URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2013, 16:18

Timbre aniversare pentru Oradea, la 900 de ani de atestare documentară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ca să celebreze cele 9 secole de atestare documentară a Oradiei, Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune aniversară de mărci poştale.

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri, timbrele speciale au fost emise "în semn de recunoaştere a importanţei acestui oraş".

Unul din timbre, cu o valoare nominală de 2,10 lei, ilustrează Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, cunoscută şi ca Biserica cu Lună, iar cel cu o valoare de 4,30 lei arată Catedrala romano-catolică, cea mai mare biserică în stil baroc din ţară. Pe un al treilea timbru, cu o valoare de 4,7 lei, se regăseşte imaginea Teatrului Regina Maria, iar pe al patrulea, cu o valoare de 9,10 lei, clădirea Primăriei.

"Emisiunea este completată de un plic prima zi şi un produs filatelic special, iar ca forme de machetare, au fost folosite coliţa, blocul-coliţă, minicoala de 8 timbre + 1 vignetă, coala de 32 de timbre", se arată în comunicatul Romfilatelia. Pe coliţa emisiunii, alături de marca poştală cu valoarea de 9,10 lei, se regăseşte o imagine a unei stampe din perioada paşalâcului turcesc de Oradea (1660-1692), detalii din această lucrare regăsindu-se pe vignetele celor 4 minicoli, precum şi pe plicul "prima zi".

Pe blocul-coliţă al emisiunii de mărci poştale, disponibil doar în album, alături de cele 4 mărci poştale, este reprodusă Cetatea bastionară şi oraşul Oradea la 1598, după o gravură în metal realizată de Georg Houfnagel. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute stampe a oraşului medieval Oradea. Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare.

Emisiunea de mărci poştale "Oradea - 900 de ani de atestare documentară" poate fi cumpărată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară începând de vineri. "Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ardealul Românesc
Ne dorim aici un pamant romanesc, fara sarbatori ostentative, de 15 martie, ale ungariei pe pamantul Ardealului romanesc (in ungaria – da!, nu in Romania!), fara asa-zisul Tinut Secuiesc, fara RAM (Regiunea Autonoma Maghiara), fara alte zone autonome de la extrema vestica, in Bihor, Salaj, Satu Mare, fara Partium, tot o alta dorita autonomie teritoriala. Un Ardeal fara sarbatorirea si pomenirea, cu fast, a criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat de moartea romanilor si evreilor, fara proslavirea unui Nyrõ Jozsef, fascist, antiroman, antisemit si hortyst notoriu. Un Ardeal fara un manual de “Istoria secuilor”, ofensa la adresa Romaniei si a romanilor. sa nu se dea uitarii genocidul de la 1848-1849 impotriva romanilor, nici crimele abominabile de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundul Bargaului, Moisei si Sarmasu, din multe alte localitati ardelene, pe timpul Diktatului de la Viena, in teritoriile vremelnic ocupate de trupele hortyste si de administratia de la budapesta! Un Ardeal in care limba romana sa fie, la ea acasa, stapana! Vrem linistea interiorului si a hotarelor, nu taceri cu subintelesuri, aici, unde avem si acele sfaturi din strabuni, de care sa se tina cont, mai ales ca ei sunt inaintemergatorii care “au inflorit brazda”. postat de: Rusine lui chirila
Postat 01 Septembrie 2013, 02:51 de GMT
Adevarul spus de Izvoarele arheologice
Spun ca zona actualului oras Oradae a fost locuita inca de acum opt mii de ani. Acest adevar nu poate fi schimbat de nimeni ! ungurii, cu povestea lor inventata-ladislau si ``manastirea`` care nu exista, sunt niste gogoase pe care nu le cred nici ei. ladislau nici n-a pus piciorul in zona !
Postat 01 Septembrie 2013, 02:41 de Safety
@Carp III si snowden
Aveti perfecta dreptate fratilor ! Daco-Românii au fost, sunt si vor fi aici atata timp cat va exista viata pe aceasta planeta !
Postat 01 Septembrie 2013, 01:47 de România for ever !
Asta da
Super ce scrie dl carp 3 , subscriu . Grosul dovezilor de locuire din Salca de exemplu (mic cartier din Oradea) sunt intre 2000-5000 ani , dar asa este 7000-8000 de ani de dovezi de continuitate este evaluarea per Ardeal , Moldova , Muntenia
Postat 30 August 2013, 21:40 de snowden
Clar şi la obiect !?!
Ortodoxia, catolicismul, cultura şi administraţia. Patru repere la 900 de ani care se pare că au acoperit, de fapt, alţi 7-8.000 de ani de locuire. Oare maghiarii de aici nu se simt dezavantajaţi în marea lor formare şi pretenţie, reformată şi neo-reformată de-a lungul acestor ani ?
Postat 30 August 2013, 19:45 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON