URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2016, 10:43

Ţeapă cu credite online: O firmă orădeană promitea false împrumuturi, cerând plata în avans a taxei de administrare şi a primei rate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Prin compania noastră puteţi aplica exclusiv online, de aceea administrarea este foarte rapidă şi eficientă, prin intermediul oricărui sistem automatizat. Nu există intermediar de credite, nici un broker cărora (!) trebuie plătit (!) o taxă, separat. Administrarea generală se face de la data solicitării până la semnarea contractului, plata cheltuielilor se face online. Compania noastră de finanţare cu această structură poate păstra taxele lunare reduse şi toate costurile aferente contractului".

Creditul problemă

Într-o română stâlcită, așa îşi promovează escrocheriile pe pagina proprie de internet o firmă orădeană de apartament, Alternative Fundament SRL, patronată de Rab Richard, un cetăţean maghiar din localitatea ungară Gyal, în prezent dispărut.

Rab şi firma sa sunt anchetați pentru înşelăciune de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, în urma reclamațiilor venite din partea a cel puțin 20 de persoane care au vrut să împrumute diverse sume de bani, dar, în locul banilor, s-au ales doar cu o nouă "gaură" în buzunar.

Potrivit unui comunicat al procurorilor, în perioada iulie - noiembrie 2016, societatea promis credite avantajoase, chiar şi de 200.000 lei, prin intermediul unui site de internet în condiţiile în care firma nu este autorizată de BNR să ofere credite bancare.

Persoanelor interesate li se cereau bani pentru întocmire sau analiză dosar ori ca taxă de administrare, de aproximativ 4% din valoarea creditului solicitat, iar ulterior şi prima rată a creditului pe care nu îl mai primeau.

"Societatea nici nu avea de gând să le ofere. Părţile vătămate erau induse în eroare cu ajutorul unui site și prin comunicări telefonice, mail sau chat, fără să discute faţă în faţă cu reprezentantul societăţii şi fără să existe deschis vreun birou de credite", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Butaci.

Liber la țepe!

Site-ul societăţii www.alternativefundament.com este activ şi în prezent, iar firma şi-a făcut şi o pagină de Facebook, însă la cele 4 numere de telefon afişate nu mai răspunde nimeni.

Pe de altă parte, însă, clienţii păgubiţi care au reclamat deja frauda la Poliţie şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului au creat un forum pe internet unde şi-au povestit păţania, pentru a preveni noi escrocherii. "Se pare că eu am luat o țeapă de la acestă firmă, am aproape două luni de când trebuia să îmi vireze banii în cont. Am făcut reclamaţie către ANPC Bihor şi acum aştept, dar între timp am rămas fără vreo 6500 de lei", se plângea pe forum unul dintre participanții la discuție.

BIHOREANUL a descoperit că escrocheria de la Oradea a fost "patentată" de Rab Richard în Slovacia. În 2015, împreună cu un complice, Nicholas Gyetven, şi o firmă fantomă Protex Sturovo, Rab a înfiinţat aici societatea Money Fundament Europe prin care oferea, la fel ca acum, împrumuturi fantomă.

Ulterior, firma a fost redenumită S311 Trade, până în momentul în care frauda a fost oprită de către autorităţile judiciare, însă fără ca autorii, dispăruţi între timp, să poată fi prinşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON