URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2014, 16:28

Szilagyi Zsolt, despre masterplanul de transport: Guvernul Ponta-Kelemen comite "o crimă la adresa dezvoltării infrastructurii României"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în prima săptămână a campaniei candidatul la Preşedinţie al PPMT a vorbit doar despre autonomie şi regionalizare, luni, într-o conferinţă de presă, Szilagyi Zsolt a prezentat consecinţele dezastruoase ale unei adevărate "crime" a Guvernului Ponta-Kelemen la adresa dezvoltării unor regiuni precum Transilvania şi Moldova, în fapt la adresa dezvoltării întregii Românii.

Oltenia şi Teleormanul da, Ardealul şi Moldova ba

Prezentând Master-Planul întocmit de o firmă americană, pe 2 milioane euro, la comanda Guvernului, Szilagyi Zsolt a afirmat că, deşi ar fi trebuit să fie un document strict tehnic, este unul făcut "la comandă politică", deoarece propunerile făcute de Guvern în decembrie 2013 privind construcţia de autostrăzi se regăsesc "suprapuse" în Master-Plan, cu unele excepţii, toate în defavoarea românilor, mai ales a celor ce trăiesc în Transilvania şi Moldova.

"Cu decepţie constat că interesul ardelenilor nu este ţinut în vedere, că Master-Planul discriminează regiunea noastră", a spus Szilagyi, arătând că tronsonul dintre Gilău şi Borş al Autostrăzii Transilvaniei a fost "degradat" la rangul de drum expres, dar şi că inclusiv Clujul va fi conectat rutier nu spre Bucureşti ori spre Occident, ci spre sudul ţării. În schimb, a spus PPMT-istul, masterplanul prevede că se va construi o autostradă între Bucureşti şi Alexandria (judeţul Teleorman), ceea ce îl îndreptăţeşte să afirme că este "un proiect pe logica baronilor de pradă".

Szilagyi a dat şi exemplul a ceea ce trebuia să fie între Târgu Mureş şi Făgăraş un alt tronson de autostradă, dar acesta a fost pur şi simplu scos din plan, nemairămânând în documentaţie nici măcar ca drum expres. "Cine răspunde de risipă, de jaf, de faptul că aici s-au cheltuit sume uriaşe pentru exproprieri, la fel cum între Borş şi Gilău se duc bani mulţi pe faptul că lucrările, stopate de şase ani, se degradează continuu?", a întrebat, retoric, Szilagyi.

El a mai dat un alt exemplu care îi susţine teza că "regiunea noastră este discriminată", arătând că masterplanul prevede că al doilea aeroport al României nu va fi cel din Cluj, şi nici cel din Timişoara ori din Iaşi, ci la Craiova, în timp ce proiectul aeroportului din Braşov "nu a primit niciun fond de la Bucureşti de zece ani încoace".

Transilvania şi Banatul vor fi izolate

Masterplanul comandat de Guvern este şi mai dezastruos în ce priveşte viitorul reţelelor feroviare, acest lucru fiind susţinut de preşedintele PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, care a declarat că "asistăm pur şi simplu la desfiinţarea viitorului Transilvaniei de către Guvernul Ponta-Kelemen".

Motivele? Documentaţia prevede ca în perioada 2014-2020 să fie desfiinţaţi 45% din cei 19.000 kilometri de cale ferată. "70% din liniile ferate din Transilvania vor fi desfiinţate, în Banat e o tragedie pentru că vor fi desfiinţate 80%", a spus Csomortanyi, exemplificând că "centre urbane medii" vor rămâne fără nicio legătură de cale ferată: Reşiţa, Zalău, Beiuş, Marghita, Odorheiu Secuiesc, Sovata etc.

UDMR să dea socoteală

Cei doi reprezentanţi ai PPMT consideră că liderii UDMR, în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor, dar şi parlamentarii de Bihor - senatorul Rozalia Biro şi deputaţii Szabo Odon şi Cseke Attila - trebuie să răspundă în faţa electoratului, deoarece când s-au aliat la guvernare cu PSD au susţinut că o fac în primul rând pentru a forţa reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Dar, a spus Szilagyi Zsolt, "se pare că UDMR a devenit un partid centralist, în perioada electorală tot face promisiuni, dar odată ajuns la Bucureşti uită de promisiunile făcute".

În încheiere, candidatul PPMT la Preşedinţie a rezumat că, avându-se în vedere planurile Guvernului în privinţa infrastructurii, economia unor regiuni "osândite", precum Transilvania şi Moldova, vor avea de suferit, iar şoferii şi locuitorii acestor zone vor avea de suferit prin consumul crescut de carburanţi, poluare şi riscul de accidente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON