URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2012, 11:02

Tot mai sus! Doi orădeni pasionaţi de căţărat au deschis o sală cu pereţi de escaladă (FOTO)

Tot mai sus! Doi orădeni pasionaţi de căţărat au deschis o sală cu pereţi de escaladă (FOTO) SPIDERMAN. Vlad Lascu se "plimbă" cu agilitatea unui păianjen pe pereţii din sala pe care, împreună cu un prieten, a deschis-o pe strada Primăriei. Oricine, spune el, poate reuşi să facă acelaşi lucru cu ceva antrenament...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă uneori îţi vine să te urci pe pereţi, acum ai şi unde s-o faci. Doi pasionaţi de căţărat şi de bouldering, adică de escaladă fără echipament specific, au deschis în centrul oraşului singura sală din Oradea unde se pot practica aceste sporturi.

"Gecko", denumită astfel după şopârla "lipicioasă" care poată sta pe orice suprafaţă, este locul unde pasionaţii se pot antrena pentru ieşirile în munţi, în timp ce începătorii ori simplii curioşi sunt invitaţi să descopere cum să se menţină în formă urcând până la 4,5 metri înălţime prin forţa braţelor şi a picioarelor.

Oamenii muntelui

21 Vlad Lascu.jpg"Escalada e mai mult decât un sport, un hobby sau un stil de viaţă. E o stare de spirit. Un mic răgaz de meditaţie pentru orice suflet hoinar", aşa o descriu pe site-ul lor de prezentare orădenii Vlad Lascu (foto), un tânăr de 25 de ani, proprietarul unei firme ce vinde echipament pentru montaniarzi, şi Zsolt Lakatos, un profesor de sport de 38 de ani care s-a reprofilat ca patron al unei agenţii de turism montan.

Amândoi sunt oameni ai muntelui şi ies în natură de câte ori au ocazia. Practică escalada ca la carte şi spun că are multe beneficii. "Mulţi cred că este periculos, dar nu-i adevărat. E un sport plăcut şi sigur, iar riscurile de accidente sunt cauzate numai de greşelile necunoscătorilor ori ale celor neatenţi", spune Vlad Lascu, fiul cunoscutului speolog Viorel Lascu.

Pentru restrânsa comunitate a căţărătorilor din Oradea, dar şi pentru curioşii care vor să descopere un nou mod de a petrece timpul liber, a deschis la începutul lunii noiembrie, împreună cu Zsolt, sala cu panouri pentru căţărat Gecko, singura de acest fel din oraş.

Pe (re)prize

Cei doi au găsit un spaţiu în curtea pizzeriei Queens de pe strada Primăriei, unde au amenajat mai mulţi pereţi de căţărat, înalţi de 3,35 - 4,5 metri, pe care au amplasat "prize" colorate, de diferite mărimi şi forme, astfel încât să rezulte diferite trasee de căţărat, care prin reaşezarea "prinzătoarelor" pot produce noi provocări.

Căţărarea, spun cei doi tineri, este un reflex natural al omului, care, dacă este exersat, dezvoltă atât corpul, cât şi mintea. "E un sport dinamic, care îţi solicită toate categoriile de muşchi. În plus, te ţine concentrat pentru a găsi traseul cel mai bun până în vârf", explică Vlad. La sala Gecko accentul e pus pe bouldering, stilul care se practică fără echipament de protecţie. "Cu timpul, escalada a ajuns un sport urban, accesibil şi practicabil în sală. Boulderingul se face pe înălţimi mai mici, dar traseele sunt mai complicate", arată Zsolt.

Unul dintre avantajele acestui stil e că începătorii nu trebuie să investească în echipamente, căci tot ce le trebuie este o pereche de încălţări special create pentru a avea aderenţă, disponibile spre închiriere la faţa locului în schimbul a 5 lei.

Proprietarii spun că acest sport e şi la îndemâna copiilor, încă de la cinci ani, învăţând pe pereţi mai mici şi cu "prize" uşoare. Chiar şi părinţii pot să-i vadă cum îşi fac antrenamentul, cu ajutorul unor camere web, pe site-ul sălii, www.geckoclimb.ro. Cei mari pot ajunge să se caţere chiar şi pe cel mai înalt perete, de 4,5 metri, dar şi pe cel care are şi o înclinare spre exterior de 40 de grade, făcând escaladarea mai dificilă şi mai provocatoare...

Oamenii-păianjen

Pe lângă bouldering, la Gecko amatorii pot încerca şi căţărarea cu coardă de protecţie. "O zi pe săptămână vom instala corzi şi se va putea face şi escaladă clasică. Vom organiza şi cursuri pentru cei care doresc să înveţe înainte de a ieşi pe munte", explică Vlad. Pentru că vor ca proiectul lor să nu se rezume la activitatea din sală, cei doi au deschis un club sportiv cu acelaşi nume, iar membrii lui vor putea ieşi în excursii, tabere şi la concursuri de profil. "Vrem să creăm o comunitate a pasionaţilor, a căror activitate să nu se rezume la câte o oră de căţărat în sală", continuă tânărul.

Sala Gecko e deschisă de luni până vineri între orele 16 şi 21, iar sâmbăta şi duminica între 12-17. Pentru un antrenament, adulţii plătesc 15 lei, iar elevii şi studenţii 13 lei, dar cei care vor face din acest sport un hobby pot să-şi facă abonamente. Pentru 10 intrări pe lună, acesta costă 95 de lei pentru adulţi, respectiv 85 de lei pentru elevi şi studenţi. Dacă vor acces nelimitat, clienţii plătesc 110 lei pe lună, respectiv 100 de lei cu reducere. Oricare variantă ar alege-o, curioşii au şansa de-acum să se convingă singuri cum e să ajungi în vârf. Dacă nu de munte, măcar de perete...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O
Copii au fost la aceasta sala vineri, cu clasa, si erau foarte incantati. Au 11 ani, clasa a V-a.! Conditii excelente, curatenie si caldura si niste oameni foarte entuziasmati. Bagajul motric nu se invata la sala de escalada, ci ar trebui sa vina de acasa sau in cel mai rau caz din scoala. Dupa cum am vazut foarte multi copii nu au asa ceva! Nu mi se pare scump, la orice alt sport tot atat ma costa abonamentul sau chiar mai mult. Innotul ma costa 100 Ron/luna/copil si nu este nelimitat. Anonim: asta inseamna pentru tine ca nu-ti lasi copilul nici cu bicicleta? Si acolo se poate accidenta.... Eu personal nu cunosc nici un sport unde sa fie 0% risc.
Postat 26 Noiembrie 2012, 12:05 de mamica
preturi
Mie nu mi se pare scump, mai ales pentru conditiile pe care le ofera. Pe langa asta, e vorba de un sport. Nu exista sala de fitness in Oradea care sa ofere conditii bune si sa aiba preturi mai mici.
Postat 26 Noiembrie 2012, 08:54 de sport
Scump
E foarte scump ! Astia vor da faliment cu preturile astea !
Postat 25 Noiembrie 2012, 19:28 de escalada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON