URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2011, 10:39

Taxa de poluare se restituie cu dobândă fiscală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat şi anul trecut într-un articol, cu privire la cererile de restituire a taxelor de poluare achitate pentru înmatricularea autovehiculelor s-a format o practică unitară a instanţelor din judeţul Bihor, în sensul în care taxa de poluare (la fel ca vechea taxă de primă înmatriculare) a fost considerată contrară dreptului comunitar, cetăţenii obţinând restituirea taxelor achitate.

Un aspect foarte important, care trebuie a fi cunoscut, este faptul că statul este obligat să restituie cetăţeanului, pe lângă suma achitată cu titlu de taxă şi dobânda fiscală aferentă perioadei în care banii au stat la stat. Mai pe româneşte, cetăţeanul poate recupera o sumă mult mai mare decât cea achitată cu titlu de taxă, dobânda pe care o plăteşte statul cetăţeanului fiind egală cu dobânda percepută de către stat de la cetăţean pentru dările neachitate la timp.

Astfel, durata destul de mare a procesului şi a formalităţilor ulterioare de recuperare efectivă a banilor este compensată de suma efectivă ce va fi recuperată - practic plasarea banilor în taxa de primă înmatriculare aduce persoanei în cauză un "profit" mult mai mare decât orice depozit bancar. De aceea, la început nu am înţeles de ce statul nu renunţă la perceperea acestei taxe atât timp cât va trebui să restituie de multe ori dublul sumei încasate. Pe de altă parte, la o primă vedere este de neînţeles de ce se formulează recurs de către finanţe împotriva sentinţelor prin care se dispune restituirea taxei de poluare, atât timp cât întârzierea în restituirea sumei conduce la suportarea unor costuri mult mai mari de la bugetul statului.

Totuşi, aceste lucruri pot fi explicate destul de simplu: pe de-o parte, în bunul stil românesc există o practică neuniformă a instanţelor în sensul în care anumite instanţe de judecată (nu este cazul judeţului Bihor) resping cererile de restituire a taxei, iar, pe de altă parte, statul nu îşi urmăreşte decât scopul imediat de a aduce bani la buget, fără a analiza impactul restituirii unor sume duble. Astfel că se va ajunge ca următorul guvern să ne vorbească, evident, de "greaua moştenire".

Ca atare, întrucât pe guvernanţii noştri nu îi interesează soarta viitorului ţării, pe noi ar trebui să ne preocupe strict recuperarea banilor noştri. Cu dobândă, evident, fiscală...

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna
BUNA ZIUA! VA ROG FRUMOS SA-MI SPUNETI CAT ESTE DOBANDA FISCALA AFERENTA RECUPERARII TAXEI DE PRIMA INMATRICULARE? O ZI BUNA!
Postat 08 Aprilie 2012, 12:37 de muresan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON