecut, fiecare pas al companiei în Slovenia, Slovacia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Kosovo, Albania, Bulgaria, România şi Moldova.

De-a lungul carierei sale, orădeanul a primit o mulţime de distincţii importante. În 2003, preşedintele Ion Iliescu i-a acordat premiul de excelenţă pentru cariera IT, în 2004 a primit Ordinul "Steaua României", grad de Cavaler, iar anul trecut i-a fost decernat premiul Oskar Capital pentru "Managerul anului".

UPDATE: Atât Hotăran, cât și un alt reprezentant al Microsoft România, Ovidiu Petrișor Artopolescu, respectiv un altul de la Fujitsu Siemens Computers GmbH, Claudiu Ionuț Florică, au fost puși sub control judiciar. Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina acestora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Prejudiciul total se ridică la 66.965.343 dolari.

Pe de altă parte, notează Digi 24, în dosarul Microsoft au mai fost condamnaţi definitiv fostul ministru PDL Gabriel Sandu (3 ani de închisoare cu executare), fostul primar Gheorghe Ştefan (6 ani de închisoare cu executare) şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae (2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare).

Aceasta este doar o parte a marelui dosar Microsoft. Cealaltă parte, disjunsă, îi priveşte pe numeroşi foşti miniştrii PSD şi PDL. În acest caz încă nu a fost stabilit prejudiciul, mai arată sursa citată.

Ceilalţi foşti miniştri vizaţi şi acuzaţiile formulate:

Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, decembrie 2008 - octombrie 2009, respectiv iulie 2012 - decembrie 2012, a fost acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Printre altele, aceasta ar fi aprobat bugetul pentru derularea programului SEI, respectiv pentru licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care ar fi urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme. Ca urmare ar fi fost achiziţionate servicii şi produse la preţuri peste valoarea pieţei (licenţe cu 30-40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari). Pe 19 noiembrie 2014, Senatul a avizat cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru.

Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor în perioada 2000-2004, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta ar fi acţionat similar Ecaterinei Andronescu. În plus, procurorii l-au acuzat că, în perioada aprilie-noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 de milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore, cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică, aferentă contractului încheiat cu Guvernul României. În schimb, în baza influenţei pe care o avea, Nica urma să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de respectiva firmă. În cazul lui Nica, ancheta a fost îngreunată de faptul că DNA a trebuit să ceară avizul Parlamentului European pentru urmărirea penală a acestuia. În septembrie 2015, Comisia Juridică a PE a anunţat că-şi declină competenţa în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii fostului ministru PSD.

Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie-decembrie 2004, a fost acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, aceasta ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educaţional Informatizat şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Pe 3 octombrie 2014, preşedintele Traian Băsescu a aprobat cererea DNA privind începerea urmăririi penale.

Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei în perioada 2009-2012, a fost acuzat de abuz în serviciu. În baza notei semnate de acesta ar fi fost încheiat un contract de furnizare licenţe pentru care Ministerul Comunicaţiilor ar fi plătit 8,82 milioane de euro. Potrivit procurorilor, ar fi fost vorba de 179.259 de licenţe, cu 72.990 mai mult decât calculatoarele compatibile existente în sistemul educaţional. Şi în cazul lui Funeriu, cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată în octombrie 2014.

* Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei în perioada 2003-2005, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educaţional Informatizat şi, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată tot în octombrie 2014.

Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000-2004, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În plus faţă de ceilalţi foşti miniştri, acesta a fost acuzat că, în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Şi în cazul lui Tănăsescu, cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată de preşedinte în octombrie 2014.

Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze două hotărâri de Guvern şi Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase. Senatul a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale pe 19 noiembrie 2014.

Valerian Vreme, ministru al Comunicaţiilor în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, a fost acuzat de abuz în serviciu. Acesta ar fi încheiat contractul subsecvent de suplimentare a numărului de licenţe pentru şcoli, în baza căruia Ministerul Comunicaţiilor a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro. Camera Deputaţilor a aprobat pe 13 octombrie 2014 cererea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Petcu
Mai conteaza ? Esentialul e ca numele lui Bolojan sa fie pe un document, chiar daca acel document nu-l incrimineaza cu absolut nimic!
Postat 21 Noiembrie 2016, 18:28 de User anonimizat
@TDS
Semnatura rezulta din document, nu este nevoie de un denunt. Poate ne oferi un link catre un articol / comunicat al DNA din care sa rezulte denuntul la care ai facut referire impotriva lui Bolojan. Eu am cautat si nu am gasit decat semnarea HG 199/2008 care presupune doar un transfer de competente de la SGG la Min. Comunicatiilor.
Postat 21 Noiembrie 2016, 15:24 de Petcu
!!!!
@Petcu: Unul dintre denunțători a susținut că a semnat, ba..... @anticomunist: Și ce? Deocamdată nimic. Nu sunt susținerile mele! Eu doar le-am prezentat !
Postat 21 Noiembrie 2016, 15:08 de TDS
@TDS
Se poate interpreta ca Bolojan nu a vrut sa-si asume raspunderea ca secretar general al guvernului pentru a semna un nou contract cu Microsoft. Pe cale de consecinta, Tariceanu a fost nevoit sa transfere competentele catre cineva dispus sa semneze.
Postat 21 Noiembrie 2016, 14:59 de Petcu
@TDS
Asa, si?
Postat 21 Noiembrie 2016, 14:49 de User anonimizat
UNII DA, ALTII...BA !
“ Tot în legătură cu acest contract a mai fost emisă o altă Hotărâre de Guvern în 2008 ( 199 ) când era premier Călin Popescu Tăriceanu. Această hotărâre spune că SGG îşi pierde competenţele de negociere privind licenţele pe programele informatice din contractul cadru din 2008 şi unic negociator devine Ministerul Comunicaţiilor. Hotărârea este semnată de către Călin Popescu Tăriceanu, Ilie Bolojan, Karoly Borbely- Ministerul Comunicaţiilor, Remus Procopie în calitate de secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Varujan Vosganian-ministrul Finanţelor de la acea vreme.”
Postat 21 Noiembrie 2016, 11:50 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON