URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2018, 08:01

Stelian Tănase: "Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea" (FOTO)

Stelian Tănase: 'Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea' (FOTO) foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent, joi, la Oradea, pentru lansarea cărţii "Dinastia", scrisă împreună cu jurnalista Digi 24 Elena Vijulie, scriitorul şi istoricul Stelian Tănase a susţinut o conferinţă pentru public. Tema conferinţei "Elite şi modernizare", dar şi prezenţa reputatului om de cultură, au umplut Sala Mare a Primăriei.

Introdus de Traian Ştef drept "un analist lucid, un cunoscător al istoriei contemporane a României", Stelian Tănase s-a concentrat în analiza elitelor pe fenomenul distrugerii acestora de către sistemul comunist în Europa de Est, cu accent pus pe cazul României. El consideră că, din pricina izbucnirii primului război mondial, România nu a mai continuat procesul de modernizare început de Carol I. "Am să spun ceva ce poate pe unii o să îi deranjeze. Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea, pe care am vizitat-o astăzi şi care mi-a plăcut", a completat în aplauzele sălii.

Stelian Tănase a amintit şi de momentul instaurării comunismului în România după cel de al doilea război mondial, fapt ce a dus la eliminarea violentă a elitelor reale bine formate, a distrus cultura proprietăţii şi instituţiile democratice. "Secolul XX a fost cel mai urât, mai urât decât secolul ciumei. Rusia a ratat secolul XX şi s-a întors în Evul Mediu. La fel şi Europa de Est. Bolşevismul este experienţa Evului Mediu", a mai adăugat scriitorul.

Stelian Tănase a arătat cu degetul chiar şi spre intelectualii de dinainte de '89, din rândul cărora face parte, care credeau că regimul comunist este peren şi că nu are rost să lupte îmotriva sa. Referitor la prezent şi viitor, istoricul s-a arătat sceptic: "O generaţie determinată ar putea schimba faţa României în 20 de ani. Dar cu cine să facem astăzi modernizarea? Cu ce forţă socială? Cine poate dezvolta o masă critică pentru a împinge România spre modernizare precum Carol I? 5 milioane de români au plecat deja, iar exodul va continua dacă Europa îşi pierde dorinţa de a rămâne unită."

Întâlnirea s-a încheiat cu întrebări din partea publicului şi autografe din partea autorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON