URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2014, 07:14

Sute de orădeni l-au condus pe Hristos pe Drumul Crucii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 300 de orădeni s-au strâns miercuri seară la poalele Dealului Calvaria (Ciuperca) la cea mai importantă procesiune din Săptămâna Patimilor: Drumul Crucii.

Evenimentul a fost pus în scenă de părinţii franciscani de la Mănăstirea greco-catolică "Maica Domnului", împreună cu grupul de tineri din parohie, pentru a rememora patimile şi drumul parcurs de Hristos înainte de răstignire.

Împreună cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea, preoţi, seminarişti şi elevi ai Liceului greco-catolic Iuliu Maniu, mulţimea l-a însoţit pe Mântuitor în toate cele 14 staţiuni, începând de la pretoriul unde a fost judecat şi osândit de Pontiu Pilat, la locul în care şi-a luat Crucea pe umeri, treptele pe care a căzut sau locul în care s-a întâlnit cu mama sa, până la locul unde soldaţii l-au dezbrăcat de haine, spectacolul culminând cu scena în care Hristos a fost pironit pe cruce şi aşezat în mormânt.

La fiecare dintre cele 14 staţiuni, alaiul de credincioşi s-a oprit pentru a asculta pildele date de Hristos prin suferinţa sa.

Rănile aproape reale de pe chipul tânărului care îl întruchipa personajul şi sângele fals care îi curgea pe sub coroana de spini au impreionat asistenţa, poate mai puţin pe cei care nu mai pridideau să-i imortalizeze cu aparatele foto ori telefoanele mobile chinurile, mai ales când era căzut la pământ şi biciuit de soldaţi.

Calea Crucii a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat cu intervenţia episcopului Virgil Bercea care până atunci a urcat tăcut treptele de piatră în mijlocul mulţimii.

"Mântuitorul moare pe cruce. Prin rănile lui, prin patimile lui, ne-a vindecat pe fiecare dintre noi. În această seară, îi cerem în mod cu totul special să vindece rănile noastre, ale celor care am participat la această sfântă Cale a Crucii, ale familiilor noastre şi ale tuturor", a spus episcopul Virgil Bercea, urându-le tuturor sărbători fericite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Procesiune...
O manifestare ce reflecta modul complex de gandire al omenirii contemporane (= zero). Intr-o epoca in care accesul la informatie e mai mare ca oricand, oamenii prefera totusi a fi manevrati, a fi spalati pe creier si lobotomizati intelectual. Suntem jalnici, traim sub forma sindromului acut de turma, si suntem invatati sa cautam semnificatii in orice. Credem mai mult in ritualuri pagane si dracesti decat in Dumnezeu (valabil pentru cei "credinciosi"), si pe cat ne dam de "spirituali" suntem innecati pana in gat in mocirla lumii palpabile. Ne dam credinciosi, dar suntem primii la omorat copii (avorturi) si la omorat si schingiuit animale. La rele suntem fruntasi, dar ne iarta Dumnezeu, ca mergem si dam bani la biserica. Oameni, treziti-va! Semnat, un "pagan" cu constiinta.
Postat 18 Aprilie 2014, 13:17 de Gigi
rascumparare
Prin suferinta si abandonare pe cruce s-a reconectat cu TATAL si a devenit CA TATALSi astfel a rascumparat PACATUL omului care s-a SEPARAT de TATAL.Daca UNUL din specie a reusit ,POT reusi si altii.
Postat 17 Aprilie 2014, 08:20 de mic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON