URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2015, 13:24

Teatru pentru bebeluşi: În premieră, Trupa Arcadia oferă spectacole pentru copii mai mici de 3 ani (FOTO)

Teatru pentru bebeluşi: În premieră, Trupa Arcadia oferă spectacole pentru copii mai mici de 3 ani (FOTO) SPECTATORI CU SUZETĂ. Premiera spectacolului "Mic sau Mare?" a avut loc pe 21 decembrie, iar Sala Studio de la Arcadia a fost plină cu bebeluşi, care au privit din braţele părinţilor jocurile amuzante de imagine şi culoare realizate de actori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii ştiu cel mai bine că micuţii de până la 3 ani se plictisesc rapid de aceleaşi activităţi şi, pe deasupra, nici nu au de ales între prea multe oferte de divertisment.

Încercând să le vină în ajutor, Teatrul Regina Maria a produs, în premieră, un spectacol dedicat tocmai bebeluşilor, bazat pe mesaje vizuale, muzicale şi emoţionale.

Lumea fără cuvinte

15-florian-silaghi_bihoreanul.jpgPe 21 decembrie, în Sala Studio a Trupei Arcadia a avut loc premiera spectacolului "Mic sau Mare", dedicat, pentru prima oară, exclusiv copiilor cu vârste între 0 luni şi 3 ani. "E de o factură total diferită faţă de tot ce am produs până acum. Am văzut astfel de reprezentaţii la Festivalul de la Avignon (Franţa), la teatrele din Bucureşti, precum şi la Oradea în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. Atât părinţii, cât şi copiii urmăreau nemişcaţi ce se întâmpla pe scenă", spune Florian Silaghi (foto), directorul artistic al Trupei Arcadia.

Spectacolele de teatru pentru bebeluşi sunt gândite astfel încât să fie pricepute uşor de către cei mici, aşadar multe nu au un scenariu propriu-zis, ci sunt construite pe mesaje simple, pe imagine, mişcare, muzică şi culoare. "Există o comunicare foarte plăcută între actori şi copii, dar şi între copii şi părinţii lor. Aceştia din urmă sunt captaţi nu atât de ceea ce se întâmplă pe scenă, cât de reacţia copiilor", explică Silaghi.

Mic sau Mare?

15-Nagy-Viktoria_bihoreanul.jpgPrima producţie de teatru pentru cei mai mici copii realizată la Oradea se numeşte "Mic sau Mare?" şi a fost concepută cu ajutorul regizoarei Nagy Viktoria (foto) din Ungaria, care are o experienţă considerabilă în domeniu, colaborând inclusiv cu Teatrul Szigligeti din Oradea. Ideea de bază a spectacolului e tocmai jocul dimensiunilor, diferenţa dintre "mic" şi "mare". "Mi-am dorit să fie o producţie non-verbală. În felul acesta, copiii pot urmări mai uşor ceea ce se întâmplă pe plan vizual. Piesa e acompaniată de muzică clasică, interpretată doar la pian. Este un stil muzical cu care cei mici nu se prea întâlnesc în activităţile lor, deşi se ştie că este benefic, viitoarele mame folosind această muzică şi pe perioada sarcinii", spune Nagy Viktoria.

În piesa "Mic sau Mare?", totul se axează pe contrastul dintre dimensiuni, de la aspectul celor doi actori (Andrei Fazecas şi Bianca Priceputu, dublată la nevoie de Zentania Lakatos) până la recuzita folosită. "Am încercat să găsim nişte jocuri antagonice între actorul mare, care nu poate lucra cu lucrurile mici, şi actriţa mignonă, care nu se descurcă cu cele mari", arată regizoarea.

Spectatori în braţe

Spectacolul trupei Arcadia a fost gândit în aşa fel încât să fie jucat într-un spaţiu intim, unde părinţii, asezaţi pe podea, îi pot ţine în braţe pe copii. "Aceste reprezentaţii au loc cu un număr limitat de spectatori, în cazul nostru maxim 40, deoarece dorim să se simtă în largul lor", spune Silaghi. La premiera "Mic sau Mare?", biletele au fost epuizate cu câteva zile înainte, iar copiii şi părinţii au urmărit cu atenţie povestea depănată preponderent cu mijloace de exprimare vizuală.

Cum se obişnuieşte la astfel de reprezentaţii, la intrare cei mici au fost aşteptaţi de actori, care s-au putut juca cu ei atât înainte cât şi după spectacol, invitându-i să vadă de aproape recuzita colorată. "E practic o petrecere care durează cam o oră şi în cadrul căreia micuţii primesc şi o poveste uşor de înţeles", concluzionează Silaghi.

Următoarea reprezentaţie a primului spectacol de teatru pentru bebeluşi produs la Oradea este programată pe 25 ianuarie, de la ora 17, iar biletele pot fi cumpărate de la agenţia Teatrului Regina Maria şi online, de pe site-ul biletmaster.ro, la preţurile de 10 lei pentru părinţi, respectiv 5 lei pentru cei mici. În cazul în care şi viitoarele reprezentaţii se vor bucura de acelaşi succes, trupa Arcadia plănuieşte să producă şi alte spectacole de acest gen. Căci, nu-i aşa, îşi va fi câştigat o nouă categorie de spectatori care, crescând, vor fi fideli teatrului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
incurajati educatia, actorii se nu mai zbiere pe scena
din curiozitate o sa merg cu baietul la acest spectacol. am avut o experienta foarte urata in septembrie, cand a fost "vrajitorul din oz" - un adevarat cosmar pt parinti si copii. cel putin un sfert din copii au iesit din sala in primele 15', plangand si zbierand, pt ca sonorul era prea agresiv si oribil pt o varsta atat de frageda, iar actrita care interpreta rolul lui dorothy, mai mult zbiera pe scena, ignorand faptul ca sala e mult prea mica si are ecou mare, lucru care i-a jenat si pe ceilalti parinti sau bunici. la cat de mare e orasul, are trebui sa se tina cont mai mult de copii si educatia lor, sa se gandeasca spatii si manifestari adaptate celor de la gradinita si dinainte, pentru ca de acolo incepe educatia.
Postat 10 Ianuarie 2015, 15:32 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON