URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2017, 14:50

Studiu: Oradea, pe locul 3 între oraşele cu cel mai avantajos cost al vieţii din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se află pe locul 3 în topul oraşelor cu cel mai avantajos cost al vieţii din România. Cel puţin aşa susţine un studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia D&D Research.

Potrivit unui comunicat transmis presei, cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin.

Pe locul 1 în top se află Braşov, urmat de Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi.

La polul opus, oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila.

"Pentru orădeni, cartierele din fruntea clasamentului sunt Centru Civic, Nufărul şi Rogerius, iar cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Calea Clujului, Dacia şi Decebal", arată comunicatul.

La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Răcădău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria). Bucureştiul a fost evaluat de către localnici ca fiind pe locul 9 în top 10 cele mai avantajoase oraşe din ţară din punct de vedere al costului vieţii.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor.

"Costul general al vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de altă parte, percepţia despre costul general al vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş. Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai verde", a explicat Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.

Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

"În general, există o corelaţie strânsă între costul general al vieţii si nivelul de dezvoltare al unui oras din punct de vedere imobiliar. Jucătorii imobiliari cu experienţă iau în calcul aspectele economice şi costul general al vieţii atunci când îşi planifică proiectele şi ofertele. Aceste criterii se pot observa în cazul centrelor urbane importante precum Braşov, Cluj-Napoca sau Timişoara, oraşe care au avut o viteză de dezvoltare sporită în ultimii ani şi unde tendinţa de dezvoltare imobiliară a fost din ce în ce mai pronunţată. În aceeasi măsură, în zonele cu o percepţie pozitivă asupra costului vieţii în acest moment am putea fi martorii unei continuări a acestei direcţii, atât în ceea ce priveşte preţurile, cât şi numărul de locuinţe noi construite",  a spus Sorin Bălan, Head of Storia.ro şi OLX.ro Real Estate.

În luna ianuarie, conform aceleaşi cercetări Storia.ro, Oradea a fost evaluat ca fiind oraşul cu cel mai înalt grad de siguranţă, iar cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca ca fiind cel mai sigur din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ david
Am cateva intrebari: esti oradean? da-mi un exemplu de firma care se mai risca in ziua de azi sa plateasca la negru si aici nu ma refer la butique-urile din lotus care dau salarul minim si inca 2-3 sute de lei "bonus", ca alea tot in coada clasamentului ne tin. Spui ca e plin orasul de masini noi... ia vezi ce cozi sunt la RAR si la inmatriculari si mai uitat-te la rablele care se inmatriculeaza.. pentru tine masini de 1000 de euro sunt noi? Ia mai vezi statsticile primariei in legatura cu aquaparkul: in afara de 2-3 zile Full in sarbatorile legale, strandul cheltuie mai mult cu pornirea pompelor decat castiga din intrare. Daca o mana de oradeni isi permit intrarea de 50 ron, inseamna ca toti isi permit? Toate statisticile oficiale spun ca suntem la coada clasamentului la salarizare iar costul utilitatilor si al taxelor ne golesc la propriu buzunarele. Esti rupt total de realitate, copile.
Postat 01 Martie 2017, 11:20 de User anonimizat
@bihoreanoradean
si totusi, statistica spune altfel. Baiu nu e ca avem salarii mici, ci faptul ca suntem toti niste mincinosi si nimeni nu recunoaste ca pe langa salar mai face 1,2 salarii in plus. Salarul mediu din Bihor e irelevant in momentul in care vezi toate masinile noi de sute de mii de euro pe strazi, blocuri intregi cumparate inainte sa fie construite etc. Si la Nymphaea, e plin mereu doar ca sa sti, si sunt foarte multi oradeni acolo de fiecare data. Asa ca stai relax, realitatea e alta decat ce crezi tu
Postat 28 Februarie 2017, 23:43 de David
adevarul e dureros..
Cu taxe si utilitati peste media nationala, cu salarizarea la coada clasamentului, am dubii despre partiparea oradenilor la acest studiu. Un oradean de bun simt, platitor de taxe si angajat la privat va fi greu de convins de acest lucru. Sa nu uitam ca marea majoritate a oradenilor traiesc de la o luna la alta (despre economii, concedii sau balaceala la Nimphea nici nu poate fi vorba), asa ca lasati-o mai moale.
Postat 28 Februarie 2017, 20:25 de User anonimizat
???
Asa tampenii n-am auzit de f.multa vreme...
Postat 28 Februarie 2017, 17:21 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON